Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 135 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna
Autor Wiadomość
#81 PostWysłany: 21 Gru 2019 16:25 

W moim przypadku pilnowali 4h. Brutalnie budzą jakimś alarmem, a chwilę później pukają do drzwi. Po wyrzuceniu z pokoju poszedłem sobie do lounge. Na pokój musiałem poczekać ok 2h podczas gdy obok mnie sprzedawali inny pokój komuś za 70$... Ale reasumując to nie problem, bo i tak dostałem go na tylko 4h, a nie całą noc.

Mimo wszytsko, NIE POLECAM air china ani spania w transit lounge. Po pierwszej nocy w domu po powrocie jestem cały pogryziony przez pluskwy... Najprawdopodobniej przywiozłem to z samolotu lub transit hotelu. Wcześniej nie miałem żadnych ugryzień, a pod łóżkiem znalazłem malutkie osobniki ok 1mm. Nie mogły one przetrwać w pustym mieszkaniu przez miesiąc więc przywiozłem je ze sobą.

Polecam kaczę po pekińsku w Siji Minfu. Brakowało mi słów gdy wychodziłem, nie spodziewałem się, że znane mi mięcho można przyrządzić w tak bardzo inny sposób od powszechnie znanego. Kaczka rozpływa się w ustach. Jest dość drogo, za pół kaczki z dodatkami, naleśnikami, chrupiącym pieczywem i mini zupką, do tego dzbanek herbaty jaśminowej zapłaciłem jakieś 120zł. W środku sami lokalsi, obsługa nie wie o co chodzi gdy pytasz o toilet ;)
 Profil Relacje PM off
Gaszpar uważa post za pomocny.

Wygodnie i w dobrej cenie - wakacje z PLL LOT ✈️ Loty po Europie już od 550 PLN ☀️ Wygodnie i w dobrej cenie - wakacje z PLL LOT ✈️ Loty po Europie już od 550 PLN ☀️
Wyspa Kanaryjska, na której jeszcze nie byłeś! 😍 La Palma all inclusive za 2999 PLN 😎 Wyspa Kanaryjska, na której jeszcze nie byłeś! 😍 La Palma all inclusive za 2999 PLN 😎
#82 PostWysłany: 10 Cze 2023 09:13 
Awatar użytkownika

niebieski
Odkopię trochę temat, ale ten będzie chyba najbardziej odpowiedni. Ktoś orientuje się czy przesiadając się w Pekinie między dwoma lotami międzynarodowymi na tym samym bilecie,bez wychodzenia z lotniska, muszę obecnie wypełniać Health Declaration Form?
 Profil Relacje PM off  

#83 PostWysłany: 15 Cze 2023 16:26 

niebieski
Mareckipl napisał(a):
Health Declaration Form?

https://htdecl.chinaport.gov.cn
Zajmuje to minutę, aczkolwiek w formularzu musisz podać adres w Chinach, gdzie się zatrzymujesz.
Leciałem całkiem niedawno WAW-PEK i po przylocie pierwsza bramka (jeszcze przed paszportami czy przejściem na transfer) to właśnie Health Declaration Form Check. Skanujesz QR i przechodzisz, są automaty do wypełnienia na miejscu. Generalnie LO weryfikował czy ma się Health Declaration Form wypełniony, żeby dokonać odprawy.
 Profil Relacje PM off  

#84 PostWysłany: 21 Cze 2023 14:49 

Loty: 66
Kilometry: 131 220
Przesiadał się ktoś w PEK w ostatnim czasie? Można opóźnić lotnisko przy transferze? Kiedyś była wiza darmowa na lotnisko na 24h lub 144h na przesiadkę.
Mam lot do Taipei przed PEK i 20h na przesiadkę. Chciałbym wyskoczyć zobaczyć miasto.
Lece China Airlines.
 Profil Relacje PM off  

#85 PostWysłany: 21 Cze 2023 14:52 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Holly Molly....

bezwizowy-tranzyt-w-chinach-72-144h-bez-wizy,1135,32620
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#86 PostWysłany: 02 Sie 2023 06:10 

Loty: 346
Kilometry: 682 863
Rozważam kupno lotów do BKK via PEK z CA z przesiadką prawie 8h. Czy ma ktoś jakieś świeże info odnośnie możliwości skorzystania z Transit Lounge? Ewentualnie jakiegoś innego miejsce na Airside gdzie można by złapać trochę snu. Będę leciał z dzieciakami dlatego pytam. 
 Profil Relacje PM off  

#87 PostWysłany: 02 Sie 2023 08:35 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Od kilku dobrych miesięcy w obu wątkach (łącznie z tym, który podlinkował Zeus powyżej) są informacje, że aktualnie przy tak krótkiej przesiadce nie ma możliwości opuszczenia lotniska.
Chyba że masz płatną wizę.

Edit: w temacie wypoczynku na lotnisku: https://www.sleepinginairports.net/slee ... irport.htm
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#88 PostWysłany: 02 Sie 2023 09:32 

Loty: 346
Kilometry: 682 863
Czy ja gdzieś napisałem, że chcę opuścić lotnisko? Chyba, że źle zrozumiałem i Transit Lounge znajduje się na landside.
 Profil Relacje PM off  

#89 PostWysłany: 10 Sie 2023 18:16 

rqs napisał(a):
https://htdecl.chinaport.gov.cn
Zajmuje to minutę, aczkolwiek w formularzu musisz podać adres w Chinach, gdzie się zatrzymujesz.
Leciałem całkiem niedawno WAW-PEK i po przylocie pierwsza bramka (jeszcze przed paszportami czy przejściem na transfer) to właśnie Health Declaration Form Check. Skanujesz QR i przechodzisz, są automaty do wypełnienia na miejscu. Generalnie LO weryfikował czy ma się Health Declaration Form wypełniony, żeby dokonać odprawy.

Lecę tranzytem przez Pekin, co mam wpisać w miejscu w miejscu osoby do kontaktu w chinach i numeru telefonu
 Profil Relacje PM off  

#90 PostWysłany: 16 Sie 2023 20:44 

Hej Wam, kupiłem bilet do Bangkoku ze stopoverem w Pekinie 8h (koniec października) i 19h (koniec listopada). Dopiero po zakupie doczytałem, że nie wyjdę z lotniska. Czy jeśli zaaplikuję w Polsce o płatną wizę to to zadziała i uda się wyjść? Znalazłem, że aktualnie są tylko wizy jednorazowe - czy mogę więc podczas lotu „tam” spróbować dostać wizę 24h/144h, a jak się nie uda to po prostu zostać na lotnisku, co by nie zmarnować wizy płatnej, której użyję wracając na dłuższej przesiadce?

Garmond napisał(a):
Od kilku dobrych miesięcy w obu wątkach (łącznie z tym, który podlinkował Zeus powyżej) są informacje, że aktualnie przy tak krótkiej przesiadce nie ma możliwości opuszczenia lotniska.
Chyba że masz płatną wizę.

Edit: w temacie wypoczynku na lotnisku: https://www.sleepinginairports.net/slee ... irport.htm
 Profil Relacje PM off  

#91 PostWysłany: 17 Sie 2023 14:38 

Podłączam się pod pytanie czyzoo

Planuje lot do Tokio przez Pekin. W 2017 transfer był nieco mmniej problemowy. Teraz próbuje rozpracować kwestię deklaracji zdrowia. Jak wypełniać poniższe pola
- entry czy exit: nie ma opcji transfer
- nr lotu i siedzenia: ma dotyczyć przylotu czy wylotu?
- miejsce zatrzymania w Chinach i osoba kontaktowa: co wpisać?

Załączniki:
Screenshot_2023-08-17-14-28-14-278_com.android.chrome~2.jpg
Screenshot_2023-08-17-14-28-14-278_com.android.chrome~2.jpg [ 140.01 KiB | Obejrzany 1584 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#92 PostWysłany: 17 Sie 2023 18:09 

zacho napisał(a):
Podłączam się pod pytanie czyzoo

Planuje lot do Tokio przez Pekin. W 2017 transfer był nieco mmniej problemowy. Teraz próbuje rozpracować kwestię deklaracji zdrowia. Jak wypełniać poniższe pola
- entry czy exit: nie ma opcji transfer
- nr lotu i siedzenia: ma dotyczyć przylotu czy wylotu?
- miejsce zatrzymania w Chinach i osoba kontaktowa: co wpisać?

Nie wiem czy przy transferze trzeba cokolwiek wypełniać o ile nie wychodzisz na miasto, wydaje mi się że nic nie trzeba. Ale jeśli wychodzisz (albo jednak trzeba) to są dwa healthcody (czyli trzeba ten formularz dwa razy wypełnić), jeden na wjeździe i jeden na wyjeździe i na wjeździe podajesz oczywiście numer siedzenia przylotu, a na wyjeździe wylotu. Te kody są ważne tylko 24h, dlatego najlepiej to zrobić tuż przed wejściem do samolotu (a nawet można w Chinach, jeśli się zapomniało, a zapomina sporo osób). Generalnie mają ten formularz gdzieś, trzeba zaznaczyć, że jest się zdrowym, a jeśli chodzi o kontakt w Chinach to kazali mi wpisać kontakt w Polsce i tyle.
 Profil Relacje PM off  

#93 PostWysłany: 17 Sie 2023 20:23 

Piszą o potrzebie testu przy tranzycie, a test trzeba potwierdzić deklaracją zdrowia, stąd pytania.

Załączniki:
IMG_20230817_202158.jpg
IMG_20230817_202158.jpg [ 136.45 KiB | Obejrzany 1517 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#94 PostWysłany: 17 Sie 2023 22:05 

zacho napisał(a):
Piszą o potrzebie testu przy tranzycie, a test trzeba potwierdzić deklaracją zdrowia, stąd pytania.

Wydaje mi się, że ludzie którzy byli na tranzycie nie musieli przechodzić przez te bramki, gdzie się skanuje healthcody, ale mogę się mylić. To wypełnij sobie tę deklarację na wszelki wypadek tuż przed wylotem, daj numer osoby z Polski, a adres daj adres lotniska - przynajmniej tak mówili w Chinach. Na wynik testu to mogą patrzeć tylko przy odprawie w Polsce (jak leciałam z Hong Kongu to o dziwo sprawdzali), ale to wystarczy sobie zrobić zdjęcie negatywnego wyniku testu antygenowego robionego w domu.
 Profil Relacje PM off  

#95 PostWysłany: 19 Sie 2023 17:46 

Planujemy lot z Warszawy do Phuket z przesiadką w Pekinie.
Jak z tymi covidowymi sprawami.
Trzeba być zaszczepionym? Mieć jakiś testy?
 Profil Relacje PM off  

#96 PostWysłany: 19 Sie 2023 18:21 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Przeczytaj chociaż 2 posty powyżej swojego...
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Enzym uważa post za pomocny.

#97 PostWysłany: 21 Sie 2023 17:39 

Wysyłam Wam garść aktualnych informacji o tranzycie - testowane w dwie strony w ciągu ostatnich dwóch tygodni:

Lecąc w tamtą stronę mieliśmy 8 godzin i spędziliśmy cały ten czas na tranzycie. Faktycznie nie było wówczas nikogo w okienku wizowym, więc poszliśmy prosto na tranzyt, na który zresztą kieruje obsługa lotniska. Uwaga - wyrzucają wszystkie butelki z wodą. Później jednak dostępne są wspomniane w różnych wątkach poidełka z zimną i gorącą wodą, więc jak najbardziej można jeść swoje lub zakupione na miejscu (dwa sklepy na T3 czynne do 20) zupki chińskie w cenie od 7 juanów. Polecałabym jednak zabranie własnej łyżki, większość zupek ma widelec w zestawie lub nie ma go wcale. Terminal 3 świeci pustkami, widać, że są w bardzo początkowej fazie recovery po covidzie. Po przejściu na tranzyt działa jedynie KFC (ubogie menu, cena za najtańszy zestaw ok. 60 juanow) i Starbucks. Pizza Hut w dniu, w którym byliśmy się nie otworzyła i podejrzewam jej zamknięcie na stałe. Nie ma umiarkowanej temperatury - jest albo gorąco albo zimno, polecam zabranie odpowiednich ubrań. Mi w bluzie i leginsach było momentami za zimno.

Zainstalujcie koniecznie apkę Alipay - można pod nią aktualnie podpiąć polskie karty (mi się podpięła kredytówka Mastercard). Przy pomocy Alipay można kupować z automatów różne napoje (ceny 3-7 juanów). Większość sklepów jest zamknięta, więc lepiej się zaopatrzyć w swoje jedzenie.

Spać spokojnie można. Nikt nie budzi. Jest dużo miejsca, terminal świeci pustkami.

Można się spokojnie odświeżyć w łazience dla niepełnosprawnych - jedynie tam są umywalki z wodą, która nie wyłącza się automatycznie po 3 sekundach. Jedynie rozmiar umywalki trochę ogranicza pole działania - stopy w rozmiarze 37 ciężko tam zmieścić :lol:

O wyjściu na miasto w drugim wątku, bo udało nam się wyjść na powrocie :)
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
Wojtaswawa uważa post za pomocny.

#98 PostWysłany: 28 Sie 2023 19:00 
Awatar użytkownika

Loty: 51
Kilometry: 82 228
Szukam informacji dotyczących testów na przesiadce i nie umiem znaleźć odpowiedzi na moje pytanie w tym temacie.

Widzę tutaj że wystarczy zrobić zdjęcie testu zrobionego w domu i to tyle? Tak naprawdę może być to test wykonany w jakimkolwiek dniu bo jak oni mogą to sprawdzić ? Gdyby wyszedł pozytywny to na dobrą sprawę można pokazać test innej osoby, troche mi się to dziwne wydaje.

Image
 Profil Relacje PM off  

#99 PostWysłany: 28 Sie 2023 19:27 
Awatar użytkownika

platynowy
Zajrzyj do wątku "Chiny w czasie COVID", bo jest tam świeża informscja, która może Cię zainteresować (o ile łapiesz się terminowo).
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
lousylucky uważa post za pomocny.

#100 PostWysłany: 28 Sie 2023 19:31 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Już pisałem...

viewtopic.php?f=226&t=97925&p=1639205#p1639205
 Profil Relacje PM off
tarman lubi ten post.
lousylucky uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 135 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość