Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 10 Wrz 2024 07:20 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 218
Kilometry: 473 763
Cześć,

Bez większego echa w polskich i pozostałych europejskich mediach przeszło, że północny Wietnam nawiedził w ubiegły weekend najsilniejszy w ostatnich 30 latach tajfun. Gdy przemieszczał się w stronę Wietnamu przez Morze Południowochińskie, momentami zyskiwał status tzw. supertajfunu, wiejąc wówczas z prędkością 240-250 km/h. Było ok. 50 ofiar śmiertelnych. Cztery lotniska w północnej części kraju były zamknięte od sobotniego poranka, ale jeszcze w niedzielę i wczoraj w Noi Bai (HAN) było wiele odwołanych lotów — z tego, co na szybko pokazał flightradar24 było to odpowiednio ok. 140 i ok. 45 odwołanych lotów.

Piszę o tym głównie dla osób, które planują odwiedzić północny Wietnam w najbliższym tygodniu. Myślę, że warto pytać touroperatorów o warunki na miejscu. Jak to w Wietnamie bywa, pozbierają się szybko i pewnie branża lada dzień stanie na nogi, ale jest duża szansa, że Wasze wycieczki mogą być w jakimś stopniu zakłócone. Choćby dlatego, że w Ha Long uszkodzeniu uległo co najmniej 20 turystycznych łodzi - LINK.

Pozostałe atrakcje turystyczne, które przychodzą i do głowy a leżały dokładnie na trasie przejścia oka tajfunu więc mogą mieć ograniczony dostęp, to także sąsiadująca z Ha Long wyspa Cat Ba, jak również góra Yên Tử i znajdujący się na niej klasztor. Mam też info od znajomych, że mocno zdewastowana jest prowincja Mù Cang Chải, czyli jedne z najbardziej spektakularnych wietnamskich tarasów ryżowych (choć tu starty są efektem niedawnych powodzi plus tajfunu). Dopytujcie więc organizatorów wycieczek jak jest na miejscu bo choć tajfun jest już za nami, to w kraju trwa wielkie sprzątanie powalonych drzew (szacuje się, że Hanoi straciło ok. 20% drzewostanu) a uprzątanie wiszących na liniach konarów powoduje krótkie przerwy w dostawach prądu.

W samym Hanoi na ogół jest bezpiecznie, choć na wielu ulicach pracują dźwigi i piły spalinowe. Na zachodzie miasta zawalaniu uległ most. Większość ulic jest całkowicie przejezdna, ale na wielu drogach leżą jeszcze nieuprzątnięte konary i liście. Załączam kilka zdjęć, które zrobiłem rano, po przejściu Yagi przez Hanoi.

p.

Załącznik:
2.jpg
2.jpg [ 589.96 KiB | Obejrzany 1067 razy ]

Załącznik:
1.jpg
1.jpg [ 636.5 KiB | Obejrzany 1067 razy ]

Załącznik:
3.jpg
3.jpg [ 889.32 KiB | Obejrzany 1067 razy ]

Załącznik:
4.jpg
4.jpg [ 852.87 KiB | Obejrzany 1067 razy ]
9 ludzi lubi ten post.
11 ludzi uważa post za pomocny.

Fly&drive po Hiszpanii za 936 PLN. Loty do Oviedo (powrót z Bilbao) z Poznania + auto na 4 dni Fly&drive po Hiszpanii za 936 PLN. Loty do Oviedo (powrót z Bilbao) z Poznania + auto na 4 dni
Odkryj Chorwację: Split i Korcula w jednej podróży za 511 PLN. Wylot z Katowic i prom Odkryj Chorwację: Split i Korcula w jednej podróży za 511 PLN. Wylot z Katowic i prom
#2 PostWysłany: 11 Wrz 2024 09:01 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Ponieważ pierwsze dwa dni po tajfunie były względnie spokojne wydawało się, że sytuacja wróci w jako takim tempie do normy. Niestety ulewny deszcz jaki trwa tu nieprzerwanie od wtorku, powoduje obecnie większe spustoszenie niż Yagi - był niszczycielski ale krótkotrwały. Rekomenduję gruntownie przemyśleć wszelkie podróże do północnego Wietnamu (nawet nie chodzi o bezpieczeństwo tylko brak możliwości robienia czegokolwiek). Powodzie ogarnęły większa częśc regionu, wliczając Hanoi (LINK) czasem uniemożliwiając zwykłe funkcjonowanie a co dopiero ruch turystyczny. Liczbę ofiar szacuje się na około 200.

Z potwierdzonych ograniczeń:
- nie funckjonują pociągi z Hanoi do Lao Cai (Sa Pa)
- obowiązuje zakaz wejścia na historyczny most Long Bien w Hanoi
- większość dróg na pętli Ha Giang została zamknięta.

Niestety nie wiem jak ma się sytuacja na wybrzeżu (Ha Long i Cat Ba).
Lotnisko Noi Bai (HAN) funkcjonuje normalnie.

p.
4 ludzi lubi ten post.

#3 PostWysłany: 12 Wrz 2024 08:06 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Stan na 12 września.
Stan wód się ustabilizował lub opada i powoli wszystko wraca do normy.

Sa Pa - dojazd z Hanoi jest możliwy, autobusy kursują według normalnego rozkładu. Pociągi nadal nie kursują. Około 50% ryżu w tym rejonie nie zostało jeszcze zebrane, więc tarasy ryżowe nadal wyglądają spektakularnie. Wszystkie atrakcje turystyczne pozostają zamknięte w tym szlaki turystyczne, kolejka linowan na Fansipan, wodospady i inne. W mieście hotele, restauracje, muzeum i usługi pozostają otwarte normalnie. Władze nie podały harmonogramu ponownego otwarcia miejsc turystycznych, Najsłynniejszy wietnamski bieg ultra (VMM) zaplanowany na przyszły tydzień został przełożony do odwołania.

Pu Luong - dostęp jest teraz możliwy ale w wypadku deszczu należy liczyć się z tym, że osuwiska mogą czasowo ograniczac dojazdy i powroty.

Ninh Binh - można jechać. Dostęp do jaskiń jest zamknięty, ale łódki w Tam Coc i Trang An funkcjonują normalnie.

Hanoi - Old Quarter (Hoan Kiem) i dzielnica francuska pozostają w pełni dostępne. Większość muzeów i obiektów kulturalnych jest otwarta. Lotnisko Noi Bai jest w pełni operacyjne, a dostęp do Starego Miasta jest dobry. Nie funkcjonują niektóre połączenia kolejowe z i do Hanoi.

Mai Chau - można jechać.

Ha Giang - dojazd autostradą z Hanoi jest możliwy. Niektóre obszary prowincji nadal pozostają odcięte, ale główna pętla Ha Giang jest przejezdna. Pętla Ha Giang także w "normalnych" okresach często bywa zawalona osuwiskami i innymi niespodziankami wiec tym bardziej oczy dookoła głowy + dobrze by było zapytać w wypożyczalni co jest aktualnie przejezdne a jakich dróg unikać.

Cao Bang - wodospad Ban Gioc pozostaje otwarty (artykuł mówi, że z ograniczeniami, ale nie wiem jakimi). Na ten moment lokalizacja raczej do odpuszczenia - w ponad 200 miejscach regionu drogi sa nadal zablokowane przez osuwiska i wiatrołomy.

Ha Long - łodzie znów pływają z tym, że nie po całym obszarze. Czas usuwania skutków tajfunu szacuje się na 7 dni. Choć Ha Long jako takie jest dostępne, to warto mieć na uwadze, że w morzu pływają teraz tony śmieci więc doznania estetyczne mogą nieco inne niż zwykle.

Źródło: za fanpejdżem Amazing North Vietnam, parę komentarzy własnych, Google Translate

p.
3 ludzi lubi ten post.
jaco027 uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 12 Wrz 2024 13:04 
Awatar użytkownika

Loty: 55
Kilometry: 139 865
Dzięki za update! Jesteś na miejscu, czy masz wieści od znajomych? (edit, doczytałem że to Twoje zdjęcia, sorry :)
Lecimy do Wietnamu 20 października, najpierw do Da Nang, potem na północ, jeszcze nie mamy lotu z Da Nang do Hanoi, więc będę wdzięczny za wszelkie informacje o sytuacji.
 Profil Relacje PM off
puhacz lubi ten post.

#5 PostWysłany: 13 Wrz 2024 03:40 
Moderator forum
Awatar użytkownika

@Pawe widząc tempo prowadzonych prac porządkowych, przywracania przejezdności dróg itd., nie mam wątpliwości, że do tego czasu wszystko już będzie ok. Moi znajomi też przylatują 20go, tyle, że września ;) i wydaje mi się, że zdecydowana większość atrakcji będzie już w pełni funkcjonana do tego czasu.

p.

#6 PostWysłany: 13 Wrz 2024 07:01 

złoty
Jutro ląduję w Hanoi. Wg obsługi mojego hotelu, w Hanoi sytuacja jest już ustabilizowana, tylko można na ulicy zobaczyć wiele połamanych drzew. Postaram się zdać relację.

Z tych ciekawszych zaliczone: Mikronezja, Syria, Liban, Izrael, Kosowo, Laponia, Hawaje, Kazachstan, Guam, Wietnam, Filipiny
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 14 Wrz 2024 16:07 

złoty
Gdybym nie wiedział, że był tu parę dni temu tajfun, to bym za nic w świecie nie powiedział że coś tu się wydarzyło. Miasto funkcjonuje normalnie, nie widać żadnych skutków poza naprawdę wybiórczymi połamanymi gałęziami gdzieś na poboczach. Wszystko w normie, Hanoi zaprasza ;)

Z tych ciekawszych zaliczone: Mikronezja, Syria, Liban, Izrael, Kosowo, Laponia, Hawaje, Kazachstan, Guam, Wietnam, Filipiny
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 24 Wrz 2024 06:29 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Ha Long wczoraj, czyli miało być uprzątnięte w tydzień ale wyszło jak wyszło:

Załącznik:
Media.jpg
Media.jpg [ 566.02 KiB | Obejrzany 416 razy ]

Plus ogołocone z liści drzewa:

Załącznik:
Media (1).jpg
Media (1).jpg [ 204.38 KiB | Obejrzany 416 razy ]

Także da się, ale jeśli ma być ładnie, to chyba warto się jeszcze chwilę wstrzymać z północnym Wietnamem.

p.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości