Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 155 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: AIDA
#61 PostWysłany: 05 Paź 2023 11:33 

złoty
Bez problemu da radę
Tylko rezerwuj kajutę dla osoby z niepelnosprawnoscia.

Normalne są za wąskie

Wyslane z telefonu przez Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

Wiosna na Krecie za 944 PLN. Loty z Warszawy i 4 noclegi w hotelu Wiosna na Krecie za 944 PLN. Loty z Warszawy i 4 noclegi w hotelu
Wiosna na Costa Dorada: 7 dni z wyżywieniem w 4* hotelu od 2409 PLN. Wyloty z 2 miast Wiosna na Costa Dorada: 7 dni z wyżywieniem w 4* hotelu od 2409 PLN. Wyloty z 2 miast
#62 PostWysłany: 05 Paź 2023 11:40 

srebrny
@Kar0ol - w normalnych kabinach przy wejściu do łazienki jest próg a drzwi są dość wąskie. Jeden raz dostałem (co prawda na Costa ale nie spodziewałbym się wielkich różnic na innych statkach) kabinę dla niepełnosprawnych i muszę powiedzieć, że była ona bardzo dobrze przemyślana pod kątem osoby na wózku. Szerokie przejścia, brak progu, dużo większa łazienka i wyraźnie większa kabina. Poza tym położenie kabiny było takie, aby bliżej było do wind. Na statkach wycieczkowych z zasady jest dużo udogodnień dla niepełnosprawnych, brak progów na ciągach komunikacyjnych, miejsca dla osób na wózkach w teatrze czy barach itd. więc jeśli chodzi o samo przemieszczanie to bez względu na operatora nie powinien mieć problemu.
Jakimś wyzwaniem może być ewentualnie korzystanie z tenderów (o ile na Waszej trasie takowe w ogóle będą) ale tutaj możesz być pewna, że załoga to ogarnie i pomoże przenieść lub przeprowadzić wózek w problematycznych miejscach.
 Profil Relacje PM off  

#63 PostWysłany: 05 Paź 2023 11:46 

Super! Dzięki za informacje. Syn już nie może się doczekać. Powiedzcie mi proszę jeszcze czy warto dopłacić te 300 euro do wersji All inclusive. Zastanawiam się czy zwyczajnie nie dokupić Młodemu pakietu internetowego zamiast opcji All inclusive a jeśli będę chciała wyskoczyć z mężem na drinka czy takiego nie kupuj sobie w barze.
 Profil Relacje PM off  

#64 PostWysłany: 05 Paź 2023 12:21 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 228
Kilometry: 534 135
Co do pakietu to zależy ile tych drinków planujecie wypić ;) Domyślam się, że nie za dużo. Dlatego w mojej ocenie lepiej kupić sam pakiet internetu, a za drinki płacić normalnie. Dla przypomnienia najtańsze drinki w barze zaczynają się już od 5,2€

https://www.instagram.com/jiku_ty_dziku/
 Profil Relacje PM off  

#65 PostWysłany: 05 Paź 2023 12:45 

Loty: 69
Kilometry: 135 167
srebrny
Generalnie obsługa na statkach jest bardzo pomocna i zazwyczaj podróżuje nimi sporo osób starszych z różnymi problemami.

Co do pakietu to potwierdzę to co powyżej koledzy napisali. W większości przypadków na Aida on się nie będzie opłacał, bo wino i piwo do obiadu masz w nieograniczonej ilości a same drinki są stosunkowo tanie. Chyba że jesteście kawoszami i przy 4 razy dziennie lepsza kawa - to może wtedy. Jeśli przeżyjecie na przelewówce do śniadania to pakiet nie ma sensu

Zwrócicie jeszcze uwagę ile ten rejs kosztuje bezpośrednio na stronie Aidy, bo w przeciwieństwie do pozostałych operatorów pośrednicy często mają wyższe stawki. Sam proces rezerwacji jest banalny (jedyne na co trzeba zwrócić uwagę to wpisywanie kodu pocztowego bez myślnika, bo wywala błąd).
 Profil Relacje PM off  

#66 PostWysłany: 05 Paź 2023 12:48 

srebrny
Jeśli chodzi o Internet to na trasie macie porty hiszpańskie/portugalskie więc będzie tam działał internet przez polską komórkę - dopóki będziecie w porcie i niewielkiej odległości od lądu. Pytanie, czy na dni na morzu oraz noc potrzebujecie internetu i w jakim zakresie zamierzacie z niego skorzystać. Nie spodziewałbym się cudów jeśli chodzi o szybkość, streaming YT raczej nie wchodzi w rachubę. Przy statku tej wielkości łącze będzie współdzielone przez sporą liczbę pasażerów.

AIDA jest w trakcie instalacji terminali Starlinka. Jeżeli wszystko idzie zgodnie z planem to zapewne wkrótce będą na wszystkich statkach i to być może trochę usprawni Internet: https://cruiseindustrynews.com/cruise-n ... ree-ships/
 Profil Relacje PM off  

#67 PostWysłany: 01 Lis 2023 07:46 

JIK napisał(a):
Jak to jest z tym piwem i winem do obiadu i kolacji? Sami sobie nalewamy (piwo) i pijemy ile chcemy? Z tego co doczytałem to wino jest w karafkach, zgadza się?
- piwo i wino w porach posiłków jest dostępne praktycznie bez ograniczeń. Piwo nalewa się samemu z nalewaków, a wino w karafkach kelnerzy donoszą do stolików - czasem trzeba poprosić o nie...
JIK napisał(a):
Jak to jest z restauracjami specjalnymi (nie a'la carte). Widziałem, że trzeba niby wcześniej rezerwować tam miejsca, ale czy można na przykład odczekać swoje w kolejce i wejść tam bez rezerwacji?
- faktycznie trzeba wcześniej rezerwować i z tego co my próbowaliśmy kilka razy, wejść tak z marszu czy po odstaniu w kolejce nam się nie udało. Zapewniam, że w pozostałych restauracjach bufetowych wybór jest spory i na pewno znajdziecie swoje ulubione.
JIK napisał(a):
Może zabrzmi januszowo, ale czy istnieje opcja nalania piwa i wyjścia z nim na deck z leżakami?
- nie raz wychodziłem z restauracji ze szklanką piwa z restauracji, ale są one o poj. 0,25 może 0,3 l, więc mija się z celem brać piwo ze sobą. Polecam z baru pszeniczne za kilka EUR - jest rewelacyjnie smaczne :)
JIK napisał(a):
Czytałem także, że pierwszego dnia załoga nie będzie robić problemów z wniesień alkoholu na pokład 1l/butelka na osobę. Zgadza się? Może testował ktoś inny?
- na ostatnim rejsie w lutym br. nikt nie sprawdzał praktycznie wnoszonych bagaży pod kątem alkoholu. Mieliśmy po butelce w walizkach i wniesiono je nam pod kabinę, ale już żelazka np. rekwirowali do depozytu. Bez problemu można kupić alkohol w każdym porcie i wnieść na pokład, kiedy statek płynie i są otwarte sklepy również można kupić butelkę w nieco wyższej niż sklepowa cenie.
JIK napisał(a):
Z góry dziękuję za odpowiedzi. Przy okazji warto jeszcze na coś zwrócić uwagę decydując się na AIDĘ?
- warto dopłacić i wziąć kajutę z balkonem. Podczas pobytu rodzinnego brak okna, albo nieotwierane okno to odczuwalnie niższy standard. Nie ma nic lepszego niż obserwować morze albo odpływanie z portu z wygodnego hamaka. To jest warte tych pieniędzy!
 Profil Relacje PM off
JIK lubi ten post.
JIK uważa post za pomocny.

#68 PostWysłany: 01 Lis 2023 08:33 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Dzięki wielkie za odpowiedź. Ja już jestem dawno po rejsie i nie będę ukrywać, że mi się podobało :)
Natomiast informacje, które podałeś/aś mogę przydać się następnym chętnym ;)

Profil Relacje PM off
sansibear lubi ten post.

#69 PostWysłany: 01 Lis 2023 12:10 

srebrny
sansibear napisał(a):
faktycznie trzeba wcześniej rezerwować i z tego co my próbowaliśmy kilka razy, wejść tak z marszu czy po odstaniu w kolejce nam się nie udało. Zapewniam, że w pozostałych restauracjach bufetowych wybór jest spory i na pewno znajdziecie swoje ulubione.

Z restauracjami tematycznymi na Aida jest taki problem że ludzie robią tam rezerwacje na kilka dni. Osobiście poznałem ludzi którzy rezerwowali na 14 dniowym rejsie 7 dni w restauracji francuskiej i 7 dni w restauracji włoskiej. Sensu to nie ma żadnego bo menu jest tam stałe ale mówili że nie przepadają za bufetem.

Na pewno jak jest dzień na morzu to trzeba wcześniej rezerwować. Można to zrobić przez apke w TV
 Profil Relacje PM off
sansibear uważa post za pomocny.

#70 PostWysłany: 04 Gru 2023 20:13 

Witam. Jaki internet najlepiej wykupić na rejs statkiem Aida Prima (Dubaj, Abu Dhabi, Bahrajn). Czy esim lub jakaś karta miejscowa wystarczy. A może jest na statku jakieś bezpłatne wifi, tak żeby pakietu nie kupować?
 Profil Relacje PM off  

#71 PostWysłany: 04 Gru 2023 20:16 

złoty
Z tym bezpłatnym wifi na statku to mnie rozbawiłaś. Statki wycieczkowe to maszynki do robienia pieniedzy, są w stanie zmonetyzować kazdą potrzebę.
Wifi jest albo w pakiecie albo kupujesz.
Jesli nie chcesz to zostaje roaming na lądzie lub lokalne karty.
Ja polecam roaming zea w play oraz wifi w pakiecie whatsup messenger. Do kontaktu ze światem wystarczy. Wiecej na rejsie nie potrzebujesz. Chyba ze grasz na giełdzie albo jesteś jutuberem

Wyslane z telefonu przez Tapatalka
 Profil Relacje PM off
Zeus uważa post za pomocny.

#72 PostWysłany: 09 Gru 2023 00:58 

-- 04 Gru 2023 19:33 --

Dziękuję.

-- 08 Gru 2023 23:58 --

Czy ktoś się orientuje jak z wizą do Bahrajnu? Wyrabiać online, czy można kupić w porcie?.
Od armatora dostałem informację, że potrzebna jest e visa. Ewentualnie przy braku wizy nie ma problemu z pozostaniem na statku?
 Profil Relacje PM off  

#73 PostWysłany: 09 Gru 2023 14:13 

srebrny
@kama2825 - zapytaj najlepiej operatora czy musisz mieć e-wizę czy też można ją będzie wyrobić na statku lub w porcie (przy okazji porównaj koszt bo może być różny)

W przypadku niektórych krajów jest tak, że bez wizy czy też e-wizy w ogóle nie wejdziesz na statek i zostaniesz cofnięty/a już w porcie - bez względu na to, czy planujesz schodzić w danym kraju na ląd czy nie. Najlepszy przykład to USA ale z moich doświadczeń pamiętam, że kiedyś takim krajem były również Indie. Nie zaryzykowałbym wyjazdu na rejs bez wcześniejszego wyjaśnienia tego tematu a jeśli e-wiza jest prosta do ogarnięcia i niedroga to bym pewnie ją wyrabiał bez pytania.
 Profil Relacje PM off  

#74 PostWysłany: 09 Gru 2023 22:37 
Awatar użytkownika

Loty: 196
Kilometry: 323 953
niebieski
To coś musiało się niedawno zmienić. Aida odwiedziliśmy Bahrajn 3 lata temu i nie było tematu jakiejkolwiek wizy. Armator sam wszystko ogarniał.

#75 PostWysłany: 11 Gru 2023 10:31 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Może komuś się przyda (tekst przetłumaczony przez google). Późniejsze opuszczenie statku na rejsie Orient z Aidą.

Załącznik:
aida wymeldowanie.jpg
aida wymeldowanie.jpg [ 241.99 KiB | Obejrzany 2574 razy ]

Profil Relacje PM off
flus lubi ten post.

#76 PostWysłany: 11 Gru 2023 11:40 

Według mojego stanu wiedzy na styczeń 2023:
1. Pasażerowie nie schodzący w Bahrajnie ze statku nie potrzebują żadnej wizy.
2. Pasażerowie z paszportem niemieckim lub austriackim schodzący w Bahrajnie na ląd nie potrzebują żadnej wizy.
3. Pasażerowie z innymi paszportami schodzący na ląd e Visa lub tradycyjna (wbijana). Koszt e Visy wg ówczesnego kursu PLN coś koło 300 zeta/os.
4. Niesprawdzone, niepotwierdzone, zasłyszane. Angielskojęzyczny pasażer po wizycie w Bahrajnie opowiadał, że nic nie wiedział o visie, zszedł nieświadomy na ląd ale bez problemu kupił wizę w terminalu, jakiej był narodowości i ile zapłacił nie wiem.
 Profil Relacje PM off
greg2014 lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#77 PostWysłany: 23 Sty 2024 13:18 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Kolejny rejs Aida za mną, tym razem wybór padł na Orient (Doha, Maskat, Abu Zabi i Dubaj) na statku Prima. Kupowałem rejs bezpośrednio na stronie aida.de w wersji vario - aida przydziela kabinę - w naszym przypadku z balkonem (po pierwszym rejsie na inną się nie zdecyduję).

Załącznik:
kabina.jpg
kabina.jpg [ 344.5 KiB | Obejrzany 2103 razy ]

Załącznik:
balkon.jpg
balkon.jpg [ 226.36 KiB | Obejrzany 2103 razy ]

Załącznik:
balkon1.jpg
balkon1.jpg [ 387.41 KiB | Obejrzany 2103 razy ]

Tak, jak w rejsie po Morzu Śródziemnym, także tutaj można było wnieść na pokład 1l mocnego alkoholu na osobę, ale... % można było kupić także w sklepie na statku 1l Absoluta za 12.90€.

Załącznik:
absolut.jpg
absolut.jpg [ 407.07 KiB | Obejrzany 2103 razy ]

Co znajduje się na statku? Tego można dowiedzieć się ze strony armatora: AIDAPrima. Osoby wybierające się z dziećmi nie będą narzekać na nudę, ponieważ na statku mieszą się dwie sale zabaw (przewijak, pieluchy, pieluchy do wody), dla najmłodszych jest pomieszczenie z żywnością marki Hipp. Oczywiście baseny, wanny z hydromasażem (jacuzzi), zjeżdżalnie i sala gier. Oczywiście na statku można zrobić też pranie i skorzystać z suszarki (cena 2€ za pranie lub suszenie).

Załącznik:
sala2.jpg
sala2.jpg [ 215.39 KiB | Obejrzany 2103 razy ]

Załącznik:
sala1.jpg
sala1.jpg [ 249.23 KiB | Obejrzany 2103 razy ]

Załącznik:
dla dzieci.jpg
dla dzieci.jpg [ 423.77 KiB | Obejrzany 2103 razy ]

Załącznik:
basen2.jpg
basen2.jpg [ 239.59 KiB | Obejrzany 2103 razy ]

Załącznik:
basen.jpg
basen.jpg [ 341.18 KiB | Obejrzany 2103 razy ]

Załącznik:
pralnia.jpg
pralnia.jpg [ 212.71 KiB | Obejrzany 2103 razy ]

Śniadania
W każdej restauracji bufetowej są takie same, więc nie ma co wydziwiać, najlepiej wybrać tę blisko kajuty.

Obiad/kolacja
Tutaj już jest większa różnorodność, ale w mojej ocenie wygrywa restauracja Weite Welt Restaurant - przez 3/4 rejsu właśnie tam się stołowałem. Każdego dnia dostępne było coś innego. Najlepszy był pierwszy dzień, gdzie serwowali żeberka w sosie barbecue oraz steki :). Można tam było także zjeść krewetki w tempurze czy baraninę.

Chociaż raz w trakcie rejsu warto wybrać się do restauracji Brauhaus (jedzenie w cenie, napoje dodatkowo płatne) na słynne golonko.

Załącznik:
golono.jpg
golono.jpg [ 222.63 KiB | Obejrzany 2103 razy ]

Alkohol w cenie
Piwo i wino można spożywać w godzinach 12-14 (w tych godzinach czynna jest restauracja Fuego), 17-18 (Fuego) oraz od 17 do nawet 21:30 w pozostałych restauracja bufetowych.

Napoje
Napoje nalewamy sobie sami. Do wyboru jest: woda, woda gazowana, sok jabłkowy, sok pomarańczowy, sok owocowy, cola, fanta, sprite, cola light.

Załącznik:
piwo.jpg
piwo.jpg [ 343.58 KiB | Obejrzany 2103 razy ]

Załącznik:
napoje.jpg
napoje.jpg [ 364.99 KiB | Obejrzany 2103 razy ]

Nie było problemu, aby do bidu/butelki wlać sobie napój lub wodę. Spokojnie inni pasażerowie też tak robili. Wynoszenia piwa nie praktykowałem :o

Co do samego rejsu, to na początku obsługa zebrała wszystkie paszporty. W Katarze i Omanie, jako dokument służyła karta pokładowa. Natomiast w Dubaju wszyscy pasażerowie musieli odebrać paszporty, a następnie udać się do terminala portowego na odprawę.

Ostatnio edytowany przez Gadekk, 23 Sty 2024 13:28, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off
8 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#78 PostWysłany: 23 Sty 2024 13:39 

srebrny
@JIK jak oceniasz rejs z AIDA, warto? Byliście zadowoleni?
 Profil Relacje PM off  

#79 PostWysłany: 23 Sty 2024 14:00 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

@greg1291 byłem już 2 raz i powiem, że przymierzam się do 3 :shock: Mimo iż przeważnie stołowałem się tylko w bufetowych restauracjach, to jedzenie i serwis stoi na wysokim poziomie. Nie mogę się do niczego przyczepić, nawet do tego języka niemieckiego, z które znam tylko „ich habe keine zeit” :lol:

Profil Relacje PM off
greg1291 lubi ten post.

#80 PostWysłany: 23 Sty 2024 14:07 

srebrny
Cytuj:
Alkohol w cenie
Piwo i wino można spożywać w godzinach 12-14 (w tych godzinach czynna jest restauracja Fuego), 17-18 (Fuego) oraz od 17 do nawet 21:30 w pozostałych restauracja bufetowych.

Byłem na bliźniaczej AIDA Perla i piwo/wino było dostępne również w czasie lunchu 12.30-14 w pozostałych restauracjach w których był dostępny bufet (zazwyczaj była to oprócz Fuego, jedna z 2 dużych restauracji). Zasadą Fuego było, że jest czynna od 12 do 18 ale alkohol był tylko w tej wyznaczonej porze lunchu. Coś się w tej kwestii zmieniło na AIDA? Czy po prostu byłeś na lunchu zazwyczaj w Fuego?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 155 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości