Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 25 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Delta Mekongu
#21 PostWysłany: 31 Paź 2023 10:36 
Awatar użytkownika

Loty: 74
Kilometry: 275 193
niebieski
Ciezko cos znaleźć nie bedac na miejcu. bedziemy 16.11 napisze jak to jest z wynajmem lodzi z samego rana. My juz mamy taka wycieczke zorganizowana + taxi z Sajgonu ze wzgledu na brak czasu

Ostatnio edytowany przez Kashpir, 02 Lis 2023 20:22, edytowano w sumie 1 raz
Wypowiedź z błędami językowymi lub niezrozumiała – błędy ortograficzne/stylistyczne/interpunkcyjne.
 Profil Relacje PM off
futro lubi ten post.

Fly&drive po Hiszpanii za 936 PLN. Loty do Oviedo (powrót z Bilbao) z Poznania + auto na 4 dni Fly&drive po Hiszpanii za 936 PLN. Loty do Oviedo (powrót z Bilbao) z Poznania + auto na 4 dni
Odkryj Chorwację: Split i Korcula w jednej podróży za 511 PLN. Wylot z Katowic i prom Odkryj Chorwację: Split i Korcula w jednej podróży za 511 PLN. Wylot z Katowic i prom
#22 PostWysłany: 01 Lis 2023 19:08 
Awatar użytkownika

Loty: 57
Kilometry: 111 451
Będę tam od 5.11, więc zdążę się dowiedzieć. Myślałam, że może ktoś niedawno był.
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 01 Lis 2023 20:06 

Loty: 153
Kilometry: 334 757
niebieski
Pytanie gdzie bedziesz, w Sajgonie ? W Can tho ?
Tak czy siak, będac w Can Tho wieczorem wystarczy się przejść w okolice portu, sprzedają różne rodzaje wycieczek od 5-100 $. Każdy znajdzie coś dla siebie. Z rana może być problem bo dużo kursów startuje np koło 6 rano i już są buknięte na fulla.
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 17 Lis 2023 03:02 
Awatar użytkownika

Loty: 74
Kilometry: 275 193
niebieski
Pelno naganiaczy przy parku nie pytalem o ceny ale latwo cos ogarnac ... jesli ktos byl na Filipinach to mocno sie zdziwi .. ile w tej rzece jest smieci ... tragedia

Od siebie moge polecic przewodniczke Alex smiga po angielsku bardzo dobrze, wszystko dogadane na na whats upie

+84 94 972 06 97
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 26 Gru 2023 19:29 

Loty: 111
Kilometry: 260 580
niebieski
Veni vidi vici.

Wróciłem - nie zjedli mnie :D Podzielę się własnymi spostrzeżeniami i dodam swoje uwagi.
Wpadliśmy na tydzień do Wietnamu z Tajlandii bo akurat tak się promocje ułożyły. Jakoś mnie do tej delty nie ciągnęło - czytałem niezbyt entuzjastyczne opinie ale postanowiłem się z tym zmierzyć.

Oczywiście zorganizowane wycieczki z Ho Chi Minh odpadały. Jakoś to chciałem ogarnąć samodzielnie i nie dać się wpuścić w wspomnianą tu maszynkę do mielenia turystów. Oczywiście zawsze nas przemielą można tyko dać się zmielić mniej lub bardziej.

Ze stolicy Do Can Tho jeździ sporo autobusów ale z dworca Ben Xe Mien Tay. To kawałek od centrum jak zobaczyłem, że trzeba by ze 2 lub 3 autobusami miejskimi jechać to odpuściłem. Grab kosztował 147K. Bilet można pewnie na spontana kupić na miejscu ale ja kupowałem przez internet. Odradzam kupowanie przez "12go Asia" - bo to wprawdzie wygodne - ale dość drogie. Bilety były po około 270K. Wybrałem jedną z wielu korporacji autobusowych ale z tych większych. Futa Bus "https://futabus.vn/" Na ich stronie można sprawdzić rozkład, zakupić bilety i zapłacić za nie kartą - 165K za bilet.
Po wejściu na dworzec ma się wrażenie, że panuje tu chaos bo autobusów setki. Jeżeli wchodzi się ba dworzec od głównej ulicy to gniazdo Futa Bus znajduje się po lewej stronie. Wszystko zasłaniają autobusy ale trzeba patrzyć wyżej i zobaczy się czerwone wykończenie dachu lewego skrzydła budynku - to tam.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... h_City.JPG

Mają tam poczekalnię, ubikacje kasy biletowe. Monitory informacyjne. UWAGA! numer autobusu na ekranie to jest jego numer rejestracyjny Tym się kierujemy. Stanowisko 1 lub 2 (to jest stanowisko Futa bo inni operatorzy tez mogą mieć swoją numerację) Często na dany kierunek jest puszczane więcej niż 1 autobus i wtedy żeby je dodatkowo wyróżnić to godzina odjazdy różni się o 1 minutę. Np kierunek to Can Tho, ale są 3 autobusy o 12:00, 12:01 i 12:02. Wtedy właśnie rozróżniamy je po numerze rejestracyjnym.

Taki autobus jakich wiele jedzie na tej trasie. Miejsca pół leżące piętrowe. Po 3 miejsca w rzędzie. Dają 0.5l wodę i wilgotną chusteczkę do przetarcia rąk. Każde miejsce ma monitor ale całe szczęście nic na nim nie puszczano bo sterowania nimi żadnego nie było. Można regulować wysokość oparcia i zgięcie nóg pod kolanami. Te niecałe 4h można spędzić dość wygodnie. Autobus robi przerwę koło 15 minut w połowie drogi. To taki duży dworzec z jedzeniem, ubikacjami i pamiątkami. Ogólnie pozytywne wrażenie. Przed wejściem do autobusu zdejmuje się buty, dostaje na nie reklamówkę a na wyjście do tej hali na przerwie dostaje się klapki i nie trzeba zakładać butów. Autobus marki KIA

Nie wiem jak inne korporacje autobusowe ale wybrałem Futa, bo miałem potwierdzone informacje, że zapewniają darmowy transfer z dworca w Can Tho - który jest dość na uboczu - do centrum miasta. I tak się stało. Po wyjściu z autobusu na dworcu w Can Tho idzie się na do budynku i tam jest kantorek gdzie mówi się a raczej pokazuje na Google maps gdzie chce się jechać. Dostaje się numerek i czeka się na ogłoszenie przez megafon. Ogłoszenie jest po ich niemu, więc nic się nie da zrozumieć i trzeba być czujnym. Pokazywać wszystkim numerek i skierują do właściwego busa. To takie 7-9 osobowe busiki i odwożą dokładnie pod adres a nie po prostu do centrum :-)

Hotel miałem przy głównym deptaku i tam można niby najłatwiej załatwić wycieczkę. Przy czym - tak jak ktoś już tu pisał - nie chciałem zwiedzać żadnych fabryk cukierków czy makaronów. Największym problemem okazał się nieumiejętność angielskiego wśród oferujących łódki. Owszem - nie można było się opędzić - co ciekawe - głównie kobiet oferujących wynajem łódek. Ale one umiały tylko jedno zdanie po angielsku i to nie wyraźnie - "czy potrzebujesz łódki". Ale to koniec. Nic nie można było dogadać ale to tak nic a nic. Pokazywały tylko referencje wypisywane w zeszyciku przez innych turystów w różnych językach. Ale co z tego. Jak się chce własny program wycieczki to nie ma możliwości dogadania się z nimi w jakikolwiek sposób i po chwili są już tylko wnerwiające. Jak nic - biorąc łódkę od nich wpadnie się w standard z tymi fabrykami. Ktoś w tym wątku podał numer na Whats App do kogoś co ma łódkę w Can Tho i umie po angielsku - radzę skorzystać. Ja akurat tej informacji wtedy nie miałem więc musiałem improwizować.

Oprócz kanałów w delcie największą atrakcją mają być pływające markety. Po zbadaniu tematu okazuje się jednak, że ich świetność już dawno minęła. Najbliżej Can Tho znajduje się najbardziej znany i największy pływający market: Cai Rang. Większość wycieczek od tego zaczyna plan. I oczywiście o wschodzie słońca. Ja to nie wiem. Takie umęczenie turystów. Oczywiście nie chcę nikogo pozbawiać frajdy wstawania o 5, po ciemku, bez śniadania i dymania na łódkę, która po ciemku zawiezie na pływający targ gdzie dostanie kawę i zupkę chińska zrobioną specjalnie dla niego ta targu. Dla niego - bo cały ruch poranny na targu generują turyści z wycieczek i łódki które obsługują turystów - z owocami, kawą i badziewnym jedzeniem. To z pewnością nie jest autentyczne. Cały targ jest teraz targiem hurtowym - typu biorę całe wory kokosów albo arbuzów. Nie ma lokalsów, którzy przypłynęli tu kupić kilo pietruchy. Może ktoś jednak poczuje - to coś. Nie odradzam - natomiast na zimo - info poniżej.

Targ hurtowy Cai Rang najbardziej jest ponoć aktywny od 5:30 do 7:30. Wbrew pozorom nie rozpływa się później bo tak naprawdę, te łodzie są tam przycumowane całą dobę, bo to są po prostu pływające domy. Ja tam byłem około 11 i targ sfotografowałem ale - tak - żaden handel tam już nie działał. Ale potrafię sobie wyobrazić taki plan: Wstać rano - wiele hoteli serwuje śniadanie od 6:30. Zjeść jak człowiek i podjechać Grabem (77K z centrum) do targu - bo tak - można tam po prostu podjechać samochodem. Ponoć z perspektywy łodzi można zobaczyć to ładniej - ale nie jestem przekonany. Z centrum jest też komunikacja miejska. Małe autobusy kursują w cenie 15K od osoby. Jest to linia CT-01 na Goglach przystanki opisane są jako O1. Jest też linia CT-02 czyli O2. Autobusy jeżdżą od 5:30 do 17:30. Linią CT-01 dojeżdżamy do targu Chợ An Bình. Jest przy moście Cầu Cái Răng. Tu można zrobić spacer zarówno po jednej stronie rzeki, jak i drugiej i z mostu. Zewsząd jest widok zna targ Cai Rang. Około 7 coś tam może się jeszcze dziać i w cale nie trzeba kupować wycieczki. Jak ktoś chce jednak z łodzi to na zapleczu tego targu Chợ An Bình jest przystań: Tàu Du Lịch Minh Thảo gdzie za ułąmek ceny wycieczki można popłynąć na targ bo to ze 200 metrów. Jak ktoś nie zdążył zjeść śniadanie to po tych oględzinach może wrócić do hotelu na jedzenie. Aha - Autobusy nie zatrzymują się same - stojąc na przystanku trzeba pomachać żeby się zatrzymał a wewnątrz są przyciski do stopu na żądanie.

A co z wycieczką łodzią? - Dałem się trochę przemielić. Znalazłem na Google firmę: Can Tho River Tour Company - "https://canthorivertour.com/" Ma dobre opinie. Jej lokalizacja to nie jest stacjonarne biuro. Byliśmy po tym adresem i chyba mieści się po prostu w domu bo po labiryncie wąskich uliczek dotarliśmy do mieszkania z szyldem ale biura jako takiego to tam nie było. Ale wszystko można załatwić przez internet i czat a potem szczegóły obgadać przez What App. Na stronie mają gotowe propozycje wycieczek ale można się skontaktować z właścicielem i obgadać coś indywidualnego: Thomas Nguyen - +84 90 8169205. Wybraliśmy tanią wycieczkę: "ROMANTIC SAMPAN 247" za 600K od osoby. To była prywatna wycieczka dla nas dwojga mało uczęszczanym kanałem i po południu. Nie chcieliśmy wstawać w wakacje o świcie. Mieliśmy wodę, owoce i młodego człowieka z angielskim jako przewodnika. Całkiem fajny tour i bez tego shitu turystycznego. Interesowała mnie jeszcze wycieczka na skuterach - droższa ale ostatecznie może będzie na następny raz. Myślę że z właścicielem biura można po angielsku omówić każdą opcję na prywatną wycieczkę.

Załączniki:
Komentarz do pliku: Numerek na shuttle bus z dworca autobusowego Can Tho do centrum
image1.jpeg
image1.jpeg [ 129.46 KiB | Obejrzany 305 razy ]
Komentarz do pliku: Przystanek autobusu miejskiego w Can Tho. Czasami może mieć wiatę.
image0.jpeg
image0.jpeg [ 335.82 KiB | Obejrzany 306 razy ]
Komentarz do pliku: Tablica informacyjna w poczekalni Futa Bus w Ho Chi Minh. Kolumna "Plate" to końcówka numeru rejestracyjnego autobusu.
P1150323.JPG
P1150323.JPG [ 197.25 KiB | Obejrzany 313 razy ]
Komentarz do pliku: Poczekalnia Futa Bus w Ho Chi Minh
P1150319.JPG
P1150319.JPG [ 219.56 KiB | Obejrzany 313 razy ]
Komentarz do pliku: Kantorek na stacji autobusowej w Can Tho gdzie wydają numerki na shuttle bus do centrum
P1150595.JPG
P1150595.JPG [ 321.41 KiB | Obejrzany 318 razy ]
Komentarz do pliku: Pływający Targ Cai Rang poza "Godzinami urzędowania"
P1150514.JPG
P1150514.JPG [ 196.96 KiB | Obejrzany 319 razy ]
Komentarz do pliku: Autobus miejski CT-01 w Can Tho
P1150573.JPG
P1150573.JPG [ 295.49 KiB | Obejrzany 319 razy ]
Komentarz do pliku: Info o cenach z autobusu miejskiego w Can Tho
P1210986.JPG
P1210986.JPG [ 240.75 KiB | Obejrzany 323 razy ]
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
samaki9 uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 25 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości