Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 107 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Z lotniska Phuket
#101 PostWysłany: 14 Lut 2024 15:45 
Awatar użytkownika

HON fly4free
W Gmaps przystanek nazywa się „Phuket Bus Express” albo „Phuket Airport Bus Express” i owszem jest na lewo po wyjściu z terminala, tyle że krajowego, od międzynarodowego jest to też w lewo tyle że króciutki spacerek. Zawsze warto szczegółowo bo to się przydaje jak człowiek zmęczony po podróży, w nowym, zatłoczonym miejscu, a autobus za 10min odjeżdża.
 Profil Relacje PM off  

Odwiedź miasto wpisane na listę UNESCO 🇭🇷 Wycieczka do Trogiru za 870 PLN 😍 Odwiedź miasto wpisane na listę UNESCO 🇭🇷 Wycieczka do Trogiru za 870 PLN 😍
Słońce, złote plaże i pełen relaks 🏖️ 🌴All inclusive na Rodos za 2609 PLN 🍹 Słońce, złote plaże i pełen relaks 🏖️ 🌴All inclusive na Rodos za 2609 PLN 🍹
#102 PostWysłany: 26 Cze 2024 13:22 

Będę miał przesiadkę około 3,5h KUL -> HKT -> USM i chciałem się wybrać w tym czasie na tą plażę przy lotnisku Mai Khao, myślicie że czasowo jest to do spięcia? No i po drugie jak tam się łatwo/szybko dostać?
 Profil Relacje PM off  

#103 PostWysłany: 26 Cze 2024 15:35 

niebieski
Jesienią 2022 miałem trochę więcej czasu więc poszliśmy tam pieszo. Większy bagaż zostawiłem na lotnisku w biurze podróży w krajowym terminalu. Przechowalnie bagażu nieczynne.
Trochę przed plażą był punkt poboru opłat od turystów, który łatwo obejść. Zrobili tam jakiś park na bilety, ale płacić każą tylko zagranicznym.
Resztki rafy nawet można było zobaczyć.
3,5 h... chyba bym się nie wybrał, ewentualnie taksówką.
 Profil Relacje PM off  

#104 PostWysłany: 26 Cze 2024 16:38 
Awatar użytkownika

platynowy
Dlaczego nie, realnie bedzie mial 2:00-2:30h czasu. Odleglosc to max 2km - 20-30min w kazda strone na piechote. To sa 2 krajowki, jak wszystko bedzie na czas to wystarczy czasu z zapasem. Wystarczy byc na 60-40min przed odlotem na USM. Kolejki do security na domestic na kilka minut.
Jak ktos jezdzi na skuterze, mozna sie nawet pokusic o wynajecie naprzeciwko terminala, jest na screenie, formalnosci 10min max. Mozna podjechac na Nai Yang albo nawet Nai Thon to kilka/kilkanascie minut jazdy.
Mozna przesiedziec/przepic ten czas w saloniku, a mozna tez szybko zrobic planespotting :-)

Załączniki:
Zrzut ekranu 2024-06-26 o 16.32.12.png
Zrzut ekranu 2024-06-26 o 16.32.12.png [ 217.47 KiB | Obejrzany 347 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#105 PostWysłany: 30 Sty 2025 09:30 

Loty: 42
Kilometry: 77 782
Jakie macie doświadczenia z kolejkami na kontroli paszportowej na phuket? Ląduje tam (ZRH-HKT), następnie chce od razu lecieć do Bangkoku, lecz nie wiem, ile potrzebuje czasu.
Komentarze na googlach nie zachęcają do robienia w miare krótkiej przesiadki, a gdy popatrzyłem na przyloty np dzisiaj o tej godzinie (będę lądował o 7:35) to dosłownie co 5 minut coś przylatuje spoza Tajlandii.
Loty są teraz w korzystnych cenach, a zależy mi, żeby od razu przemieścić się dalej, na phuket posiedze przed powrotem.
 Profil Relacje PM off  

#106 PostWysłany: 30 Sty 2025 09:39 
Awatar użytkownika

platynowy
Chyba sam sobie odpowiedziales na pytanie :-) ?
A powaznie, wez poprawke na opoznienie lotu, kilka grubasow i kilka cieniasow to kilka tysiecy paxow w ciagu 1h, mozna postac 10min a mozna i prawie 1h. A pozniej trzeba jeszcze przejsc na terminal krajowy ok 15min, security, tam akurat jest sprawne, ale nastepne 10min. Do kupy to masz ok. 2h. plus poprawka na opoznienie i boarding zamykany na 30min przed odlotem. IMO 3-4h w miare bezpiecznie, ale ja bym celowal w 4-5h. Jak pojdzie sprawnie i bedzie za duzo 1-2h, to zawsze mozna wyjsc "na miasto" i zjesc padtaja w jakims wyszynku 500m od lotniska albo zmitrezyc czas w saloniku, akurat na HKT jest bardzo dobry na krajowkach.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
maciey uważa post za pomocny.

#107 PostWysłany: 30 Sty 2025 12:38 

HON fly4free
Tylko mogę potwierdzić, że w czasie ostatniej wizyty tam (przylot SQ z SIN) stałem kilkadziesiąt minut do kontroli paszportowej, bo akurat przyleciało kilka dużych samolotów z Europy / Azji i była spora kolejka. Min 3-4 h separacji bym zaplanował.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
maciey uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 107 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 14 gości