Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 155 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: AIDA
#81 PostWysłany: 23 Sty 2024 14:14 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 228
Kilometry: 534 135
@bruce09lili luch przeważnie jadłem w Fuego, bo miałem tam najbliżej z kajuty i przez to zapamiętałem godziny serwowania piwa :lol:

https://www.instagram.com/jiku_ty_dziku/
 Profil Relacje PM off  

Wiosna na Krecie za 944 PLN. Loty z Warszawy i 4 noclegi w hotelu Wiosna na Krecie za 944 PLN. Loty z Warszawy i 4 noclegi w hotelu
Wiosna na Costa Dorada: 7 dni z wyżywieniem w 4* hotelu od 2409 PLN. Wyloty z 2 miast Wiosna na Costa Dorada: 7 dni z wyżywieniem w 4* hotelu od 2409 PLN. Wyloty z 2 miast
#82 PostWysłany: 23 Sty 2024 14:25 

Loty: 69
Kilometry: 135 167
srebrny
Jeśli mnie pamięć nie myli to Fuego na lunch miało dość stałe menu, a w innej restauracji bufetowej się ono zmieniało, ale ogólnie lunch to nie był żaden szał w porównaniu do kolacji.

Za to sama idea Fuego była genialna, bo nie musieliśmy zastanawiać się czy skracać zwiedzanie i spieszyć się na lunch albo czy dzielić wizytę na lądzie na dwie tury, bo zawsze można było wpaść do Fuego i coś przekąsić.

A był tam też automat do lodów? Na Perla zawsze była kolejka :)
 Profil Relacje PM off  

#83 PostWysłany: 23 Sty 2024 14:31 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Co do Fuego to racja, na luch skrzydełka, burger (nawet z podwójnym mięsem :lol:) z frytkami albo pizza. Co do lodów, to były one dostępne tylko z pojemników.

Profil Relacje PM off  

#84 PostWysłany: 23 Sty 2024 18:28 
Awatar użytkownika

Loty: 196
Kilometry: 323 953
niebieski
Super sprawą jest ta trasa na zimę:) jaka chodzi Ci po głowie jako nr 3? Ja myślę o Karaibach, ale wolałabym plynac nowszym statkiem niż te tam stale plywajace. Nova czy Cosma i Karaiby to byłoby to :)

#85 PostWysłany: 23 Sty 2024 19:13 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

@barka chyba Kanary, tam będzie pływać Cosma w sezonie 24/25, a ten statek już znam, bo pływałem nim po Morzu Śródziemnym.

Profil Relacje PM off
barka lubi ten post.

#86 PostWysłany: 23 Sty 2024 20:48 

srebrny
barka napisał(a):
Super sprawą jest ta trasa na zimę:) jaka chodzi Ci po głowie jako nr 3? Ja myślę o Karaibach, ale wolałabym plynac nowszym statkiem niż te tam stale plywajace. Nova czy Cosma i Karaiby to byłoby to :)

Perla jest też z tych nowszych. Duży basen itp.
Na pewno nie polecam Divy na Karaiby, bo to mały statek (byliśmy w Skandynawii) i ma mały basen. W upalny dzień na morzu będzie koszmar na pokładzie
 Profil Relacje PM off
barka lubi ten post.
barka uważa post za pomocny.

#87 PostWysłany: 23 Sty 2024 22:38 

niebieski
Czy ludzie bez małych dzieci bywają na tych statkach? :) Odkąd moje dorosło, przebywanie na ograniczonej przestrzeni w towarzystwie dziesiątek cudzych dzieci zaczęło być męczące. ;)
 Profil Relacje PM off  

#88 PostWysłany: 23 Sty 2024 23:02 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Tak i to całkiem sporo.

Profil Relacje PM off
Misiatek uważa post za pomocny.

#89 PostWysłany: 24 Sty 2024 18:46 
Awatar użytkownika

Loty: 196
Kilometry: 323 953
niebieski
bruce09lili napisał(a):
Perla jest też z tych nowszych. Duży basen itp.
Na pewno nie polecam Divy na Karaiby, bo to mały statek (byliśmy w Skandynawii) i ma mały basen. W upalny dzień na morzu będzie koszmar na pokładzie

@bruce09lili W moim terminie ferii 25 właśnie po Karaibach płynie Aida Luna, siostra Divy, więc ten sam układ niestety.

#90 PostWysłany: 24 Sty 2024 20:58 

srebrny
Z tego co widzę na ich stronie to Perla ma terminarz na rok 25 tylko z Barbadosu, a powinien być jeszcze z Dominikany dokładnie w połowie tych terminów które są z Barbadosu. Załadunek w La Romana to był główny punkt, a na Barbadosie tylko 25-35% turnusu się zmieniało.
 Profil Relacje PM off
barka lubi ten post.

#91 PostWysłany: 27 Sty 2024 22:14 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Jakoś spodobała mi się ta AIDA i tak sobie szukałem, jak u nich zmienia się cena i kiedy. Natrafiłem na taką stronę - jak poniżej - oraz film (do zobaczenia na YT) dostępne są napisy oraz tłumaczenie.

https://www.cruisemonitor.de/
youtube.com/watch?v=-ff2CXCeL3s&ab_channel=KreuzfahrtNachrichten

Profil Relacje PM off  

#92 PostWysłany: 23 Mar 2024 00:36 
Awatar użytkownika

Loty: 22
Kilometry: 57 620
No ja już szukam jakiś czas i np dzisiaj ceny na rejs orient 8dni z Dubaju to okolo 1900E za kabinę balkonem bez pakietów (na AIDA nie są tak potrzebne), wypłynięcie za około dwa tygodnie. Jak szukam na grudzień to około 1700E za to samo. W tych czasach raczej można już powspominać okazję poniżej 1000E? Chyba, że za zwykłą kabinę bez okna. Dobrze, że dzieci wchodzą za darmo to przy rodzince 2+1 można przeliczyć, że za osobę wychodzi 566E za najtańszą kabinę z balkonem. @JIK ty polowałeś na jakieś dobre ceny czy brałeś jak leci?
 Profil Relacje PM off  

#93 PostWysłany: 23 Mar 2024 09:19 

srebrny
W sumie to nigdy nie śledziłem cen za kabiny z balkonem, ale zazwyczaj śledzę na bieżąco ceny kabin wewnętrznych i rzeczywiście kiedyś było więcej okazji poniżej 1000E za 2 osoby, ale to na bank dotyczyło kabin wewnętrznych. Balkon był zawsze wyraźnie droższy. Ciężko mi powiedzieć dokładnie, ale jeśli wewnętrzne podrożały o +-150E to balkon pewnie kiedyś chodził bliżej 1500 Euro za 2 osoby.

Kiedyś śledziłem ten kierunek nieco bardziej, ale mam wrażenie że po sezonie ceny rosą nieco a później bliżej lata spadają. Nie dam sobie za to ręki uciąć bo może podrożało już na dobre.
 Profil Relacje PM off
kontrol uważa post za pomocny.

#94 PostWysłany: 23 Mar 2024 10:29 
Awatar użytkownika

Loty: 22
Kilometry: 57 620
No ja właśnie sprawdzam historycznie na fly4free jakie były promki i na jakie kabiny, żeby nie popaść w błędy poznawcze. Już od jakiegos czasu szukam rejsu w ciepłe strony na naszą zimę i mam wrażenie, że te ceny z roku na rok są tak wysokie, że to co kiedyś było średnią ceną, dzisiaj mógłbym łykać jako dobrą promocję.
 Profil Relacje PM off  

#95 PostWysłany: 23 Mar 2024 10:38 

złoty
Kovid zmienił politykę cenową sporej części gospodarki. Od małej pizzerii po ogromne firmy rejsowe. Polityka sprzedażowa sprzed kovid opierała się na perspektywie przyszłych zysków. Analitycy w excelach rozciągali formuły na wiele lat do przodu byle po x latach projekt się zamknał. Managerowie widząc plus na końcu nie wnikali ile to lat i tak sie to kreciło do czasu sytuacji nieprawdopodobnej. Zaczęly sie upadłości i złomowanie statków itd. Dziś jest inaczej, chyba lepiej dla rynku i konkurencji gdyż ceny są urealnione i nie są przeliczane wg zasady "dziś może i dopłacam ale za 3 lata się odbiję".

Na przykładzie rejsów to było idealnie pokazane. Ja kupowałem rejsy dla całej rodziny po Karaibach za 700€ na tydzień.
Po Europie kabina z balkonem za 1000€ to była normalna cena. Dziś 2000€ za balkon to norma.

Wyslane z telefonu przez Tapatalka
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#96 PostWysłany: 23 Mar 2024 11:02 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
srebrny
Inflacja pewnie też dołożyła swoje.

A czy na takim statku bardzo buja? Czy ktoś płynął w trakcie złej pogody, np sztormu?
 Profil Relacje PM off  

#97 PostWysłany: 23 Mar 2024 11:16 

złoty
W trakcie sztormu nie płynąłem. Podczas duzego zafalowania u wybrzeża Norwegii czuć było lekki dyskomfort. Ja osobiście lubie te klimaty (żegluję śródlądowo i morsko) wiec mnie to usypiało ;)

Wyslane z telefonu przez Tapatalka

Ostatnio edytowany przez brzemia, 23 Mar 2024 13:29, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
piotrkr lubi ten post.

#98 PostWysłany: 23 Mar 2024 11:54 

srebrny
piotrkr napisał(a):
Inflacja pewnie też dołożyła swoje.

A czy na takim statku bardzo buja? Czy ktoś płynął w trakcie złej pogody, np sztormu?
My mieliśmy spory sztorm na Bałtyku. Odwołano nam wizytę na Gotlandii bo tam jest rozładunek z szalup. Na samym statku lekko bujało. W kabinie bardzo przyjemnie się spało, a na samym pokładzie ewentualnie w wąskich korytarzach czasami wszyscy wyglądali jakby za dużo wypili. Taki lekko chwiejny krok
 Profil Relacje PM off
piotrkr lubi ten post.

#99 PostWysłany: 23 Mar 2024 21:07 

srebrny
Statki w miarę możliwości omijają obszary silnego sztormu bo to tylko kłopot - niezadowoleni pasażerowie, brak gości w kasynie, sklepach, barach itd. Ale nie zawsze się da.
Zaliczyłem kilka porządnych sztormów i mogę powiedzieć, że wtedy bujało dość poważnie. Idąc korytarzem trzeba było uważać. Co ciekawe windy kursowały bez problemu :-)
Największe sztormy zaliczyłem w Zatoce Biskajskiej (dwa na cztery razy, kiedy tamtędy płynąłem) oraz w Azji w okolicach Hongkongu. Mocniej potrafi też kołysać przy wyjściu na Atlantyk - zaraz za Gibraltarem ale mimo wszystko to było nieporównywalne do obu wspomnianych wcześniej miejsc.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#100 PostWysłany: 24 Mar 2024 01:18 

niebieski
Zaliczyłem sztorm w Zatoce Biskajskiej. Poznany przeze mnie Polak, pracujący na statku, którym płynąłem, twierdził, że miał on siłę w porywach do 9 w skali Beauforta. (cokolwiek by to znaczyło). Dla mnie, typowego śródlądowca, było to ekscytujące przeżycie. Szum, WYCIE wiatru, jego porywy, kołysanie statku…, życzę każdemu aby poczuł tą potęgę oceanu. Otrzymałem dodatkową atrakcję w trakcie rejsu, za free.
 Profil Relacje PM off
piotrkr lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 155 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości