Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 74 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Oslo
#1 PostWysłany: 04 Wrz 2012 11:16 

Loty: 162
Kilometry: 336 831
Jadę do Oslo 12-14 września. Znalazłem nocleg dla dwóch osób za 800 nok/noc, razem z śniadaniem, pościelami i ręcznikami.
Lecimy na lotnisko w rygge, stamtąd chcemy wziąć autobus do Oslo, zostawić rzeczy w hostelu i iść zwiedzać.
Zastanawia mnie, czy warto kupować Oslo Pass na 48h za 395nok, tzn czy nie lepiej jakiś bilet na samą komunikacje i pojeździć po mieście, zamiast po muzeach ;) Nie wiem też co robić z drugim noclegiem, bo mamy wylot o 8 rano, więc praktycznie nie ma sensu kupowanie noclegu na 4h.

Nie wiem też jak z dojazdem z mojego hostelu do centrum?
http://www.haraldsheim.no/ <- to jest ten który mam zarezerwowany.

Mógłby ktoś doradzić czy dobrze to planuje, czy da się jakoś taniej lub wygodniej?:)
 Profil Relacje PM off  

Dla małych i dużych dzieci 😍 Paryż + Disneyland za 652 PLN 🏰 Dla małych i dużych dzieci 😍 Paryż + Disneyland za 652 PLN 🏰
Rodzinne wakacje w Grecji ☀️✈️ All inclusive na Korfu za 2358 PLN (pakiet 2+1👨‍👩‍👦) Rodzinne wakacje w Grecji ☀️✈️ All inclusive na Korfu za 2358 PLN (pakiet 2+1👨‍👩‍👦)
#2 PostWysłany: 04 Wrz 2012 11:26 

Loty: 31
Kilometry: 89 760
niebieski
Mieszkałem w tym hostelu w 2009 r. - do centrum spory kawałek, trzeba jechać tramwajem (numeru niestety nie pamiętam), do tramwaju kawałek z buta. Na piechotę to z 5-6 km.

Lepiej kup bilet komunikacyjny - z muzeów polecam tylko Muzeum Muncha - no i koniecznie trzeba zobaczyć Park Vigelanda.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 04 Wrz 2012 12:27 

Hostel może daleko, ale to tylko chwila więc można sobie dać radę:)
a jak polecacie przesiedzieć ostatnią noc? Wrócić na lotnisko i spać tam? Zwiedzać miasto nocą i jechać autobusem o 5:55?

Widziałem że ostatnie autobusy które transferują ludzi na lotnisko są o godz. 20, następny dopiero o 5 rano, i nie wiem co lepiej robić.

A te bilety z lotniska i na lotnisko za 240 nok dla studentów można wykorzystać na dowolny transfer czy tylko taki o określonej godzinie?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 04 Wrz 2012 14:24 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 70
Kilometry: 83 301
http://www.fly4free.pl/oslo-miasto-z-kl ... ne-porady/
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 04 Wrz 2012 14:59 

Spałem w tym hotelu w kwietniu, śniadania bardzo smaczne, pokoje bardzo małe ale czyste i schludne. Jedyną niespodzianką było to że przy meldowaniu pani powiedziałą że ręczniki i pościel jest dodatkowo płatna (z tego co pamietam chyba 50nok od osoby) Widząc nasze zdziwienie powiedziała że mamy mały pokój więc jednak pościel będzie za free. Hotel jest dosyć ciężko znaleźć ale są do niego kierunkowskazy. Raczej ciężko tam dojść piechotą z centrum(polecam tramwaj). Na dwa dni na twoim miejscu wykupiłbym oslo pass - wtedy masz i komunikacje za free i muzea. Polecam napeno muzeum kon tiki i fram(muzeum to generalnie ogromny statek po którym się chodzi - dla mnie ciekawe) pozatym w oslo pass masz też darmowy wjazd na skocznie holmenkollen - fajna panorama zarówno ze skoczni jak i z metra/tramwaju który tam jedzie - przypomina troche kolejke górską. Co do drugiego noclegu to miałem ten sam dylemat. Przeczekaliśmy na dworcu pks w hali parę godzin do porannego autobusu na torp. Autobusy są zsynchronizowane z odlotami także bez problemu zdążysz.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 04 Wrz 2012 16:05 

Zastanawiam się nad Oslo Pass, ale muszę pomyśleć czy na to wszystko będzie czas. Poza tym kosztuje całkiem sporo kasy. 395 nok za 48h za osobę.. :) Dobrze sprawdziłem?
Nie wiem czy są jakieś zniżki studenckie.
Napiszę jeszcze maila czy dadzą mi jakąś zniżkę to wtedy będę wiedzieć co dalej robić :)
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 08 Wrz 2012 16:54 

@jedrek bilet na transfer bussterminal-lotnisko stanowczo kup od razu w dwie strony - powrotny mozesz wykorzystac na przejazd dowolnego dnia i o dowolnej godzinie z terminie 3 miesiecy od zakupu

co do oslo-pass wedlug mnie sie oplaca - mieszkalam w Oslo pol roku, i wiekszosc osob mnie odwiedzajacych na weekendy preferowala wlasnie oslo pass, raz ze jest to od razu karta transportowa dwa przy zwiedzonych nawet kilku muzeach zwraca sie bardzo szybko. muzeum muncha bylo juz polecane, poza tym warto odwiedzic muzeum narciarstwa na holmenkollen + wjazd winda na wieze, muzea na Bygdøy szczegolnie Fram, bardzo ciekawe sa tez muzea w centrum: sztuk wspolczesnych, muzeum malej butelki (w srodku glowna atrakcja butelka wodki do ktorej sie wchodzi aby uwiecznic siebie na fotografii zamknietym w butelce ;) ), muzeum kina rowniez przyjemne i warto odwiedzic galerie narodowa gdzie jest duza wystawa dziel muncha - wiekszosc tych atrakcji spokojnie mozna odwiedzic w 1 max dwa dni. plus oczywiscie spacer Karl Johans Gate polecam od dworca centrum zaczac isc w kierunku Opery (super widok z dachu) nastepnie wrocic na Karl Johans, przejsc ja cala po drodze mija sie Domirke (glowna katedra rowniez warta odwiedzenia aby zobaczyc jak wygladaja norweskie koscioly), potem parlament, dojsc do palacu krolewskiego, skad przejsc na Aker Brygge, zobaczyc ratusz (warto rowniez wejsc do srodka) i potem udac sie w kierunku twierdzy Akerhus. No i oczywiscie trzeba sie wybrac do Viegeland Park (Frogner Park)

ahh a jako wieczorne atrakcje polecam IceBar super miejsce, fakt wejsciowka nieco droga, ale w cenie drink w szklance z lodu ;)
 Profil Relacje PM off
Washington uważa post za pomocny.

#8 PostWysłany: 09 Wrz 2012 21:32 

Dzięki:)
A możecie polecić jakieś fajne miejsca aby coś zjeść i nie zbankrutować? Najlepiej gdyby od razu była zniżka dzięki oslo pass :)
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 10 Wrz 2012 13:20 

gdzie bedziesz mial znizke bedziesz mial w informatorze, ale niestety nigdy tych miejsc nie sprawdzalam.. polecic jedno miejsce moge nie jest to zadna restauracja tylko taka knajpka w ktorej duzo dan na wynos ale tez sa stoliki i mozna zjesc na miejscu, czysto, bardzo apetycznie pachnie, swietnie smakuje i bardzo tanio jak na norwegie. przy stacji metra Forskningsparken trzeba zejsc po schodkach i na dole jest 'knajpka' z kanapkami i roznymi daniami lunchowymi na wynos (pod wiaduktem po ktorym jedzie metro, zapach na pewno dobrze poprowadzi), mega duza kanapka kosztowala 30nok i byla mega dobra, z kurczakiem/tunczykiem warzywami sosami etc

nie wiem czy teraz w oslo pass jest (kiedys byly jakies rabaty) w peppe's pizza (bardzo dobre pizze, duze i dosc nietypowe skladniki, ale nienajtansze)
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 12 Sty 2013 13:30 
Awatar użytkownika

Loty: 312
Kilometry: 599 124
niebieski
Był ktoś z was może na skokach lub biegach narciarskich w holmenkolen?
Planuje sie wybrac na marcowy weekend zobaczyc skoki i Justyne, tylko mam pytanie czy bilet na skoki również obowiązuje na biegi jeśli są w tym samym czasie? Czy ktoś może był na jakichś zawodach sportowych w Oslo i wie, które bilety (czy te najtańsze) daja możliwośc zobaczyć całą rywalizację, czy raczej są te warunki utrudnione.

#11 PostWysłany: 12 Sty 2013 15:30 
Awatar użytkownika

Witam

Za tydzień wybieram się do Oslo na dwa dni i będę spał w Anker hostel, który tak jest polecany i moje pytanie jak najszybciej tam się dostać po dotarciu z lotniska do Oslo. Jest jakiś bezpośredni tramwaj może z bussterminal ?

Temat postu: Weekend majowy w Oslo
#12 PostWysłany: 11 Mar 2014 07:38 

Witam, zastanawiam się nad spędzeniem weekendu majowego w Norwegii, znalazłam w miarę w fajnej cenie loty do Oslo, wycieczka na 3 dni, możecie polecić jakieś tanie noclegi i powiedzieć co warto zobaczyć? :) bardziej zależy mi na zobaczenie przyrody niż muzeów
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 11 Mar 2014 09:02 

Loty: 79
Kilometry: 115 952
tanie noclegi w Norwegii? jak tam pizza albo zestaw w McDonalds kosztuje 120 zł, a kebab w picie 70. Tani nocleg to z własnym namiotem albo na lotnisku. Ewentualnie poszukaj na Airbnb.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 11 Mar 2014 09:10 

A dokąd lecisz? Jesli chodzi o przyrodę - polecam Sandeford. Piękne, klimatyczne miasteczko.

Na początek polecam Midtasen - jest piękny widok z góry na całą zatokę, miasteczko i morze. Dojście albo jak w linku albo ulicą Elgveien i po schodach na górę (trzeba szukać znaczków).
Drugie miejsce nad uroczą zatoczką.
Ogólnie są tam skałki, trawa, plaża i port jachtowy z widokiem na wysepki, domki. Idealne miejsce na grilla.

No właśnie - tanie jedzenie to Rema 1000 - kupujesz grill jednorazowy (6-7 zł) i kiełbaski wyglądające jak nasza zwyczajna choć w smaku trochę jak parówki (40 zł/kg). Można się rozłożyć na tych skałkach i sobie zjeść. Jeśli chodzi o picie - alkohol z bezcłowego w Polsce (cena NON EU). Na miejscu woda, sok, cola 2 l kosztuje kilkanascie zł, a piwo 0,5 l - 15 zł. Co chcesz jeszcze wiedzieć?

http://tnij.org/3ozr1yy

Łączony post:
Czytałem też o tanich rejsach promem do Szwecji - w obie strony to bodajże 2-4 EUR i zaledwie kilka godzin.

Ostatnio edytowany przez zbyhu 11 Mar 2014 10:28, edytowano w sumie 5 razy
łączę posty, proszę korzystać z opcji "zmień"; poprawiłem link
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 11 Mar 2014 09:40 
Awatar użytkownika

srebrny
marcink napisał(a):
tanie noclegi w Norwegii? jak tam pizza albo zestaw w McDonalds kosztuje 120 zł, a kebab w picie 70.

Chociaż wiadomo, że Norwegia do tanich nie należy, to nie przesadzajcie z tymi mitycznymi już cenami :)
Byłem dwa tygodnie temu i w Burger King za największy zestaw (double whooper) płaciłem niecałe 60 zł. Ponieważ ten zestaw okazał się praktycznie za duży nawet dla głodnego faceta, następnego dnia wziąłem zwykły zestaw (whooper) i ten kosztował niecałe 50 zł. Ogólnie pod względem wielkości hamburgera to Burger King bije na głowę McDonalds.
Wracając do samego Oslo, to miasto bardzo się nam spodobało, wbrew wcześniejszym informacjom, że jest wyjątkowo nudne. W okolicach centrum jest parę fajnych miejsc z ciekawym widokiem na zatokę (np. dach opery, wzgórze Akershus) - pełna relacja poniżej. Z ciekawych miejsc do odwiedzania, które my omineliśmy, to na przykład Holmelkolen, gdzie można wejść na szczyt skoczni narciarskiej.
tromso-i-oslo-czyli-norwegia-zima,209,43339
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 11 Mar 2014 10:18 

Lecę do Oslo (Rygge) :) a jak z komunikacją tam?

Łączony post:
Jestem studentką, są jakieś zniżki na komunikację dla studentów?

Ostatnio edytowany przez zbyhu, 11 Mar 2014 10:28, edytowano w sumie 1 raz
post pod postem - połączyłem
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 11 Mar 2014 10:21 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Szkuaj
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 11 Mar 2014 10:43 

magdaaaaaaaaaa napisał(a):
Lecę do Oslo (Rygge) :) a jak z komunikacją tam?

Łączony post:
Jestem studentką, są jakieś zniżki na komunikację dla studentów?

Oslo Rygge nie byłem. Jednak jeśli chodzi o komunikację to też bardzo droga - za 3 minuty jazdy pociągiem do Sandefjrod płaciliśmy około 25 zł. Czy masz kartę ISIC? przydaje się
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 11 Mar 2014 11:05 

Mam :)
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 11 Mar 2014 22:03 

Oslo czyli najbrzydsza stolica Europy :) Atrakcji za wiele nie będzie ale weekend jakoś się przemęczysz.
Najtaniej będzie na Ekebergu i najbliżej centrum. Odradzam Bogstad Camping . Od czasu wstąpienia Rumuni do EU i zakazu koczowania w centrum to ich punkt wypadowy do "pracy" w centrum.
Jeszcze jakoś musisz się dostać z lotniska do Oslo. Najtaniej chyba Nettbuss wychodzi.
I nie jedz tych parówek za 20kr to naprawdę jest syf. Lepsza już makrela w puszce.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 74 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 10 gości