Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 29 Gru 2022 22:05 

Szanowni,

Szukam informacji czy powyższe miejsca można spokojnie zwiedzać w końcu kwietnia? Czy śnieg o tej porze roku już się wycofuje z 2000-3000 m n.p.m?
Czy bezpieczniej poczekać do połowy maja?

Z góry dziękuję za wskazówki.
 Profil Relacje PM off  

Fly&drive po Hiszpanii za 936 PLN. Loty do Oviedo (powrót z Bilbao) z Poznania + auto na 4 dni Fly&drive po Hiszpanii za 936 PLN. Loty do Oviedo (powrót z Bilbao) z Poznania + auto na 4 dni
Odkryj Chorwację: Split i Korcula w jednej podróży za 511 PLN. Wylot z Katowic i prom Odkryj Chorwację: Split i Korcula w jednej podróży za 511 PLN. Wylot z Katowic i prom
#2 PostWysłany: 30 Gru 2022 14:31 

Loty: 178
Kilometry: 329 695
niebieski
w tamtych okolicach jeszcze nie bylam, ale z doswiadczenia w innych gorach moge powiedziec ze bedzie snieg, moze nie w samej wiosce ale wyzej raczej tak.
W Albanii, Czarnogorze, Hiszpani w czerwcu w gorach lezal snieg na nieco nizszych wysokosciach wiec przygotuj sie raczej na warunki zimowe powyzej wioski
fajna strona o trekingach w Kaukazie
https://www.caucasus-trekking.com/treks ... vamli-hike
Ja sie wybieram na Kazbek koncem lipca, wczesniej nie pchalabym sie w wysokie gory, chyba ze masz doswiadczenie w zimowych trekingach
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 30 Gru 2022 15:18 
Awatar użytkownika

srebrny
Byłem w czerwcu w Swanetii i Mestii, Łaziłem po górach, śniegu praktycznie brak poza zacienionymi miejscami i szczytami.
W kwietniu ale i w połowie maja moim zdaniem na 99% będzie sporo śniegu na wysokościach ok. 3000 m n.p.m.

Inna sprawa czy w ogóle droga do Ushguli będzie przejezdna pod koniec kwietnia.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 31 Gru 2022 11:29 

Dzięki za odpowiedzi!
Zimnogórski nie jestem, czyli muszę zaplanować to na kiedy indziej.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 31 Gru 2022 12:08 
Awatar użytkownika

platynowy
cypel napisał(a):
Byłem w czerwcu w Swanetii i Mestii, Łaziłem po górach, śniegu praktycznie brak poza zacienionymi miejscami i szczytami.
W kwietniu ale i w połowie maja moim zdaniem na 99% będzie sporo śniegu na wysokościach ok. 3000 m n.p.m.

Inna sprawa czy w ogóle droga do Ushguli będzie przejezdna pod koniec kwietnia.

na 3 tysiacach snieg na ogol lezy do poczatku czerwca (zeby nie byc goloslownym - nawet w Tatrach na okolo 2000 m n p m tak jest i to dosyc czesto). Droga do Uszguli na koniec kwietnia - wg mnie na 95% NIE bedzie przejezdna, raczej druga polowa czerwca - lipiec. Sniegu NIE powinno byc co najmniej do wrzesnia, czesto i do pazdziernika, czasami moze i pierwsza polowa listopada byc bezsniezna z fajnymi jesiennymi warunkami ;)

https://www.facebook.com/zamiedzaidalej
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 11 gości