Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 110 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Alesund
#101 PostWysłany: 24 Lut 2023 12:38 

Loty: 33
Kilometry: 122 452
ja byłam w czerwcu i nie było zbyt ciepło, ale białe noce cudowne wiec ja serdecznie polecam czerwiec.
 Profil Relacje PM off  

All inclusive w karaibskim stylu🌴🍹 Wycieczka do Dominikany za 3967 PLN All inclusive w karaibskim stylu🌴🍹 Wycieczka do Dominikany za 3967 PLN
Ocean Indyjski taniej od Bałtyku! 🤩 Wczasy na Zanzibarze przy samej plaży od 2399 PLN 🏝️ Ocean Indyjski taniej od Bałtyku! 🤩 Wczasy na Zanzibarze przy samej plaży od 2399 PLN 🏝️
#102 PostWysłany: 16 Mar 2023 09:01 

Czy przy przeprawach promowych można parkować bezpłatnie? Czytałem że piesi płyną za darmo więc może warto za którymś razem skorzystać z takiej opcji?

Czy auta z wypożyczalni traktowane są jak lokalne, czy istnieje jakiś system prepaid obniżający ceny promów?
 Profil Relacje PM off  

#103 PostWysłany: 24 Gru 2023 22:47 
Awatar użytkownika

niebieski
Witajcie skubańcy! :)
Jaka firma obecnie oferuje najtańsze rejsy z Alesund do Gairanger lub do Hellesylt ?
Chcę płynąć 20 czerwca 2024.
 Profil Relacje PM off  

#104 PostWysłany: 27 Gru 2023 11:05 
Awatar użytkownika

srebrny
Nie ma za dużego wyboru na taki rejs, bo chyba jest dostępny tylko jeden operator.
https://www.geirangerfjord.no/fjord-cru ... -geiranger
Rejs trwa ok. 3 – 3,5 h w jedną stronę, a cena to 880 NOK w jedną stronę, więc w obie wychodzi bardzo drogo. Poza tym taka wycieczka w obie strony promem według mnie nie za bardzo ma sens, ponieważ zdecydowanie najciekawszy jest Geirangerfjord, czyli odcinek pomiędzy Hellesylt a Geiranger. Pozostała część długiej trasy jest mniej spektakularna, a bardzo kosztowna.
Sam Geirangerfjord optymalnie można zwiedzić płynąc zwykłym promem samochodowym, który płynie powoli 75 min przez cały fjord i kosztuje ok. 200 NOK od osoby w jedną stronę.
https://www.fjord1.no/eng/Routes-and-ti ... -Hellesylt
Problemem jest tylko dotarcie i powrót do/z Geiranger i Hellesylt, ponieważ autobusy z Alesund kursują tam bardzo rzadko. Wiele lat temu udało mi się zaplanować w sierpniu całodniową wycieczkę autobusowo-promową z Alesund ale pamiętam, że kombinowałem sporo czasu jak zgrać autobusy. W ogóle tak wycieczka była możliwa wtedy tylko w niektóre dni tygodnia.
alesund-i-geiranger-czyli-koty-kozy-krokodyle-i-inni,1507,33834
Jeżeli nie uda się zgrać autobusów w obie strony to można ewentualnie kombinować wersję łączoną – w jedną stronę promem, a w drugą autobusem lub na odwrót.
Jeszcze inna opcja, to wypożyczenie samochodu, dojazd do Geiranger lub Hellesylt i wykorzystanie tego taniego promu samochodowego. Koszt promu w przypadku małego samochodu osobowego jest taki sam jak w przypadku pieszych – ok. 200 NOK od osoby. Samochód daje dodatkowy atut ponieważ w Geiranger można wtedy łatwo podjechać na kilka punktów widokowych.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
ELBE uważa post za pomocny.

#105 PostWysłany: 30 Gru 2023 22:26 

niebieski
Zrobiłam taką trasę we wrześniu. Prom z Alesund do Geiranger, potem 2 h przerwy w G: kawa, zdjęcia , pocztówki :) i ten prom samochodowy do Hellesylt. Tam znów ok 1 h na zdjęcia, małe co nieco i autobus do Alesund. Trasa tego autobusu rewelacyjna ! Korzystałam ze wskazówek @maczala1 :) Dzieki.
Mimo okropnej pogody: chmury na wysokości fiordu, mgła, deszcz i +5, jest zachwycająco. Poprawiło się dopiero ok. pół godziny przed Geiranger.
Naprawdę warto ! Chociaż ceny trochę duże.

Hellesylt b b malownicze.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#106 PostWysłany: 31 Gru 2023 00:33 

Loty: 1052
Kilometry: 1 034 002
platynowy
@ewaolivka Ile czasu trwała cała wycieczka i ile z grubsza zapłaciłaś?

#107 PostWysłany: 31 Gru 2023 10:25 

niebieski
Pierwszy prom z Alesund wypływa o 9.00. Zapłaciłam (wcześniej przez int. 352 zł, ale nie było dużo chętnych, pewnie przez pogodę). W Geiranger był ok 12.00.
O 14.oo prom samochodowy do Hellesylt, bilet 345 NOK, 152.20 zł) Kupowane przed wejściem. Prom spory, wygodny, z barem. Do H. dopływa po 1.10 h.
O 16.20 odjeżdża autobus nr 110 do Alesund. Droga z bajecznymi krajobrazami trwa 2, 15 h. Ceny nie pamietam, ale chyba 40 NOK.
Z Geiranger można też odjechać autobusem, Drogą Trolli na początek, sprawdzałam tę wersję , ale odpuściłam, bo długo i jakieś przesiadki.
Całość wycieczki naprawdę rewelacyjna.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#108 PostWysłany: 28 Kwi 2024 18:50 
Awatar użytkownika

Loty: 916
Kilometry: 2 052 946
HON fly4free
Jestem po szybkim weekendzie, przeloty z Gdańska piątek-niedziela kupowane 2 dni przed za 450 RT.
Jestem w szoku jak Wizzair całkowicie wypełnia swoje A321...

Samochód - Sixt za 600 zł z pełnym ubezpieczeniem, wziąłem economy, dostałem Kia Niro plugin hybrid. Nawiasem mówiąc byłem w szoku jak dobry jest ten samochód i palił mi 4.3 litra pomimo całkowicie rozładowanej baterii (taką dostałem i nie ładowałem).

Hotel Aalesund airport. 450 zł za dwie noce, hotel 3*! Co prawda pokój w takim motelowym aneksie, ale wystarczająco duży, czysty, ciepły, itd.

Rejestracja promów - https://ferrypay.no/ Dodaje się nr rejestracyjne samochodu na konkretne dni i kartę kredytową. Kamery czytają tablice i pobierają opłatę 1-2 dni później. Promy pływają do późna, a nawet w nocy.
edit: dostałem fakturę z sixt i w sumie sami pobrali za wszystkie promy, więc nie trzeba się rejestrować.

Warunki drogowe, w tym zamknięte drogi - https://www.vegvesen.no/ Niestety mój plan trochę spalił na panewce ponieważ Droga Trolli i dalej na południe za Geiranger drogi były zamknięte o tej porze roku...

O 17.30 wyjechałem w kierunku Runde. Ponad 2h drogi. Na miejscu jest szlak na klif z maskonurami. Trochę znaki na szlakach są niewidoczne (nie da się przeczytać co tam jest) i poszedłem sporo dookoła i stromo. Na ścianie trochę ludzi, a maskonury podfruwają bardzo blisko. Mega miejsce.
Z powrotem spóźniłem się na prom i czekałem 45 min. Dojechałem do hotelu na 23.

Dzień 2 - ruszyłem przed 7 do Geiranger. Na widokach na fjord byłem sam. Widoki zapierają dech w piersi. Jak dojechałem do wioski to stał prom do Hellesylt i było tylko kilka samochodów. Rozważałem by go wziąć ale pojechałem jeszcze na punkt widokowy za miejscowością (dalej droga była zamknięta). Z góry widziałem jak prom odpłynął... Odpływał o 9:30 i jeszcze dwa rejsy były tego dnia.
Zapytałem jeszcze w punkcie o Drogę Trolli, ale pani potwierdziła, że zamknięta i że niektórzy idą na punkt widokowy 2h. Nie mam czasu na to...

Pojechałem na Atlantic Road. Długo się jedzie i znowu prom mi uciekł. I to dwa razy (po pół godzinki czekania). Atlantic Road lekko mnie rozczarowało. Poza tym zakrzywionym mostem jest tak sobie. Natomiast dalej w stronę Kristiansund jest bardzo ładnie. Dalej w stronę Trondheim też ładnie, przepłynąłem tylko promem do Halsa i zacząłem wracać do Alesund. Dojechałem do hotelu o 19 padnięty totalnie i pomimo 4 kaw dzisiejszego dnia, zasnąłem od razu.

Niedziela już niestety tylko powrót o 9:20. Pomimo tego, genialny weekend i bardzo polecam.

Image
 Profil Relacje PM off
13 ludzi lubi ten post.

#109 PostWysłany: 30 Kwi 2024 21:28 
Awatar użytkownika

Loty: 916
Kilometry: 2 052 946
HON fly4free
Jeszcze fotorelacja :)

Runde - widok z klifu:

Image

Image

Image

Maskonury na klifie:

Image

Image

Image

Image

Image

Geirangerfjord - obiektyw 12 mm i zdjęcia łączone, bo tak szeroko:

Image

Image

Image

Image

Atlantic Road:

Image

Image

Image

Prom do Halsa:

Image

okolice Molde:

Image

Image

Image
 Profil Relacje PM off
13 ludzi lubi ten post.

#110 PostWysłany: 02 Lip 2024 19:50 

Uzupełniając to, co napisał @cart:

- Droga Trolli jest nadal zamknięta (dla samochodów, pieszych i rowerzystów też) i ma być zamknięta przez cały 2024 rok z powodu osuwisk - jak głosi informacja na szlabanie, broniącym wjazdu; na szlabanie jest też informacja, że na punkt widokowy można dojechać od drugiej strony przez Valldal i że dojazd zajmuje ok. 2,5 h, ale tego sama nie sprawdziłam (tzn. nie pojechaliśmy tym objazdem na punkt widokowy);
- wejście na klif z maskonurami na Runde jest oznaczone znakiem na dole trasy w miasteczku (nieczytelne są tabliczki po drodze - wypłowiałe drewniane, ale trasa wiedzie po kamieniach, mostkach itp., nie da się nie dojść we właściwe miejsce na klif z maskonurami, bo wszyscy idą tą samą trasą, jeśli startują w tym oznaczonym miejscu na dole); wejście jest dość strome w początkowej części trasy i zajmuje ok. 30-40 minut, a na górze trzeba trochę poskakać po skałach, ale warto - maskonury są małe, ale przylatują blisko;
- samochody z Sixt (pewnie z innych wypożyczalni też) mają urządzenia na przedniej szybie pod lusterkiem - Sixt pobiera opłaty za promy, płatne tunele z dodatkowej kaucji, blokowanej przy wynajmie i nie trzeba się już nigdzie samemu rejestrować;
- uważam, że warto przepłynąć się tym promem po fjordzie Geiranger (wpisany na listę Unesco) - od 15.03. do 15.05. są 3 promy dziennie; od 16.05. do 15.09. - 7 promów; od 16.09. do 31.12. - znowu 3 promy, więc warto sprawdzić, o której odpływają; na ten prom trzeba kupić dodatkowy bilet;
- Atlantic Road - znany widok, więc trzeba pojechać ;)
 Profil Relacje PM off
konrad91 lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 110 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 19 gości