Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 311 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Azory
#301 PostWysłany: 23 Maj 2023 22:34 

Dzięki za Wasze wpisy (kliknęłam odpowiednie przyciski ;) na temat Sao Miguel.

W skrócie ode mnie: auto oczywiście niezbędne. Oglądanie delfinów i wielorybów - must see/do. Bilety do podawanych wyżej atrakcji trochę zdrożały (np. Caldeira Velha - 10 EUR dla osoby dorosłej w wersji z wejściem do basenów; Poca da Dona Beija - 8 EUR, ogród Mata Jardim Jose do Canto - 4 EUR; ceny w maju 2023). Dzięki zwłaszcza za info na temat Salto do Rosal - przegapiłabym, bo nie rzuciło mi się w oczy w innych miejscach (sugeruję jednak iść tam w pełnych butach). Ponta Delgada - warto być podczas lokalnego święta Santo Cristo. Na plantacji ananasów można już kupić ananasy :) Plantacje herbaty - jak ktoś nie widział np. w Azji, to można odwiedzić (Cha Gorreana - większa, zdecydowanie bardziej popularna; Cha Porto Formoso - praktycznie pusta, przyjemniejszy lokal, widok). Wytwórnia likierów Mulher de Capote - można odpuścić.
 Profil Relacje PM off
wulkan lubi ten post.
wulkan uważa post za pomocny.

Wycieczka nad jezioro Garda za 809 PLN. Loty z Warszawy + 3 noclegi ze śniadaniami w hotelu Wycieczka nad jezioro Garda za 809 PLN. Loty z Warszawy + 3 noclegi ze śniadaniami w hotelu
Wakacje na Krecie: tydzień w hotelu z wyżywieniem za 2079 PLN. Wylot z Krakowa Wakacje na Krecie: tydzień w hotelu z wyżywieniem za 2079 PLN. Wylot z Krakowa
#302 PostWysłany: 18 Sie 2023 17:04 

Loty: 31
Kilometry: 83 839
Trochę poszperałem i wychodzi na to, że najlepiej z PL do Lizbony i potem na Azory.
Pytanie, która wyspa najciekawsza? Czy jest sens pływać między nimi?
Wypożyczenie samochodu oczywiście obowiązkowe.
Plan na VI/VII 2024 ok. 10-14 dni, czy nie jest to zadługo?
O rady poproszę.
 Profil Relacje PM off  

#303 PostWysłany: 18 Sie 2023 17:14 
Awatar użytkownika

Loty: 290
Kilometry: 321 925
złoty
@FUX

W Kwietniu była promocja w TAP z WAW-LIS-PDL za 630zl RT z możliwym stopem kilku dniowym w LIS.
Kupiłem na Luty 2024.
Co do wysp - każda jest inna, musisz poczytać.
Polecam Ci kupić książkę - „Pascal Lajt Azory” fajnie opisana każda wyspa. Koszt jakiś 11zl aktualnie na stronie Pascal bo promocja.
Po wyspach lata narodowa linia SATA. Sporo podrożała w ostatnim czasie niestety.
Ja lecę na PDL, HOR, CVU.
Wypożyczenie aut nie należy do tanich tam, jest to droga impreza. Będę brać skuter/auto. Zależy od pogody.
 Profil Relacje PM off
FUX lubi ten post.
FUX uważa post za pomocny.

#304 PostWysłany: 18 Sie 2023 17:49 

Loty: 31
Kilometry: 83 839
Poklikałem to wyszło ponad dwa koła/osoby z bagażem w luku bez breaku w Lizbonie z Okęcia do Ponta del Gada.
Skuter mnie nie przeraża. Nie raz zmokłem ale na równiku prawie. Auto daje niezależność.
 Profil Relacje PM off
Martinuss lubi ten post.

#305 PostWysłany: 18 Sie 2023 23:51 
Moderator forum
Awatar użytkownika

@FUX
Sao Miguel i Flores IMO najlepsze. Czasu tam nigdy za mało - miejsca magiczne. No i wszystko zależnie od pogody - może położyć cały urok wysp...
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
FUX uważa post za pomocny.

#306 PostWysłany: 21 Sie 2023 08:50 

niebieski
Ja zamierzam leciec Ryanair z Modlina do Porto(tam nocleg jeden lub dwa) a stamtąd SATA do Ponta Delgada i być może Flores.
 Profil Relacje PM off  

#307 PostWysłany: 23 Sie 2023 00:32 

Na samym Sao Miguel byłam 10 dni i to wcale nie było za długo. Wyspa jest piękna i jeszcze nie tak popularna, jak np. Madera. Pogoda w maju była b. dobra, ale to nigdy nic pewnego. Na wyspy lata SATA, TAP i Ryanair (z tych trzech polecam SATA).
 Profil Relacje PM off  

#308 PostWysłany: 25 Sie 2023 15:50 
Awatar użytkownika

Loty: 116
Kilometry: 172 760
srebrny
Zdecydowanie każda z azorskich wysp ma inny charakter. Byłam na Sao Miguel, Terceirze, Pico i Faial. Najmniej spodobała mi się Terceira. Może dlatego, że jest najgęściej zaludniona i najmniej urozmaicona krajobrazowo - w porównaniu do pozostałych oczywiście. Jednak tam też będzie co robić przez kilka dni, chociaż będzie to bardziej zwiedzanie dorobku kulturowego :) Na Sao Miguel muszę kiedyś wrócić, bo jest tam mnóstwo pięknych miejsc, gdzie chciałabym spędzić więcej czasu oraz jeszcze więcej takich, których nie udało mi się zobaczyć :(
Pico i Faial są blisko siebie i warto je zobaczyć razem, bo prom między nimi kursuje często i krótko płynie. Obie wyspy mają ciekawe krajobrazy wulkaniczne. Blisko nich jest jeszcze wyspa Sao Jorge - na którą też można dostać się promem relatywnie szybko.
Na samej Pico warto odwiedzić winnice, bo to ikoniczny krajobraz tej wyspy:
https://www.google.com/maps/place/Museu ... &entry=ttu
Bardzo fajne są też lawowe wybrzeża północnej strony Pico - w Lajido, Cachorro czy Cais Mourado. Warto po prostu się też przejechać wokół i w poprzek Pico by podziwiać krajobrazy, czerwone wiatraki, baseny lawowe i urocze miejscowości. W Lajes do Pico i Sao Roque do Pico są muzea wielorybnictwa - warto zobaczyć przynajmniej jedno.
Na Faial wręcz obowiązkowo trzeba zobaczyć latarnię morską zasypaną przez popioły wulkaniczne: https://www.google.com/maps/place/Latar ... &entry=ttu
Horta z portem jest tętniącym życiem miasteczkiem, a wzgórze Guia dostarcza świetnych widoków na okolicę. Muzeum w Horcie też można zobaczyć - zwłaszcza jak pada deszcz :) Ja lubię też oglądać wszelkie łuki skalne np. takie: https://www.google.com/maps/place/Mirad ... &entry=ttu
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#309 PostWysłany: 24 Mar 2024 19:18 
Awatar użytkownika

Loty: 296
Kilometry: 746 240
niebieski
Sao Miguel taki update na świeżo jeśli chodzi o gorące źródła.

Z uwagi na pozytywne opinie we wcześniejszych postach zaplanowałem wizyty w Poca da Dona Beija i Caldeira Velha , pomimo tego , że recepcjonistka w hotelu ostrzegała , że Caldeira Velha się popsuła , pozmieniali tam jakieś przepływy wody podobno i obniżyło to temperaturę - tak usłyszałem i okazało się , że miała racje.

Poca da Dona Beija super , a wizyta nastepnego dnia w Caldeira Velha to wielkie rozczarowanie - tłumy ludzi , ledwo można było znaleźć miejsce w basenie , woda o temperaturze średnio ciepłej , w zasadzie tylko w jednym basenie można było się zagrzać i to jedynie w pobliżu gdzie woda wpływa do niego , infrastruktura ( przebieralnie itd ) dużo gorsza jedynie parking lepszy , cena wyższa , jedyne co się chyba nie zmieniło to rzeczywiście ładne widoki.
Na ten moment bym zdecydowanie odpuścił i przeznaczył te 1,5 h na co innego , jeśli ktoś planuje tego typu atrakcję to Poca zdecydowanie na ten moment jest najlepszym wyborem.
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#310 PostWysłany: 24 Lis 2024 20:07 

danziger napisał(a):
Jeśli ktoś będzie zainteresowany mogę udostępnić na PW telefony do Ricardo.

wiem, że temat bardzo stary, ale może namiar jest nadal ten sam. moge prosić?
 Profil Relacje PM off  

#311 PostWysłany: 25 Lis 2024 18:08 
Awatar użytkownika

złoty
Na Terceirze, chyba największa atrakcja, czyli Algar do Carvao, aktualnie nieczynna. W ograniczonym stopniu ma wznowić działanie w marcu/kwietniu 2025.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 311 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość