Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 72 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 21 Lis 2012 10:18 
Awatar użytkownika

Loty: 329
Kilometry: 547 902
HON fly4free
Uwaga

Dokladnie tak jest w Inteligo jak wspomniano w tym watku.
Wykonujesz przelew wieczorowa pora generujesz pdf :) cofasz przelew i pozamiatane.
 Profil Relacje PM off  

Odkryj Chorwację: Split i Korcula w jednej podróży za 511 PLN. Wylot z Katowic i prom Odkryj Chorwację: Split i Korcula w jednej podróży za 511 PLN. Wylot z Katowic i prom
Weekendowe loty Lufthansą do Niemiec, Włoch, Luksemburga, Rumunii i na Maltę z 3 miast od 525 PLN Weekendowe loty Lufthansą do Niemiec, Włoch, Luksemburga, Rumunii i na Maltę z 3 miast od 525 PLN
#62 PostWysłany: 21 Lis 2012 10:48 

niebieski
Wiecie sprawa jest drażliwa. Myślę również, że otrzymanie pdf jest absolutnym minimum do przeprowadzenia rezerwacji. W końcu podrabianie dokumentów jest zagrożone karą pozbawienia wolności od 3 miesięcy do 5 lat na podstawie art. 270 §1 kodeksu karnego i lepiej dla osoby, której pomagamy, żeby tego nie próbowała. W przypadku większych kwot lepiej by było, żeby te pieniądze były najpierw zaksięgowane, ale różnie z tym bywa.

Ja sam zostałem kiedyś oszukany na 16zł(!). Dla zasady nie odpuściłem aż nie otrzymałem przelewu. Tylko, że wtedy zrobiłem rezerwację przed otrzymaniem pdf, bo wiedziałem, że bilety mogą zaraz zniknąć. No i przez dobroć serca musiałem potem użerać się przez miesiąc, aż zwodzący mnie forumowicz? w końcu przelał należność.
 Profil Relacje PM off  

#63 PostWysłany: 21 Lis 2012 12:15 
Awatar użytkownika

Sama kupiłam kartę f4f, ponieważ te 20zł to nie jest jakiś wielki majątek, a przynajmniej nie muszę nikogo prosić o pomoc. Niestety karta dla Wizza + członkowstwo to już za duży wydatek na 1-2 loty na rok, dlatego zawsze staram się szukać i kupować bilety Ryanaira. Niestety nie zawsze się da, więc kto wie czy za jakiś czas nie odezwę się do kogoś z forum z prośbą o kupno biletów...

Aby jako tako ułatwić organizację forum możnaby było stworzyć nowe rangi użytkowników. Obecnie są tylko dwie - administratorzy, moderatorzy globalni. Wystarczyłoby dodać nową rangę "Pomagający" i dodać do niej wszystkich użytkowników, którzy pomagają w kupnie biletów. Do tego można im dodać nowe uprawnienia na zasadzie pisania w oddzielnym temacie (nawet widocznym tylko dla nich), gdzie mogliby się wymieniać informacjami o użytkownikach. Ewentualnie zamiast tego można też wprowadzić dla nich system punktów, tzn. taki system "podziękowań". Mogliby przy każdym użytkowniku kliknąć przycisk "Podziękuj" i w profilu użytkownika wyświetlałaby się lista osób. Coś na podobnej zasadzie jak tu:

Image.

Lepiej honorować uczciwych użytkowników niż robić niepotrzebne zamieszanie wokół tych drugich ;) Dodatkowo, aby w temacie http://www.fly4free.pl/forum/podziekowania-po-uzyczeniu-karty-zakupie-lotu-wizzair,181,6216 nie nabijać stron można wprowadzić w pierwszym poście ankietę z wylistowanymi użytkownikowami, którzy pomagają w zakupach. Każda osoba zadowolona ze współpracy mogłaby kliknąć na osobę, która kupiła jej bilet. Dodatkowo w każdej chwili można by było podejrzeć listę osób, które "głosowały" w ankiecie. W ten sposób wszystko byłoby bardziej czytelne :)

Robiłam coś podobnego na innym forum (również phpBB), więc wiem, że nie jest to jakiś większy problem :) Tylko pytanie co na to administracja forum.
___
W sumie to też nie daje 100% pewności, że ktoś jest uczciwy. Może być tak, że 5-6 razy kupi bilety po 1-2 zł i całość odda, a za 10 razem "kupi" bilety za 400 zł "na kreskę" i ich nie zwróci. Dlatego pdf/screen potwierdzenia nadania przelewu powinien być obowiązkiem ;)

#64 PostWysłany: 21 Lis 2012 13:07 

Loty: 105
Kilometry: 141 758
niebieski
Witam,
a ja mam inną zasadę - wprawdzie robię ludziom rezerwacje rzadko ale wraz z żoną dysponujemy kilkoma kontami darmowymi (część płatna)w różnych bankach. Często zdarza się, że proszący również ma w kilku bankach konto co już umożliwia "zgranie" banków i przelewy natychmiastowe. Zero ryzyka i szybko.
Dla przykładu: Citibank PLN (wiadomo) oraz EUR, bzwbk, pnbparibas, inteligo, aliorbank, ing. To już daje pewne pole manewru.
Czasem warto z pewnych tematów zrezygnować dla świętego spokoju niż później żałować straconych pieniędzy.

Wg mnie systemy punktowania, polecania, itp nie zastąpią naszego zdrowego rozsądku.
pozdrawiam

#65 PostWysłany: 21 Lis 2012 13:54 
Awatar użytkownika

niebieski
Potwierdzenie przelewu za wiele nie pomaga, chociaż na pewno minimalizuje ryzyko.
Sam zostałem oszukany przez wspomniany przez correosa sposób, kwota powyżej 1200zł.

Obecnie sprawą zajmuje się Policja, mam już telefony od matki oszusta, który wyleciał do Londynu do pracy.
Ponoć kasę ma oddać. Jednak do dziś tych pieniędzy nie mam i nie wiem czy jak mi odda pieniądze to nadal dążyć do jego ukarania.

BTW. w WBK nie działają przewy online bodajże po 21.

#66 PostWysłany: 21 Lis 2012 14:35 
Awatar użytkownika

srebrny
kerad85 napisał(a):
Potwierdzenie przelewu za wiele nie pomaga, chociaż na pewno minimalizuje ryzyko.
Sam zostałem oszukany przez wspomniany przez correosa sposób, kwota powyżej 1200zł.

Obecnie sprawą zajmuje się Policja, mam już telefony od matki oszusta, który wyleciał do Londynu do pracy.
Ponoć kasę ma oddać. Jednak do dziś tych pieniędzy nie mam i nie wiem czy jak mi odda pieniądze to nadal dążyć do jego ukarania.

Ja naprawdę Was nie rozumiem, jak można rezerwować komuś bilety za 1200 zł, nie mając środków na koncie.
Powiedz mi czym się kierowałeś robiąc tą rezerwację bez środków na koncie?
Ja mógłbym odpowiedzieć za Ciebie, ale zaraz większość pomagających mnie zaatakuje.
 Profil Relacje PM off  

#67 PostWysłany: 21 Lis 2012 15:27 
Awatar użytkownika

kerad85 napisał(a):

Przykro sie czyta takie wpisy, tym bardziej ze tez zaoszczedzilem dzieki forumowiczom pare ladnych zlotych...

BTW Napisz bom ciekawy jak policja podeszla do tematu "kupowalem bilety dla obcej osoby" dlugo trzeba bylo wyjasniac o co chodzi w ogole z kupowaniem biletow w tanich liniach?

Sent from my HTC Desire using Tapatalk 2

#68 PostWysłany: 21 Lis 2012 15:31 
Awatar użytkownika

srebrny
cekace napisał(a):
kerad85 napisał(a):

Ja naprawdę Was nie rozumiem, jak można rezerwować komuś bilety za 1200 zł, nie mając środków na koncie.
Powiedz mi czym się kierowałeś robiąc tą rezerwację bez środków na koncie?
Ja mógłbym odpowiedzieć za Ciebie, ale zaraz większość pomagających mnie zaatakuje.

dokładnie
współczując oszukanemu jednocześnie przecieram oczy ze zdumienia czytając tego typu posty

przecież to jak pożyczyć nieznajomemu z ulicy 1200 pln z nadzieją, że może odda
 Profil Relacje PM off  

#69 PostWysłany: 21 Lis 2012 15:53 
Awatar użytkownika

Mały wtręt z punktu widzenia kupującego.
Często ludzie nie są świadomi, że dla pomagającego pomoc to nie tylko kupno konkretnego biletu, ale cała obsługa konta, która zajmuje dużo czasu.
Oślepieni nadarzającą się okazją po prostu tego nie widzą. A ludzie są niestety różni, natomiast każdy mierzy innych swoją miarą... Dlatego z mojej strony wielki ukłon dla pomagających. Korzystając z okazji dzięki dla correos'a za kupno biletów do Barcelony na podstawie print screenu z DB. Teraz sobie myślę, czy czasem za niskiego napiwku nie dałem? :oops:
Sprawa tego samego banku kupującego i sprzedającego to extra ułatwienie, ale nie zawsze się da, nie wszyscy mogą w danej chwili pomóc a czas leci, bilety się sprzedają a ceny rosną. A nie wszczyscy mają czas bawić się z wieloma bankami. Moim zdaniem na miejscu byłoby ustalenie niezobowiązującego napiwku w wysokości np. 1%(?) wartości rezerwacji, ale nie mniej niż 5zł. Może to poprawiłoby trochę sytuację?
Forum się rozrosło, temat mega taniego latania trafił do mediów i niestety trzeba się liczyć, że na forum między ziarnem może trafiać się coraz więcej plew.
Pozdrawiam i dziękuję pomagającym za poświęcony czas...
 Profil Relacje PM off  

#70 PostWysłany: 21 Lis 2012 16:00 
Awatar użytkownika

niebieski
francuz2 napisał(a):
Moim zdaniem na miejscu byłoby ustalenie niezobowiązującego napiwku w wysokości np. 1%(?) wartości rezerwacji, ale nie mniej niż 5zł. Może to poprawiłoby trochę sytuację?

ale po co regulować rynek? Ja wiem, ze w czasach UE, obecnego rządu itp. modne jest narzucanie czegoś, ale IMO to bez sensu. Każdy daje tyle, ile chce (ew na ile zgodzi sie pomagajacy) i tyle.
Pamietaj, że oprocz napiwków pomagajacy w wizzie też mają z tego zysk (punkty na darmowe bilety). Wiem, ze zaraz mi sie za to dostanie, ale coz - taka prawda.

Zdecydowanie popieram w tym temacie to, co mowi rw30. Komentarz dlaczego tak sie dzieje i dlaczego pomagający kupują bez żadnych potwierdzeń zostawie dla siebie.

Nie wiem czy jest sens kontynuować ten temat. Każdy odpowiada tu za siebie, f4f ciężko nazwać nawet pośrednikiem - po prostu lista osób jest tu publicznie dostępna. Temat raczej wyczerpany.
 Profil Relacje PM off  

#71 PostWysłany: 21 Lis 2012 16:11 
Awatar użytkownika

niebieski
Mnie osobiście oszukano "dwa" razy:
- osoba, której pomagałem wielokrotnie na duże sumy i nigdy nie było problemu oszukała mnie na 220 zł - zaufałem i kupiłem na potwierdzenie PDF, okazało się sfabrykowane, kasy nie odzyskałem mimo maili, telefonów itd. Nadal próbuję. ;-)
- parę osób nigdy nie zwróciło mi za hiszpańskie podatki (łącznie ok. 250 zł) - ciekawe jak przed tym mam się zabezpieczyć @rw30, @cekace?

#72 PostWysłany: 21 Lis 2012 16:14 
Awatar użytkownika

niebieski
Za zgodną administracji zamykam.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 72 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: f0ku5, parasite oraz 36 gości