Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 155 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: AIDA
#121 PostWysłany: 28 Paź 2024 14:59 

niebieski
Czy przy rezerwacji bezpośrednio na stronie AIDY wystarczy podać pierwsze imię z dowodu?
 Profil Relacje PM off  

Wiosna na Krecie za 944 PLN. Loty z Warszawy i 4 noclegi w hotelu Wiosna na Krecie za 944 PLN. Loty z Warszawy i 4 noclegi w hotelu
Wiosna na Costa Dorada: 7 dni z wyżywieniem w 4* hotelu od 2409 PLN. Wyloty z 2 miast Wiosna na Costa Dorada: 7 dni z wyżywieniem w 4* hotelu od 2409 PLN. Wyloty z 2 miast
#122 PostWysłany: 28 Paź 2024 18:09 

Loty: 69
Kilometry: 135 167
srebrny
Wydaje mi się że nigdy nie podawałem dwóch imion żony.
 Profil Relacje PM off  

#123 PostWysłany: 25 Lis 2024 13:38 
Awatar użytkownika

Loty: 196
Kilometry: 323 953
niebieski
Mam pytanie o rejs po Kanarach (Aida Cosma). Jak jest z godziną opuszczenia statku? Płynęłam Aidą 5 lat temu i pamiętam, że był luz - bodajże do 12 byliśmy na statku.
Ostatnio płynęliśmy MSC Seascape i opuszczenie statku było tuż po śniadaniu. Nie wiem na którą zarezerwować odbiór samochodu w wypożyczalni na Gran Canarii:)

#124 PostWysłany: 25 Lis 2024 13:50 

srebrny
My na Karaibach mogliśmy siedzieć do 14 ale mieliśmy lot z Aidą. Wydaje mi się że spokojnie można iść na lunch. W godzinach zejść chodzi o to żeby wszyscy nie rzucili się na raz, na tą samą porę, bo zrobią się kolejki. Na późniejsze zejście raczej przymykają oko. Pokój i tak zwolniliście, a większość nowych osób pojawi się ok południa lub po południu. Ja zawsze niestety, ale byłem w grupie tych spieszących się na szybsze zejście :/
 Profil Relacje PM off
barka uważa post za pomocny.

#125 PostWysłany: 25 Lis 2024 13:52 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 228
Kilometry: 534 135
barka napisał(a):
Mam pytanie o rejs po Kanarach (Aida Cosma). Jak jest z godziną opuszczenia statku? Płynęłam Aidą 5 lat temu i pamiętam, że był luz - bodajże do 12 byliśmy na statku.
Ostatnio płynęliśmy MSC Seascape i opuszczenie statku było tuż po śniadaniu. Nie wiem na którą zarezerwować odbiór samochodu w wypożyczalni na Gran Canarii:)

Czerwiec rejs po Norwegii z AIDANova. Karta do kajuty przestała działać o 9:00, ze statku należało zejść przed 11:00.

https://www.instagram.com/jiku_ty_dziku/
 Profil Relacje PM off

#126 PostWysłany: 19 Gru 2024 14:01 

srebrny
Ciekawostka:

od lata 2026 AIDA będzie pływać Nowego Jorku do Kanady, na Florydę i Bahamy
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#127 PostWysłany: 14 Sty 2025 10:24 

niebieski
Jako, że zdecydowałem się na rejs AIDAcosma po Kanarach w styczniu 2026 r., oglądam filmy oraz czytam artykuły dot. statku i operatora. Początkowy mętlik informacyjny zaczyna układać się powoli w spójną całość. A to generuje kolejne pytania. ;-)

Jakie macie doświadczenia z aplikacją mobilną AIDA? Czy jest ona niezbędna do pełnego "pre-cruise experience"?

Ja od razu po uzyskaniu numeru rezerwacji zalogowałem się do apki, jednak o dziwo nie widzę tam mojego rejsu. Generalnie - wygląda to nader biednie w zestawieniu chociażby z MSC for Me. Logując się tymi samymi danymi na stronie AIDA - widzę informację o rejsie, ale w sumie na razie nic więcej nie można zrobić. Słyszałem, że można (trzeba?) zarezerwować wcześniej restauracje a la carte, nawet te wliczone w cenę rejsu. Kiedy można spodziewać się otwarcia możliwości rezerwacji restauracji? W Virgin było to możliwe na 45 dni przed rejsem.
 Profil Relacje PM off  

#128 PostWysłany: 14 Sty 2025 11:20 

srebrny
Jeśli dobrze pamiętam to na Aida nie używałem apki wcale. Restauracje rezerwowaliśmy w trakcie rejsu przez TV. Tylko weź pod uwagę że one chyba mają stałe menu (te bezpłatne i że nie ma w nich napojów). Spotkaliśmy kiedyś Polaków mieszkających w Niemczech którzy na 14 dni 7 jedli we francuskiej knajpie i 7 we włoskiej.
Generalnie Aida ma świetne bufety i zazwyczaj w jednym z nich jest kolacja tematyczna - np kuchnia hiszpańska.
Jeszcze fajniej jest na mniejszych statkach bo tam na 3 bufety w każdym codziennie był inny temat więc jak trafiliśmy 3 fajne to szliśmy na 3 kolacje
 Profil Relacje PM off  

#129 PostWysłany: 14 Sty 2025 12:26 
Awatar użytkownika

niebieski
Tez właśnie zaczęłam się zastanawiać, czy jest sposób na kontakt z innymi rejsowiczami podczas rejsu Aida?
Na moim pierwszym kilka lat temu nie było to konieczne, bo płynęliśmy sami, ale teraz już w 2 rodziny. Na MSC jest aplikacja, działa może nie perfekcyjnie, ale można sobie wysyłać bezpłatnie wiadomości...

#130 PostWysłany: 14 Sty 2025 12:42 

Rzeczywiście apka AIDY przed rejsem nie jest szczególnie przydatna dopiero po wejściu na pokład i po zalogowaniu uzyskuje swoją pełną funkcjonalność.Na pokładzie cały czas z niej korzystałem i nawet raz uratowała mnie przed dodatkowym kosztem. Co do rezerwacji restauracji przed rejsem ponoć jest to możliwe tak z apki jak i z kompa ale mnie się to nigdy nie udało..Zawsze rezerwacje robiłem zaraz po wejściu na pokład u managerów poszczególnych restauracji. I podkreślam zaraz po wejściu na pokład nawet kosztem kolejek do zapisu bo na drugi dzień to już po ptakach, wszystko zarezerwowane.Na Cosmie masz 4 restauracje w cenie do których musisz się zapisać:Beach House, Oceans , Mamma Mia i French Kiss. Do dwóch pozostałych Best Burger i Brauhaus nie ma zapisów jest zwykła kolejka i czekanie na wolny stolik. W tych 6 restauracjach do dań w cenie rejsu napoje są płatne jeżeli nie masz wykupionego pakietu. Ale jak masz pakiet no to naprawdę jest co zamówić do popijania tych jakże smacznych specjałów.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#131 PostWysłany: 15 Sty 2025 17:05 
Awatar użytkownika

niebieski
Pytanie do @JIK na pewno, ale może ktoś jeszcze płyną Aidą do Norwegii...
Jak dostawaliście się do Kiel? samochodem trochę km jest...Kusi mnie czerwiec. Widzę, że ten rejs mocno się ceni w porównaniu do Emiratów czy Kanarów. 2120 EUR wewnętrzna vario dla 2+2, balkon ponad 3k EUR.

#132 PostWysłany: 15 Sty 2025 17:14 

złoty
Ja jechałem samochodem. Norwegia jest droga i wg mnie rejs to najtańsza forma zwiedzania Norwegii.

Wyslane z telefonu przez Tapatalka
 Profil Relacje PM off
barka lubi ten post.

#133 PostWysłany: 15 Sty 2025 17:16 

srebrny
My do tej pory płynęliśmy z Warnemunde i z Bremenheven. Za każdym razem jechaliśmy autem ale mieszkamy na zachodzi więc dla nas to od 5-8h w zależności od portu.
Jako alternatywę proponuję koleje niemieckie. Raczej do każdego portu da się dojechać. Kwestia jakie macie połączenie do Niemiec
 Profil Relacje PM off
barka lubi ten post.

#134 PostWysłany: 15 Sty 2025 17:25 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

-- 15 Sty 2025 16:22 --

@barka, ja jechałem pociągiem z Drezna - 59€/osoba/w jedną stronę. Dziecko za darmo podróżowało. Auto zostawiłem na dworcu w Dreźnie 45€ za tydzień.
Był plan, aby jechać autem, ale tak się stało, że kliknąłem rail and cruise na AIDA i nie było już odwrotu :D taki mój fail
PS
Parkingi w Kilonii nieźle sobie liczą, coś koło 160€/tydzień.

PS 2
Pokaż, nad którym rejsem się zastanawiasz. Co do ceny, to ja kupowałem w maju rejs VARIO na czerwiec za 2099€ - balkon.

-- 15 Sty 2025 16:25 --

@Miguelito, w trakcie rejsu zaloguj się do sieci WiFi (lokalnej) i będziesz miał możliwość zalogowania się do bordportalu, który dostępny jest także w języku angielskim.
Aplikacja nie przydaje się w ogóle.

Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#135 PostWysłany: 15 Sty 2025 19:40 
Awatar użytkownika

niebieski
Mieszkam pod Krakowem, więc do Kilonii prawie 1000 km :/ ale może faktycznie gdyby to z pociągiem połączył. Muszę posprawdzać, zwłaszcza jeśli te parkingi tak się tam cenią.
Rejs poniżej, ogólnie zależy mi na czerwcu, przed wakacjami termin.
Załącznik:
norwegia.jpg
norwegia.jpg [ 200.47 KiB | Obejrzany 347 razy ]

#136 PostWysłany: 15 Sty 2025 19:41 

złoty
Szczerze to trasa słaba

Wyslane z telefonu przez Tapatalka
 Profil Relacje PM off
barka lubi ten post.

#137 PostWysłany: 15 Sty 2025 19:52 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

@barka, ja jestem z Katowic ;) Co do trasy, to wybór należy do ciebie, ja miałem Skagen, Kristiansand, Haugesund oraz Alesund. Czy byłem zadowolony? Tak! Czy moja żona, była zadowolona? Tak! Odpoczęliśmy i nawet sporo zobaczyliśmy.

Profil Relacje PM off
barka lubi ten post.

#138 PostWysłany: 16 Sty 2025 10:22 
Awatar użytkownika

Loty: 195
Kilometry: 455 836
-- 16 Sty 2025 10:22 --

Miguelito napisał(a):
Ja od razu po uzyskaniu numeru rezerwacji zalogowałem się do apki, jednak o dziwo nie widzę tam mojego rejsu. Generalnie - wygląda to nader biednie w zestawieniu chociażby z MSC for Me. Logując się tymi samymi danymi na stronie AIDA - widzę informację o rejsie, ale w sumie na razie nic więcej nie można zrobić. Słyszałem, że można (trzeba?) zarezerwować wcześniej restauracje a la carte, nawet te wliczone w cenę rejsu. Kiedy można spodziewać się otwarcia możliwości rezerwacji restauracji? W Virgin było to możliwe na 45 dni przed rejsem.

Rezerwacje do restauracji otwierają się 8-10 miesięcy przez rejsem i najlepiej wtedy od razu je zrobić, miejsca szybko znikają. Ponoć online jest dostępnych ok. 20% wszystkich miejsc.
Jeżeli Ci się nie uda, to pozostaje rezerwacja na statku, od razu po zaokrętowaniu - przez tv, apke, telefon lub bezpośrednio w restauracjach; wieczorem już pewnie miejsc nie będzoe i pozostanie czekanie na to, aż ktoś się nie stawi w swoim terminie.
W celu rezerwacji musisz wejść na boardportal, albo przez apkę, klikaǰąc w ikonę Urlaubsplanner, albo przez stronę AIDY.

-- 16 Sty 2025 10:22 --

Miguelito napisał(a):

Rezerwacje do restauracji otwierają się 8-10 miesięcy przez rejsem i najlepiej wtedy od razu je zrobić, miejsca szybko znikają. Ponoć online jest dostępnych ok. 20% wszystkich miejsc.
Jeżeli Ci się nie uda, to pozostaje rezerwacja na statku, od razu po zaokrętowaniu - przez tv, apke, telefon lub bezpośrednio w restauracjach; wieczorem już pewnie miejsc nie będzoe i pozostanie czekanie na to, aż ktoś się nie stawi w swoim terminie.
W celu rezerwacji musisz wejść na boardportal, albo przez apkę, klikaǰąc w ikonę Urlaubsplanner, albo przez stronę AIDY.
 Profil Relacje PM off  

#139 PostWysłany: 16 Sty 2025 11:27 

Loty: 154
Kilometry: 151 837
niebieski
Potrzebuję porady doświadczonych rejsowiczów.
Nigdy nie korzystałem z tego typu atrakcji i chciałbym spróbować z rodziną 2+1. Upatrzyłem sobie interesujący rejs we wrześniu 2025 z Kilonii po norweskich miastach.

Na ten moment dostępna jest tylko taryfa premium. Czy vario jest dostępna później, czy po prostu została wyprzedana?
Czy 3500€ za 14 dni to dobra cena?
Czy podczas postoju statku w porcie można na niego wracać i wychodzić?
Dziękuję za wyrozumiałość dla początkującego :)
 Profil Relacje PM off  

#140 PostWysłany: 16 Sty 2025 11:59 

Taryfa Vario pojawia się na około 6 miesięcy przed rejsem. AIDA jak wszyscy armatorzy stosuje ceny dynamiczne. Jak im się dobrze sprzedaje to wcale cena w taryfie Vario nie musi być niższa niż w Premium i odwrotnie jak im źle idzie sprzedaż to potrafią super zdołować ceny. Czy podana cena jest dobra , to zależy jak dla kogo. Dla mnie strasznie wysoka. Za rejsy AIDA w tej konfiguracji nigdy nie płaciłem więcej niż 2.000 EUR ale mam ten luksus, że pływam wtedy kiedy jest tanio a nie wtedy kiedy muszę wyjechać (nie muszę planować urlopu i mogę go brać z dnia na dzień). Zważywszy na powyższe podana cena może okazać się bardzo dobra ale równie dobrze może znacznie spaść
W każdym porcie w którym cumuje statek możesz schodzić dowolną ilość razy.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
vincenz uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 155 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości