Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 27 Lip 2023 13:20 

Moglby sie ktos podzielic wrazeniami z wrzsniowej podrozny na zachodnie wybrzeze, okolice Colombo? Znalazlem podejrzanie tania wycieczke :mrgreen: od 5 wrzesnia. Objazd + kilka dni na plazy w okolicy Colombo. Jest sens sie w to pakowac czy tylko deszcz na przemian z mocniejszym deszczem?

Załączniki:
mapka.jpg
mapka.jpg [ 36.72 KiB | Obejrzany 832 razy ]
 Profil Relacje PM off  

😎 Riwiera Adriatycka 🌊 Wycieczka do Cervii za 862 PLN 😎 Riwiera Adriatycka 🌊 Wycieczka do Cervii za 862 PLN
Bilety w cenie obiadu 😅 Zbiór lotów w jedną stronę od 55 PLN ✈️ Bilety w cenie obiadu 😅 Zbiór lotów w jedną stronę od 55 PLN ✈️
#2 PostWysłany: 27 Lip 2023 16:06 

srebrny
Pogodą niespecjalnie bym się martwił. Ja wprawdzie nie byłem w Sri lance we wrześniu lecz w lipcu, ale patrząc na statystyki pogodowe lipiec jest nieco bardziej mokry do września. W ciągu miesiąca podróży miałem 3 dni deszczowe, reszta była ze zdecydowaną przewagą słońca. We wrześniu powinno być podobnie.
Na Twoim miejscu bardziej zastanowiłbym się nad trasą (oceniam ją na podstawie Twojej mapy). Wynika z niej, że w planie macie tzw. Trójkąt kulturalny (Polonaruva, Anuradhpura) - co jest warte zobaczenia - plus Kandy. Natomiast omijacie najbardziej malowniczą część wyspy czyli Country Hill na południe od Kandy (plantacje herbaty). Do tego wnioskuję również, że pobyt nad morzem wypadnie w Negombo, co jest dość średnim miejscem.
 Profil Relacje PM off
Swiderrr uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 27 Lip 2023 18:01 

Wyjazd zorganizowany, takze skopiowalem co jest. Ponoc jest w planach wizyta na plantacji herbaty w Kandy
Co do plazy to mozesz powiedziec cos wiecej? W programie jest Kalutara lub Bentota. Nic mi te nazwy nie mowia poza tym, ze wygooglowalem ze sa nad oceanem. ;)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 27 Lip 2023 18:26 

srebrny
Nie byłem w tych miejscowościach (Kalutara i Bentota) więc nie pomogę. W Bentota, o ile dobrze pamiętam, jest duże miejsce lęgowe żółwi morskich.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 09 Sie 2023 22:27 
Awatar użytkownika

Loty: 15
Kilometry: 6 021
Z wyróżnieniem pory suchej i deszczowej jest na Sri Lance generalnie problem. Bywa że klimat może być inny w każdej z części wyspy. Ale wrzesień powinien być dobrym wyborem.
Swiderrr napisał(a):
Ponoc jest w planach wizyta na plantacji herbaty w Kandy
Tak. Są w tej okolicy plantacje herbaty, ale te najbardziej malownicze są w górzystej części wyspy na południu.
Swiderrr napisał(a):
W programie jest Kalutara lub Bentota. Nic mi te nazwy nie mowia poza tym, ze wygooglowalem ze sa nad oceanem. ;)

W Kalutarze byłem. Największą atrakcją jest tam chyba Świątynia Buddyjska z jedną z największych stup. Po wejściu do środka jest bardzo ciekawy efekt echa. Dzieciom się bardzo podoba. Jest też malownicze ujście bardzo ciekawej Czarnej Rzeki i chyba ruiny jakiegoś zamku. Ale nic o nim nie wiem. Ogólnie zwykłe małe miasteczko.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 09 Sie 2023 22:57 

niebieski
Bentota daje radę, choć byliśmy już parę lat temu, może coś się zmieniło lub więcej zabetonowali.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 09 Sie 2023 23:33 
Awatar użytkownika

srebrny
W zeszłym roku dawała radę, więc zakładam że wiele się przez 16 miesięcy nie zmieniło

#8 PostWysłany: 10 Sie 2023 09:23 

Dziekuje wszystkim za odpowiedzi. Deszcz w interiorze wyspy nam w miare nie przeszkadza, ale na plazy musi byc slonce. A jak musi, to druga polowka zadecydowala ze zmieniamy destynacje na taka gdzie "slonce muss sein". Sri lanke odkladamy na bardziej dogodny termin.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 10 gości