Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 155 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: AIDA
#41 PostWysłany: 22 Cze 2023 19:15 

Loty: 69
Kilometry: 135 167
srebrny
Piwo można nalewać samemu, można też poprosić obsługę. Czasami stoją nalane przy dystrybutorze. Wbrew pozorom nie jest łatwo nalać samemu jak nie ma się doświadczenia.
Wino jest w karafkach (białe i czerwone) i albo stoją na stole albo kelner podaje. Jak wypijesz to nie ma problemu poprosić o kolejną.

Nie zauważyłem żeby ktoś wynosił piwo/wino z knajpy.

Co do wnoszenia alkoholu na pokład, to nic mi nie wiadomo i szczerze wątpię żeby na start się dało. Mi nie brali rumu na Karaibach ale i tak go brałem do domu. Generalnie to zależy od statku, bo to się może różnić
 Profil Relacje PM off
JIK lubi ten post.
JIK uważa post za pomocny.

Wiosna na Krecie za 944 PLN. Loty z Warszawy i 4 noclegi w hotelu Wiosna na Krecie za 944 PLN. Loty z Warszawy i 4 noclegi w hotelu
Wiosna na Costa Dorada: 7 dni z wyżywieniem w 4* hotelu od 2409 PLN. Wyloty z 2 miast Wiosna na Costa Dorada: 7 dni z wyżywieniem w 4* hotelu od 2409 PLN. Wyloty z 2 miast
#42 PostWysłany: 22 Cze 2023 19:19 

srebrny
barka napisał(a):
Z mojego już starego (rejs 2020r) doświadczenia:
- wino kelner nalewa do kieliszków przy stoliku
- z racji małych dzieci chodziliśmy tylko do restauracji bufetowych, więc nie pomogę w kwestii innych

My na obu rejsach Aida nalewaliśmy sami wino z karafek które przyniósł kelner

W restauracjach tematycznych nie ma piwa i wina. Trzeba kupić lub jeśli ma się all ink to korzystać z niego
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 23 Cze 2023 08:59 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 228
Kilometry: 534 135
@bruce09lili z regulaminu na aida.de

Cytuj:
Es ist bei der Anreise generell nicht erlaubt, alkoholische Getränke mit an Bord zu bringen. Während der Reise darf maximal 1 Liter Alkohol pro Person (über 18 Jahren) mit an Bord gebracht werden.

google tłumaczy to następująco
Cytuj:
Zasadniczo nie wolno wnosić na pokład napojów alkoholowych po przylocie. Podczas podróży na pokład można wnieść maksymalnie 1 litr alkoholu na osobę (powyżej 18 roku życia).

https://www.instagram.com/jiku_ty_dziku/
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 23 Cze 2023 09:23 

złoty
Kumpel był i z restauracji wynosił piwo na basen

Wyslane z telefonu przez Tapatalka
 Profil Relacje PM off
JIK lubi ten post.

#45 PostWysłany: 23 Cze 2023 09:30 

srebrny
Ja bym to rozumiał że nie możesz wnieść na pokład swojego alkoholu, a w trakcie podróży możesz kupić maks 1 litr alkoholu jako souvenir do depozytu. Przy czym tej ilości jakoś skrupulatnie nie pilnują.

Nie wiem jaką trasę planujesz ale jak bardzo potrzebujecie coś mocniejszego to jest jeszcze sklep wolnocłowy na statku.

Proponuję jednak uważać z wszelkimi sposobami obchodzenia przepisów bo linie są wyczulone na punkcie kombinowania z pakietami itp.
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 23 Cze 2023 10:19 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

@bruce09lili dzięki za wskazówkę o sklepie, a masz może cennik :shock: :lol: @brzemia także dzięki za info.

Profil Relacje PM off
Gadekk lubi ten post.

#47 PostWysłany: 23 Cze 2023 11:46 

srebrny
Jestem teraz na Costa Favolosa i 1 L rumu to 18 euro. Whisky od 24, a wódka 15 euro.
Podejrzewam że cena będzie podobna na Aida. Akurat na na poprzednim rejsie z Aida nie sprawdzałem, bo na Karaibach było po 10 $ w wolnocłowym w terminalu.
 Profil Relacje PM off
JIK lubi ten post.

#48 PostWysłany: 23 Cze 2023 14:24 

srebrny
Opcja z wolnocłowym może nie wchodzić w grę, bo właśnie byłem nabyć rum i pan powiedział że mogę kupić teraz ale odebrać najwcześniej wieczorem dzień przed wyokretowaniem
 Profil Relacje PM off
JIK lubi ten post.

#49 PostWysłany: 29 Cze 2023 12:01 

@JIK

Jako, że w ciągu ostatniego pół roku byłem 3 razy na Aidzie (Nova, Cosma i Sol) w różnych rejonach świata (Kanary, Emiraty, Norwegia) odpowiedź na pytania jest bardziej skomplikowana. WSZYSTKO zależy od statku i destynacji:
- piwo: stoi w szklankach nalane obok nalewka, sam sobie nalewasz (nie takie proste jak się wydaje), prosisz kelnera o nalanie ( co robią bez problemu)
- wino: zawsze w karafkach, ale albo nalewają ci do kieliszka i zabierają karafkę albo zostawiają karafkę na stole i sam sobie nalewasz do kieliszka,
kolejna karafka: sami zostawiają z pytaniem białe czy czerwone?, trzeba prosić o kolejną i albo zaraz przynoszą kolejną albo prośbę trzeba powtórzyć (czasami
wielokrotnie )
- restauracje tematyczne (to te w cenie bo a'la carte są zawsze płatne): są różne i do niektórych nie musisz się zapisywać np. do brauhausu czy hamburgerowni wchodzisz wg
kolejki (jak jest), ale już do francuskiej czy włoskiej musisz się zapisać i to najlepiej zaraz po wejściu na statek bo drugiego dnia często nie ma już wolnych terminów
- wynoszenie piwa czy wina: na jednych statkach pozwalają wyjść ze szklaneczką piwa lub lampką wina w ręce a na innych nie
- wnoszenie alkoholi: nie ćwiczyłem (ale miałem wykupionego all incl.), z obserwacji widziałem zabierany alkohol do depozytu ale wnoszonego nie widziałem (bo i jak?)
- sklep wolnocłowy na statku: na Novej oferta za 2 litrowe butelki Absoluta 20 EUR (taniej niż gdziekolwiek w Polsce), Cosma 2 litrowe Bailey's za 20 EUR,
Sol brak ofert (Europa może dlatego ze względu na cło brak ofert), po zakupie zabierasz do kabiny i możesz konsumować - nie ma depozytu jak na Costa i MSC
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#50 PostWysłany: 29 Cze 2023 12:19 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

@WuWa statek AIDAcosma i rejs po Morzu Śródziemnym, więc jakieś tam informacje od ciebie się przydały ;)

Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 29 Cze 2023 15:38 

@JIK

O trasie rejsu nie bardzo Ci opowiem bo w tym rejonie pływałem wprawdzie kilka razy ale dawno dawno temu (ostatni raz chyba w 2019). Za to o Cosmie mogę Ci udzielić odpowiedzi na większość pytań. AIDA Cosma najnowszy we flocie (od 2022), bardzo duży statek (jeden z największych) coś koło 337 metrów długości (przejście z jednego końca na drugi naprawdę trochę trwa, lepiej nic nie zapominać z kabiny), 20 pokładów ale 3 szyby windowe po 6-8 wind więc w pionie raczej spoko, 2732 kabiny - ludzi do max 6600 przy pełnym obłożeniu plus 1500 ludzi załogi tak, że bywa tłoczno a nawet bardzo tłoczno. Do jedzenia 16 restauracji, w tym 4 bufetowe (Markt, Yachtclub, Bella Donna, Fuego), 6 specjalistycznych (Beach House, Oceans, Mamma Mia , French Kiss, Best Burger , Brauhaus ) , 5 A`la Carte ( nie odwiedzałem) i snack bar (Street Food)
no i coś koło 17 drink barów. Statek bardziej dostosowany w przeciwieństwie do AIDA Nova do ciepłych klimatów - dużo otwartych pokładów z basenami (na Novej baseny zakryte). Tak jak AIDA Nova statek od początku zaprojektowany, wybudowany i dostosowany do rejsów rodzinnych. Cała masa udogodnień dla dzieci w tym niemowlaków, np specjalne kąciki z jedzeniem dla małych dzieci (bobo fruty i temu podobne zupki i kaszki), na zamówienie łóżeczka niemowlęce, wanienki, kosze na zużyte pieluchy, wózki spacerowe, elektroniczne nianie (ludzie w barach potrafili na sygnał z niani rzucić drinka i gnać do kabiny), pieluchy w przewijakach itp, itd. Reasumując: statek duży i nowoczesny, ludny i bardzo bardzo rodzinny.
Jeżeli masz jakieś dalsze pytania o Cosmie śmiało postaram się odpowiedzieć.
 Profil Relacje PM off
JIK lubi ten post.

#52 PostWysłany: 29 Cze 2023 15:48 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
srebrny
WuWa napisał(a):
ludzi do max 6600 przy pełnym obłożeniu plus 1500 ludzi załogi

4.5 osoby na 1 pasażera to wydaje się być całkiem dużo. Ktoś wie ile jest np w kurortach?
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 29 Cze 2023 16:09 
Awatar użytkownika

złoty
Wszystko zależy od jakości i ceny, w małym 2,3* jest mniej, w dużym 5* więcej, na Malediwach w resorcie w którym byłem, było prawie tylu pracowników co gości
 Profil Relacje PM off
piotrkr uważa post za pomocny.

#54 PostWysłany: 12 Lip 2023 09:22 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

-- 01 Lip 2023 16:00 --

Na gorąco, bo prosto z portu na Majorce. Normalnie na pokład AIDY można wnieść 1l mocnego alkoholu na osobe.

-- 08 Lip 2023 15:56 --

Hej, w momencie kiedy pytałem o rejs Aidą, to już miałem zarezerwowaną wycieczkę. Pytałem dlatego, ponieważ nie znalazłem odpowiedzi w internecie (materiałów jest sporor na youtube). Teraz od siebie mogę dodać swowje 3 grosze.

Statek AIDAcosma resj po Morzu Śródziemnym

Borading
Wspomniałem już o tym, ale powtórzę. W trakcie zaokrętowania, spokojnie można wnieść 1l mocnego alkoholu na osobę (tak mówi regulamin). Pytałem o to obsługę przy bramce na statku i oni to potwierdzili. Co więcej, w trakcie stopu na Korsyce bez problemu wniosłem piwo - nikt nic nie prześwietlał i nie sprawdzał (dodaję to informacyjnie).

Kabina
Podróżowałem z dwulatkiem i zdecydowałem się na kabinę z balkonem. Uważam, że był to dobry wybór. Junior spokojnie mógł podziwiać widoki, oglądć statki, a wieczorem kiedy spał, wraz z żoną relaksowaliśmy się na balkonie. Miejsca na balkonie jest sporo i znajdują się na nim 2 leżaki oraz stolik. Szyba jest wystarczająco duża, także nie ma obaw, aby pociecha wypadła (no chyba, że to alpinista i będzie skakać po leżakach). Przy okazji widok z 14 pokładu jest super.

Jeżeli też wybierasz się w podróż z pociechą i chcesz, aby swoje ulubione bajki miał pod ręką, to pobierz je na tableta lub smarfon, ponieważ bez problemu możesz przekazać obraz na telewizor w kajucie.

Jedzenie i picie
Zaliczyłem wszystkie restauracje bufetowe i śmiało stwierdzam, że najlepsze (jak dla mnie) było w Yaht Clubie.

Waże! Śniadania wszędzie są takie same (sprawdzałem fuego, bella dona oraz fresh market).

Restauracja Fuego: na obiad dostaniemy tutaj m.in. burgery, szkydełka sałatki, lody, makarony

Restauracja East: specjalizuje się w kuchni azjatyckiej (pierożki), kurczak w 5 smakach, wołowina itp. Zawsze tutaj była kolekka, ale imo bez szaleństw.

Restauracja Bella Dona (2 na mojej liście): specjalizuje się w daniach kuchni włoskiej, czyli krewetki, makarony, pizza itp.

Restauracja Yaht Club: także tutaj zjemy krewetki, gnoci, ryby, wołowinę itp.

Restauracja Fresh Market: jest mix wszystkich 4 restauracji + w ofercie są potrawy sezonowe. Spory wybór dań rybnych.

W każdej restauracji za darmo mamy do wyboru colę, fantę, sprit, colę zero, wodę gazowaną i nie gazowaną - nalewamy samemu z automatu, jak w KFC

Do tego herbata oraz kawa

Napoje alkoholowe (z podstawowej oferty: piwo i wino) serowawane w godzinach 12:00-14:00 (przeważnie tylko fuego) oraz 18:00-21:00 cała reszta.

Street food
Czyli w cenie kebab oraz Curry Wurst - w cenie i do bólu od 7 rano do 23:59. Napoje dodatkowo płatne: puszka coli 2.5€

Restauracje tematyczne
Best burger at sea - super sprawa. Zjemy tu nuggetsy (5 sztuk), zestaw jumbo (3 skrzydełka, 3 krążki cebulowe, 3 smażone serki) no i oczywiście burgera. Polecam pulled pork oraz specjalny (aida burger). Napoje dodatkowo płatne.

Cola 2.5€, duże lane piwo 5.2€
Ps. Można spokojnie zamawiać po 2 bugery na głowę, a jak ktoś ma większe potrzeby, to i więcej.

Bawarska
Co polecam? Golonko (w cenie)! I piwo (płatne)
Imperial ale 0.5 za 5.9€ aperol sprittz 6.9€

Ps. Jedzenia jest tutaj więcej, ale są to ciężkie potrawy.

atrakcje dla dzieci
Jest jedna duża sala zabaw, gdzie najlepiej spędza się czas w porze obiadowej lub kiedy statek stoi w porcie. Przeznaczona jest ona dla 3+ ale mój młody dawał radę, właśnie w ww. terminach

Jest także sala zabaw dla dzieci do 36 miesiecy, gdzie mozemy siedzieć z pociechą - fajne miejsce. Dodatkowo (jak dzień wcześniej się zarezerwuje, to można zostawić dziecko pod opieką 10€/h w termiach 9-12 i na pewno 18-21). Opiekunki mówią także po angielsku.

Inne wydatkk
Ceny w różnych barach są do siebie zbliżone i wyglądają następująco
Dinkki od 5.2€ - przyznać trzeba, że nie oszczędzają na alkoholu
Piwo 0.5 za 5.2€ (oferują też 0.33) ale nie brałem.

język niemiecki
W ogóle nam nie przeszkadzał, ponieważ z załogą można dogadać się w języku angielskim. Ponadto na naszym rejsie słychać było dużo polskiego.

Po zamekowaniu się i połączeniu się z loklalną siecią wifi dostajemy dostęp do serwisu myaida, który także dostępny jest w języku angielskim.

Ps fotki kabin itp dodam po powrocie do domu.

-- 12 Lip 2023 09:22 --

Dorzucam zdjęcia

Kabina z balkonem i garderobą na 14 decku.
Załącznik:
kabina.jpg
kabina.jpg [ 263.94 KiB | Obejrzany 2527 razy ]

Załącznik:
balkon.jpg
balkon.jpg [ 288.63 KiB | Obejrzany 2527 razy ]

Załącznik:
łazienka.jpg
łazienka.jpg [ 201.26 KiB | Obejrzany 2527 razy ]

Deck 16
Sala zabaw dla dzieci do lat 3 (można siedzieć tam z pociechą)
Załącznik:
sala 3.jpg
sala 3.jpg [ 308.63 KiB | Obejrzany 2527 razy ]

Sala zabaw dla nieco starszych dzieci, najlepiej iść tam w dniu, kiedy statek stoi w porcie ;)
Załącznik:
sala 1.jpg
sala 1.jpg [ 345.34 KiB | Obejrzany 2527 razy ]

Załącznik:
sala 2.jpg
sala 2.jpg [ 264.21 KiB | Obejrzany 2527 razy ]

Profil Relacje PM off
11 ludzi lubi ten post.
7 ludzi uważa post za pomocny.

#55 PostWysłany: 12 Lip 2023 16:00 

Loty: 36
Kilometry: 103 851
Zapodaj fotki atrakcji dla dorosłych.
 Profil Relacje PM off  

#56 PostWysłany: 12 Lip 2023 16:48 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

@FUX nie mam, bo nie korzystałem.

Profil Relacje PM off  

#57 PostWysłany: 12 Lip 2023 16:50 

Loty: 36
Kilometry: 103 851
No tak; latorośl skutecznie studzi takie pomysły.
😉
Aczkolwiek rozumiem, że jakieś kluby, niekoniecznie dla pensjonariuszy sanatoryjnych, są.
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 12 Lip 2023 16:55 

złoty
Z ciekawostek. Na aida nova jest sklep z alkoholami. Jak komus mało wino i piwo to sobie moze cis mocniejszego kupicImage

Wyslane z telefonu przez Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#59 PostWysłany: 14 Lip 2023 09:23 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

-- 12 Lip 2023 17:15 --

FUX napisał(a):
No tak; latorośl skutecznie studzi takie pomysły.
😉
Aczkolwiek rozumiem, że jakieś kluby, niekoniecznie dla pensjonariuszy sanatoryjnych, są.

Tak są, wszystko fajnie mozna sobie sprawdzić na stronie aida.de - gdzie jest opcja, jak na Google street view

https://aida.de/schiffe

Wystarczy wybrać statek i ruszyć na zwiedzanie :)

-- 14 Lip 2023 09:23 --

Jako że jest to temat tylko o AIDA, to pozwolę sobie dodać tutaj video z YT (wiem, że są one w ogólnym temacie o rejsach) ;) W moim przypadku, te dwa filmiki pomogły mi w podjęciu decyzji o rejsie z AIDĄ.

Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#60 PostWysłany: 05 Paź 2023 11:30 

Część, chcemy wykupić rejs na statku Aida cosma start z Teneryfy. Będziemy podróżować z synem, który porusza się na wózku. I teraz pytanie jak z przystosowaniem? Da mój 14latek poruszać się po pokładzie samodzielnie? Zastanawiamy się też nad pakietem all inclusive, przede wszystkim ze względu na dostęp do internetu. Warto? Czy jednak lepiej wykupić tylko osobny pakiet. Rejs chcemy wykupić ze strony tanierejsowanie. Kajuta to premium z balkonem. Będę wdzięczna za wszelkie rady, chcemy spełnić marzenie Młodego w jednocześnie być pewnym, że da sobie radę na statku.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 155 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości