Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 55 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 12 Lip 2022 20:25 

Loty: 68
Kilometry: 97 126
Spróbuję jeszcze jutro po 9:00 zadzwonić na infolinię.
 Profil Relacje PM off  

Czarterowe loty do Sri Lanki do Sri Lanki (z bagażem rejestrowanym) z 2 miast od 1799 PLN Czarterowe loty do Sri Lanki do Sri Lanki (z bagażem rejestrowanym) z 2 miast od 1799 PLN
Wyspy Kanaryjskie: 7 dni w 4* hotelu z all inclusive na Fuerteventurze od 2549 PLN. Wyloty z 3 miast Wyspy Kanaryjskie: 7 dni w 4* hotelu z all inclusive na Fuerteventurze od 2549 PLN. Wyloty z 3 miast
#42 PostWysłany: 11 Paź 2024 13:32 

Cześć,
wylatuję z wizz do Hiszpanii, razem z dzieckiem poniżej roku.

Z tego co się dowiedziałem dziecku przysługuje standardowy podręczny bagaż o wymiarach 40 x 30 x 20 cm, 10 kg

Czytałem, że można mieć również torbę z bieżącymi rzeczami dla dziecka tj. pampersy (jeden na każdą godzinę lotu)
https://wizzair.com/pl-pl/informacje-i- ... mi-dziecmi
Cytuj:
Rzeczy, które możesz wnieść na pokład

Jedzenie i napoje dla dziecka zapakowane zgodnie z przepisami bezpieczeństwa
Coś do gryzienia na czas startu i lądowania (małe dzieci często nie wiedzą, jak zatkać uszy, by zmniejszyć ciśnienie)
Ubrania na zmianę dla Ciebie i dziecka
Smoczki (jeśli Twoje dziecko ich używa)
Chusteczki dla dzieci
Jedna pieluszka na każdą godzinę podróży
Małe zabawki

Moje pytanie czy to wszystko ma się mieścić w ramach tego standardowego bagażu o wymiarach 40 x 30 x 20 cm, 10 kg :?:

Dodatkowo

- czy można mieć ze sobą wodę butelkowaną dla dziecka, czy trzeba kupić na bezcłowym?
- czy można mieć wrzątek w termosie czy trzeba o niego prosić panie stewardesy?
- ile mleka w proszku można zabrać na pokład w pojemniku?
- czy można zabrać na pokład paracetamol i ibu w bagażu dziecka? ograniczone pojemności?

Z góry dziękuję za odpowiedzi
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 11 Paź 2024 13:36 

Przez kontrolę bezpieczeństwa nie przejdzie nic większego niż 100ml. Wrzątek do termosu lub kubeczka obsługa Wizz zawsze chętnie wydaje. Wodę butelkowaną trzeba kupić za kontrolą bezp. lub napełnić z darmowego dyspozytora
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 11 Paź 2024 14:06 

Standardowe procedury i wymagania znam, przechodziłem odprawę wielokrotnie. Nigdy jednak z niemowlakiem i dlatego pytam. Na stronie jest "Jedzenie i napoje dla dziecka zapakowane zgodnie z przepisami bezpieczeństwa" dlatego zastanawiam się jak to jest interpretowane. Lot około 5h więc na pewno wypadnie nam jedno albo nawet dwa karmienia. Odpisujesz na bazie własnych przelotów z niemowlakiem? Pytam bo to rzuca inne światło na interpretację.
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 11 Paź 2024 14:20 
Awatar użytkownika

Loty: 26
Kilometry: 45 127
platynowy
Na bazie własnych doświadczeń - wszystkie lotniska oprócz KTW - bez problemu dowolna ( w miarę sensowna ) ilość dań np. Gerber powyżej 100ml przechodzi , w tym woda w bidonie np. 300ml, musy = >100ml. gotowe mleko >100ml. Działało to także na dzieci starsze niż 2 lata np 4. Na loty na Teneryfę brałem po 2 szt 250ml na dziecko - nikt nic nie powiedział. Zdarzało się przy kontroli że jeden słoiczek trzebabyło otworzyć i mama czy tata musieli przy kontrolerze spróbować dania. Teraz mam trochę starsze więc już nie korzystam.
Co do KTW niestety podóż kiedyś z 5 latką - nieprzeszły dania gotowe w słoiczku 250ml - bo dziecko ma już ponad 2 lata.
vivo uważa post za pomocny.

#46 PostWysłany: 11 Paź 2024 14:45 

niebieski
Podobnie miałem raz w POZ.

Dla córki (3,5 roku) mieliśmy 2 butelki wody z dziubkiem. Gość na security mówił, że można jedynie zabierać dla dzieci <3 lat. Nie chciałem się wykłócać, bo nawet nie byłem pewny czy taki zapis gdziekolwiek istnieje. Żona podeszła, zagadała i przepuścił ;)
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 11 Paź 2024 15:01 

Loty: 38
Kilometry: 59 166
niebieski
Antek12 napisał(a):
Co do KTW niestety podóż kiedyś z 5 latką - nieprzeszły dania gotowe w słoiczku 250ml - bo dziecko ma już ponad 2 lata.
Nie przechodzą nawet musy 120 ml, wszystko wyrzucali. Gościu się oburzał, że ostatnio leciał i nie było problemów, a pogranicznik "ale ma już więcej niż 2 lata i się nie należy".

KTW: Dla <2 lat termos z wrzątkiem i butelka niegazowanej mineralnej przeszła bez problemu, kazali otworzyć i spróbować. Ja bym brała, najwyżej wylejesz zawartość.
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 11 Paź 2024 15:21 
Awatar użytkownika

platynowy
Tak , tam kontrolę ma Poczta Polska i trzymają się ostro przepisów, mi zatrzymali powerbank 30000mAh bo Wh >100, od wtedy latam z 20000 mAh

#49 PostWysłany: 11 Paź 2024 17:15 

Dziękuję wszystkim za tak szeroki odzew.

piekara114 napisał(a):
Antek12 napisał(a):
Nie przechodzą nawet musy 120 ml, wszystko wyrzucali. Gościu się oburzał, że ostatnio leciał i nie było problemów, a pogranicznik "ale ma już więcej niż 2 lata i się nie należy".

KTW: Dla <2 lat termos z wrzątkiem i butelka niegazowanej mineralnej przeszła bez problemu, kazali otworzyć i spróbować. Ja bym brała, najwyżej wylejesz zawartość.

Właśnie z Katowic lecę więc dziękuję podwójnie.

A jeszcze wracając do zagadnienia - te dania gotowe czy pojemnik z mlekiem w proszku (do jakiej pojemności mogę zabrać) i pampersy oraz chusteczki to mogę mieć w osobnej torbie czy muszę to mieć w tym bagażu podręcznym (40 x 30 x 20 cm, 10 kg) przysługującym na dziecko?
Fajnie gdybym mógł to mieć w osobnej torbie ale nigdzie to nie jest doprecyzowane. Jak Wy lataliście?
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 11 Paź 2024 17:31 
Awatar użytkownika

platynowy
Mleko w proszku nie jest płynem nie ma limitu.
Weź 2 słoiczki powyżej 100 ml i wystarczy ci na lot bo i tak dziecko pewnie będzie miał jakieś inne suche przekąski. Musy do 100 ml zapakuj normalnie do woreczka plastikowego jak płyny dla dorosłych. Pracownicy wizzair'a czy tam ryanaira zdają sobie sprawę że latanie z niemowlakami jest stresujące dla rodziców więc nie robią żadnych problemów jak będziesz miał dodatkową torbę z rzeczami dla dziecka oczywiście w miarę sensownej pojemności a nie 40 litrowy plecak ze stelażem :)

#51 PostWysłany: 14 Paź 2024 21:20 
Awatar użytkownika

Loty: 20
Kilometry: 31 834
niebieski
Panowie i Panie, zgłupiałem.

Chcę kupić bilety 2x dorosły 1x dziecko 4 lata i 1x infant. Infanta kupuję jako dorosłego z dopiskiem "INFANT NAZWISKO", dzwonię na infolinię (jak rozumiem mogę dzwonić na +48 32 213 29 16) i mi go zmieniają niby na poprawne dane. Pytanie czy wtedy INFANT wciąż jest niemowlakiem, któremu przysługuje wzięcie fotelika i wózka?
Czy jest tak jak pisał @zbyhu w 2019, że w takiej sytuacji z moich 4 biletów zrobi się 5 biletów - dorosły, dorosły, dziecko, infant, extraseat i jeśli dobrze rozumiem, to extraseat ma miejsce, ale nie ma bagażu, a infant nie ma miejsca, ale ma wózek/fotelik.

Przyznam, że myli mnie zapis "Jeśli zarezerwowano dodatkowe miejsce, dodatkowy limit bagażu dla niemowlęcia oraz opłata za niemowlę nie obowiązują."

#52 PostWysłany: 14 Paź 2024 22:39 

Dokładnie jest tak jak piszesz. Infant ma jeszcze maly podręczny. Niezależnie od tego możesz jeszcze nadać wozek i fotelik.
Raz tylko zdarzyło się ze nie chcieli nam zmienić na darmowej infolinii rodzaju biletu. Kolejny telefon już rozwiązał temat.
Czasami potrafią namieszać z miejscami i bobasa rozdzielić. Ale zawsze to naprawiają przy odprawie na lotnisku. Niestety zawsze zajmuje to dużo czasu.
 Profil Relacje PM off
zbyhu lubi ten post.
zbyhu uważa post za pomocny.

#53 PostWysłany: 27 Lis 2024 11:45 
Awatar użytkownika

Loty: 20
Kilometry: 31 834
niebieski
Czy infant z wykupionym miejscem może mieć wózek oraz fotelik czy tylko jedną z tych rzeczy?
Dla dziecka powyżej 2 lat mam fotelik a dla infanta chciałem wziąć dwie. Na infolinii powiedziano mi ze niby infant może mieć jedną rzecz. Dzwoniłem na infolinię, bo mam odprawione osoby a INFANT NAZWISKO mam odprawić na lotnisku, a zauważyłem że obok mamy z niemowlakiem miejsca są niedostępne i trochę mnie to zaskoczyło.
Od razu dodam, że nie mam fotelika wymaganego przez Wizzair, w zasadzie nie wiem nawet jaki powinien być wymagany przez nich fotelik, aby mógł być przypięty na fotelu - "Foteliki samochodowe muszą być wyposażone w zatrzask do bezpiecznego zapięcia ich za pomocą pasa bezpieczeństwa pasażera."
Mam albo fotelik z ISOFIX i nóżką, albo tzw.skorupe/nosidło bez bazy - w aucie oplata się to pasami, ale czy można to wnieść do samolotu? Nie kojarzę tam żadnych zatrzasków...

#54 PostWysłany: 27 Lis 2024 20:34 

Dla infanta zawsze braliśmy fotelik (łupinę) i wózek. Obie rzeczy od razu nadawaliśmy. Nigdy nie było problemu. Najwyżej wózek oddacie przy samolocie.
Łupinę możesz też zabrać na pokład jak masz wykupione miejsce dla infanta. Na początku tak było dla nas wygodniej bo spala w łupinie. Nikt nie sprawdza jaki to fotelik i czy jest dopuszczony.
Fotelika z bazą pewnie nie wpuszczą na pokład.
Najlepiej zadzwonić na infolinię i zmienić infant na imię dziecka i przy okazji dopisać miejsce do rodzica. Na infolinii usłyszysz różne wersje, jedna osoba zrobi to prawidłowo i wszystkich przypisze razem inne zrobią to źle i dziecko dostanie oddzielnie miejsce... Później na lotnisku muszą to odkręcać i trwa to bardzo długo. Więc lepiej załatwić od razu. Jak się nie uda to będą odkręcać na lotnisku.
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 27 Lis 2024 21:44 

Loty: 23
Kilometry: 32 416
Też mi kazano odprawić Infanta Nazwisko na lotnisku, a resztę normalnie online. W moim przypadku wpisałem normalnie dane dziecka, tylko inną datę urodzenia, tak żeby przeszło mi na bilecie dziecko 2+, a na infolinii dopisali jeszcze raz niemowlę i zmienili dane extraseata na Infant Nazwisko i na adulta oraz od razu dostał przypisane miejsce. Na dodatkowym miejscu aż tak mi nie zależy, bardziej kwestia tego, że zwykły bilet dla dziecka był 3x tańszy niż opłata za niemowlaka.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 55 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Trendiction [Bot] oraz 1 gość