Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 56 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 09 Wrz 2012 19:31 
Awatar użytkownika

niebieski
Blackall napisał(a):
Problemem dla mnie jest tylko mozliwosc uwiarygodnienia danej osoby. Sam jako osoba ktora troche juz przesiedziala na f4f dostaje pytania od znajomych "ktorego polecasz do pomocy bo potrzebuje biletów za 100/200/500zł". Ludzie potrzebuja wiarygodnosci, niestety. Juz nie mowiac o probach oszustwa, braku historii pomocy, braku komentarzy itp.. Chcialbym po prostu znalezc jakis kompromis :)
Wiarygodność można udowodnić jednym prostym szukaniem na forum, ot chociażby takim.

Fly&drive po Hiszpanii za 936 PLN. Loty do Oviedo (powrót z Bilbao) z Poznania + auto na 4 dni Fly&drive po Hiszpanii za 936 PLN. Loty do Oviedo (powrót z Bilbao) z Poznania + auto na 4 dni
Odkryj Chorwację: Split i Korcula w jednej podróży za 511 PLN. Wylot z Katowic i prom Odkryj Chorwację: Split i Korcula w jednej podróży za 511 PLN. Wylot z Katowic i prom
#22 PostWysłany: 09 Wrz 2012 19:53 
Awatar użytkownika

Loty: 219
Kilometry: 464 968
niebieski
Nigdzie nie ma listy pomagających użytkowników, a moim zdaniem powinna być. Taka lista powinna mieć proste filtrowanie kto jaką kartę/bank posiada.

Zgadzam się, że to powinno działać w inny sposób, bo to osoba która chce kupić bilety powinna odzywać się do pomagających, a nie odwrotnie. To osoba, która chce kupić bilety ma w tym interes, jak ktoś wspomniał.

Proponuję prosty flow:
1. Osoba umieszcza prośbę o pomoc i zaznacza jakich kart potrzebuje do szczęścia.
2. System na podstawie tych kryteriów wybiera z bazy pasujących pomagających i wszystkim przesyła na maila powiadomienie z gotowym linkiem "mogę pomóc"
3. Osoba która faktycznie może pomóc klika w linki i tym samym system przesyła powiadomienie zwrotne z automatu do poszukującego i mogą się skontaktować.

Powinno się uniknąć potrzeby każdorazowego przeglądania strony.

Dodatkowo moim zdaniem powinna być możliwość poproszenia o pomoc i wystawienia komentarza przez niezarejestrowanego użytkownika. Można to załatwić tokenami w odpowiednich linkach. Niektórzy nie skorzystają z systemu i nei będą specjalnie zakładać konta, aby poprosić o pomoc jeden raz.

#23 PostWysłany: 09 Wrz 2012 20:00 

Pomysł mi się podoba. Zobaczymy co z tego wyniknie. Jedyne co mi się nie podoba, podobnie jak kolegom wyżej, to siedzenie na stronie i sprawdzanie czy ktoś potrzebuje pomocy. Może to być oczywiście dodatkowa forma, ale moim zdaniem się nie przyjmie.
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 09 Wrz 2012 20:07 
Awatar użytkownika

niebieski
LKay napisał(a):
Proponuję prosty flow:
1. Osoba umieszcza prośbę o pomoc i zaznacza jakich kart potrzebuje do szczęścia.
2. System na podstawie tych kryteriów wybiera z bazy pasujących pomagających i wszystkim przesyła na maila powiadomienie z gotowym linkiem "mogę pomóc"
3. Osoba która faktycznie może pomóc klika w linki i tym samym system przesyła powiadomienie zwrotne z automatu do poszukującego i mogą się skontaktować.

jest to dobra opcja. Zobaczymy jeszcze co inni napiszą, jesli zaden ciekawy pomysl sie nie pojawi to zaklepie to.

Jeszcze jakies pomysly jak to moze wygladac? Piszcie, piszcie swoje pomysly - tak, zeby wam bylo wygodnie i kupujacym rowniez, a dodatkowo mozliwe było gromadzenie historii + komentarzy.
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 09 Wrz 2012 20:27 
Awatar użytkownika

Loty: 329
Kilometry: 547 902
HON fly4free
Nam "starym wygom" jest łatwiej zbudowalismy przez rok baze swoich klientow.
Wzajemne kontakty, kolejne rezerwacje etc sprawily ze dostajemy przelewy w ciemno z prosba o rezerwacje - badz wykonujemy rezerwacje bez otrzymania przelewu.

Klopot jest z osobami bookujacymi od niedawna bilety oraz ludzmi zlecajacymi po raz pierwszy komus rezerwacje. Watpliwosci maja wtedy obei strony - nie mam tak naprawde pomyslu ktory rozwiazalby wszelkie trudnosci zwiazane z zaufaniem i bezpieczenstwem.

Sklaniam sie ku obecnemu systemowi, w moim odczuciu swietnie dzialal . Ja sam zostalem na miesiac wykluczony z listy pomagajacych za pobranie 5 zł. za rezerwacje Ryana. Pozdrawiam w tym miejscu osobe ktorej zawdzieczam ten caly cyrk :)

W zaden sposob f4free nie moze zapewnic gwarancji bezpieczenstwa wiec zarazem powinno pozwolic by strony umowily sie miedzy soba co do szczegolow wzajemnego rozliczenia. Watek pomocy wizza dziala wzorowo zadna z prosb o pomoc nei trafia w proznie. Na Ryanie jak to wyglada wiemy my pomagajacy jak i szukajacy pomocy .... ogolnie lipa

Prosze tutaj o wypowiedz Chaykina, Muche, Kerada nasze rezerwacje na forum ida w setki moze warto wypracowac kompromis na tym polu. Jestem spokojny o efekt od razu rusza rezerwacje Ryana - zachecam do dyskusji.
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 09 Wrz 2012 20:49 
Awatar użytkownika

niebieski
Ten aspekt rezerwacji FRancy powraca co jakiś czas jak bumerang już od jakiegoś czasu. Wg mnie aktualnie nie jest tak źle wraz z dopiskiem Kamila w odpowiednim wątku. Jedyną zmianą jaką bym wprowadził powinna być wolna ręka z pomocą u Ryana i brak jakichś sankcji za wymaganie napiwku/dodatku - kwota jest przecież ustalana odgórnie pomiędzy zainteresowanymi (czy to poprzez GG czy maila) i jeżeli osobie, która chce pomocy, to odpowiada to OK - nikt nikogo nie zmusza na siłę do korzystania z naszych "usług". Sytuacja gdy correos dostał "bana", bo chciał drobny napiwek za pewnie jakąś kombinowaną rezerwację z 10 przesiadkami itp. itd. za paręset złotych na której spędziłby dużo swojego prywatnego czasu wydaje mi się trochę przesadzona. Pomijam już takie fakty jak pomoc kartą RCP (i związane z nią opłaty, zwłaszcza przewalutowania), słynne blokady kart FRancy, akcje w stylu afery z hiszpańskimi podatkami itd. Jak to ujął correos z Ryanem to jest ogólnie lipa. ;-)

Ostatnio edytowany przez Chaykin, 09 Wrz 2012 22:20, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 09 Wrz 2012 21:00 

niebieski
Witam. Czytając wątek, propozycje dochodzę do jednego, wydaje się słusznego wniosku. Stary system się sprawdził i jest ok. Ktoś kiedyś powiedział "lepsze jest wrogiem dobrego". Nic więcej nie będę dodawał. Może jeszcze tylko to, że uważam iż to osoba zainteresowana powinna szukać kogoś kto mu pomoże a nie odwrotnie. Pozdrawiam

#28 PostWysłany: 09 Wrz 2012 21:12 

Loty: 237
Kilometry: 385 010
niebieski
Generalnie wielki szacun za sam pomysł i włożony wkład w niego. Naprawdę to doceniam! Niemniej jednak mam wrażenie, że tego typu system wymusza większą aktywność na pomagających. Ktoś pisze - wystarczy, że masz włączoną stronę i będziesz widział powiadomienia... Do tej pory jednak wystarczyło, że miałem włączony np. odpowiedni komunikator do którego kontakt podałem. A właściwie to nic mogłem nie mieć włączone a zainteresowany zadzwonił czy wysłał sms... Podobnie jak mój poprzednik, ja również uważam, że to potrzebujący powinien szukać kontaktu. Więc faktem jest, że ten system jest ukłonem zdecydowanie w stronę oczekujących pomocy a nie pomagających. oczekujący pomocy napisze post a my się bijmy o to kto pierwszy odczyta powiadomienie... A ja nie bardzo mam ochotę mieć wiecznie otwartą jakąś stronę i czekać na te powiadomienia... I tylko patrzeć jak na tej stronie pojawią się jakieś reklamy które będę musiał obejrzeć, żeby móc pomóc...

#29 PostWysłany: 09 Wrz 2012 21:28 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Oj chyba dzisiaj podpadne na calej linii:

To my blokujemy sobie kase na prepaid by komus pomoc z Ryanair.
To my ponosimy ryzyko bledu w rezerwacji - koszt infolini badz ponownej rezerwacji.
To my ponosimy ryzyko fikcyjnego pdf przelewu.

To glos wykonujacych rezerwacje winien byc kluczowy.

Obecnie tak to wyglada:
rachunkow bankowych cala szuflada wykonal ktos przelew na kwote co do grosza rowna cenie biletow to zwrotka przelewu z info ze blokada na karcie prepaid. Niech sie uderzy w piers kazdy pomagajacy na Ryanair ze tak nigdy nie postapil. Brak zainteresowania zlecajacego na wykonanie przelewu uwzgledniajacego napiwek = info karta zablokowana. Brak checi pomocy komukolwiek bo po co skoro z tego zero i tylko klopoty. Blackall wlozyles napewno mase pracy w swoj pomysl na usprawnienie procesu przebiegu rezerwacji. Jak tylko moderatorzy pozwola bysmy mogli sie "dogadywac" indywidualnie co do wykonania procesu rezerwacji ze zlecjacymi skoncza sie info blagalne do calej listy z gory na dol pomoz bo kazdy odmowil pomocy. Spopularyzuje to zarowno strone f4free jak przyniesie obupolne korzysci wykonujacym jaki zlecajacym pomoc..

Chaykin to nie byla 10 przesiadkowa podroz ale trzeba bylo na szybko kase przeslac blue cashem :)
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 09 Wrz 2012 21:34 
Awatar użytkownika

niebieski
OK

a co byscie powiedzieli na rozwiazanie takie:

1. Na głównej dajemy listy pomocników, tzn mozna wybrac: ryanair, wizzair, easyjet albo po karcie (RCP, prepaid, wizzair itd)
2. Gosc klika, dostaje liste i kontaktuje sie z wami (w zasadzie to samo jest teraz na forum ale jak wiadomo ludzie sa leniwi..)
3. Po zakonczonej transakcji (na gg itp) wystawia wam komentarz.

wy nie musicie wtedy nic robic.

lepiej?

ja wiem, ze nie chcecie tych komentarzy, ze jest forum itp ale byly przypadki jakie byly i agregowanie tego w czytelniejszy sposób uwazam zadobry pomysl. Wtedy prosto, łatwo szybko nawet pol roku do tyłu sprawdzimy komu cos kupilismy. Byly akcje z dopłatami - teraz majac w bazie komentarz bedzie mozna łatwo dojsc kto to np. po jego mailu.

Nie uwazacie ze taka opcja moglaby byc przydatna?
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 09 Wrz 2012 21:58 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Forum sie rozrasta wiec pojawiaja sie kolejne problemy.

Ostatnio walkowany byl temat jakosci wpisow jednego z forumowiczow, jakosci propozycji lotów znajdujacych sie na glownej stronie itd - cos za duzo ostatnio zlych emocji

Zmieniajac troche temat chcialbym podziekowac F4free - gdyby nie wy nie bylbym w wielu miejscach, w miejscach ktorych bylem nie zobaczylbym tego wszystkiego co moglem, dzieki Wam spotkalem w tym miejscu ludzi ktorzy czesto mi mogli pomoc, ktorych odwiedzilem i moglem zarazem goscic :) super sprawa Specjalne uklony płyna do Poznania Gniezna i okolic.

Jak dla mnie wolalbym by zostalo jak jest, im mniej ograniczen tym lepiej, im wiecej autonomii w decyzjach podejmowanych przez kazdego z nas tym lepiej - pozdrowka dla calej ekipy f4free ktora zarazila mnie wirusem latania.
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 09 Wrz 2012 22:30 
Awatar użytkownika

Witam, jako bezstronny obserwator dyskusji muszę zaznaczyć, że lobby że strony sprzedających jest ogromne. To moje prywatne spostrzeżenie. Sam chętnie dopisałbym się do listy pomagających gdyż mam te wszystkie karty, ale mam opory. Pozdrawiam.

#33 PostWysłany: 10 Wrz 2012 10:40 

Loty: 237
Kilometry: 385 010
niebieski
svalbald napisał(a):
Witam, jako bezstronny obserwator dyskusji muszę zaznaczyć, że lobby że strony sprzedających jest ogromne.
A co przez to rozumiesz???

#34 PostWysłany: 10 Wrz 2012 19:53 

mam pytanie - czy ktoś dysponuje kartą do zakupu biletu w euro w Ryanairze, dzięki której nie musiałabym płacić dodatkowej opłaty?
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 10 Wrz 2012 20:35 
Awatar użytkownika

niebieski
Blackall napisał(a):
OK

a co byscie powiedzieli na rozwiazanie takie:

1. Na głównej dajemy listy pomocników, tzn mozna wybrac: ryanair, wizzair, easyjet albo po karcie (RCP, prepaid, wizzair itd)
2. Gosc klika, dostaje liste i kontaktuje sie z wami (w zasadzie to samo jest teraz na forum ale jak wiadomo ludzie sa leniwi..)
3. Po zakonczonej transakcji (na gg itp) wystawia wam komentarz.

wy nie musicie wtedy nic robic.

lepiej?

ja wiem, ze nie chcecie tych komentarzy, ze jest forum itp ale byly przypadki jakie byly i agregowanie tego w czytelniejszy sposób uwazam zadobry pomysl. Wtedy prosto, łatwo szybko nawet pol roku do tyłu sprawdzimy komu cos kupilismy. Byly akcje z dopłatami - teraz majac w bazie komentarz bedzie mozna łatwo dojsc kto to np. po jego mailu.

Nie uwazacie ze taka opcja moglaby byc przydatna?

Zdecydowanie lepiej :)

Nie trzeba będzie nic klikać, itd.

#36 PostWysłany: 10 Wrz 2012 20:51 
Awatar użytkownika

Loty: 171
Kilometry: 188 843
złoty
Napisze od razu, że nie testowałem nowego systemu z barku czasu ale zastanawiam się nad takim czymś- czy w tym uczestniczyć

Pomoc na Forum to jednak tylko Forum. Zastanawiam się nad tym, czy nie będzie z tego problemu, czy w końcu ktoś się do tego nie przyczepi, że to usługa itp. Ja nie oferuję się na Allegro, żeby nie mieć jakiś problemów, których nie chcę podając swoje dane na stronie stworzonej tylko do tego nie będę się czuł zbyt komfortowo i nie wiem czy tam będę pomagał. Od uwiarygodniania i sprzedawania usług niech będzie Allegro, jak ktoś chce mieć pewność niech kupuje tam, ma bezpieczną transakcję paypalle itp. Niektórzy użytkownicy oferują tam swoje usługi i ci co chcą być bezpieczni niech idą tam.
Forum było? fajną społecznością ale ostatnio co chwila komuś coś nie odpowiada. Dokąd to zmierza? Jak ktoś się boi o pieniądze niech wykupuje ubezpieczenie u Ryanaira lub Wizzaira odpowiednio 27zł(6E lub 6Funtów), 36zł

#37 PostWysłany: 10 Wrz 2012 21:29 

niebieski
Gaszpar poruszył bardzo ciekawą kwestię, normalnie jakby się dało to kliknął bym "lubię to" ;-)

Faktycznie za bardzo to wszystko zaczyna się robić komercyjne, nastawione na kolejne kliki, otwieralność linków, nowe strony itd itp.
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 10 Wrz 2012 22:12 

niebieski
Witam. Nic dodać nic ująć. Ma być/miała być/ po prostu pomoc. Ludzie tutaj poświęcają swój czas. Po co tworzyć rankingi, kolejki, zapisy i inne cuda. Ktoś chce pomocy i oszczędności to na pewno tutaj to znajdzie. Pozdrawiam

#39 PostWysłany: 12 Wrz 2012 00:00 
Awatar użytkownika

niebieski
Zrobiłem poprawki do waszych propozycji.
Na głównej http://kupujbezoplat.pl/ mamy dostęp do list
W profilach możliwość wystawienia komentarza. Przy okazji coś dla was - użytkownikowi też zapisuje się komu wystawił komentarz, dzięki czemu możecie później sprawdzić czy to jakiś nowy czy bardziej zaawansowany.
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 12 Wrz 2012 09:21 
Awatar użytkownika

niebieski
Jeszcze jedna informacja - pomagający którzy są na liście mogą SAMI zarządzać swoim kontaktem (dać gg, maila, tel, zmienić itp)
Do tego niedługo udostępnie im opcje samodzielnego dodawania "pomocy" - jak któś nabędzie/pozbędzie się jakiejś karty sam będzie mógł ją dodać :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 56 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości