Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Angkor w jeden dzień
#1 PostWysłany: 29 Gru 2019 15:33 
Awatar użytkownika

Loty: 172
Kilometry: 390 659
niebieski
Pytanie "ile dni poświęcić na Angkor?" jest chyba najczęściej zadawanym przez podróżników udających się Kambodży, i jak wiadomo - nie ma na nie dobrej odpowiedzi, bo to zależy od indywidualnych preferencji, wrażliwości, tempa zwiedzania, ram czasowych, zasobności portfela, i oczywiście umiłowania ruin, reliefów i innych kup kamieni. Ja byłam tam prawie dwa dni, i jestem z tego zadowolona, ale w pełni rozumiem, jak ktoś będzie chciał spędzić tam tylko jeden dzień - bo jest to oszczędność czasu, a po podwyżkach cen biletów - spora oszczędność pieniędzy (listopad 2019: bilet 1-dniowy – 37$, 3-dniowy – 62$).

Dlatego pomyślałam, że można by w jednym miejscu zebrać tipy dla tych, którzy chcą jak najlepiej zaplanować Angkor w jeden dzień. Po zwiedzeniu w dwa dni małej i dużej pętli (bez Banteay Srei, pierwszy dzień na rowerach - 2$/doba, drugi tuk tukiem - 17$), tak bym zalecała rozłożyć zwiedzanie Angkor jednego dnia:

Po pierwsze, trzeba zacząć przed świtem, najlepiej kupić bilety już poprzedniego dnia - bo kasa nie jest po drodze, i szkoda na to czasu gdy ma się napięty grafik. Zwiedzanie najlepiej zacząć od Angkor Wat, być chwile przed 6 rano, rzucić okiem na jutrzenkę, ale nie zostawać do wschodu słońca przed świątynią, tylko przejść się po względnie pustych murach (jest czynna od 5.30). Zostawić sobie tyle czasu, by równo na 7.20 być pod Ta Prom – wtedy wpuszczają pierwszych turystów, już o 8.30 płynęła tam taka fala zwiedzających, że traci sporo magii. Potem kontynuujemy „Małą Pętlę” w kierunku odwrotnym do ruchu wskazówek zegara – z taką modyfikacją, że odpuszczamy Banteay Kdei, a zamiast tego do programu zwiedzania dodajemy Preah Khan (tradycyjnie wchodzi w skład dużej pętli). Przez większość dnia zwiedzamy różne świątynie kompleksu Angkor Thom – jako ostatnie Bajon – po godzinie 13.00 ewidentnie się tam rozluźnia. Na koniec wracamy do Angkor Wat – koło 15.00 zachodnia fasada jest już pięknie oświetlona (znacznie lepiej się prezentuje niż o świcie, nie rozumiem tego szaleństwa...), dalej jest sporo ludzi – ale mniej niż o poranku. Siedzimy tu do zamknięcia :)

Mam nadzieję, że to komuś ułatwi planowanie :)
6 ludzi lubi ten post.
7 ludzi uważa post za pomocny.

Wiosenny tydzień na Korfu za 692 PLN. Loty z Wrocławia + noclegi nad morzem Wiosenny tydzień na Korfu za 692 PLN. Loty z Wrocławia + noclegi nad morzem
Ferie w Dubaju za 3330 PLN. Loty z Warszawy i 7 nocy (ze śniadaniami) w hotelu Ibis Ferie w Dubaju za 3330 PLN. Loty z Warszawy i 7 nocy (ze śniadaniami) w hotelu Ibis
#2 PostWysłany: 19 Sty 2020 20:18 

niebieski
Tylko zaczynając tak wcześnie trzeba pewnie załatwić sobie tuk-tuka dzień wcześniej i czy wtedy będzie kosztował tylko 17$ (od 5.30 do 17.30)?. Natomiast robiąc coś takiego na rowerze, trzeba naprawdę mieć kondycję, ogarnąć rowery dzień wcześniej, no i załatwić sobie jakieś oświetlenie (zarówno o 5.30, jak i ok. 18 będzie ciemno, a wtedy trzeba pokonać drogę z miasta do Angkor Wat razem z innymi rowerami/skuterami/tuk-tukami i samochodami.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 19 Sty 2020 20:37 
Awatar użytkownika

Loty: 172
Kilometry: 390 659
niebieski
Tak, trzeba załatwić tuk tuka lub rower dzień wcześniej jeśli zaczynamy z samego rana, bez względu czy mamy plan na 1 czy 2 dni.
I tak, pewnie na 12h tuk tuk będzie kosztował więcej - standardowo duża pętla to ok. 8h - kwotę 17$ podałam jako przykład ile kosztowało mnie rozbicie tego na 2 dni, nie ile ma to kosztować jak chcemy zrobić to w jedne dzień. Ile - to już kwestia jak dobrze umiemy się targować ;) No i standardowo doliczają coś ekstra na wycieczki "na wschód słońca", albo "od wschodu do zachodu".
A co do roweru to pewna kondycja jest wskazana, ale bez przesady - tylko okazjonalnie się ruszam i mam bardzo przeciętną kondycję, a nie mieliśmy żadnych problemów, wręcz poczucie że spokojnie zrobilibyśmy w drugi dzień Dużą Pętlę też rowerem. Wiadomo, trzeba się trochę schować w największy upał, ale np. duża część dróg w Angkor Thom (i ogólnie Małej Pętli) jest częściowo zacieniona. Co do światła - sporo rowerów ma światełka na dynamo, a sama droga z miasta to Angkor była zaskakująco dobrze oświetlona przed świtem (stan na listopad 2019).
3 ludzi lubi ten post.
Kuba71 uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 25 Mar 2024 16:26 

Z racji zastanawiania się nad wypożyczeniem roweru i nieraz skrajnych opini żeby puknąć się w głowe aby jechać rowerem w takim upale - chciałem przekazać zastanawiającym się że jeśli przede wszystkim lubicie jeździć na rowerze, nie jest niczym trudnym zrobić dużą pętlę. Byłem teraz w marcu przy 36 stopniach pełnym słońcu i bez problemu przejechałem do wszystkich - również mniejszych świątyń. Fakt, na sam koniec było czuć siodełko w d.. ale kąpiel whotelu w wannie czy basenie i w zasadzie już wieczorem wychodząc na miasto totalnie nie czułem abym spędzil cały dzień na rowerze. Co jeszcze było czuć to przy ostatnich świątyniach czułem większe zmęczenie chodząc po nich i wyczekiwałem bardziej kiedy w końcu znowu wsiąde na rower. Te świątynie po prostu na końcu już trochę robią się monotonne, ale jeśli macie jeden dzień i chcecie zobaczyć wszystko nie ma problemu. Idealnym rozwiązaniem byłby jeden dzień tuktuk (z takim przewodnikiem który wam historie poopowiada) a drugi dzień na własną rękę rowerem. Przy samym końcu zbliżając się spowrotem do angkor Wat można zaszyć się rowerem w pobliskie wioski - bardzo polecam ile radości dla mnie i ludzi tam którzy mnie zobaczyli zachęcali do posiedzenia z nimi, porozmawiania - mega fajna przerwa w całej wycieczce.

Rower wypożyczyłem z odbiorem i zostawieniem w swoim hotelu - 6$ typowy górski rower, poruszanie się po drodze bezproblemowe, nie uważam aby był taki chaos na ulicach jak w wietnamie tajlandii czy iranie. Kondycje miałem taką że ostatni raz z rowerem miałem styczność pół roku wcześniej, ale jeździłem aktywnie co weekend na rower jakaś trasa 50km

Ostatnio edytowany przez system89 25 Mar 2024 16:38, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
jerzy5 uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 25 Mar 2024 16:29 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Ja robiłem Angkor na rowerze, i nie narzekam, było ok, a nie jestem jakimś sportowcem. Dużo wody, owocki i bez problemu.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#6 PostWysłany: 20 Lis 2024 22:51 

Loty: 99
Kilometry: 199 513
Rowniez potwierdzam ze Angkor bez problemu, za 5$ udalo nam sie wynajac bardzo fajne rowery firmy trek, zrobione niecale 50km - szczerze to wiatr na rowerze byl bardzo orzezwiajacy przy 30 stopniowej temperaturze, takze polecam taki sposob zwiedzania :- )
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#7 PostWysłany: 21 Lis 2024 11:09 

srebrny
Rower elektryczny (który wygląda bardziej jak motorynka) 10$ za dzień, rozwija prędkość do 35km/h - baterii wystarczy by zrobić dużą pętlę, jeszcze zostanie - ładować nie trzeba, podjeżdża się do punktu i od ręki wymieniają na naładowaną (jest i w mieście i przy świątyniach w knajpie punkt).
 Profil Relacje PM off
jerzy5 lubi ten post.

#8 PostWysłany: 30 Lis 2024 22:46 

Ja wybrałem opcję tuk-tuk za 20USD i nie żałuję. Jeden pełny dzień jeżdżenia (wyjazd z hotelu o 4:30 na wschód słońca, powrót po 16). Może akurat tak trafiliśmy, ale nasz guide naprawdę dużo i ciekawie opowiadał i pomógł zrozumieć znaczenie tego miejsca dla miejscowych + jego historię. Można było spokojnie „negocjować” przebieg podróży, bez żadnego pospieszania mieliśmy czas na łażenie jak nam się to zamarzyło, dodatkowo jakieś porady typu fajne miejsca na fotki itp.

W planie mieliśmy tylko 1 dzień na Angkor i na tym poprzestaliśmy, ale z perspektywy czasu chętnie zrobiłbym opcje 2-dniową - 1 dzień tuk tuk, 2 dzień rower na spokojnie i może trochę mniej utartym szlakiem.
 Profil Relacje PM off
jerzy5 lubi ten post.

#9 PostWysłany: 02 Gru 2024 08:14 

Sajsi napisał(a):
Ja wybrałem opcję tuk-tuk za 20USD i nie żałuję. Jeden pełny dzień jeżdżenia (wyjazd z hotelu o 4:30 na wschód słońca, powrót po 16). Może akurat tak trafiliśmy, ale nasz guide naprawdę dużo i ciekawie opowiadał i pomógł zrozumieć znaczenie tego miejsca dla miejscowych + jego historię. Można było spokojnie „negocjować” przebieg podróży, bez żadnego pospieszania mieliśmy czas na łażenie jak nam się to zamarzyło, dodatkowo jakieś porady typu fajne miejsca na fotki itp.

W planie mieliśmy tylko 1 dzień na Angkor i na tym poprzestaliśmy, ale z perspektywy czasu chętnie zrobiłbym opcje 2-dniową - 1 dzień tuk tuk, 2 dzień rower na spokojnie i może trochę mniej utartym szlakiem.
Ja zrobiłem 1 dzień rowerem za free i też nie żałuję
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 02 Gru 2024 15:15 

I się absolutnie nie dziwię :D Angkor jest na tyle super że na pewno robi niesamowite wrażenie w każdej konfiguracji.
 Profil Relacje PM off
jerzy5 lubi ten post.

#11 PostWysłany: 12 Gru 2024 16:16 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 523
Kilometry: 1 104 302
Skorzystałem z GetYourGuide i muszę przyznać, że byłem przygotowany na najgorsze. Pyk pyk i nara do hotelu. Trafił nam się przewodnik pasjonat. Typ z tak ogromną wiedzą, albo po prostu wyuczoną przez lata bywania tutaj codziennie. Zero wtopy. Bardzo ważną informacją jest jednak unikanie Angkor w Bon Om Touk czyli Water Festival. Ludzie z całego kraju zjeżdżają się do Siem i wbijają na wycieczki Angkor plus 1/4 jest zamknięta w związku ze świętem. W 2025 to 4-6.11
jerzy5 lubi ten post.

#12 PostWysłany: 09 Sty 2025 12:57 
Awatar użytkownika

Loty: 223
Kilometry: 697 251
srebrny
Czy ktoś ostatnio miał problem z zakupem biletów do Angkor online ? Od kilku dni stale wywala mi błąd.

#13 PostWysłany: 09 Sty 2025 14:37 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 523
Kilometry: 1 104 302
A jak bedziesz tam jechał ? Bo tuktukiem to po drodze staniesz kupisz w 3 minuty
ruda_laur lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości