Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 08 Mar 2024 10:57 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Mam do Was prosbe, nie jestem biegly w ofertach telekomow :(

Zona kumpla z pracy zostala "ubrana" w opieke nad uczniami 8 klasy podczas wycieczki szkolnej do Londynu.
Dzieciaki korzystaja z uslug popularnych telekomow w PL, jaki sposob polecacie do kontaktu dzieciakow z rodzinami/znajomymi
podczas pobytu w Londynie by koszty roamingu nie zrujnowaly ich kieszonkowego.
 Profil Relacje PM off  

😎 Riwiera Adriatycka 🌊 Wycieczka do Cervii za 862 PLN 😎 Riwiera Adriatycka 🌊 Wycieczka do Cervii za 862 PLN
Bilety w cenie obiadu 😅 Zbiór lotów w jedną stronę od 55 PLN ✈️ Bilety w cenie obiadu 😅 Zbiór lotów w jedną stronę od 55 PLN ✈️
#2 PostWysłany: 08 Mar 2024 11:35 

Loty: 253
Kilometry: 250 759
niebieski
Jako ciekawostkę napiszę, jakie są koszty w roamingu. Mam stary abonament w Play i przyszedł mi sms od sieci, że minuta przychodząca 0,29 zł, minuta do Polski 0,29 zł, SMS/MMS 0,29 zł, 1GB internetu 29 zł. Może inni mają inaczej.
 Profil Relacje PM off
correos lubi ten post.
correos uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 08 Mar 2024 11:37 
Awatar użytkownika

Loty: 292
Kilometry: 334 644
złoty
To chyba nie jest takie proste w przypadku grupy. Każdy ma inny telefon - jedni mają dual sima, inni mają eSima, a jeszcze inni tylko jeden slot więc kupienie wszystkim po dodatkowym starterze specjalnie na wyjazd może się nie udać. Wielu polskich operatorów ma teraz jakieś promocje specjalnie dla UK albo ogólnie poza EU. Najłatwiej chyba jak każdy zorientuje się w ofercie swojego operatora i weźmie odpowiedzialność za roaming na siebie.
 Profil Relacje PM off
correos lubi ten post.

#4 PostWysłany: 08 Mar 2024 11:41 
Awatar użytkownika

złoty
Najsensowniej, to żeby jedna osoba kupiła kartę no-limit internet albo nawet z jakimś pakietem jeśli to mają być tylko komunikatory (fizyczna albo jakiś esim) i udostępniała pozostałym, zakładając, że cały czas/większość czasu będą w jednej grupie.
 Profil Relacje PM off
correos lubi ten post.

#5 PostWysłany: 08 Mar 2024 11:46 

złoty
Karta nolimit. Router z powerbankiem w plecaku opiekuna.
1. Dzieci laczą sie z wifi routera i mają dostęp do sieci. Teraz dzieci nie dzwonią i smsuja jak my. Komunikuja sie przez aplikacje. Nawet glosowo dzwonia przez messenger lub whatsup
2. To gwarantuje ze dzieci bedą sie trzymac w blisko opiekuna. Jak rozlaczy się wifi to jest za daleko. Sami sie bedą pilnować
3. W sytuacji awaryjnej włącza zwykła sieć i dzwoni po pomoc

2 w jednym ;)

Wyslane z telefonu przez Tapatalka
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#6 PostWysłany: 08 Mar 2024 12:00 

złoty
Tylko nie wiem ile tych dzieci?
Bo routery mobilne mają limity na ilosci polaczeń przez wifi.

Ogolnie myślac nad tym chwilę jako opiekun lub nauczyciel nie podjałbym się tego obowiązku. Wg mnie nalezy zrobić spotkanie z rodzicami i przedstawic opcje. Od zakupu paczki roamingu. Po dodatkowe karty sim lub router mobilny.
I na tym zakonczyć. Nie brałbym na siebie ryzyka np ze dziecko będzie cala noc ogladac tikyoki i rodzic dostanie rachunek na 5000zl

Wyslane z telefonu przez Tapatalka
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#7 PostWysłany: 08 Mar 2024 14:50 
Awatar użytkownika

Loty: 487
Kilometry: 756 115
platynowy
Mam telefon w sieci Plush (czyli Plus) - w UK nadal działa tam roaming "unijny".

Umowa na czas nieokreślony kosztuje 25 PLN/miesiąc (w tym 5,43 GB bezpłatnego transferu w roamingu).
Może rozwiązaniem będzie zakup karty SIM dla każdej głowy i wypowiedzenie umowy po powrocie ?
Koszt praktycznie zerowy przy całkowitych kosztach wycieczki.

https://www.plushbezlimitu.pl/abo/lista-ofert

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 08 Mar 2024 18:49 

Loty: 22
Kilometry: 31 820
Samo założenie,że nauczyciel szuka rozwiązania jest chybione,zwłaszcza jak sie nie orientuje w temacie.
Jest 2024,młodzież z 8 klasy bo już nie dzieci mają po 15 lat i niejedno widzieli i w niejednym miejscu byli.
Nikt nad tym nie zapanuje.Każdy ma telefon (większość wypasiony)i kązdy wie na jakich zasadach może korzystać -ewentualnie niech się dowie.
Nauczyciel jak poda numer telefonu,to będzie odbierał wszelkie rozmowy od troskliwych rodziców.Mówi się w sytuacjach awaryjnych.Rodzic zadzwoni raz do dziecka,to nie odbierze i zaraz za telefon do nauczyciela.
Młodzież sobie poradzi,znajdzie wifi darmowe i przez komunikator da sobie radę.
Pójdą gdzieś grupką i zaraz włączą nawigację.
Zresztą po co mają dzwonić do rodziców.Kiedyś nie było telefonów i dzieci sobie radziły na wyjazdach.
Można wysłąć smsa,który nie kosztuje majątku:żyję,dojechałem itp i korzystać z wolności.
Tam gdzie będą spać pewnie będzie wifi.
Tych wycieczek teraz jest do Anglii cała masa i jakoś sobie radzą.Sam mam 2 córki,które też tak wyjeźdżały
Kupowanie starterów,zmienianie numerów na 5 -7 dni to więcej zachodu jak korzyści.
Swoją drogą Anglia to już chyba przeżytek,ostatnio czytałem o wycieczce szkolnej do Emiratów
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#9 PostWysłany: 08 Mar 2024 19:04 
Awatar użytkownika

platynowy
Nie ma jakiejs jednej dobrej opcji - zwlaszcza ze tych dzieci bedzie sporo.

Po prostu niech powie ze ci co chca oszczedzic niech dzownia jak beda na Wifi - tego jest pelno - hotele, mc donaldy, pociagi, puby (dziecko moze pic piwo przy doroslym od 16 roku zycia jezeli kupi posilek - takie piwko do obiadu :lol: )

Niby nauczyciel moze kupic jakiegos SIMA w UK z nielimitowana iloscia danych za ok £20 np. Three i zrobic hosta i niech sie lacza ale zabawy sporo bedzie z tym, power bank konieczny bedzie.
Spusu ma esim za £30:
https://www.spusu.co.uk/plans
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 08 Mar 2024 21:56 

Loty: 127
Kilometry: 158 074
niebieski
Patrząc z perspektywy rodzica - nie oglądałbym się na nauczycieli i szkołę tylko sam zadbałbym o kontakt z dzieckiem. Pewnie większość rodziców zrobi podobnie. A jeśli nie to w zasadzie dlaczego nauczyciel ma się tym przejmować? :)
33/50: Albania, Austria, Belgia, Chorwacja, Cypr, Czarnogóra, Czechy, Dania, Finlandia, Francja, Grecja, Gruzja, Hiszpania, Holandia, Kosowo, Litwa, Łotwa, Macedonia, Malta, Niemcy, Norwegia, Polska, Rosja, Serbia, Słowacja, Słowenia, Szwajcaria, Szwecja, Turcja, Ukraina, Węgry, W. Brytania, Włochy
 Profil Relacje PM off
ncn lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 31 gości