Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 43 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 15 Sie 2023 17:03 

Loty: 65
Kilometry: 117 291
Nie wiem, czy dobrze rozumiem.
Mogę kupić bilet za 1000 EGP do muzeum na 45-minutowe zwiedzanie, przy czym, na stronie visit-gem.com jest napisane:

The GEM Complex is now offering limited tours to test site readiness and the visitor experience ahead of the official opening. Access is currently limited to the Grand Hall, commercial area, and exterior gardens. All other interior spaces, including access to the galleries and collections, are restricted until the official opening.
IMPORTANT: ALL THE MUSEUM GALLERIES ARE CURRENTLY CLOSED.

To co można zwiedzać oprócz paru posągów, o których pisał skoczek?

W grudniu byłam w muzeum na Placu Thathir - wyglądało jak ogołocone, sporo pustych miejsc po rzeczach przewiezionych do muzeum w Gizie. Czyli od jakiegoś czasu to wszystko jest w jakimś niebycie i czeka na otwarcie. Będę w Kairze w listopadzie, może do tego czasu coś więcej będzie można zobaczyć...
 Profil Relacje PM off
m_budka uważa post za pomocny.

Fly&drive po Włoszech od 263 PLN. Loty do Werony z Warszawy + auto na 7 dni Fly&drive po Włoszech od 263 PLN. Loty do Werony z Warszawy + auto na 7 dni
Tydzień na Minorce w 4* hotelu (z wyżywieniem) za 2024 PLN. Wylot z Warszawy Tydzień na Minorce w 4* hotelu (z wyżywieniem) za 2024 PLN. Wylot z Warszawy
#22 PostWysłany: 15 Sie 2023 18:59 
Awatar użytkownika

niebieski
@rodzynka_r
Jeśli wciąż jest wyświetlony komunikat, o którym piszesz, to nie ma najmniejszego sensu kupować biletu do tego muzeum. Ono nie jest jeszcze czynne. Jedyne co można zwiedzić to główny hall, w którym nic nie ma, parę sklepów i kawałek zabetonowanego parku z kilkoma drzewami. Ja się tak naciąłem w kwietniu 2023. Nie sądziłem, że Egipcjalnie mogą być tak bezczelni, by sprzedawać ZA TAKĄ KWOTĘ bilety do nieczynnego muzeum. A jednak są ! Dopiero po oficjalnym otwarciu będzie sens odwiedzać to muzeum.
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 15 Sie 2023 19:57 
Awatar użytkownika

@rodzynka_r Opisz proszę sytuację w listopadzie. Wybieram się niedługo po Tobie i dostosowałbym plany do sytuacji która się rozwinie.
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 15 Sie 2023 20:31 

HON fly4free
@ELBE: ale dokładnie podawali, z tego co widziałem, co to za bilet i co obejmuje.

@rodzynka_r: wg bieżących planów muzeum ma być otwarte w 101. rocznicę odkrycia grobowca Tut czyli 4 lub 26 listopada (otwarcie grobu), ale czy uda się dotrzymać terminu tego oczywiście nie wiadomo; pierwotnie miało być już na 100-lecie czynne czyli w 2022.
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 19 Wrz 2023 11:40 

Kupiłem bilet . Koszt 1000 egipskich funtów .czyli 30 euro
Można zwiedzić tylko ogrody i wielki hall gdzie jest 6 posągów. Darowałem sobie bo dojazd taksówka z centrum Kairu tam i z powrotem to rząd - 40 - 60 euro. Lepiej pójść do muzeum cywilizacji egipskiej w dzielnicy Fustat
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 19 Wrz 2023 12:55 

Uberem z centrum Kairu do Gizy zwykle da się dojechać za ok 3-5$
 Profil Relacje PM off
marek2011 lubi ten post.

#27 PostWysłany: 19 Wrz 2023 15:46 

HON fly4free
40-60 euro taksówka w Kairze?
To chyba dla turystów lubiących dawać się naciągnąć :lol: :lol: :lol: :lol:
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#28 PostWysłany: 19 Wrz 2023 16:06 
Awatar użytkownika

srebrny
za połowe tej kwoty można wziąć Ubera z Kairu do Alexandrii
sko1czek uważa post za pomocny.

#29 PostWysłany: 19 Wrz 2023 22:11 

Loty: 319
Kilometry: 674 906
złoty
Są ludzie którzy chętnie zapłacą tyle za samo obejrzenie budynku. To był wielki miedzynarodowy konkurs architektoniczny. Ludzie zwiedzają takie rzeczy, są miasta które w zasadzie wybiły się dzięki dobrej architekturze 1 budynku, np. Bilbao. GEM zostało jednak mocno zmienione względem pierwotnego projektu, by ciąć koszty więc efekt nie będzie taki jak miał być.
 Profil Relacje PM off
ghostwriter lubi ten post.

#30 PostWysłany: 10 Lis 2023 13:47 
Awatar użytkownika

Loty: 102
Kilometry: 125 906
srebrny
Wielkie Muzeum Egipskie zgodnie z zapowiedziami ma się otworzyć w pierwszej połowie przyszłego roku. Prace nad nim są prawie ukończone, pozostało uprzątnięcie terenu wokół obiektu. Rząd Egiptu intensywnie pracuje nad zwiększeniem liczby gości odwiedzających ten kraj. Inwestycje obejmują zarówno infrastrukturę, jak i nowe atrakcje, które mają stać się magnesami przyciągającymi rocznie miliony gości. Cel jest ambitny – w 2028 roku ma ich być 30 milionów -wynika z relacji ministra turystyki Egiptu Ahmeda Issę, który odwiedził targi turystyczne WTM w Londynie.
https://turystyka.rp.pl/zanim-wyjedzies ... -turystyce
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 10 Lis 2023 14:01 

HON fly4free
Czyli kolejny raz parę miesięcy obsuwy ;-)
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 22 Kwi 2024 18:10 

niebieski
Jakies nowiny co do otwarcia? Bo latka lecą...:D
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 22 Kwi 2024 20:13 

złoty
epikie napisał(a):
pozostało uprzątnięcie terenu wokół obiektu.

@digger przecież to zdanie wyraźnie wskazuje na to, że nigdy go nie otworzą :mrgreen:
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
lukket uważa post za pomocny.

#34 PostWysłany: 26 Paź 2024 10:06 
Awatar użytkownika

srebrny
Zapisałem się kiedyś do ich newsletera i ostatnio przyszło coś takiego:

Cytuj:
Greetings again from Cairo!

The day has finally arrived! The Grand Egyptian Museum's main artifact galleries and exhibit halls finally opened to the public yesterday, Wednesday, October 16th. However, there are some very important caveats to be aware of with regards to this opening announcement.

If you missed our detailed video about the announcement that was released the day before the public opening on The Egypt Travel Channel, you can view it directly here at this link. This announcement video contains important information about what you can expect to see - and not see - within these newly opened main galleries.

We also sent a videographer to do comprehensive filming of these new galleries and exhibit halls on their first day of being open to the public, and we'll have that new video available to share with you next week, also via The Egypt Travel Channel.

If you're not yet subscribed to The Egypt Travel Channel on YouTube, be sure to do so here in order to receive the latest comprehensive video updates about developments related to the Grand Egyptian Museum and tourism in Egypt generally. We have several new series currently in development including a new video version of The Best Hotels of Egypt, a new behind-the-scenes show about the daily life of tour operators in Egypt called Dreaming of Egypt, and much more on the way soon.

Coś więcej tutaj:

3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#35 PostWysłany: 13 Lis 2024 11:34 

Jak sytuacja w nowym muzeum czy już warto ?

#36 PostWysłany: 16 Lis 2024 23:40 

Loty: 145
Kilometry: 294 161
niebieski
Byłem w czwartek, IMHO to dobrze wydane 100 PLN na wejście. Lecz chętnie odwiedzę jeszcze raz jak już będzie w pełni otwarte.
Obecnie udostępnionych jest 12 galerii + hol z duża ilością pomników, sporo eksponatów, dobrze zaprezentowane oraz opisane.
Wchodziliśmy ok 14:40, zostaliśmy prawie do zamknięcia czyli 18:00.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#37 PostWysłany: 05 Gru 2024 10:59 
Awatar użytkownika

Loty: 116
Kilometry: 172 760
niebieski
W wywiadzie z prezesem Egipskiej Organizacji Turystyki jest informacja, że pełne otwarcie Muzeum Egipskiego w Gizie ma być prestiżowym wydarzeniem z uczestnictwem wielu zagranicznych gości i przywódców państw, a jego termin zależy głównie od prezydenta Egiptu. Ja czekam na to pełne otwarcie właśnie, bo chcę zobaczyć skarby Tutenchamona :) Chociaż przygotowywana ekspozycja z łodziami słonecznymi też mnie interesuje. Nastawiam się na spędzenie całego dnia w tym muzeum, oczywiście jak już całe będzie otwarte.

Cały wywiad jest tutaj:
https://www.horecatrends.pl/turystyka/1 ... 54461.html
 Profil Relacje PM off
jaszon lubi ten post.

#38 PostWysłany: 05 Gru 2024 11:20 
Awatar użytkownika

Loty: 197
Kilometry: 366 673
srebrny
To ja może w innym tonie :)

Ja myślę ze to trzeba być prawdziwym miłośnikiem Egiptu. Bo muzeum w sumie bardzo ładne, ale mialem nieodparte wrażenie ze ja juz to wszystko gdzieś widziałem, czyli Muzea Watynskie, Luwr czy British Muzeum. Tak, tak, ktoś może powiedzieć ze jestem ignorantem, ale no ale co zrobić ;)
Oczywiście nadal uważam ze warto zobaczyć, tylko ze zero zaskoczenia.
2 ludzi lubi ten post.

#39 PostWysłany: 05 Gru 2024 13:15 

srebrny
Wiadoma rzecz - każdy ma różne potrzeby i zainteresowania. Ja byłem w starym Muzeum Egipskim 3x (w jednym podejściu raczej trudno było ogarną ten ogromny zbiór obiektów) i wkrótce wybiorę się do Kairu specjalnie dla tego nowego muzeum... Taki mam podróżniczy przechył w stronę staroci... :D
 Profil Relacje PM off
babaryba lubi ten post.

#40 PostWysłany: 17 Gru 2024 07:59 

Wiec ja już byłem, stwierdziłem że prędko tam nie wrócę ostatni raz byłem 15 lat temu. Tyle mi zajęło by wrócić do Kairu. Muzeum wykończone niesamowicie robi wrażenie, rozmach, wielkość i samo to jak to ktoś wszystko zaplanował. Według mnie zasługuje na miano jednego z najlepszych.
lukket lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 43 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości