Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 35 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 26 Kwi 2023 10:23 

Loty: 153
Kilometry: 334 757
niebieski
Te 500km pokonasz w 1 nockę busem. Przy okazji zobaczyć tunele Cu Chi, Delte Mekongu - jest co robić przez parę dni.
 Profil Relacje PM off
tanhayi uważa post za pomocny.

Sardynia bez brania urlopu: loty do Cagliari z Krakowa + 2 noce w 4* hotelu ze śniadaniami za 654 PLN Sardynia bez brania urlopu: loty do Cagliari z Krakowa + 2 noce w 4* hotelu ze śniadaniami za 654 PLN
Ferie zimowe: Madera na tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem za 2399 PLN. Wylot z Warszawy Ferie zimowe: Madera na tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem za 2399 PLN. Wylot z Warszawy
#22 PostWysłany: 26 Kwi 2023 10:26 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

IMO, 2 dni stop w Phnom Penh, bo jest co robić i potem poranny bus do HCMC

Lub skorzystać z ofert promów z Phnom Penh które płyną wzdłuż Mekongiem aż na Deltę Mekonga i poczuć się jak trójka "debili" z Top Geara
 Profil Relacje PM off

#23 PostWysłany: 26 Kwi 2023 10:27 
Awatar użytkownika

Loty: 56
Kilometry: 162 181
niebieski
@Zeus

Tak tak, postój w stolicy byłby wtedy wysoce zalecany i byłby w planach. Jak z bezpieczeństwem bagaży w sleeping busach?

#24 PostWysłany: 26 Kwi 2023 23:46 

niebieski
Tak samo jak bezpieczeństwo bagaży w neobusie i flixbusie. Nie wiem co to za pytanie tak szczere ;)
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 27 Kwi 2023 00:31 
Awatar użytkownika

Loty: 158
Kilometry: 325 074
srebrny
@szpaczny Całkiem zasadne pytanie, bo autobusy w Kambodży kilka lat temu były osławione ze względu na częste kradzieże, więc proponuję powstrzymać takie jednoznaczne porównania, nawet jeśli sytuacja uległa poprawie.

@tanhayi Trzymanie przy sobie wszystkich wartościowych przedmiotów to IMHO podstawa wszędzie poza Europą. Ubrań i butów raczej nikt Ci nie będzie kradł, bo zazwyczaj rozmiar i tak za duży na Azjatów :D Złodzieje zazwyczaj liczą na łatwy łup, więc wszystko w Twoich rękach. Dodatkowo trzeba zrobić research na temat firmy, z którą chcesz jechać. Słyszałem od Polaków na miejscu, że kiedyś kradzieże odbywały się np. poprzez wpuszczenie dymu do środka autokaru. Ludzie byli zdezorientowani i co mniej ogarnięci wychodzili zostawiając w oparciach siedzeń smartfony i portfele... Postój w Phnom Penh też zdecydowane polecam.

#26 PostWysłany: 27 Kwi 2023 00:50 

niebieski
A ja słyszałem i byłem świadkiem jak w polskim PKP usypiali ludzi i okradali - a konduktorzy tylko z tego się smiali. jak im się to zgłaszło.
Byłem w Kambodży 3 i 4 lata temu, spałem jak zabity na paru trasach - nie patrząc na bagaż w luku.
To chyba logiczne że wszystkie ważne żeczy ma sie przy sobie a nie w luku bagażowym - czy to w Polsce, czy w Kambodzy czy w burkina Faso.

Gadasz głupoty bo jak ludzie nawet kradliby bagaże z luku aktuokaru - to biorą cały bagaż a nie patrzą co mają w środku. Skąd Azjata wie że w bagażu są tylko ubrania za duże dla nich buty ?
I trzymanie kosztowności przy sobie to wymóg także w Europie

Ostatnio edytowany przez klapio, 28 Kwi 2023 18:58, edytowano w sumie 1 raz
ot
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 27 Kwi 2023 09:22 
Awatar użytkownika

Loty: 158
Kilometry: 325 074
srebrny
Gdzie ja niby napisałem, że ktoś będzie patrzył co jest w środku? Napisałem wprost przeciwnie, że doświadczenie pokazuje, że liczą na łatwy łup i biorą telefony i portfele, a nie duży bagaż. Statystycznie tam właśnie jest głównie odzież.

Sytuacje, w których osoby postronne kradną pojedyncze bagaże, nie mają porównania ze zorganizowanym przez osoby przewoźnika procederem, w którym większość osób w autobusie traciła ważne rzeczy.

szpaczny napisał(a):
ważne żeczy ma sie przy sobie

Serio? :twisted:

#28 PostWysłany: 27 Kwi 2023 10:04 
Awatar użytkownika

Loty: 56
Kilometry: 162 181
niebieski
@szpaczny moje pytanie wydaje się nadzwyczaj normalne. Rozumowanie się zasadą "wszędzie mogą Cię okraść więc nigdzie nie jest bezpiecznie", jest średnie.

Są kraje gdzie kradzieże to codzienność a są kraje gdzie jednak nie. To nie mój pierwszy raz w Azji - aczkolwiek w Kambodży już tak.

Dzięki za odpowiedzi!

#29 PostWysłany: 27 Kwi 2023 10:40 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

W 13 roku odpuściłem nocne autobusy, ale to bardziej z powodu "niebezpieczeństwa" prowadzenia ich przez kierowców, chociaż widzę ze dalej mają się dobrze
https://www.phnompenhpost.com/national/ ... 26-injured

Można jechać południowym busem z Siem Reap do Phnom Penh i być na kolację w stolicy (nie wiem czy dalej są atrakcyjne ceny na loty krajowe) i potem porannym autobusem z Siem Reap do HCMC, i mieć okazję zobaczyć przepłynięcie przez rzekę Mekongk.

Co do bagażu, jakoś nie czułem się, ze mi go okradną. Aparat i elektronika była przy mnie a ubrania w cargo. Jak dobrze pamiętam, bagaż dostawałeś za okazania "papierka" cieciowi
 Profil Relacje PM off
tanhayi lubi ten post.

#30 PostWysłany: 03 Lis 2023 01:51 

srebrny
A czy kojarzycie czy obecnie funkcjonują speedboaty ze Siem Reap do Phnom Penh? W sieci ich nie wyszukuje.

#31 PostWysłany: 07 Sie 2024 13:39 
Awatar użytkownika

Loty: 25
Kilometry: 66 517
niebieski
Podbije trochę piłeczkę łódki z Phnom Phen do Siem Reap. Moi przyjaciele zapalili się na ten rejsik a w internecie nic nie wyszukałem. Angkor Express Boat Team odpisała że nie pływają ale opcjonalnie oferują busa za 45$ z przystankami po drodze w:
Skuon Spider Village
Świątynię Prasat Kuhak Nokor.
Spean Praptos – Most Kampong Kdei
Może w ciemno kupować bilety z BKK do PNH i dopiero na miejscu się ogarnąć z łódką jak pisał @becek?

#32 PostWysłany: 07 Sie 2024 13:45 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Wszystko zależy od poziomu wody, i prędzej bym sprawdzał na miejscu niż płacąc przez neta i okaże się z nici z statkiem.
 Profil Relacje PM off
oskiboski lubi ten post.
Dryblas uważa post za pomocny.

#33 PostWysłany: 07 Sie 2024 17:45 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Dryblas napisał(a):
Podbije trochę piłeczkę łódki z Phnom Phen do Siem Reap. Moi przyjaciele zapalili się na ten rejsik a w internecie nic nie wyszukałem. Angkor Express Boat Team odpisała że nie pływają ale opcjonalnie oferują busa za 45$ z przystankami po drodze w:
Skuon Spider Village
Świątynię Prasat Kuhak Nokor.
Spean Praptos – Most Kampong Kdei
Może w ciemno kupować bilety z BKK do PNH i dopiero na miejscu się ogarnąć z łódką jak pisał @becek?

Łodzie kursujące między Phnom Penh a Siem Reap nie wróciły po pandemii. Po inauguracji krajówek z AirAsia w mojej ocenie podróż drogą lądową to w tym wypadku strata czasu (i może nawet pieniędzy).
 Profil Relacje PM off
horacy19 lubi ten post.
Dryblas uważa post za pomocny.

#34 PostWysłany: 07 Sie 2024 21:52 
Awatar użytkownika

Loty: 25
Kilometry: 66 517
niebieski
@ciacho_majonez lądowa podroż pozwoli nam trochę liznąć Kambodzy :)
3 ludzi lubi ten post.

#35 PostWysłany: 25 Sie 2024 03:59 

niebieski
Z Phnom Penh do Siem Reap prowadzi bardzo dobra asfaltowa droga, można dojechać w 5-6 godzin. Komunikacja autobusowa jest na bardzo wysokim poziomie. Jechaliśmy Larryta Bus, koszt 13 USD od osoby, bilety można kupić przez internet i zapłacić kartą.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 35 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości