Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 126 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna
Autor Wiadomość
#81 PostWysłany: 30 Gru 2022 10:53 

Loty: 195
Kilometry: 665 512
niebieski
Taką przesiadkę w ostatnich latach miałem raz, lot Air France z Warszawy do Brazylii (wylot z CDG był niewiele przed północą) i chociaż miałem trochę więcej czasu na przesiadkę, to pamiętam, że wszystko zajęło krótko, praktycznie tyle, ile przejście łącznikiem pomiędzy terminalami plus kontrola paszportowa bez kolejki.
Jeżeli obecnie sytuacja na CDG jest w miarę normalna, tzn. nie ma chaosu takiego, o jakim latem pisano w odniesieniu do lotniska we Frankfurcie czy Amsterdamie ( z powodu braków personelu), to nie powinno być problemu.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Luki P. uważa post za pomocny.

Maroko all inclusive: tydzień w 4* hotelu w Agadirze za 2620 PLN. Wylot z Krakowa Maroko all inclusive: tydzień w 4* hotelu w Agadirze za 2620 PLN. Wylot z Krakowa
Fuerteventura na tydzień za 1673 PLN. Loty z Krakowa + noclegi (ze śniadaniami) w szkółce surferskiej Fuerteventura na tydzień za 1673 PLN. Loty z Krakowa + noclegi (ze śniadaniami) w szkółce surferskiej
#82 PostWysłany: 30 Gru 2022 11:07 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Skoro wszystko na jednym bilecie to zasada jest prosta - im krótsza przesiadka tym lepiej bo wiążą się z tym same korzyści, te całkiem realne i te potencjalne 😉
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#83 PostWysłany: 30 Gru 2022 11:41 

No to super, dzięki. Uspokoiliście mnie 🙂.

Pytanie poboczne. Z Waszego doświadczenie, kupować już teraz bilety na czerwiec, czy czekać licząc, że mogą spaść z jakiegoś powodu?
 Profil Relacje PM off  

#84 PostWysłany: 30 Gru 2022 11:46 
Site Admin
Awatar użytkownika

Jak cena jest akceptowalna to bym brał i zapomniał o temacie, a cen już nie sprawdzał - imo początek sezonu i szansa na jakieś promocje zwłaszcza spod drzwi (a nie z jakiegoś AMS czy innej Barcelony) dość niewielka.

Lepiej nawet dopłacić te 150 zł i mieć spokój ducha niż później się stresować, zwłaszcza jeśli jest to jeden z pierwszych wyjazdów :)

Cytuj:
Pytanie czy tylko w ramach swojej linii, czy też mogą to być inne? Bo następny bezpośredni lot Air France jest jakieś 3 dni później.

Jak to jest tak późny wylot, to AF będzie wolała opóźnić długi lot nawet o 30-40 min (bo w razie czego może nadgonić na długiej trasie + sam czas lotu jest planowany z większym zapasem) niż płacić za przekładanie pasażerów na inne loty

Niemniej, kolejność przekładania biletów:
1. Loty swoją linią
2. Loty sojuszem
3. Loty czymś innym

Więc sprawdź czy w razie czego da radę w miarę szybko polecieć czymś innym przez Flying Blue (np. KLM).
 Profil Relacje PM off
Luki P. lubi ten post.

#85 PostWysłany: 30 Gru 2022 11:48 

srebrny
Zawsze wybieram taką przesiadkę na CDG i jeszcze nigdy nie zdążyłem na połączenie - zawsze z winy przewoźnika. :)
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#86 PostWysłany: 30 Gru 2022 12:19 
Awatar użytkownika

platynowy
@boots A jak sie AF ustosunkowuje w takim przypadku do EU261?
 Profil Relacje PM off  

#87 PostWysłany: 30 Gru 2022 12:26 

srebrny
600 euro x kilka.
Dobrowolnie, lub zmuszeni.
Hotel i wyżywienie bez problemu.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#88 PostWysłany: 30 Gru 2022 15:41 

Świetnie, dzięki wszystkim za odpowiedzi. To bookujemy 😉.
 Profil Relacje PM off  

#89 PostWysłany: 30 Gru 2022 16:37 

HON fly4free
Luki P. napisał(a):
Świetnie, dzięki wszystkim za odpowiedzi

:arrow:
Załącznik:
lp.png
lp.png [ 4.85 KiB | Obejrzany 2020 razy ]
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#90 PostWysłany: 30 Gru 2022 17:55 
Awatar użytkownika

Loty: 471
Kilometry: 660 485
złoty
Ja ostatnio trochę pobiegałem po terminalach na CDG. Strasznie słabe oznakowanie i nigdy nie wiadomo kiedy czeka nas kontrola.
Siedziałem sobie jakby nigdy nic w saloonie Air Canada lounge (Star Alliance) w 2A lądując w 2E i tutaj wszystko pięknie.
Natomiast LOT do WAW miałem chyba z 2F i tutaj musiałem całkowicie wyjść z terminala i ponownie przejść security (mam nadzieję, że nic nie pomieszałem). Dużo stresu miałem i ledwo zdążyłem zasapany :lol:
 Profil Relacje PM off
trunks lubi ten post.
trunks uważa post za pomocny.

#91 PostWysłany: 06 Cze 2023 10:21 

srebrny
@Darek M.
Według mnie to lotnisko jest całkiem dobrze oznakowane, mimo wielkości łatwe do przemieszczania, a na wejsciu do saloniku często ostrzegają, że jesteś w złym terminalu, czasem nawet odmawiają wstępu, gdy masz wkrótce lot, a znajdujesz się w nieodpowiednim terminalu.
Jeśli ktoś bierze ryzyko na siebie, to nie powinien zrzucać później winy na lotnisko 😉
 Profil Relacje PM off  

#92 PostWysłany: 06 Cze 2023 10:38 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Dla mnie, największy minus tego lotniska, to brak transferu airside, z terminala na terminal. Bo jednak jak lądujesz do 2G i wylatujesz z 1, to jednak spora wyprawa.
 Profil Relacje PM off  

#93 PostWysłany: 06 Cze 2023 11:14 
Awatar użytkownika

Loty: 471
Kilometry: 660 485
złoty
Nie zgodzę się, ze jest dobrze oznakowane, albo jest ale nie wszędzie. Po wyjściu z saloniku Air Canada miałem duży problem znaleźć znaki i wyjście do autobusu między terminalami. Potem okazało się, ze musiałem wyjść i na nowo przechodzić kontrolę bezpieczeństwa. Uratował mnie fast track, a nikt nie ostrzegał mnie przed potrzeba wyjścia z terminala.
 Profil Relacje PM off  

#94 PostWysłany: 24 Lip 2023 07:54 

Cześć,

mamy wylot WAW-CDG-JFK i powrót JFK-CDG-WAW.
Przesiadka na CDG w pierwszą stronę 2h25min więc bez wątpienia wystarczająco. Natomiast w drugą stronę jest tylko 1h05min. Czy jest to czas wystarczający?
Czy jest jakieś ryzyko że nie zdążymy i będą nas musieli przenocować czy dać jakiś bonus $? Bardzo chętnie zakombinowalibyśmy aby zostać w Paryżu choć 1 noc tylko nie wiemy czy jest na to szansa.

Pytałem żony 2x czy przesiadke długą zrobić w drugą stronę powiedziała jak najkrótszą bo bedzie zmęczona no to zrobiłem, a teraz by została dobe albo i dwie nawet... :))) Przesiadki gwarantowane przez KLM.
 Profil Relacje PM off  

#95 PostWysłany: 24 Lip 2023 10:18 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Wy powinniście zdążyć , ale Wasze bagaże już niezbyt. Często w Paryżu bagaże zostają na krótkich przesiadkach.
Dzia11 uważa post za pomocny.

#96 PostWysłany: 24 Lip 2023 12:15 

Rozumiem, a co w przypadku kiedy nie zdążymy niecelowo? Lub w przypadku gdybyśmy nie zdążyli na ten samolot a reszta osób która sie z nami przesiadała zdążyłaby? Np. jesli nie ogarnę gdzie iść czy cokolwiek. Albo nawet jakby człowiek celowo nie zdążył na taką przesiadkę. Bardzo ciekawią mnie te wszystkei możliwości, nigdy nie miałem lotów przesiadkowych stąd i się nie interesowałem tym.

W takim przypadku chyba warto zakupić jakieś lepsze niż podstawowe ubezpieczenei bagażu a także od opóźniej lotu.
 Profil Relacje PM off  

#97 PostWysłany: 24 Lip 2023 12:22 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Nie kombinuj, tylko postaraj się dostać do gate. A jak nie, to przygotuj się na kupno nowego biletu z Paryza do Polski adhoc
 Profil Relacje PM off

#98 PostWysłany: 24 Lip 2023 12:29 

Kombinowac nie będziemy, bardziej ze mnie taki badacz lubie znać wszelkie możliwe warianty co nie znaczy ze tak zrobię bo będę pewnie pierwszy do gate o ile się nie pogubie tam.

Wspominasz przygotuj się na zakup biletu do PL adhoc, no ok będę na to gotowy bo moze nie być wyjścia - i co dalej? W jakich przypadkach powinienem dostać zwrot czy rekompensatę jakąś za taką sytuację bo domyslam się własnie i przywołuje mój pierwszy post że są wyłączenia bo nie wiem pasażer miał wystarczająco duzo czasu zrobil to umyślnie albo cos innego. Jednak bierzemy pod uwagę że idę prosto do gate a nie zdąże lub wydaje mi sie ze idę prosto do gate ale idę źle bo nie znam lotniska, gate closed i co dalej.
 Profil Relacje PM off  

#99 PostWysłany: 24 Lip 2023 12:39 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Jeżeli samolot już będzie opóźniony, dostaniesz na 90% smsa/pusha/maila ze nie zdążysz na przesiadkę i albo dostaniesz nowy bilet albo ci powiedzą ze masz iść do stanowsika transferowego
Jak wylądujesz o czasie, to kierujesz się do gate gdzie masz odlot, normalnym krokiem (nie, nie zwiedzamy lotnisko) i idziesz do gate. Spora szansa ze będą wzywać a jak cos, ktoś z AF może czekać przy gate po przylocie z JFK. W tych przypadkach to AirFrance poszuka wam inne loty do WAW (może być LO) a jak nie będzie to dostaniecie nocleg wszystko na koszt firmy. Jeżeli to było spowodowane awarią samolotu to i odszkodowanie.

A jak celowo nie zdążysz, to spora szansa, ze wam powiedzą radźcie sobie sami.
 Profil Relacje PM off

#100 PostWysłany: 24 Sie 2023 11:46 

hej !
czy widzicie realna ta przesiadke?
przylatuje na t2f i po 1h5minut mam odlot z t2e i akurat tak sie sklada ze chcialbym zdazyc ;) przewoznik informuje ze jest zmiana terminala, wszystko jest na jednym bilecie ale wolalbym leciec tak jak zaplanowane ;)

Załączniki:
vueloo.PNG
vueloo.PNG [ 35.48 KiB | Obejrzany 1045 razy ]
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 126 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości