Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 128 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Spitsbergen
#101 PostWysłany: 04 Sie 2023 10:19 
Site Admin

Kilka impresji po powrocie:

- 3 dni to moim zdaniem minimum, dłużej też jest co robić ale wymaga to większej ilości gotówki / lubienia pieszych wędrówek - moja propozycja na plan minimum to samo Longyearbyen, rejs do Pyramiden (najlepsza część wycieczki), hike na Platåberget (w wersji przedłużonej - info niżej), ja zrobiłem jeszcze hike na Trollsteinen i rejs na lodowiec Borebukta (sprzedawany jako safari na morsy

- samo miasteczko Longyearbyen pominę bo dużo już napisano

- rejs do Pyramiden jest GENIALNY (ja wybrałem akurat Henningsen - firma nie jest rosyjska, choć odpala działkę przewodnikowi rosyjskiemu na miejscu) - jeśli macie wybrać jedną rzecz to niech będzie to ten rejs
widziałem 2 niedźwiedzie polarne (z dość daleka - kapitan nie chce zaburzać spokoju zwierząt), 2 morsy, duże stado Białuch arktycznych (i to tuż przy łodzi), 3 wieloryby (wydaje mi się że Minke whale bo nie były za duże), renifery i lisa polarnego (w samych Piramidach) - kapitan i przewodnik robili wszystko by wypatrzeć jak najwięcej zwierząt i podpływali specjalnie do nich;
same Piramidy (kontrowersyjny temat bo dajemy zarobić Rosjanom) mega klimat opuszczonego miasteczka w genialnym krajobrazie (przewodni zaś jak wyjęty z ZSRR - uśmiałem się do łez - za wiele nie wiedział, mówił totalne banały w połączeniu z chwaleniem władzy "zostawiliśmy pomnik Lenina bo jest śmieszny" "nasz kierownik to najlepsza osoba do zarządzania tym trudnym przedsięwzięciem", miał wywalone na bezpieczeństwo - szedł z karabinem ale prawie biegł przez co część grupy się zgubiła, jedna otyła pani zaś dostała ataku astmatycznego próbując go dogonić)

- hike na Platåberget - nad samo miasteczko na punkt widokowy można się dostać w 45min-1h, wejście nad kościołem - i o ile nie skrywają go chmury to widok jest cudowny i sam w sobie warty wycieczki; ale warto rozszerzyć wycieczkę i przejść przez przez cały płaskowyż (dziesiątki jeśli nie więcej reniferów, podchodzących bardzo blisko, lis polarny) do stacji satelitarnej która sama w sobie jest mega (największa na świecie komercyjna stacja naziemna, radeony których jest ponad 100 tworzą klimat jak z filmu sci-fi, dodatkowo to wszystko z widokami na fiordy i lodowce) i zejście przy kopalni nr 3 i globalnym banku nasion (oba obiekty nic specjalnego z zewnątrz; za to schodząc jest super widok na lotnisko, choć spotting utrudnia niewielka częstość lotów ;) ) - tylko tu uwaga, jest to dość wbrew pozorom męcząca trasa bo płaskowyż to (nie znam fachowej nazwy) jedno wielkie polodowcowe rumowisko skalne - bardzo męczące do chodzenia po nim, dodatkowo jego środek przecina stroma dolina (więc trzeba nawigować tak by przejść ją na około, przeciąć byłoby baardzo trudno), a na powrocie nikt nie chciał z lotniska wziąć na stopa (chyba z uwagi na niesiony karabin?) - więc z dojściem z/do hostelu trasa 22,5km która zajęła 7h (zamiast przewidywanych 4h)

- hike na Trollsteinen - miał być tym trudniejszym, trwającym 6-7h, a tu odwrotnie, zrobiłem go w 4h ;) owszem, przewyższenie jest spore, ale trasa dość łatwa do nawigacji (najważniejsze to nie iść wzdłuż rzeki bo wylądujecie w stromym kanionie, tylko od razu skierować się na wzgórze po prawej stronie rzeki, i natkniecie się na ładnie wydeptaną ścieżkę), lodowiec jest też łatwy technicznie do pokonania (mimo dużych roztopów - temperatura do 13 stopni! - nie było niebezpiecznych jam ani rozpadlin, tylko odrobina nieprzyjemnych podmokłych piaszczystych sandr); natomiast tu jest sens tylko iść przy doskonałej pogodzie (ja szedłem we mgle i deszczu i wizualna atrakcyjność wycieczki była zerowa..) albo jeśli nie mieliście okazji pochodzić po lodowcu (sam hike sprawił mi sporo radości bo lodowiec był dla mnie nowym doświadczeniem)

- rejs na lodowiec Borebukta - celowo piszę jak o rejsie na lodowiec a nie na morsy, bo morsa spotkaliśmy tylko jednego ;) (może trochę za późno byłem, w sierpniu migrują one na północ); mimo to fajna sprawa bo pływaliśmy RIB (co samo w sobie przypominało pobyt w wesołym miasteczku :) - pogodę mieliśmy wietrzną, tak gdzieś 4 w skali Beauforta - co chwila można było dostać w twarz falą a tyłek bolał przez kilka dni xD) i wpłynęliśmy do 300m pod ścianę lodowca, pośród setek oderwanych gór lodowych pływających w wodzie - super sprawa!

- Arctic Naked Bathing Club - jeśli nie nocujecie na polu namiotowym to dołączenie do klubu kosztuje 100NOK - ale raz się żyje ;) przy czym ostatniego dnia lipca doświadczenie nie aż takie arktyczne bo woda miała 10 stopni! (i niech ktoś dalej nie wierzy w globalne ocieplenie..)

Gdyby były jakieś pytania to piszcie śmiało, jak już obrobię fotki to powinienem kilka na zachętę wrzucić :)
13 ludzi lubi ten post.
6 ludzi uważa post za pomocny.

All inclusive w karaibskim stylu🌴🍹 Wycieczka do Dominikany za 3967 PLN All inclusive w karaibskim stylu🌴🍹 Wycieczka do Dominikany za 3967 PLN
Ocean Indyjski taniej od Bałtyku! 🤩 Wczasy na Zanzibarze przy samej plaży od 2399 PLN 🏝️ Ocean Indyjski taniej od Bałtyku! 🤩 Wczasy na Zanzibarze przy samej plaży od 2399 PLN 🏝️
#102 PostWysłany: 04 Sie 2023 10:46 
Awatar użytkownika

srebrny
Na Platåberget to rozumiem, że z miasteczka wchodziłeś a nie od Bjorndalen?
Ja od strony Bjorndalen wchodziłem na płaskowyż i w połowie sierpnia śniegu było po pas.

w sierpniu kąpałem się w Isfjorden na polu namiotowym i woda miała temp. 6,5*C a temp. powietrza 5,6*C, tak mam napisane na certyfikacie z naked club

Z tym globalnym ociepleniem to jest niestety katastrofa :cry:
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#103 PostWysłany: 04 Sie 2023 11:36 
Site Admin

Tak, z miasteczka, tu zrzut z alltrails z samej trasy bez dojść z/do hostelu, także sama trasa bez dojść wychodzi trochę poniżej 6h łącznie z foropauzami :)
https://www.alltrails.com/explore/recor ... &sh=cr6af6
Jak widać musiałem się zawrócić by ominąć dolinę przecinającą środek płaskowyżu (myślałem że ta się ją pokonać, ale nie da się), także da się tą trasę jeszcze zoptymalizować.
Śniegu nie było praktycznie wcale.. (wzięte stuptuty nie przydały się wcale na wyjeździe)
Zeus lubi ten post.

#104 PostWysłany: 22 Sie 2023 21:33 

Fajna opcja to nocleg w Pyramiden i powrót następnego dnia, można wtedy ze spokojem pochodzić po miasteczku i zabudowaniach kopalni.
W 2018 była możliwość noclegu w Hostelu Pier (blaszane kontenery w porcie) za 400 NOK, niestety nie widzę już takiej opcji, pozostaje hotel.
 Profil Relacje PM off  

#105 PostWysłany: 26 Lut 2024 12:00 
Awatar użytkownika

platynowy
Ograniczenia dla turystow od 2025 roku

https://m.mojanorwegia.pl/turystyka/zak ... 22793.html
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#106 PostWysłany: 26 Lut 2024 12:38 
Awatar użytkownika

Loty: 489
Kilometry: 760 676
platynowy
Na szczęście te ograniczenia nie będą dotyczyły naszych forumowiczów.
Raczej chodzi o zmniejszenie napływu wycieczkowiczów z dużych statków (najczęściej jednodniowych).

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off
Legion1 lubi ten post.

#107 PostWysłany: 26 Lut 2024 12:51 
Awatar użytkownika

Loty: 206
Kilometry: 391 017
srebrny
Zakaz używania dronów chyba dla wszystkich jak widzę.

#108 PostWysłany: 14 Maj 2024 14:35 

Loty: 316
Kilometry: 549 712
niebieski
Czy w lecie (sierpień) trzeba wycieczki rezerwować z wyprzedzeniem, żeby były miejsca czy spokojnie można na miejscu?
 Profil Relacje PM off  

#109 PostWysłany: 14 Maj 2024 17:03 
Awatar użytkownika

Loty: 420
Kilometry: 450 369
niebieski
@Digzy ja rezerwowałem z jakimś 2-3 tygodniowym wyprzedzeniem (praktycznie wszystko było możliwe do anulowania do 24h przed). Jeżeli na czymś konkretnym Ci zależy, to bywa, że po prostu będą wykupione na ten konkretny dzień, ale np. na następny będą już miejsca (bo ktoś odwoła).
 Profil Relacje PM off
Digzy uważa post za pomocny.

#110 PostWysłany: 15 Maj 2024 15:01 

niebieski
A czy poza Polar Charter polecacie też jakąś inna firmę? :)
 Profil Relacje PM off  

#111 PostWysłany: 15 Maj 2024 17:02 
Awatar użytkownika

niebieski
@Digzy z tych dwóch korzystałem, jeśli chodzi o rejsy:

https://svalbardadventures.com/en/
https://hurtigrutensvalbard.com/en/activities
 Profil Relacje PM off

#112 PostWysłany: 16 Maj 2024 10:39 

niebieski
A na czym konkretnie byłeś i czy polecasz?
 Profil Relacje PM off  

#113 PostWysłany: 16 Maj 2024 10:58 

niebieski
Jeśli chodzi o rejs, to ja korzystałem z https://svalbardcruise.com/index.php/en/
Wybrałem opcje Barentsburg (to był to maj i w Pyramiden był jeszcze lód i był brak możliwości podpłynięcia, więc właściwie nie był to wybór). Wszystko bylo okej, nie mam większych zastrzeżeń. Ceny są oczywiście wysokie, ale to dotyczy chyba wszystkich atrakcji na miejscu.
60/193 krajów ONZ, 65 krajów ONZ+
 Profil Relacje PM off

#114 PostWysłany: 16 Maj 2024 16:19 
Awatar użytkownika

niebieski
@Digzy

Wildlife and glacier cruise (katamaran z lunchem) - to mi się bardzo podobało. Przepływaliśmy obok Pyramiden (na wycieczkę typowo do Pyramiden nie chcieliśmy z powodów przekonaniowych), sporo maskonurów po drodze, widzieliśmy morsy. Na lunch była pożywna zupa, ale z alergenami jak dla mnie (trzeba było wcześniej oznaczyć), więc na świeżo przygotowali mi gofry z ich tym serem karmelowym i dżemem.

Moja partnerka była następnego dnia na Walrus Safari i stwierdziła, że była to jej przygoda życia. Ja odpuściłem ze względu na lęk płynięcia takim szybkim pontonem i ogólnie niechęcią do bycia "ochlapanym", za to w tym czasie byłem w kopalni (Coal mine no 3) co znowu mi się podobało. Tym bardziej, że przechodzi się nieopodal wyjścia (zamkniętego) od strony Bjørndalen, gdzie dzień wcześniej byliśmy na hike'u ze <staffik.polarny> (IG).

Również skorzystaliśmy z wieczorku piwnego w browarze (Svalbard Bryggeri). Degustacja wszystkich piw, a od tego roku mieli jakiś destylat nawet zacząć produkować. Z ciekawostek, również od tego roku mieli zacząć eksport do Niemiec, więc być może to ich piwo będzie wkrótce dostępne "na lądzie".
 Profil Relacje PM off
zoli lubi ten post.
Digzy uważa post za pomocny.

#115 PostWysłany: 17 Maj 2024 12:19 

niebieski
Dzięki wszystkim za podpowiedzi.
A czy ktoś był i w Pyramiden i w Barentsburgu? Warto się wybrać na obie wycieczki, czy samo Pyramiden wystarczy?
 Profil Relacje PM off  

#116 PostWysłany: 17 Maj 2024 12:56 
Awatar użytkownika

niebieski
@Digzy gdybyś popłynął na ten pierwszy rejs z mojej propozycji, to będziesz przepływał obok Pyramiden. Natomiast Barentsburg to zupełnie inny kierunek. Osobiście gdybym miał taką opcję, to byłbym wybrał ominięcie (zobaczenie z katamaranu) Pyramiden, ale dodatkowo popłynął do Barentsburga.
 Profil Relacje PM off  

#117 PostWysłany: 17 Maj 2024 14:39 

przy planowaniu wycieczek z Longyearbyen pomocna może być ta strona:
https://svalbardwildlife.travelize24.co ... ,PG,snt%20
zebrane są tutaj oferty kilku różnych operatorów w czytelnym podziale na typy aktywności, a przy tym od razu widać ile co kosztuje.
 Profil Relacje PM off

#118 PostWysłany: 04 Lip 2024 12:39 
Awatar użytkownika

niebieski
Ktoś wyrabiał w tym roku pozwolenie na wypożyczenie broni? Ile czekaliście na decyzję?

Trochę za późno się za to zabrałem, wyjazd się zbliża (13.07), a odpowiedzi od nich brak. Znalazłem tylko informację, że dają sobie czas do 4 tygodni na przetworzenie wniosku
 Profil Relacje PM off  

#119 PostWysłany: 08 Lip 2024 17:11 

Loty: 122
Kilometry: 253 499
Wybieram się na Spitsbergen na początku sierpnia (4 dni) i chciałabym zrobić jeden dłuższy trekking. Waham się między Trollsteinen a Nordenskiöldtoppen. Czy ktoś z Was miał okazję je porównać?
 Profil Relacje PM off  

#120 PostWysłany: 10 Lip 2024 02:27 

Loty: 189
Kilometry: 317 292
niebieski
Tak procedura wydłużyła się, złożyłem wniosek 6 czerwca i nadal nie mam pozwolenia
Ale może dostane na czas, będe 14 lipca. Po dwóch monitach, wreszcie łaskawie odpisali, aby opłacić fakturę 248 NOK i dostanę... :D
 Profil Relacje PM off
l__j lubi ten post.
l__j uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 128 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 26 gości