Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 225 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Jaki śpiwór?
#1 PostWysłany: 17 Maj 2010 14:12 
Awatar użytkownika

niebieski
Panowie i Panie, w czym spicie? :)

od jakiegos czasu nosze sie z zamiarem kupna spiwora. Z jednej strony wiadomo - chcialbym zeby byl maly, z drugiej jednak wypadałoby, zeby jakąs przyzwoitą temperature trzymal. No i nie kosztowął majątku..

Problem w tym, ze ciezko cokolwiek fajnego znalezc, a na dodatek cokolwiek znajde i wpisze w googlach - opinie są takie sobie.

Co wy polecacie?
 Profil Relacje PM off  

Luksusowy wypoczynek nad Jeziorem Ochrydzkim 🏖️ 5* hotel ze spa za 2439 PLN Luksusowy wypoczynek nad Jeziorem Ochrydzkim 🏖️ 5* hotel ze spa za 2439 PLN
Dokąd sobie zażyczysz 😮😍 Międzykontynentalne loty w różne rejony świata od 1121 PLN ✈️🎒 Dokąd sobie zażyczysz 😮😍 Międzykontynentalne loty w różne rejony świata od 1121 PLN ✈️🎒
 Temat postu: Re: Jaki śpiwór?
#2 PostWysłany: 21 Maj 2010 17:37 
Założyciel
Awatar użytkownika

Loty: 532
Kilometry: 1 264 907
Zależy do czego, ciężko o śpiwór uniwersalny (tzn ciężko o w mairę niedrogi uniwersalny śpiwór :)). Ja korzystam z dwóch - małego i taniutkiego działającego na zasadzie "zamiast koca" do krajów z ciepłym klimatem i spania pod dachem (Iceberg K0, 0,8 kg, termiki nie ma żadnej) i wyprawowego puchowego Yeti (modelu nie pamiętam), który daje komfort w temperaturach bliskich zeru, ale jest znacznie cięzszy i większy (i kilkakrotnie drozszy).

Moim zdaniem jesli śpiwór ma służyc do ogrzewania, a nie jako przykrycie - koniecznie puch, i siłą rzeczy to wydatek 500+ złotych. Natomiast do spania pod dachem, ten Iceberg sprawdza się świetnie, jest taniutki i łatwy do spakowania.

#3 PostWysłany: 21 Maj 2010 21:48 
Awatar użytkownika

niebieski
z racji tego ze lece za pare dni musialem juz kupic. Padło na outhorna bodajze, 1.3kg, termika powiedzmy po srodku czyli 6-10 stopni, ok 0 extremum wiec śpiwór typowo uniwersalny, wszędzie sie sprawdzi (tzn w zimie nie, ale w zimie raczej nie śpie pod gołym niebem/namiotem). Jak za te pieniądze co dałem (65+15wysyłka) nie jest źle, choc na aukcji zdjęcia skompresowanego śpiwora wygladały nieco inaczej niż to co mi udało się osiągnąć.. ale mieści się w plecaku, nie zajmuje aż tak dużo miejsca, wiec jest ok.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 23 Maj 2010 23:51 

Polecam cumulusa, nie jest tani, ale jak na swoje parametry (wielkość, waga, termika) nie jest tragicznie.

http://www.cumulus.pl/XLite-200,spiwory-puchowe,40.html

http://just-hike.blogspot.com/search/label/sleeping%20bags

W przypadku większych zamówień (już od 2 szt) pewne zniżki. Jakby ktoś z Wawy był zainteresowany to zapraszam na priva, bo sam mam model

http://www.cumulus.pl/Lite-Line-400,spiwory-puchowe,4.html

ale chce dokupić sobie xlite-200

#5 PostWysłany: 27 Paź 2010 19:05 

Bardzo fajna promocja jest dzisiaj w sklepie skalnik.pl. Jeśli na facebooku polubimy sklep, możemy kupić śpiwór Volven Superlight I za pół ceny (80zł zamiast 160). Volven jest mniej znaną firmą, ale mają dobre opinie np. na ngt. Producenci podają temp. komfortu 10st a śpiwór waży tylko 750g i jest malutki :D

Edit: Promocja trwa do 1.11
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 30 Lis 2010 10:40 

super sa spiwory firmy Yati.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 30 Lis 2010 11:38 

Jak już Yeti, poza tym to już wyższa liga sprzętu turystycznego jak Małachowski i Robinson. Ze swojej strony mogę dodac że kupiłem śpiworki Volven. Są baaardzo małe aż sam nie mogłem uwierzyć :). Jeszcze nie spałem w nim ale sprawiają wrażenie przyzwoitego sprzętu.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 30 Lis 2010 12:28 

Oleńka napisał(a):
Bardzo fajna promocja jest dzisiaj w sklepie skalnik.pl. Jeśli na facebooku polubimy sklep, możemy kupić śpiwór Volven Superlight I za pół ceny (80zł zamiast 160). Volven jest mniej znaną firmą, ale mają dobre opinie np. na ngt. Producenci podają temp. komfortu 10st a śpiwór waży tylko 750g i jest malutki :D

Jeśli kiedyś będziemy mieli okazję się spotkać do masz u mnie piwko, bo skorzystałem z promocji i mam rewelacyjnie mały śpiwór :). W końcu będę mógł zabierąć lustrzankę, bo ze starym spiworem brakowalo dla niej miejsca.

#9 PostWysłany: 30 Lis 2010 17:53 
Awatar użytkownika

niebieski
jasek napisał(a):
Oleńka napisał(a):

Jeśli kiedyś będziemy mieli okazję się spotkać do masz u mnie piwko, bo skorzystałem z promocji i mam rewelacyjnie mały śpiwór :). W końcu będę mógł zabierąć lustrzankę, bo ze starym spiworem brakowalo dla niej miejsca.

ja niestety przegapilem...
gdyby byla znow promocja to prosze, dajcie znac. Chetnie sobie kupie tego volvena.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 28 Sty 2011 23:54 

Ja Wam mogę natomiast poradzić jakiego śpiwora nie należy kupować. Zależało mi przede wszystkim na małej objętości i wadze, gonił mnie trochę czas, więc kupiłem w pośpiechu McKinley X-Treme Light 800 Comfort. Skusił mnie tym, że jest malutki, lekki (800g.), miękki i ma dużo pasków do ściskania. Dobrze mieści się w podręcznym, ale jeżeli chodzi o spanie, to nadaje się tylko do pomieszczeń. Napisane na nim jest, że minimalny komfort jest w 12st, a minimum absolutne to 0, ale jest to jedynie chwyt marketingowy. We wrześniu spałem w lwowskiej kamienicy z nieszczelnymi oknami i zmarzłem jak nie wiem. W ogóle nie grzeje ten śpiwór. Nie miałbym do niego pretensji, gdyby był tani, ale dałem za niego ponad 300zł.

A kolega kupił równie mały za 50zł w Tesco, dlatego jeżeli nie śpicie pod namiotami to polecam się tam wybrać:).

#11 PostWysłany: 16 Lut 2011 21:15 

Loty: 33
Kilometry: 61 640
niebieski
Na lato i ciepłe kraje, czy tez spanie pod dachem polecam spiwór Quechua S15 Ultralight
http://www.decathlon.com.pl/PL/s15-ultr ... 118776324/
Mały po spakowaniu, lekki i stosunkowo tani.
Na chłodne miejsca i spanie na zewnątrz bez miejsc o dużej wilgotności to równiez polecę puch od Cumulusa. Komfort to już każdy sobie dobierze indywidualnie w zależności od zasobności portfela i potrzeb temperaturowych.
Puchowe spiwory sa lekkie i małe po spakowaniu. Śpiwory o tej samej termice, wykonane z syntetycznym wypełnieniem są cięższe, większe objetościowo ale i tańsze.

#12 PostWysłany: 19 Wrz 2011 04:46 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 228
Kilometry: 534 135
Coś takiego będzie dobre, ?

http://allegro.pl/ultralekki-spiwor-4f- ... 50342.html

https://www.instagram.com/jiku_ty_dziku/
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 19 Wrz 2011 12:23 

Loty: 33
Kilometry: 61 640
niebieski
powinien być ok, choć osobiście wolałbym dołozyć kilka zł do Decatlonowskiego S15 ze względu na ewentualne bezproblemowe załatwianie gwarancji, a prywatnie o firmie 4F nie mam najlepszego zdania. Nie znaczy to że na jakieś sporadyczne noclegi ten śpiwór się nie nada.

#14 PostWysłany: 15 Paź 2012 16:05 
Awatar użytkownika

Loty: 408
Kilometry: 718 413
srebrny
to ja może troszeczkę odświerzę temat,
poszukuję śpiwora lekkiego i zgrabnego do standardowych podróży, spania na lotniskach, w autobusach itp :)
czy możecie polecic coś sprawdzonego ?
i oczywiscie w rozsądnej cenie max 150 - 200 zł
,

btw. nigdy nie korzystałem jeszcze z "mumii" - ich sie nie da rozłożyć jak kołdrę prawda ?
dziekuje :)
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 23 Paź 2012 12:26 

Ja sobie chwalę Loap Berg.
http://wojboy.pl/spiwor-axle-rg-p-65.html

Komfort rzeczywisty do 9st.C (facet (70kg), zmęczony, najedzony, w bieliźnie). Poniżej - trzeba narzucać ciuchy.

Myślę, że to jeden z lepszych wyborów rozmiar/cena jeśli nie stać Cię na puch.

#16 PostWysłany: 23 Paź 2012 12:36 
Awatar użytkownika

Loty: 408
Kilometry: 718 413
srebrny
a powiedz mi - bo to jest tzn "mumia" czy można go uzywać jak kołdrę ? tzn cały sie rozsuwa ?
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 29 Paź 2012 03:11 

Loty: 391
Kilometry: 612 796
niebieski
Coś takiego się nada na wiosenne temperatury i jako "koc" na lotnisku?
http://allegro.pl/6st-en-13537-b-lekki- ... 12249.html

#18 PostWysłany: 20 Lis 2012 23:44 

Witam wszystkich na forum. Prosiłbym Was o pomoc w wyborze śpiworu do schroniska. Wybieram sie tam do pracy i nie mam pojecia jaka mogla by byc temperatura w hostelu. Prawdopodobnie od 15 do 20 ale szczerze to sa tylko takie przypuszczenia. Co byscie mi polecili? Cena jaka moge przeznaczyc jest to +-100zl. z gory serdeczne dzieki za wypowiedzi. pzdr aaa zapomniałbym dodac mam 178cm wzrostu i wolałbym aby to była koperta
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 21 Lis 2012 00:14 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
Jeśli to ma być dosyć wysoki zakres temperatur, o którym wspominasz, mogę zaproponować śpiwór, który sam używam - Fjord Nansen Fredvang. Mam też drugi, "namiotowy", natomiast FN używam bardziej jako kołdry do spania w temp. pokojowej. Jest lekki i po spakowaniu zajmuje mało miejsca. Do kupienia za 130 zł (w rozm. L).
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 21 Lis 2012 00:20 

szczerze mowiąc wolałbym koperte gdyz z tego co czytam sa wygodniejsze. wpadl mi w oko FJORD NANSEN TROMSO. Co o nim powiecie? sprawdzi sie? a co jesli w tych pokojach zamiast 15 stopni bedzie np 10? sprawdzi sie? co oznaczaja oznaczenia min./przejściowa / komfort/max?

Ostatnio edytowany przez kulus018, 21 Lis 2012 00:22, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 225 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości