Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: MSC Voyagers Club
#1 PostWysłany: 31 Sty 2024 23:23 
Site Admin
Awatar użytkownika

Czy próbował ktoś robić jakiś Status Match w MSC lub Costa? Z tego co czytam to dość łatwo da radę u nich przeskoczyć ze statusem :D
https://www.msccruisesusa.com/manage-bo ... atus-match
 Profil Relacje PM off  

Australia z Turkish Airlines: loty (z bagażem) do Perth z Warszawy od 3636 PLN Australia z Turkish Airlines: loty (z bagażem) do Perth z Warszawy od 3636 PLN
Wakacje w Kalabrii: 7 dni z wyżywieniem od 2899 PLN. Wyloty z 3 miast Wakacje w Kalabrii: 7 dni z wyżywieniem od 2899 PLN. Wyloty z 3 miast
 Temat postu: Re: Status Match
#2 PostWysłany: 01 Lut 2024 09:01 
Awatar użytkownika

Loty: 118
Kilometry: 247 986
niebieski
ja robiłem w msc. dostałem daimond/black.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 01 Lut 2024 10:29 

srebrny
MSC jest chyba jedynym operatorem, który dopuszcza status match (Costa niestety nie).
Jest on możliwy z programów lojalnościowych innych operatorów wycieczkowców, programów hotelowych oraz niektórych lotniczych.

Z relacji na anglojęzycznych forach można się dowiedzieć za jaki status gdzieś można dostać jaki status w MSC. Przeglądając to od czasu do czasu zauważam, że zasady są coraz bardziej restrykcyjne ale to chyba kwestia mocno indywidualna. Przykładowo w 2022 roku posiadacze statusu Diamond w RCCL otrzymywali w MSC status Diamond, od 2023 roku "tylko" Gold. Generalnie są utyskiwania na duży problem z uzyskaniem obecnie najwyższego statusu (Diamond), którym MSC wcześniej dużo bardziej hojnie szafowało. Niestety tabelka dopasowań nie jest oficjalnie opublikowana więc nie jest to nic pewnego ani stałego. Z tego też powodu nie warto moim zdaniem bazować na tym co ktoś dostał np. rok czy dwa lata temu.

Należy też pamiętać o dwóch podstawowych zasadach: status match można wykonać tylko jeden raz i tylko z jednego programu lojalnościowego. Jeśli ktoś ma ich kilka to dobrze wcześniej przeanalizować, który z nich jest najwięcej warty bo z relacji, które czytałem wynika, że późniejsze odkręcenie tego jest praktycznie niemożliwe.

Patrząc na ostatnie posty dopasowania są następujące:

Marriott Bonvoy Platinum Elite ---> MSC Silver (10'2023)
Celebrity Elite Plus --->MSC Gold (10'2023)
Carnival Platinium ---> MSC Gold (10'2023)
Hilton Honours Silver ---> MSC Silver (11'2023)
Hilton Honours Gold ---> MSC Gold (11'2023)
Hilton Honours Diamond ---> MSC Diamond (11'2023)
NCL Sapphire --->MSC Gold (11'2023)
Princess Elite ---> MSC Diamond (12'2023)
Expedia Gold ---> MSC Silver (01'2024)
RCCL Pinnacle ---> MSC Diamond (01'2024)
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 01 Lut 2024 12:27 

Loty: 69
Kilometry: 135 167
srebrny
Tak z ciekawości: z statusu wypożyczalni AVIS/SIXT/HERTZ też da się coś wydusić?
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 01 Lut 2024 13:05 

srebrny
@bruce09lili - otwórz formularz z linka podanego przez @michzak i sprawdź tam w sekcji "Current Loyalty Card Information" co się rozwija na liście "Company". Jest ona zamknięta więc rozumiem to tak, że jak czegoś na niej nie ma to status match nie wchodzi w rachubę. Żadnej z podanych przez Ciebie firm nie widzę.

I małe uzupełnienie do mojego poprzedniego posta. Aktualnie lista dostępnych do wyboru operatorów lotniczych jest bardzo krótka a w warunkach programu status match jest wręcz wpisane "Airline benefit cards are excluded". Zakładam zatem, że w przypadku Air China musi chodzić o coś innego niż o program lotniczy - ale jak jest naprawdę to pojęcia nie mam. Z kolei w przypadku wyboru Costy wyświetla się lista nieaktualnych statusów (tzn. nieuwzględniających zmian w 2022 roku).
 Profil Relacje PM off
bruce09lili lubi ten post.
bruce09lili uważa post za pomocny.

#6 PostWysłany: 01 Lut 2024 13:23 

W 2022 robiłem Status Match w MSC. Dostałem Golda z Accor Silver - załatwiałem przez niemieckojęzyczną stronę, bo inaczej coś nie działało.

Inna sprawa, że nie dało to jakiś specjalnych korzyści w trakcie rejsu - jakieś zaproszenie na darmowe drinki (co przy wykupionym pakiecie napoi jest bez znaczenia) + chyba 20% zniżki w SPA, ale tylko dla właściciela karty, a nie dla wszystkich osób w kabinie, więc też nie skorzystałem. Chyba największy sens to ma pod względem rabatu na samą rezerwację, czyli trzeba by go robić odpowiednio wcześniej.

Image
 Profil Relacje PM off
bruce09lili lubi ten post.
bruce09lili uważa post za pomocny.

#7 PostWysłany: 02 Lut 2024 09:06 
Awatar użytkownika

niebieski
DIAMOND- około 150-200 euro korzyści na rejs.
Aczkolwiek to nie są rzeczy które faktycznie mają wpływ na odbiór rejsu całościowo.
Z rzeczy nieoczywistych .Przy zmianie portu z powodu strajku otrzymałem 100 euro kredytu na przyszłe rejsy . A większość tylko przeprosiny.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 03 Lut 2024 19:08 

Loty: 69
Kilometry: 135 167
srebrny
greg2014 napisał(a):
@bruce09lili - otwórz formularz z linka podanego przez @michzak i sprawdź tam w sekcji "Current Loyalty Card Information" co się rozwija na liście "Company". Jest ona zamknięta więc rozumiem to tak, że jak czegoś na niej nie ma to status match nie wchodzi w rachubę. Żadnej z podanych przez Ciebie firm nie widzę.
.

Trochę poszperałem i mógłbym zrobić grubszą kombinację :) program samochodowy -> Best Western -> MSC
lub program samochodowy -> Best Western -> HHonors -> MSC

ale na razie już nie zdążę, więc spróbuję jak będę miał na oku następny rejs.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
michzak uważa post za pomocny.

#9 PostWysłany: 05 Lut 2024 11:50 
Site Admin
Awatar użytkownika

@bruce09lili nie wejdzie, bo BW już nie robi SM z Avisa

Cytuj:
Thank you for contacting the Best Western Rewards® Service Team.
We have reviewed your request and would like to inform you that we only grant the status match for other hotel chains.
Since Avis is not a hotel chain, the conditions for the status match do not apply.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 06 Lut 2024 13:36 

niebieski
futro napisał(a):
DIAMOND- około 150-200 euro korzyści na rejs.
Aczkolwiek to nie są rzeczy które faktycznie mają wpływ na odbiór rejsu całościowo.

Czy możesz wymienić te skalkulowane przez Ciebie korzyści?
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 09 Lut 2024 22:18 
Awatar użytkownika

niebieski
@Miguelito
Wstawka powitalna.
Wino musujące.
Darmowy posiłek w płatnych restauracjach.
Drinki na spotkaniu z kapitanem.
Gadżety.
Zniżka na pakiet foto
Wstęp do spa.
Z tego korzystam na każdym rejsie.
 Profil Relacje PM off
Miguelito lubi ten post.

#12 PostWysłany: 13 Mar 2024 09:33 

niebieski
Pierwsza sprawa. Czy można zmienić tytuł tego wątku na MSC Voyagers Club?

Druga sprawa. Czy zanotowaliście w ostatnich dniach niespodziewany wpływ punktów na Wasze konta Voyagers Club?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 14 gości