Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 68 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 10 Wrz 2023 15:16 
Awatar użytkownika

niebieski
Dobrze wiedziec

Wakacje w Dubaju za 2585 PLN. Loty Lufthansą z Krakowa i 7 nocy (ze śniadaniami) w 4* hotelu Novetel Wakacje w Dubaju za 2585 PLN. Loty Lufthansą z Krakowa i 7 nocy (ze śniadaniami) w 4* hotelu Novetel
Wiosenny tydzień (z wyżywieniem) na Majorce za 2639 PLN. Wypoczynek z Warszawy Wiosenny tydzień (z wyżywieniem) na Majorce za 2639 PLN. Wypoczynek z Warszawy
#22 PostWysłany: 20 Wrz 2023 22:04 

W tym roku kupiłem bilety na wewnętrzną podróż w Peru - na booking loty wychodziło najtaniej. Coś mnie tknęło aby ubezpieczyć bilety od rezygnacji w polecanej przez nic firmie xcover. Niestety z powodu choroby żony nie mogliśmy polecieć do Peru. Od 2 miesięcy nie mogę dostać 1600 pln. Za bilety zapłaciłem 2400, ale xcover nie zwraca za bagaż. Koszt ubezpieczenia 300 pln. Czy booking pomaga w kontaktach z xcover ? Nie. Mimo iż roszczenie zgłaszamy bezpośrednio przez nich. Jako ciekawostkę podam że lot do Peru ubezpieczyliśmy w PZU. Koszt 16 000 za trzy bilety - zwrócili w dwa tygodnie od roszczenia ( całość, za bagaż też ). Koszt ubezpieczenia 800 pln. Zdecydowanie odradzam Booking loty i jakąś dziwną ich firmę Xcover.
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 20 Wrz 2023 22:10 

możesz podać na jakiej trasie były te bilety w Peru ?
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 20 Wrz 2023 22:18 

HON fly4free
Problem polega na tym, że booking.com nie sprzedaje żadnych biletów lotniczych... ani ubezpieczeń.
Opisane jest to dokładnie tu:

https://www.booking.com/content/how_we_ ... ts_heading

Można zacytować kluczowe zdanie: "Gdy dokonujesz Rezerwacji na naszej Platformie, zawierasz umowę z Dostawcą usług i Agregatorem strony trzeciej." Brzmi ono mniej więcej tak - my ci na pewno nie pomożemy.

Dostarczycielem (OTA) sprzedającym bilety przez platformę booking.com jest grupa gotogate (więcej tu: https://www.reddit.com/r/Shoestring/com ... xperience/)
Co do ubezpieczyciela, dziwną sprawą jest to, że na pierwszy rzut oka Xcover ma bardzo dobre opinie...
 Profil Relacje PM off
Zeus uważa post za pomocny.

#25 PostWysłany: 20 Wrz 2023 22:39 

Loty: 901
Kilometry: 1 399 635
niebieski
Plusem kupowania przez booking.com jest możliwość bezpłatnej rezygnacji w ciągu kilku godzin, np. w razie pomyłki. Mało które OTA daje taką możliwość. Właśnie anulowałem jeden lot i jestem ciekawy kiedy zwrócą mi kasę "...obecnie występuje wyższa niż normalnie liczba połączeń, a czas przetwarzania zwrotu pieniędzy może być dłuższy niż zwykle." :(
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#26 PostWysłany: 20 Wrz 2023 22:43 

HON fly4free
Przypomnij nam o tym plusie gdy już dostaniesz kasę :lol: :lol: :lol:

P.S. praktycznie wszystkie OTA z USA (expedia.com, priceline.com), jak również rzecz jasna linie lotnicze, są ustawowo zobowiązane do umożliwienia anulowania zakupionego biletu lotniczego w ciągu 24 h. Nierzadko jest to dużo więcej, czasem nawet pod 48 h, jeśli podczas weekendu (i obowiązuje np. czas pacyficzny).

Przykładowe okienko przed płatnością w priceline.com - jak widać - 30 h (wrzuciłem jakiś bilet LOT).
Załącznik:
_n.png
_n.png [ 48.54 KiB | Obejrzany 3149 razy ]
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#27 PostWysłany: 20 Wrz 2023 23:04 
Awatar użytkownika

złoty
A tak pomijając już pośredników to 16 k zł za 3 bilety w C to bardzo dobra cena :)
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 27 Wrz 2023 22:16 

Loty: 901
Kilometry: 1 399 635
niebieski
DMW napisał(a):
Plusem kupowania przez booking.com jest możliwość bezpłatnej rezygnacji w ciągu kilku godzin, np. w razie pomyłki. Mało które OTA daje taką możliwość. Właśnie anulowałem jeden lot i jestem ciekawy kiedy zwrócą mi kasę "...obecnie występuje wyższa niż normalnie liczba połączeń, a czas przetwarzania zwrotu pieniędzy może być dłuższy niż zwykle." :(

@man4business
20.09. anulowałem,
25.09. dostałem info "przetworzyliśmy Twój zwrot. Zwrotu możesz się spodziewać na swoim koncie w ciągu 2–5 dni roboczych."
26.09. czyli następnego dnia kasa była już na koncie i to co do złotówki.
Mają u mnie dużego plusa!
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
Zeus uważa post za pomocny.

#29 PostWysłany: 21 Paź 2023 21:13 
Awatar użytkownika

Loty: 159
Kilometry: 286 301
niebieski
Zarezerwowałem apartament i po sekundzie dostałem wiadomość, że otrzymałem voucher 40€ na loty. Voucher na koncie jest, ale niestety próbowałem różnych kombinacji i na żadne loty nie wchodzi, ważność do 25 października. Orientuje się ktoś jak wykorzystać ten voucher ?

@skrzat warunki takie jak poniżej. Szukałem w google, ale nic nie znalazłem. Na forum też nie widziałem, aby ktoś dostał taki "bonus". Sprawdzałem na LC za 200 zł jak i na lotach za 4 tysiące - nie ma możliwości wykorzystania. Zmiana waluty oraz wersji językowej też nie pomogła.

"Voucher na lot
Aby wykorzystać ten voucher, zapłać przy użyciu Portfela podczas dokonywania następnej rezerwacji.
Voucher ważny do
25 paź 2023
US$42,27
Warunki
Ten voucher może zostać wykorzystany tylko na następujące produkty: Loty
Ten voucher musi zostać wykorzystany na rezerwację w terminie 21 paź 2023–25 paź 2023
Jeśli rezerwacja opłacona voucherem zostanie odwołana, wszelkie należne zwroty voucherów będą realizowane zgodnie z zasadami odwoływania tej rezerwacji.
Na każdą rezerwację można wydać tylko jeden (1) voucher."

Ostatnio edytowany przez wojtekf93 21 Paź 2023 22:06, edytowano w sumie 3 razy
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 21 Paź 2023 21:26 
Awatar użytkownika

HON fly4free
A nie ma MWZ=minimalnej wartości zamówienia?
 Profil Relacje PM off
wojtekf93 lubi ten post.

Temat postu: Booking.com / gotogate
#31 PostWysłany: 22 Paź 2023 08:05 
Awatar użytkownika

Loty: 39
Kilometry: 45 226
niebieski
Hej ,
Wczoraj zakupiłem 2 bilety Yhai Air Asia za pośrednictwem booking.com. Oni współpracują z Gotogate.
Na jeden bilet dostałem potwierdzenie emailem z gotogate na drugi nie.,
Oba bilety na booking.com są na moim koncie widoczne jako potwierdzone posiadają PNR
Jakoś jednak temu nie wierze chciałbym to zweryfikowac po PNR i tak :
- na gotogate podając emai i PNR nie znajduje (prawdopodobnie inny email wygenerował gotogate)
- na air asia po email i PNR również nie znajduje (pewnie inny email gotogate)

Jak sprawdzic moje rezerwacje na AirAsia/Gotogate czy na pewno sa jak się pózniej zabrac do odprawy?
Gdzie mogę sprawdzić po PNR i np nazwisku lot?

Dzięki

#32 PostWysłany: 22 Paź 2023 08:34 
Awatar użytkownika

HON fly4free
W mailu od gotogate powinien być przycisk "Moje rezerwacje". Po kliknięciu otworzy się strona, gdzie trzeba kliknąć przycisk "Dokument podróżny". Tam będzie PNR linii.
Na 99% jest on inny od tego nadanego przez gotogate.
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 22 Paź 2023 09:14 
Awatar użytkownika

niebieski
Po nasosnieciu przycisku z pdf przekoerowuje mnie na air asia i leci strona z logowaniem mojego konta...po zalogowaniu wiadomo brak biletow

#34 PostWysłany: 22 Paź 2023 10:10 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Ale nie z pdf, tylko z treści maila
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 22 Paź 2023 12:04 

niebieski
Właśnie ja też dostałem voucher na lot od booking ale jak widzę, ceny ze strony przewoźnika a na stronie booking znacznie się różnią (sa dużo droższe).
Dla przykładu te same loty z apki wizzair (bez wdc), oraz oraz przez booking...
ImageImage
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 22 Paź 2023 16:44 
Awatar użytkownika

niebieski
wojtekf93 napisał(a):
Zarezerwowałem apartament i po sekundzie dostałem wiadomość, że otrzymałem voucher 40€ na loty. Voucher na koncie jest, ale niestety próbowałem różnych kombinacji i na żadne loty nie wchodzi, ważność do 25 października. Orientuje się ktoś jak wykorzystać ten voucher ?

@skrzat warunki takie jak poniżej. Szukałem w google, ale nic nie znalazłem. Na forum też nie widziałem, aby ktoś dostał taki "bonus". Sprawdzałem na LC za 200 zł jak i na lotach za 4 tysiące - nie ma możliwości wykorzystania. Zmiana waluty oraz wersji językowej też nie pomogła.

"Voucher na lot
Aby wykorzystać ten voucher, zapłać przy użyciu Portfela podczas dokonywania następnej rezerwacji.
Voucher ważny do
25 paź 2023
US$42,27
Warunki
Ten voucher może zostać wykorzystany tylko na następujące produkty: Loty
Ten voucher musi zostać wykorzystany na rezerwację w terminie 21 paź 2023–25 paź 2023
Jeśli rezerwacja opłacona voucherem zostanie odwołana, wszelkie należne zwroty voucherów będą realizowane zgodnie z zasadami odwoływania tej rezerwacji.
Na każdą rezerwację można wydać tylko jeden (1) voucher."

Też taki dostałam. Zadziała dokładnie na okres, któy podali: "Ten voucher musi zostać wykorzystany na rezerwację w terminie 21 paź 2023–25 paź 2023" , pewnie ten apartament masz wynajęty mniej więcej na ten okres? Przynajmniej u mnie tak było. Czyli mało to użyteczne, bo raczej najpierw się rezerwuje loty, potem noclegi, rzadko odwrotnie.
2022 dhow-przez-zatoke-chwaka-bay-czyli-zanzibar-z-plecakiem,213,168117
2018 Alesund na trzecią randkę
2017 Na Białoruś z Waszmościami
 Profil Relacje PM off
wojtekf93 lubi ten post.
wojtekf93 uważa post za pomocny.

#37 PostWysłany: 22 Paź 2023 18:01 
Awatar użytkownika

Loty: 159
Kilometry: 286 301
niebieski
Działa na ten termin, ale lotu do Gdyni nie potrzebuje :)
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 22 Paź 2023 20:17 
Awatar użytkownika

niebieski
lendziro napisał(a):
Hej ,
Wczoraj zakupiłem 2 bilety Yhai Air Asia za pośrednictwem booking.com. Oni współpracują z Gotogate.
Na jeden bilet dostałem potwierdzenie emailem z gotogate na drugi nie.,
Oba bilety na booking.com są na moim koncie widoczne jako potwierdzone posiadają PNR
Jakoś jednak temu nie wierze chciałbym to zweryfikowac po PNR i tak :
- na gotogate podając emai i PNR nie znajduje (prawdopodobnie inny email wygenerował gotogate)
- na air asia po email i PNR również nie znajduje (pewnie inny email gotogate)

Jak sprawdzic moje rezerwacje na AirAsia/Gotogate czy na pewno sa jak się pózniej zabrac do odprawy?
Gdzie mogę sprawdzić po PNR i np nazwisku lot?

Dzięki

dobra sam sobie odpowiem ..
wygrzebałem taką strone air asia do wyszukiwania lotów. Podaje sie PNR z booking.com i jest możliwość zmiany emaila. Gra muzyka.
https://www.airasia.com/member/search?culture=en-GB

ps. w moim przypadku cena przez booking com była lepsza niz u innych pośredników wiec vouchery się super sprawdziły
DMW uważa post za pomocny.

#39 PostWysłany: 22 Paź 2023 20:34 
Awatar użytkownika

niebieski
wojtekf93 napisał(a):
Działa na ten termin, ale lotu do Gdyni nie potrzebuje :)

Kup bilet komuś w prezencie :)
2022 dhow-przez-zatoke-chwaka-bay-czyli-zanzibar-z-plecakiem,213,168117
2018 Alesund na trzecią randkę
2017 Na Białoruś z Waszmościami
 Profil Relacje PM off
wojtekf93 lubi ten post.
wojtekf93 uważa post za pomocny.

#40 PostWysłany: 24 Paź 2023 14:15 
Awatar użytkownika

niebieski
zamienie się voucherem booking.com na loty o wartości 30E każdy
mam do zamiany takie daty:
23 lis 2023–1 gru 2023
3 gru 2023–16 gru 2023

zamienię na voucher ważny w dniu 30.12.2023

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 68 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość