Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 432 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 18, 19, 20, 21, 22  Następna
Autor Wiadomość
#401 PostWysłany: 18 Lip 2024 20:19 

Loty: 137
Kilometry: 301 652
@lovenz Szybkie pytanie. Po sylwestrowej nocy w Bangkoku planuję ruszyć do Wietnamu i moje pytanie brzmi czy mogę zacząć moją podróż na południe od Da Nang ?? Jakiej pogody mogę się spodziewać ??
 Profil Relacje PM off  

Fly&drive po Hiszpanii za 936 PLN. Loty do Oviedo (powrót z Bilbao) z Poznania + auto na 4 dni Fly&drive po Hiszpanii za 936 PLN. Loty do Oviedo (powrót z Bilbao) z Poznania + auto na 4 dni
Odkryj Chorwację: Split i Korcula w jednej podróży za 511 PLN. Wylot z Katowic i prom Odkryj Chorwację: Split i Korcula w jednej podróży za 511 PLN. Wylot z Katowic i prom
#402 PostWysłany: 03 Sie 2024 09:23 

Loty: 6
Kilometry: 8 810
Hej! Lecimy w październiku do Wietnamu na krótką 9-dniową wycieczkę.

Wrzucam poniżej nasz plan z podziałem na poszczególne dni :)

Proszę o opinie dotyczące poniższego planu (może jakieś sugestie co do ostatnich dni wyjazdu):

1. Przylot w nocy do Ho Chi Minh, nocleg w Sajgonie, a następnie zwiedzanie miasta;
2. Poranny lot do Da Nang, przejazd do Hoi An, zwiedzanie miasta + plażowanie;
3. Kontynuacja zwiedzania Hoi An, wieczorny lot do Hanoi;
4. Zwiedzanie Hanoi;
6. Całodniowa wycieczka do zatoki Ha Long;
7. Przejazd i zwiedzanie Ninh Binh (razem z wycieczką rowerową na miejscu);
8. Dzień wolny w Hanoi
9. Przelot do Ho Chi Minh, powrót.

Z góry ogromne dziękuję za wszelkie oceny i rady! :)
 Profil Relacje PM off  

#403 PostWysłany: 10 Sie 2024 11:22 
Awatar użytkownika

Loty: 55
Kilometry: 139 865
Navek napisał(a):
Hej! Lecimy w październiku do Wietnamu na krótką 9-dniową wycieczkę.

cześć, jakiej pogody się spodziewacie w październiku na południu? Zastanawiam się nad południem na plażowanie/snorklowanie+trochę zwiedzania, ale teoretycznie wciąż pora deszczowa...
 Profil Relacje PM off  

#404 PostWysłany: 25 Sie 2024 13:15 

Loty: 6
Kilometry: 8 810
Cześć! Nie planujemy plażować, bardziej zwiedzanie więc nie ma dla nas pora deszczowa większego znaczenia. Dodatkowo planujemy uciekać jak najszybciej na północ :)
 Profil Relacje PM off  

#405 PostWysłany: 25 Sie 2024 15:37 
Awatar użytkownika

My myślimy o Hoi An + Hanoi. Z tgo co patrzę, to opłaca się kupić lot z Vietnam Airlines multicity. Przylot do Hoi An, Powrót z Hanoi. ~3200 z Warszawy (przesiadka Frankfurt/Paryż)
 Profil Relacje PM off  

#406 PostWysłany: 01 Wrz 2024 10:13 
Awatar użytkownika

Mam już dopięte główne loty. ze względu na wycięte dni na Krabi ze znajomymi, zostaje mi tylko tydzień na Wietnam. Chciałbym odwiedzić Ha Long Bay i Trang An, te drugie najlepiej na spokojnie, sami, np. ze skuterem. I powinniśmy już skupić się tylko na północy, ale mam już lot do Da Nang.

Więc pytanie brzmi, jak długo tam zostać? Przylatujemy po południu do Da Nang, chyba od razu do Hoi An byśmy przejechali i pytanie na jak długo, żeby nie zabierać za dużo czasu z północy? 2 noce? Czy Ba Na Hills to jest coś, co warto uwzględnić na 1 dzień wycieczki z jakąś agencją? Nie do końca przemawia do mnie ten disneyland :D bardziej kolejka linowa, złoty most.

20.10 - przylot do Da Nang ~17

22.10 (?) przelot Da Nang-Hanoi
Ha Long Bay ~1noc
Ninh Bin ~1-2 noce
27.10 rano wylot z Hanoi
 Profil Relacje PM off  

#407 PostWysłany: 12 Wrz 2024 08:30 

Loty: 40
Kilometry: 124 893
Nasz plan układa się następująco, październik:

1. Hanoi - przylot
2. Hanoi
3. Hanoi
4. Sa Pa
5. Sa Pa
6. Sa Pa
7. Ha Giang
8. Ha Giang
9. Ninh Binh
10. Cat Ba
11. Cat Ba
12. Cat Ba - rejs po Ha Long
13. Cat Ba
14. Cat Ba / Hanoi / Da Lat - przelot
15. Da Lat
16. Da Lat
17. Da Lat
18. Phu Quoc / Nha Trang / Mui Ne
19. Phu Quoc / Nha Trang / Mui Ne
20. Phu Quoc / Nha Trang / Mui Ne
21. HCMC
22. HCMC
23. HCMC - wylot

Sa Pa z Ha Giang zastanawiamy się nad tym, w którym miejscu wybrać 3 dni, w którym 2.

18, 19 i 20 mamy wybór jeszcze, o Phu Quoc pytałem na forum i jednak z tego co społeczność odpowiedziała to jednak nam nie pasuje :)

Ktoś ewentualnie jest coś w stanie podpowiedzieć? :)

#408 PostWysłany: 12 Wrz 2024 08:44 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 218
Kilometry: 473 763
Tabciogaraj napisał(a):
Sa Pa z Ha Giang zastanawiamy się nad tym, w którym miejscu wybrać 3 dni, w którym 2.

To pytanie, co chcecie robić w Ha Giang, bo jeśli przejechać znaną pętlę, to ona najwięcej sensu ma w układzie 3D/2N.

Jeden dzień na Ninh Binh, to chyba trochę mało : ) Jasne, najważniejsze da się zobaczyć (Mua Cave i łódki w Trang An) ale okolica oferuje więcej (pagody Bai Dinh i Bich Dong, Thung Nham Bird Valley, dawna stalica Wietnamu Hoa Lư i inne).

p.
3 ludzi lubi ten post.
Tabciogaraj uważa post za pomocny.

#409 PostWysłany: 13 Wrz 2024 09:12 

z Cat Ba w takim razie wytniemy jeden dzień i dołożymy w góry. Ninh Binh i tak trochę generalnie "w trasie".

Dzięki elegancko. Zobaczymy też jak Wietnamczycy uporają się z ulewami po Yagim, bo krucho w rejonie Sa Pa i Ha Giang :/
puhacz lubi ten post.

#410 PostWysłany: 29 Wrz 2024 15:13 
Awatar użytkownika

niebieski
-- Nie Wrz 29, 2024 2:00 pm --

Bartek Barszczewski napisał(a):
@lovenz Szybkie pytanie. Po sylwestrowej nocy w Bangkoku planuję ruszyć do Wietnamu i moje pytanie brzmi czy mogę zacząć moją podróż na południe od Da Nang ?? Jakiej pogody mogę się spodziewać ??

Styczeń w Da Nang to zazwyczaj około 25°C z małymi opadami sporadycznymi. Ale co będzie w tym roku ciężko powiedzieć.

-- Nie Wrz 29, 2024 2:08 pm --

Pawe napisał(a):

20.10 - przylot do Da Nang ~17

22.10 (?) przelot Da Nang-Hanoi
Ha Long Bay ~1noc
Ninh Bin ~1-2 noce
27.10 rano wylot z Hanoi

To zależy od ciebie.
Zostań na pierwszą noc w Da Nanga bo ta 17 to chyba godzina przylotu ty rozumie.

Zalicz miasto , a na drugi dzień rano rusz do hoi an, po drodze zalicz góry marmurowe i jeśli lubisz to może My Son czyli wietnamski Angkor Wat, mniejszy ale starszy od kambodżańskiego i najstarszy w Azji południowo wschodniej, a potem do hoi an z my son.

W hoi an zostań na noc bo miasto właśnie popołudniem do późnej nocy jest tętniące życiem, rozświetlone tysiącami lampionów ...

Czy chcesz więcej? Nie mam pojęcia ponieważ się nie znamy i nie wiem czego oczekujesz od życia, co lubisz i jak spędzasz czas

-- Nie Wrz 29, 2024 2:13 pm --

Tabciogaraj napisał(a):
Nasz plan układa się następująco, październik:
Ktoś ewentualnie jest coś w stanie podpowiedzieć? :)

Ja też preferuje południe Mui Ne bardziej niż PQ które jest tak sztuczne typowo pod turystykę zrobione. Ceny też na PQ wyższe. Dużo śmieci i troszkę gozej z kapaniem ponieważ dużo jeżowców.
 Profil Relacje PM off
Tabciogaraj uważa post za pomocny.

#411 PostWysłany: 04 Paź 2024 12:49 

Wybieram się do Wietnamu marzec/kwiecień następnego roku. Mam w zapasie 2/3 dni - jeszcze nie kupiłam biletu. Gdzieś, odjąć/dodać dni, wyrzucić jakąś atrakcję? Jak zwiedzam to lubię naturę, ładne widoki, atrakcje ekstremalne, w zakresie odpoczynku to lubię jak coś "się dzieję", stąd decyzja o pojechaniu do Da Nang.

1. Przyjazd do Siem Reap, aklimatyzacja
2. Apopo, zakup biletów na Angkor, zachód słońca na Angkor,
3. Angkor, nocny przejazd do Phnom Penh
4. Przyjazd do Phnom Penh, zwiedzanie S-21 i pól śmierci, przejazd do Ho Chi Minh
5. Ho Chi Minh - Tunele plus zwiedzanie miasta
6. Rano wycieczka z Ho Chi Ming - Delta Mekongu
7. Delta Mekongu, powrót popołudniem do Ho Chi Minh, przelot do Hoi An
8. Hoi An – zwiedzanie starówki, nocny spektakl Hoi An Memories
9. Hoi An - Rowerki, bambusowe łódki
10. Rano przejazd Do Da Nang, Marble Mountains
11. Da Nang, leżenie na plaży etc.
12. Da nang - Ba Na Hills
13. Rano przejazd do Hue, zwiedzanie grobowców & cytadeli, wieczorny przejazd do Phnong Nha
14. Phong Nha – wynajęcie skuterów (ew. easyridera), przejazd po okolicznych atrakcjach
15. Trekking 2 dniowy z Oxalis
16. Treking 2 dniowy z Oxalis, wieczorny przejazd do Ninh Binh (tam coc)
17. Ninh Binh – do wyboru łódki, rowery, spływy, pagody etc.
18. Ninh Binh jw.
19. Ning Bing, wieczorny przejazd na pętle Ha giang
20. Ha giang
21. Ha giang
22. Ha giang
23. Ha giang, powrót do Hanoi
24. Hanoi
25. Hanoi, nocny wylot
 Profil Relacje PM off  

#412 PostWysłany: 04 Paź 2024 16:45 
Awatar użytkownika

niebieski
W Gruncie wygląda ok.

My Son nie chcesz zobaczyć? To najstarszy tego typu kompleks w Azji południowo wschodniej, oraz pamiątka po naszym rodaku Kazimierzu Kwiatkowskim który po wojnie pomagał odkrywać to miejsce na nowo aby przetrwało do dzisiejszych czasów.

Jak będziesz się wybierała do Hue to koniecznie przełęczą Hai Van Pass. Mega widoki i fajne miejscówki na super fotki. Zresztą zobacz sama

https://www.facebook.com/share/r/DtV4dvdMiEXHzGGX/

Pisze o tym ponieważ wiele firm jeżdżących do hue jedzie tunelem omijając dłuższą trasę przez przełęcz i oraz lagune Lang Co

W marcu już możesz też się wybrać na Cham Island kolo Hoi An, oraz jak lubisz Sup Paddle board to mamy wypożyczalnie desek i pływamy o wschodzie słońca na rafę koralową gdzie możesz sobie ponurkować , spotkać żółwie .

Jeśli będziesz miała pytania o środkowa część to pisz, mieszkam tutaj na stałe.
Zawsze też ewentualnie jak będziesz znać datę to możesz zapytać czy nie mam jakiejś wycieczki w tym terminie to mógłbym cię dorzucić i za grosiki byś miała całą tą trasę i całe hue.
 Profil Relacje PM off
puhacz lubi ten post.

#413 PostWysłany: 05 Paź 2024 22:21 
Awatar użytkownika

cześć,
chcę już kupować lot i nie mogę się zdecydować, co będzie lepsze, efektywniejsze (czasowo przede wszystkim):

Mamy czas od 22.10 do 26.10 (wylot późną nocą z Hanoi do domu). Chcemy "zaliczyć" zatokę Ha Long i więcej czasu spędzić w Ninh Binh, trochę się zgubić, przejechać skuterem, itp.

Mam na razie dwa pomysły:
1. Lot 22.10 wcześnie rano do Hajfongu (HPH), ogarnięcie wcześniej z biurem wycieczki - rejsu z 1 noclegiem.
Po powrocie bus, albo taksa do Ninh Binh.

2. Lot 22.10 wcześnie rano do Hanoi + pociąg/bus do Ninh Binh.
Stamtąd wykupienie wycieczki do Ha Long Bay w dogodnym momencie i z lżejszym bagażem tylko.

2b. tak myślę, że idealnie byłoby dogadać się z jakimś biurem na wycieczkę po zatoce z odbiorem z Ninh Binh, a powrotem do Hanoi.
wtedy 22.10 przylot do Hanoi -> Ninh Binh do 25.10. 25.10 rano wycieczka do zatoki, powrót 26.10 do Hanoi
 Profil Relacje PM off  

#414 PostWysłany: 09 Paź 2024 13:11 
Awatar użytkownika

odpowiem sam sobie, żeby zachowała się wiedza dla potomnych :)

z pomocą agencji ułożyliśmy trasę Hanoi airport - Ninh Binh - rejs po Ha Long Bay - Hanoi. trasy lotnisko Hanoi-Ninh Binh i Ninh Binh -Ha Long robimy po prostu autem oszczędzając w ten sposób b.dużo czasu. Dotychczas zawsze korzystałem z pociągów/autobusów, szukając najtańszego transportu z lotniska, ale mając tylko kilka dni uważam, ze to najlepsza opcja.

Ostatecznie dogadałem się z nimi już na cały pakiet transferów - Da Nang -Hoi An, Hoi An - Da Nang, Hanoi airport - Ninh Binh, Ninh Binh - Ha Long, Ha Long - Hanoi, Hanoi - Hanoi Airport + rejs z nocowaniem po Ha Long i obwózkę po kilku punktach w Ninh Binh. Za całość 550 USD za 2 os.
 Profil Relacje PM off  

#415 PostWysłany: 01 Lis 2024 19:44 

Cześć!
Mam kupione bilety do Wietnamu w terminie 26.11 do 11.12, przylatuję do Ho Chi Minh z Warszawy, powrót również z Ho Chi Minh.
Chciałbym zapytać jakie miejsca omijać żeby nie trafić na tzw "tourist trap" zrobione tylko pod turystów.

Słyszałem, że Hoi An stało się w ostatnim czasie BARDZO turystyczne – pytanie, czy ktoś był tam niedawno i mógłby w skrócie napisać czy warto się wybrać?

Myślałem też, czy po przylocie do Ho Chi Minh od razu lecieć na północ, żeby tam zwiedzać, a do Sajgonu wrócić na końcu. Interesuje mnie głównie przyroda, krajobrazy, lekki trekking, dobre jedzenie, ciekawe miasta i architektura, a nie plażowanie.

Będę wdzięczny za wszelkie rady! Dzięki!
 Profil Relacje PM off  

#416 PostWysłany: 01 Lis 2024 21:24 

złoty
Byłem w październiku, bardzo turystyczne, warto się wybrać - tak jak 99% miejsc na świecie, Mam nadzieję, że pomogłem :D
 Profil Relacje PM off  

#417 PostWysłany: 02 Lis 2024 03:35 
Awatar użytkownika

niebieski
W Hoi An jestem 3-4 razy w tygodniu.
Mega turystyczne ale też mega magiczne i cudowne miejsce warte odwiedzenia.
 Profil Relacje PM off  

#418 PostWysłany: 07 Lis 2024 03:20 

W listopadzie już na dniach, odwiedzę Wietnam, będzie to krótki wypad niestety, dlatego wybrałem Hanoi, Sa Pa lub Ha Giang loop, Cat Ba - rejs po Ha Long, Ninh Binh, no i jeszcze być może starczy czasu na jedno miejsce przed wylotem z PQ.
Na co w takim układzie postawilibyście bardziej na Hoi An czy deltę Mekongu?
 Profil Relacje PM off  

#419 PostWysłany: 07 Lis 2024 03:33 
Awatar użytkownika

niebieski
Ciężko odpowiedzieć na takie pytanie. Każdy z nas jest inny, każdy lubi inaczej spędzać czas.

Delta mekongu to świetne miejsce aby nie tylko spędzić wolny czas ale doświadczyć też swoistego połączenia ludzi z naturą , tego jak żyją i egzystują ( tylko wydaje mi się że będąc na północy tego doświadczysz )

Hoi An I jego uliczki to miasteczko pełne magii, jeden z amerykańskich portali turystycznych uznał że są to najpiękniejsze uliczki na świecie.
Z mojego doświadczenia wiem że wszyscy których oprowadzamy po Hoi An są zachwyceni , uważają że nie ma drugiego takiego miejsca w Wietnamie
(Od grudnia lub stycznia wchodzi jakiś przepis
że sprzedawcy nie będą mogli zaczepiać
turystów po za straganami i sklepami na dwóch głównych ulicach )

Będąc w okolicach możesz też odwiedzić wietnamskie Angkor Wat czyli My Son - najstarsze sanktuarium w Azji południowo wschodniej oraz góry marmurowe.

Ale oczywiście decyzja należy do ciebie.
............

A co do twojego planu na północy.

Sapa jest pięknym miejscem (foto poniżej) , tylko stała się teraz tak mega komercyjna że proponował bym ci pętlę zamiast niej.

Załączniki:
FB_IMG_1730905397993.jpg
FB_IMG_1730905397993.jpg [ 52.54 KiB | Obejrzany 648 razy ]
 Profil Relacje PM off
Garmond lubi ten post.

#420 PostWysłany: 07 Lis 2024 13:16 

becareful napisał(a):
W listopadzie już na dniach, odwiedzę Wietnam, będzie to krótki wypad niestety, dlatego wybrałem Hanoi, Sa Pa lub Ha Giang loop, Cat Ba - rejs po Ha Long, Ninh Binh, no i jeszcze być może starczy czasu na jedno miejsce przed wylotem z PQ.
Na co w takim układzie postawilibyście bardziej na Hoi An czy deltę Mekongu?

My się borykaliśmy między Sa Pa, a Ha Giang i wybraliśmy Ha Giang. 3 pary spotkaliśmy na pętli i mówili, że z Sapy uciekli, bo mocno komercyjne wraz z tłumami, a szukali by nieco odpocząć i połączyć z trekkingiem.
Nie żałujemy, ale generalnie dziś ciężko nie trafić w komercyjne miejsca, pełne turystów.

Tak wspomnę o Mai Chau (2-3 dni wystarczy) i szczerze - polecamy, malowniczo i klimatycznie. Sporo obywateli Izraela, żadnych innych nie było :P

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 432 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 18, 19, 20, 21, 22  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości