Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 64 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 23 Sie 2012 18:07 

Witam :D

Na początku września wybieram się z kolegą do Stavanger. Bardzo ciężko jest mi znaleźć jakieś konkretne informacje na temat cen biletów i sposobów dostania się na różne atrakcje tego regionu, dlatego byłabym wdzięczna za udzielenie odpowiedzieć na kilka pytań.

Zamierzamy zobaczyć Preikestolen, Kjeragbolten i Trolltungę. Mamy jedynie 5 dni, czy uważacie, że zdążymy ze wszystkim? Wiem jak dostać się na Preikestolen, wszystko jest przystępnie wyjaśnione tutaj: http://www.fly4free.pl/relecja-z-wyciec ... lpit-rock/

Problem pojawia się z Kjeragbolten i Trolltungą. Czy orientuje się ktoś jak się tam można dostać i w jakich cenach byłyby bilety? Jeżeli ktoś tam już był, będę wdzięczna za wszystkie relacje i rady.

Pozdrawiam, Karolina ;)
 Profil Relacje PM off  

Ceny parkingów w polskich hotelach szokują. U Ceny parkingów w polskich hotelach szokują. U "rekordzisty" w Zakopanem zapłacisz nawet 500 zł za dobę!
Łap promienie słońca na Albańskiej Riwierze ☀️🌊 Hotel z pięknym widokiem od 2037 PLN 🤩 Łap promienie słońca na Albańskiej Riwierze ☀️🌊 Hotel z pięknym widokiem od 2037 PLN 🤩
#2 PostWysłany: 23 Sie 2012 18:26 
Awatar użytkownika

niebieski
Na Trolltunga musisz mieć 2 dni i swój samochód. Musisz dojchac do Odda a potem do Tyssedal, ze Stavanger to jest około 4 godziny. Następnie wejście na język trwa od 8 do 10 godzin (w obie strony). Potem kolejne 4 godziny powrót do Stavanger. Nie ma najmniejszej szansy na zrobienie tej trasy w jeden dzien, nawet wlasnym samochodem. Trolltunga jest miejscem trudno dostępnym i mało uczęszczanym przez turystów.

#3 PostWysłany: 23 Sie 2012 18:34 
Awatar użytkownika

Loty: 74
Kilometry: 154 967
niebieski
Nie byłem na Kjeragbolten, ale planuję aktualnie wyprawę do Norwegii w 2013.

Trasa na Kjerag wyrusza ze schroniska Oygardstol. Na mapce jest to punkt B. http://goo.gl/maps/IfesA
Trasa z parkingu na głaz, a następnie na dół to około 6 godzin. To są informacje znalezione w internecie, nie potwierdzam tego :)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 23 Sie 2012 18:56 

A nie ma, tak jak na Preikestolen, jakiegoś promu, czy busa, który by zawiózł do tego schroniska? Są jakieś autobusy kursujące między Stavanger a Odda, myślisz, że moglibyśmy zrobić Preikestolen w jeden dzień i Kjeragbolten w jeden dzień? Wtedy zostałyby nam 3 dni na Trolltungę...a jak tam we wrześniu z łapaniem stopa? Jest dużo turystów, czy to raczej koniec sezonu?
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 23 Sie 2012 18:58 
Awatar użytkownika

niebieski
timu napisał(a):
Nie byłem na Kjeragbolten, ale planuję aktualnie wyprawę do Norwegii w 2013.

Trasa na Kjerag wyrusza ze schroniska Oygardstol. Na mapce jest to punkt B. http://goo.gl/maps/IfesA
Trasa z parkingu na głaz, a następnie na dół to około 6 godzin. To są informacje znalezione w internecie, nie potwierdzam tego :)

Wszystkie przewodniki mówią 6 godzin, ale wiem ze to jest mocno przesadzone, nam z parkingu wspinaczka zabrała 3,5 godziny w obie strony. I dodam ze był to piękny słoneczny dzień i do glazu była kolejka :)

#6 PostWysłany: 23 Sie 2012 19:06 
Awatar użytkownika

niebieski
kororek napisał(a):
A nie ma, tak jak na Preikestolen, jakiegoś promu, czy busa, który by zawiózł do tego schroniska? Są jakieś autobusy kursujące między Stavanger a Odda, myślisz, że moglibyśmy zrobić Preikestolen w jeden dzień i Kjeragbolten w jeden dzień? Wtedy zostałyby nam 3 dni na Trolltungę...a jak tam we wrześniu z łapaniem stopa? Jest dużo turystów, czy to raczej koniec sezonu?

Zdecydowanie potrzebujesz jeden dzień na Preikestolen, drugi na Kjerag. Nie ma połączenia Preikestolen do Kjerag niestety.
Są autobusy do Bergen kursujace przez Odda, koszt to 600 NOK za normalny bilet. Następnie możesz próbować szczecia i łapać stopa do Tyssedal. Z tym to różnie bywa bo w tych okolicach tylko turyści się kręcą. Nie wiem jednak czy by taniej wam nie wyszło wynająć samochód na dwa dni....

#7 PostWysłany: 23 Sie 2012 19:23 
Awatar użytkownika

Cytuj:
Nie ma połączenia Preikestolen do Kjerag niestety.

Wystarczy dojechac/dojśc do Forsand, stamtąd kursują promy do Lysebton, a to już u podnóża Kjerag.

Potwierdzam, że te 6 godzin to mega przesada.
Trzeba by chyba tyłem chodzić aby to zajęło tyle czasu. ;)

#8 PostWysłany: 23 Sie 2012 19:59 
Awatar użytkownika

niebieski
lupus napisał(a):
Cytuj:
Nie ma połączenia Preikestolen do Kjerag niestety.

Wystarczy dojechac/dojśc do Forsand, stamtąd kursują promy do Lysebton ;)

Tylko ze ten prom kursuje dwa razy dziennie.

#9 PostWysłany: 23 Sie 2012 20:36 
Awatar użytkownika

Chyba śmiga coś jeszcze.
Płynałem promem o 14, weszło na niego niewielka ilość aut, bo wpakował się wielki traktor z przyczepą.

Kilka samochodów zostało, z tego co mi mówił znajomy, ktory nie wszedł ze mna na Kjerag, widział ~2h pozniej te samochody podjeżdzające na parking pod Kjeragiem.

#10 PostWysłany: 23 Sie 2012 20:58 
Awatar użytkownika

Jest autobus Stavanger - Kjerag - Stavanger za 490NOK http://www.tidereiser.com/Hikingtour-Kjerag

#11 PostWysłany: 24 Sie 2012 08:47 
Awatar użytkownika

niebieski
lupus napisał(a):
Chyba śmiga coś jeszcze.
Płynałem promem o 14, weszło na niego niewielka ilość aut, bo wpakował się wielki traktor z przyczepą.

Kilka samochodów zostało, z tego co mi mówił znajomy, ktory nie wszedł ze mna na Kjerag, widział ~2h pozniej te samochody podjeżdzające na parking pod Kjeragiem.

Sprawdzilam i masz racje, chciaz szalu nie ma, tu jest rozklad jazdy dla ferry Lauvik-via Forsand- Lysebotn:
http://www.basekjerag.com/rogaland/stav ... enDocument

Pamietajcie ze z Lysebotn do parkinku gdzie zaczyna sie trasa na Kjerag jest okolo 2 km pod gorke!

Dodatkowo znalazlam kilka istotnych informacji na stronie schroniska Preikestolen:
Lauvvik - Lysebotn - Lauvvik: The touristferry runs from Stavanger to Lysebotn, at the end of the Lysefjord, and is extremely recomended. If you are staying at Preikestolen Mounain lodge, you should board the ferry in Forsand

http://www.preikestolenfjellstue.no/ind ... fo_id=3038

#12 PostWysłany: 24 Sie 2012 12:32 

Cytuj:
Pamietajcie ze z Lysebotn do parkinku gdzie zaczyna sie trasa na Kjerag jest okolo 2 km pod gorke!

z tego co ja wiem to jest około 8km po ostrych serpentynach, jakieś 600m przewyższenia.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 25 Sie 2012 15:02 

A jak tam jest ze spaniem na dziko w Stavanger? Można się rozbić 150 m od zabudowań, ale tam trzeba daleko iść, żeby takie miejsce znaleźć?
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 17 Sie 2015 13:12 

Witam,
Czy ktos byl na Kjeragu w polowie pazdziernika, czy to dobry okres aby wejsc na kamien?
Jakie sa tam warunki wejscia?
Czy jest slisko i czy wejscie w tym okresie na kamien jest bezpieczne?
Z gory dzieki za info
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 08 Wrz 2015 11:45 

byłem na kjeragu w październiku, u góry leżało trochę śniegu (ok 5 cm), pierwsze podejście było miejscami oblodzone, ale w "ryzykownych" miejscach są poprowadzone łańcuchy, więc bez obaw, powinno być spoko
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 03 Lut 2016 10:29 
Awatar użytkownika

Loty: 84
Kilometry: 204 126
Cześć ;) Tak jak w pierwszym poście kolega kororek planujemy zwiedzić te 3 miejsca: trolltungę, kjerag i preikestolen i chcemy to wszystko zrobić w przedłużoną majówkę. Wylot mamy ze Szczecina do Stavanger i na miejscu jesteśmy o godzinie 18:20 i bierzemy samochód z wypożyczalni. Wiadomo, że o tej godzinie nigdzie już dalej nie pójdziemy, więc pewnie zostaniemy tylko zwiedzić Stavanger. Tutaj pojawia się moje pytanie nr1: czy są jakieś w miarę tanie noclegi/campingi w okolicach? Znalazłem tylko coś takiego http://www.veengard.no/
Także Stavanger zwiedzamy wieczorem w piątek. W sobotę planujemy wejście na kjerag lub preikestolen (kolejność nie ma znaczenia) i znowu powrót pewnie do campingu veen. Na niedzielę plan wygląda analogicznie, z tym, że po zejściu z jednej z atrakcji chcielibyśmy się udać już w kierunku trolltungi, by w miarę wypoczęci w poniedziałek rano ruszyć w trasę, która z tego co czytałem jest dość czasochłonna. Pytanie nr2 brzmi: jakieś noclegi w okolicach trolltungi polecacie? Również chodzi mi o campingi możliwie jak najtaniej ;) Po zejściu z trolltungi zastanawiamy się czy udać się do campingu (jeżeli jakiś mi polecicie :D) czy udać się już w kierunku Bergen, gdyż stamtąd o godzinie 10:10 we wtorek mamy wylot do Krakowa.
Liczę na masę sugestii, gdyż nikt z nas nigdy w Norwegii nie był, wszyscy o tym marzą ale za bardzo nie wiemy z czym co się je :D
PS. Prowiant bierzemy z Polski w bagażu rejestrowanym
PS2. Warto wziąć namiot? Będzie nas 5 i nie wiem czy prowiant + namiot zmieszczą się do jednej walizki/torby.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 03 Lut 2016 11:01 
Awatar użytkownika

Loty: 45
Kilometry: 50 890
Polecam Camping niedaleko Trolltungi http://www.lofthuscamping.com/.
My po Trolltundze mieliśmy bezpośrednio jechać na camping w okolicach Preiskestolen, nie udało się - zbyt duże zmęczenie :)
http://www.fly4free.pl/forum/trolltunga-i-preikestolen-w-weekend,1507,80388
Carollayna.pl
 Profil Relacje PM off
Buki uważa post za pomocny.

#18 PostWysłany: 03 Lut 2016 11:18 
Awatar użytkownika

niebieski
Polecam ten autobus ze Stavanger na Kjerag.

Plan napięty,ale do zrobienia.Trolltunga zdecydowanie bardziej wymagająca niż Kjerag.Noi sporo też zależy od pogody.

Idąc w październiku na kamień dobrze mieć gajtery/stuptuty.

#19 PostWysłany: 04 Lut 2016 16:45 
Awatar użytkownika

Loty: 84
Kilometry: 204 126
Carollayna napisał(a):
Polecam Camping niedaleko Trolltungi http://www.lofthuscamping.com/.
My po Trolltundze mieliśmy bezpośrednio jechać na camping w okolicach Preiskestolen, nie udało się - zbyt duże zmęczenie :)
http://www.fly4free.pl/forum/trolltunga-i-preikestolen-w-weekend,1507,80388

Dzięki za camping i za relacje, strasznie się przyda myślę, na 90% właśnie ten camping wybierzemy, widoki w galerii są niesamowite!
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 04 Lut 2016 23:51 
Awatar użytkownika

Loty: 45
Kilometry: 50 890
Nie ma za co :-) chyba to jest jedyny camping w okolicy Trolltungi.
Widok z rana powalający, kiedy przyjeżdża się w nocy
Carollayna.pl
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 64 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 19 gości