Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 77 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Kair / piramidy
#41 PostWysłany: 25 Kwi 2023 13:24 

Loty: 319
Kilometry: 674 906
złoty
Pecel87 napisał(a):
Zrozumiałem Wasz sarkazm, ale nieopodal sprzedają bilety do nieczynnego muzeum więc wolałem spytać o doświadczenia :lol:

To nie są bilety do nieczynnego muzeum, a oferty wycieczek w celu zwiedzenia dostępnych przestrzeni budynku. Nie ma dostępnych ekspozycji.
Jeśli nie jesteś fanem współczesnej architektury to nawet o tym nie myśl.

Czy warto do piramid? To zależy. Do Cheopsa warto, bo jest inny, ma największe przestrzenie w środku. Ale dostępny jeszcze tylko przez miesiąc.
Pozostałe 2 w Gizie nie są moim zdaniem warte zwiedzania. Zdecydowanie lepiej pojechać do Dahszur, bo tam wnętrza są ciekawsze i nie ma tłumów oraz jest taniej.
Tu masz naszą relację z wypadu w styczniu/lutym 2023: http://robertsadlowski.com/index.php?trip=egypt
 Profil Relacje PM off
nelson 1974 lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Fly&drive po Włoszech od 263 PLN. Loty do Werony z Warszawy + auto na 7 dni Fly&drive po Włoszech od 263 PLN. Loty do Werony z Warszawy + auto na 7 dni
Tydzień na Minorce w 4* hotelu (z wyżywieniem) za 2024 PLN. Wylot z Warszawy Tydzień na Minorce w 4* hotelu (z wyżywieniem) za 2024 PLN. Wylot z Warszawy
#42 PostWysłany: 10 Maj 2023 04:45 

Loty: 105
Kilometry: 231 322
Będę miał w Egipcie w sumie prawie 6 dni pełnych, wstępny plan był taki żeby zwiedzić Kair+Luxor. Problemem jest teraz pogoda w Luksorze, będę tam w dniach 11-17 mają, z czego wylatuje 17 jakoś o 4 w nocy.

Muzeum egipskie na Tahrir już zwiedziłem, będzie dało się przeżyć w tym Luxorze w obecnej pogodzie i da rade zwiedzić dolinę królów bez większych kłopotów? Wg prognozy ma tam być 38 stopni, bywałem już w Dubaju, Filipinach, Tajlandii czy innych krajach Azji gdzie są upały, więc jakieś obycie jest.
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 10 Maj 2023 09:25 

niebieski
Wczoraj po 2 tyg. wrócilem z Egiptu. W Kairze - komfortowo ok. 25-28. st, w Luksorze - 35, w Asuanie - 41..
Z dnia na dzień było goręcej, choć na szczęście wilgotność minimalna. Osobiście wolę 40 st. w Egipcie, od 25 st. w Tajlandii

Wszystkie najważniejsze miejsca w Luksorze są czynne od 7.00, i tak też zwiedzaliśmy. W Dolinie Królów byliśmy bez mała sami...
Do 10.00-11.00 jest OK. Poza tym - paradoksalnie - tam jest sporo cienia. Podobnie w Hatszepsut czy Karnaku

Pawel
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#44 PostWysłany: 27 Lis 2023 22:41 

Loty: 166
Kilometry: 242 926
srebrny
Gdyby ktoś miał ochotę na zwiedzanie Sakkary i Dahshur:

Uber z Gizy spod piramid do Sakkary 200 EGP/Taxi 300 EGP.

Sakkara: bilet wstępu 300, Serapeum 180, łączny wstęp na wszystkie miejsca 600 EGP. Można płacić kartą.

Z Sakkary do Dahshur Uber 100 EGP, ale tu już trzeba mieć dużo szczęścia żeby złapać coś z powrotem, jest to jednak dość daleko poza miastem.

Bilet wstępu do Dahshur 100 EGP na cały obszar łącznie z wejściem do środka piramid. Płatność rzekomo tylko kartą.

Obydwa miejsca są dość rozległe, warto jednak dogadać się z kierowcą na całą trasę i postoje.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
7 ludzi uważa post za pomocny.

#45 PostWysłany: 23 Sty 2024 08:47 
Awatar użytkownika

Loty: 180
Kilometry: 316 310
Zbanowany
ile czasu @lukket Ci to zajęło?
ile płaciłeś za cały dzień ubera?
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 24 Sty 2024 10:58 

Loty: 166
Kilometry: 242 926
srebrny
No właśnie ja skakałem z miejsca na miejsce Uberem tak jak napisałem (plus na miejscu pieszo), ale wynikało to z tego, że byłem sam, i szkoda było mi pieniędzy na opłacenie kierowcy na cały dzień.
Jeżeli będziecie w 2-3 osoby, to kierowca będzie się bardziej opłacał, bo obydwa obszary są duże (spod kasy do Serapeum jest ponad pół godziny pieszo OW, w Daszhur teź ponad 5 km w jedną stronę od kasy do Białej Piramidy, czerwona jest w połowie drogi.
Zwiedzanie spokojnie po parę godzin na każde z miejsc, z dojazdami może zejść co najmniej pół dnia.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Mobilek uważa post za pomocny.

#47 PostWysłany: 25 Sty 2024 18:57 

Właśnie wróciłem z rodzinką z objazdówki po Egipcie to się podzielę doświadczeniami. Jeśli chodzi o Dashur i Sakkarę to ok. 6 godzin trzeba i kierowca jest nieoceniony bo po obu kompleksach warto przemieszczać się autem. Generalnie stawka przeze mnie wcześniej ustalona z kierowcą to było 1000 EGP ale gościowi coś się pozmieniało. To wzieliśmy ubera z ulicy do Dashuru za 200 EGP i potem na miejscu mówisz gościowi zeby za 1000 EGP z tobą został na parę godzin na zwiedzanie, jak nie rozumie po angielsku to goście z kasy biletowej w Daszurze tłumaczą. Na Daszur ze 2 godziny potrzebujesz na Czerwoną i Białą Piramidę /do obu wchodzisz do środka. Potem ze 20 minut wracasz do Sakkary. Tam mozna spędzić i ze 3 godziny, wszystko zalezy co chcesz zobaczyć. My pochodzilismy koło piramidy schodkowej Dzesera i podjechaliśmy do Serapeum to zeszło z 1,5 h. Są jeszcze 2 piramidy Pepich ale raczej w ruinie i inne podziemne grobowce oraz muzeum Imhothepa. Stamtąd okolo 1 h do centrum Kairu. Jesli chodzi o bilety Daszur tani Sakkara droga, dzieci wchodzą jako students za 50%.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#48 PostWysłany: 25 Sty 2024 23:04 

Ja jestem wlasnie w kairze i mam sprawdzonego kierowcę. Mówi po angielsku. Chevrolet elantra z pakownym bagażnikiem. Podjechal po nas do hotelu w gizie na 9 rano, trip Dashur Memphis Saqqara bez ograniczeń czasowych i później do hotelu w downtown kairu ok. 17. Dogadane mieliśmy 1200 na WhatsApp ale mieliśmy perturbacje z Hotelem i troche pojeździliśmy to mu dałem 1500. Myślę że dobrze wydane pieniądze, tym bardziej, że mial w bagażniku wszystkie nasze bagaże;) Pan po 50, jeździ bezpiecznie, samochód ok. z klimą.
Abdellah 01119869010, 01119226714. Wiadomo, że po kontakcie WhatsApp trzeba się potargować ale da sie dogadać ;)
 Profil Relacje PM off
Rafał Marschall lubi ten post.

#49 PostWysłany: 28 Sty 2024 12:18 

aaaa565 napisał(a):
Abdellah 01119869010, 01119226714. Wiadomo, że po kontakcie WhatsApp trzeba się potargować ale da sie dogadać ;)

Jeżeli ktoś będzie korzystał z usług kierowcy Abdellaha pls o kontakt, zostawiłem u niego małego Sfinksa ;)
 Profil Relacje PM off
zywiec2018 uważa post za pomocny.

#50 PostWysłany: 29 Sty 2024 20:24 
Awatar użytkownika

Loty: 180
Kilometry: 316 310
Zbanowany
Sfinksa ogarnąłem. Odbiór pisz na priv. Jestem z Żywca. Mamy tam pocztę i paczko maty.
 Profil Relacje PM off
kojot_lubin lubi ten post.
aaaa565 uważa post za pomocny.

#51 PostWysłany: 29 Sty 2024 22:09 

aaaa565 napisał(a):

Pan nazywa się ABDELFATAH, sorki za pomyłkę... 🙏😃
 Profil Relacje PM off  

#52 PostWysłany: 06 Lut 2024 19:27 

zywiec2018 napisał(a):
Sfinksa ogarnąłem. Odbiór pisz na priv. Jestem z Żywca. Mamy tam pocztę i paczko maty.

Sfinks dotarł caly i zdrowy;) wielkie dzięki!
Forum rulez 💪💪💪
 Profil Relacje PM off
sanchopan lubi ten post.

#53 PostWysłany: 14 Lut 2024 12:07 

niebieski
Po ostatniej wizycie na własną rękę, garść informacji:
Główne wejście do piramid: https://www.google.com/maps/place/Parki ... &entry=ttu - ja z tego korzystałem - od strony hotelu Mariott (jest jeszcze drugie wejście od strony sfinksa i tylko te wejście jest oznaczone na google maps). Co ciekawe już na wjeździe z głównej trasy stoją naganiacze udający pracowników, których trzeba ominąć.
Załącznik:
1.jpg
1.jpg [ 468.65 KiB | Obejrzany 1326 razy ]

Bilety kupowałem online na https://egymonuments.com/ - cena na dzień 7.02.2024 to 540 EGP (ok 71zł). Biletów nawet nie drukowałem - skanowane w bramce bezpośrednio z telefonu. Wszystko poszło gładko, dosłownie zero kolejki, podczas gdy do kas biletowych trochę ludzi stało.
Płatność za bilety podobno tylko kartą.
Załącznik:
5.jpg
5.jpg [ 552.23 KiB | Obejrzany 1326 razy ]

Załącznik:
4.jpg
4.jpg [ 372.02 KiB | Obejrzany 1326 razy ]

Piramidy otwarte od 7 do 17. Wszędzie straszyli że duże kolejki, żeby przyjść wcześnie rano, ja wchodziłem po 11ej i poszło super gładko.
Bilety online lepiej kupić dzień wcześniej, bo przez godzinę nie mogłem się na ich stronę wbić.
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.
8 ludzi uważa post za pomocny.

#54 PostWysłany: 20 Lut 2024 16:10 
Awatar użytkownika

Loty: 170
Kilometry: 324 492
srebrny
Nie wiem jakie są praktyki przy tym głównym wejściu co na powyższych zdjęciach ale kilka dni temu wchodziłem bocznym wejściem od strony Sfinksa. Wygląda dużo biedniej niż to główne. Otwarte było tylko jedno okienko dla tych co mieli bilet online i dla tych co chcieli kupić. Dla tych z online musieli mieć kartonik. Płatność w okienku już tylko kartą.

Przy kolejce pełno było koników. U nich można było kupić za gotówkę w tej samej cenie (czyli 540 wstęp plus ewentualnie wstępy do piramid 900 lub 220EGP), którzy bezczelnie wpychali się w kolejkę przy kasie i kupowali bilety dla Egipcjan za 80EGP. Policja i kasjer przymykali na to oczy, a właściwie akceptowali. Dużo osób kupowało u koników bo nie chciało stać w kolejkach lub płacić kartą.

Kolejka wolno się przesuwała, stałem ze 35 min. W trakcie jak płaciłem za bilet to ,,lewych'' transakcji było 4. Po dwie karty leżały z każdej strony. Jak konik podsunął kartę to jego transakcja była realizowana priorytetowo, a dopiero potem twoja. Im dokumentów nie sprawdzali, a Egipcjanom spoza układu już tak.
 Profil Relacje PM off
DMW lubi ten post.
SPLDER uważa post za pomocny.

#55 PostWysłany: 20 Lut 2024 16:25 

Z moich doświadczeń. Wchodziliśmy wejściem ze zdjęć (bardziej nowoczesne). Żadnych koników, kolejka dosłownie na 3-5 minut szybko i sprawnie, żadnych tłumów. Płatność tylko kartą. Wejście koło 11. Natomiast wychodziliśmy przy sfinkcie i faktycznie tam to wyglądało duuuuużo gorzej- wieki tłum Egipcjan przepychających się - marne szanse by sprawnie dostać się do jednego małego starego okienka.
 Profil Relacje PM off
SPLDER lubi ten post.

#56 PostWysłany: 08 Kwi 2024 18:36 

Loty: 61
Kilometry: 104 650
aaaa565 napisał(a):
Ja jestem wlasnie w kairze i mam sprawdzonego kierowcę. Mówi po angielsku. Chevrolet elantra z pakownym bagażnikiem. Podjechal po nas do hotelu w gizie na 9 rano, trip Dashur Memphis Saqqara bez ograniczeń czasowych i później do hotelu w downtown kairu ok. 17. Dogadane mieliśmy 1200 na WhatsApp ale mieliśmy perturbacje z Hotelem i troche pojeździliśmy to mu dałem 1500. Myślę że dobrze wydane pieniądze, tym bardziej, że mial w bagażniku wszystkie nasze bagaże;) Pan po 50, jeździ bezpiecznie, samochód ok. z klimą.

Rownież skorzystaliśmy z usług Pana Abdela (bo tak się nazywa) - serdecznie więc dziękuję za namiar i absolutnie polecam! Jeszcze z PL przez WhatsApp wynegocjowaliśmy 1200 EGP za trasę Kair (hotel)-Dashur-Sakara-Giza (poczekał przy zwiedzaniu)-hotel Giza. Na dzień dobry zatrzymał się w przydrożnym sklepiku i kupił nam siatkę przekąsek i wodę. Lekki szok. Zrobił sobie z nami fotkę i pokazywał innych Polaków, których rzekomo ma sporo (ach to F4F) :D :) Ostatecznie dałem mu 1600 EGP (tak nam się podobało), więc śmieszne te negocjacje, bo zazwyczaj tak było, że najpierw obniżałem cenę, żeby potem dać i tak więcej :)
Te numery powyżej są jakoś dziwnie podane, ja wklepałem tak w WA: +201119226714
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#57 PostWysłany: 28 Kwi 2024 14:07 

niebieski
Czy p. Abdel wjezdza np. na teren piramid w Gizie czy w Sakkarze? Bedziemy z malymi dziecmi i zastanawiam sie czy branie go ma sens jesli mialbym pozniej zasuwac od jednej czy drugiej bramy aż do sfinksa i piramid...
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 16 Lis 2024 23:52 

Loty: 145
Kilometry: 294 161
niebieski
Z czystym sumieniem mogę polecić p. Abdela jako kierowca. Robiliśmy z dziećmi(2 i 5 lat) klasyczna trasę Giza(hotel)-Darshur-Sakkra-Giza(Hotel) cena 1500 EGP płatne w EGP, nie chciał dolarów).
W Darshur wjazd pod same piramidy + czekanie, w Sakkarze tak samo. IMHO Darshur oraz Sakkra bez kierowcy z dziećmi jest nie wykonalna(zbyt duże odległości do przejścia). Całość zajęła nam od 9:30-17:00.

Piramidy w Gizie zwiedzaliśmy bez kierowcy, tutaj wydaje się on niepotrzebny bo atrakcje są dość blisko siebie.

Kurs na lotnisko Sphinkx z Gizy u p. Abdela to 700 EGP,.

Dla przypomnienia nr tel +20 1119226714
 Profil Relacje PM off
DAD lubi ten post.
babaryba uważa post za pomocny.

#59 PostWysłany: 16 Lis 2024 23:59 
Awatar użytkownika

Loty: 197
Kilometry: 366 673
srebrny
Rozmawiałem z nim z godzinę temu, bo jutro tez wylatuje. Wcześniej ktoś tutaj pisał o 1200 funtów, ale mi tez mówi cały czas o 1500. Było tutaj sporo rekomendacji, wiec chyba robi dobra robotę. Na YT widziałem go jako przewodnika z jakąś vlogerką i rozpoznałem po jego zdjęciu na WhatsApp. Ładnie mówi po angielsku i ma chyba całkiem spora wiedze.

#60 PostWysłany: 23 Lis 2024 03:04 
Awatar użytkownika

Loty: 197
Kilometry: 366 673
srebrny
Zostawię moja opinie. Pan się nazywa Abdelfatah, w skrócę Abdel.

Skorzystałem z usług z uwagi na polecenia na tym forum. Pan jest komunikatywny na whatsapp i można szczegóły ustalić. 1500 EGP, co jest kwota w sumie chyba adekwatna za jeżdżenie około 6-7h. Myślę że taniej bez problemu się da kierowcę ogarnąć, tym bardziej ze w Gizie pełno takich chętnych. Wozi chyba samych ludzi Polski z polecenia tutaj, bo podczas naszego wyjazdu tez z jakaś polka pisał.

To nie jest ten co pisałem ze widziałem na YT. Zdjęcie mnie zmyliło. Ja generalnie nie rozumiem tego polecenia. To tylko kierowca, trzeba pamiętać a nie żaden przewodnik. Owszem zawiezie gdzie trzeba i poczeka ile trzeba, ale praktyczni jak go się o cos samemu nie zapyta, to się sam nie odezwie.
To nie jest zły kierowca, ale jak pisałem normalny a i jeździłem wiele razy tam lepszymi samochodami jako Uber.

Podsumowując, gdyby ktoś chciał mieć zapewnione jakieś bezpieczeństwo swojej jednodniówki to wiadomo ze to OK.
Trzeba pamiętać że to jest zwykły kierowca jakich tam dziesiątki.

Miłym akcentem jest to ze dwa razy kupował nam wodę. (choć to grosze 80gr, nie musiał), a dziecku jakiś słodycze, choć akurat z tego zadowoleni nie byliśmy :)
3 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 77 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości