Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Aktualne zestawienie kart "dla podróżników" znajduje się w regularnie aktualizowanym poście @seal:

dla-podroznika,181,1454&p=1567188#p1567188

a także poście @piotrkr

viewtopic.php?f=181&p=1718879#p1718879

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4014 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 197, 198, 199, 200, 201  Następna
Autor Wiadomość
#3981 PostWysłany: 24 Gru 2024 16:15 

złoty
bleemek napisał(a):
Mam upatrzoną KK Mastercard World Santander na wyjazd, ale może są jakieś lepsze bezpłatne opcje na kartę kredytową w EURO.

Tak jak napisano w euro :shock: nie ma

Bez sensu wybrzydzać, gdy ma się darmową opcję KK praktycznie bez wymagań. Pamiętaj, że piszesz o KK, gdzie wymaga się zdolności kredytowej.

Jest lepsza (z super pakietem ubezpieczeń np wypożyczenia samochodu), do tego łatwo dostępna tj KK Platinum PKO BP. Jednak jest ona bezpłatna po wykonaniu dość sporego limitu zakupów bezgotówkowych.
 Profil Relacje PM off
katka256 lubi ten post.
katka256 uważa post za pomocny.

Wczasy na Teneryfie: 7 dni z wyżywieniem w 4* hotelu za 2445 PLN. Wylot z Krakowa Wczasy na Teneryfie: 7 dni z wyżywieniem w 4* hotelu za 2445 PLN. Wylot z Krakowa
Wczasy w Tunezji: 7 dni na Dżerbie w 4* hotelu z all inclusive od 2479 PLN. Wyloty z Katowic i Warszawy Wczasy w Tunezji: 7 dni na Dżerbie w 4* hotelu z all inclusive od 2479 PLN. Wyloty z Katowic i Warszawy
#3982 PostWysłany: 25 Gru 2024 17:21 

niebieski
za 300zl warto po prostu miec taka karte, nawet nie robiac zadnego obrotu bo nie jest to wymagane do aktywacji ubezpieczenia.

Kwota (w formie braku koniecznosci zakupu ubezpieczenia) zwraca się po jednej 2 tyg. podroży.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#3983 PostWysłany: 27 Gru 2024 14:20 

A Visa Platinum w Paribas nie ma przypadkiem przewalutowania z wszystkich walut po kursie Visa ? Tam do końca roku jest chyba promocja na darmową w pierwszym roku, nawet bez obrotu, a potem tylko 30 albo 36 tys. rocznie do zwolnienia. Też masz 4 wejścia do saloników, a do tego NNW na 1,5 mln. złotych - więcej niż nawet w Visa Infinite PKO BP. Ale z drugiej strony niskie koszty leczenia (choć te milionowe w PKO BP Platinum też wg mnie za małe np. na USA) i trzeba dokupić osobno no i brak deposit waivera przy wynajmie aut.
 Profil Relacje PM off  

#3984 PostWysłany: 10 Sty 2025 19:40 

Cześć,
Chciałbym zmienić swój obecny bank i szukam konta premium (poniżej wymogów trzymania aktywów wartości 1 mln zł), które dawałoby mi jakieś benefity. Na razie pod uwagę biorę PKO BP + Visa Infinite lub Pekao SA + Karta z żubrem + Złota karta debetowa.

Za PKO BP przemawia brak przewalutowania, dostęp do saloników, concierge, spore ubezpieczenie. A z drugiej strony nie wiem, czy będę korzystał z concierge, a ubezpieczenie mam z Revolut Metal (z którego mógłbym zrezygnować).
W przypadku Pekao SA brak przewalutowania występuje dla złotej karty debetowej, ubezpieczenie dla platynowej karty z żubrem jest stosunkowo małe, natomiast każde 6zł = 1 mila. Dodatkowo mają teraz ofertę na konto oszczędnościowe 7%.

Czy są jakieś benefity lub minusy, które pominąłem? Co polecacie, jako główne konto bankowe (niekoniecznie spośród tych dwóch opcji)?
 Profil Relacje PM off  

#3985 PostWysłany: 10 Sty 2025 19:56 

Loty: 241
Kilometry: 518 043
złoty
@majkelr: a czy konto i kartę kredytową musisz mieć w jednym banku? Myślę że inne banki mają dobre konta (też te premium) a inne karty kredytowe - tu np VISA infinite z PKO BP ale oferta na konto prywatne jest wg mnie słaba.
 Profil Relacje PM off  

#3986 PostWysłany: 10 Sty 2025 20:10 

złoty
majkelr napisał(a):
Cześć,
Chciałbym zmienić swój obecny bank i szukam konta premium (poniżej wymogów trzymania aktywów wartości 1 mln zł), które dawałoby mi jakieś benefity. Na razie pod uwagę biorę PKO BP + Visa Infinite lub Pekao SA + Karta z żubrem + Złota karta debetowa.

Za PKO BP przemawia brak przewalutowania, dostęp do saloników, concierge, spore ubezpieczenie. A z drugiej strony nie wiem, czy będę korzystał z concierge, a ubezpieczenie mam z Revolut Metal (z którego mógłbym zrezygnować).
W przypadku Pekao SA brak przewalutowania występuje dla złotej karty debetowej, ubezpieczenie dla platynowej karty z żubrem jest stosunkowo małe, natomiast każde 6zł = 1 mila. Dodatkowo mają teraz ofertę na konto oszczędnościowe 7%.

Czy są jakieś benefity lub minusy, które pominąłem? Co polecacie, jako główne konto bankowe (niekoniecznie spośród tych dwóch opcji)?

Po co ci konto premium...
Zwykle darmowe np w ING skoro musisz jakieś mieć, a Karta to Infinite ING
Poniżej temat, nie ma nic na skróty

platynowa-infinite-karta-kredytowa-z-pp,1499,137060&hilit=ING?start=520

+ Informacje np na stronie ING
 Profil Relacje PM off  

#3987 PostWysłany: 11 Sty 2025 02:28 

seal napisał(a):
@majkelr: a czy konto i kartę kredytową musisz mieć w jednym banku? Myślę że inne banki mają dobre konta (też te premium) a inne karty kredytowe - tu np VISA infinite z PKO BP ale oferta na konto prywatne jest wg mnie słaba.

Miałem nadzieję, że znajdę wszystko w jednym, lecz chyba nie istnieje dobry kompromis? W takim razie, jakie banki mają dobre konta prywatne?

@dg72: Co do Infinite ING, to z tego, co czytam, wymogiem jest 500k zł inwestycji, żeby było darmowe, a to średnio mnie przekonuje.
 Profil Relacje PM off  

#3988 PostWysłany: 11 Sty 2025 08:04 

Loty: 197
Kilometry: 684 568
niebieski
@majkelr

Co do karty kredytowej to porównaj szczegółowo benefity i zakres ubezpieczeń. Nie tylko suma ubezpieczenia kosztów leczenia jest istotna (faktycznie VI PKO BP ma wysoką sumę) ale ubezpieczenie od rezygnacji, udział własny wypożyczanego samochodu i inne. Oczywiście, może nie każde będzie Ci potrzebne.
A konto premium - może i warto, ale z mojego punktu widzenia to głównym atutem jest tzw. osobisty doradca ale pod warunkiem, że kompetentny. W przeciwnym razie niewielka korzyść z konta premium.
 Profil Relacje PM off  

#3989 PostWysłany: 11 Sty 2025 13:11 

złoty
@majkelr: ale co to znaczy dla Ciebie? czego potrzebujesz? jedni potrzebują wpłatomatów za 0, drudzy przelewów zagranicznych inni jescze bezpłatnych bankomatów... ciężko tak definiować nie znając potrzeb.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#3990 PostWysłany: 11 Sty 2025 13:24 

złoty
majkelr napisał(a):
seal napisał(a):

Miałem nadzieję, że znajdę wszystko w jednym, lecz chyba nie istnieje dobry kompromis? W takim razie, jakie banki mają dobre konta prywatne?

@dg72: Co do Infinite ING, to z tego, co czytam, wymogiem jest 500k zł inwestycji, żeby było darmowe, a to średnio mnie przekonuje.

Te inwestycje to mogą być w obligacje skarbowe SP na giełdzie GPW

Jak pisałem nie ma na skróty, czytaj i jeszcze raz czytaj tematy stąd

Nie wiem z jakiej bajki jesteś tj jakie masz źródła dochodu, ale by w ogóle myśleć o KK Infinite to trzeba mieć zdolność kredytową 40000 zł - 50000 zł. Wyliczoną zdolność przez bank.
 Profil Relacje PM off  

#3991 PostWysłany: 21 Sty 2025 19:19 

Tak z innej beczki
PKO BP za chwile przestanie być używalne jako konto bankowe
https://media.pkobp.pl/376587-po-pierws ... -polskiego

Co warto wiedzieć o nowych limitach przelewów?
- Domyślny limit dzienny od 6 maja wyniesie 10 tys. zł.
- Jeśli klient miał wcześniej ustawiony wyższy limit, bank automatycznie obniży mu go do tej kwoty.
- Klient będzie mógł go podnieść do wysokości maksymalnego limitu dziennego (nawet do 300 tys. zł).
- Maksymalny limit zależeć będzie od narzędzia autoryzacji oraz dodatkowych usług bezpieczeństwa, z których korzysta dany klient.
Co należy zrobić, żeby ustawić największy dzienny limit maksymalny? Trzeba używać mobilnej autoryzacji w aplikacji IKO oraz usługi dodatkowego zabezpieczenia logowania do serwisu iPKO, dzięki której bank sprawdza wybrane cechy zachowania użytkownika w swoim serwisie internetowym. Klienci, którzy potrzebują znacznie wyższych limitów dziennych niż 300 tys. zł, będą mogli indywidualnie uzgodnić je z bankiem.
W nowej wersji regulaminu bankowości elektronicznej będą też jeszcze inne rozwiązania, które pomogą w walce z oszustwami w internecie. Szczegółowe informacje na ten temat klienci otrzymają w najbliższych tygodniach w korespondencji z banku.
 Profil Relacje PM off  

#3992 PostWysłany: 21 Sty 2025 19:26 

niebieski
W jaki sposób ta zmiana spowoduje, że „PKO BP za chwile przestanie być używalne jako konto bankowe”?
 Profil Relacje PM off  

#3993 PostWysłany: 21 Sty 2025 19:29 

Wersyfikacja bechawioralna.
Jeśli zaś chodzi o weryfikację behawioralną, to PKO jest jednym z kilku banków w Polsce, które korzystają już z takiego rozwiązania. Umożliwia ono identyfikację klienta po sposobie w jaki korzysta z komputera lub smartfona. Musi wyrazić jednak zgodę na pozyskiwanie przez bank danych behawioralnych. Spore kontrowersje wzbudza sposób, w jaki PKO pozyskuje takie zgody – jeśli klient jej nie wyrazi podczas każdego logowania, musi nie tylko podawać login i hasło do konta, ale i dodatkowo się autoryzować np. w aplikacji IKO.
https://www.cashless.pl/16463-pko-bp-limit-na-przelewy
 Profil Relacje PM off  

#3994 PostWysłany: 21 Sty 2025 19:55 
Awatar użytkownika

złoty
kmaleczki napisał(a):
musi nie tylko podawać login i hasło do konta, ale i dodatkowo się autoryzować np. w aplikacji IKO.

Login+hasło oraz sms\apka jest jest teraz standardem przy logowaniu wymaganym przez przepisy?
 Profil Relacje PM off  

#3995 PostWysłany: 21 Sty 2025 20:17 

Nie wiem jak przepisy. Ja mam login plus hasło plus sms.
Ja osobiście uważam, że behawioralna nie chroni przeciętnego "Kowalskiego" a raczej utrudni mu życie.
Sposób natomiast wymuszania jest delikatnie mówiąc kontrowersyjny. A kwota 10.000 zł w dzisiejszych czasach nie jest wielka.
Grilowania żaby ciąg dalszy.
 Profil Relacje PM off
Raphael lubi ten post.

#3996 PostWysłany: 21 Sty 2025 21:09 

niebieski
Weryfikacja behawioralna w żaden sposób nie utrudnia życia.
 Profil Relacje PM off  

#3997 PostWysłany: 21 Sty 2025 22:34 

złoty
@kmaleczki: kwotami powyżej 10ooo w rozliczeniach prywatnych się często nie operuje (pojedynczych transakcjach), i pewnie to wyszło im ze statystyk że ten próg nie będzie bolesny. Wg mnie to bardziej podniesienie bezpieczeństwa. Gdzie tu widzisz gotowanie żaby?
 Profil Relacje PM off  

#3998 PostWysłany: 22 Sty 2025 01:16 

Włączyłem weryfikację behawioralną. Ale i tak ze względu na silne uwierzytelnienie żąda ode mnie kodu sms. Czyli nie widzę progresu, chyba że dodam urządzenie do zaufanych, a tego nie mam w zwyczaju. Czyli nie włączona behawioralna potrzebny dodatkowo sms, włączona behawioralna brak urządzenia zaufanego (nie chce go) - potrzebny sms, gdzie profit poza tym dla banku. Czekam na info ze zmianami, ale 10.000 to nie dużo, a zwłaszcza w kontekście tego cytuje Od 6 maja 2025 r. bank wprowadza maksymalny limit na przelewy w serwisie internetowym iPKO. Ja na razie rozumiem że wewnętrzne też. Reasumując limit bez dodatkowych chocholich tańców staje się śmiesznie niski.
 Profil Relacje PM off  

#3999 PostWysłany: 22 Sty 2025 08:02 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
srebrny
Ja nie mam włączonej weryfikacji behawioralnej, bo nie rozumiem dokładnie, jakie dane są zbierane, jak przechowywane i do czego (mogą być) wykorzystywane, a uważam, że wszelkie dane osobiste są danymi specjalnej kategorii i im mniej takich danych o mnie jest w sieci, tym lepiej.

Co do tej zmiany w PKO, to z komunikatu nie wynika, jaki będzie limit maksymalny bez weryfikacji behawioralnej. Piszą tylko, że żeby ustawić największy możliwy limit (300k) to będzie ona wymagana. Może bez niej to będzie 100k albo 50k?

Mi 300k nigdy nie było potrzebne. Z drugiej strony 10k to za mało. 50k pewnie by wystarczyło.

Skoro już jesteśmy przy zabezpieczeniach, to strasznie denerwuje mnie proces zmiany limitów w PKO. Żeby zmienić limit, najpierw musimy przez minutę "czytać" komunikat o niebezpieczeństwach zmiany limitów. Nawet jeśli chce ten limit zmniejszyć. Mogliby pokazywać to ostrzeżenie tylko jeśli próbuje zwiększyć limit...
 Profil Relacje PM off
Raphael lubi ten post.

#4000 PostWysłany: 22 Sty 2025 08:58 

niebieski
Znacie może jakiś prosty sposób na porównywanie kursów Visy i MC w czasie rzeczywistym? Jest może od tego jakas strona, albo apka? Aplikacja Millennium coś takiego pokazuje, no ale nie będę tam specjalnie po to trzymał konta… :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4014 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 197, 198, 199, 200, 201  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 10 gości