Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 25 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 03 Gru 2012 22:43 
Awatar użytkownika

srebrny
mod: wydzielony z prawdziwa-promocja-wizza-ryan-jest-na-allegro,18,19371&start=150

Skibek napisał(a):
RudyRydz napisał(a):
znam osobiscie przypadek, gdzie znajomy pracujac na kasie w supermarkeciei przy platnosci przez klienta karta, spisywal sobie do notesiku nr karty, date waznosci i te trzy cyfry zabezpieczajace (klient podawal karte kasjerowi, kasjer przejezdzal przez czytnik i zanim nawiazala sie lacznosc z bankiem to zdazyl wszystko spisac) Pol roku pozniej ogolocil te karty na zagranicznych wczasach ;)

Powinien iść pierdzieć w pasiaki !

czy Wy naprawdę na wszystkich kartach zostawiacie te 3 cyfry z tyłu karty?
nie trzeba nawet nic spisywać wystarczy mała kamerka :!:
 Profil Relacje PM off  

Wiosenne loty Ryanair do Chorwacji z 7 polskich miast już od 175 PLN. Także okołoweekendowo Wiosenne loty Ryanair do Chorwacji z 7 polskich miast już od 175 PLN. Także okołoweekendowo
Fly&drive w Portugalii za 711 PLN: Loty do Porto TAP Air Portugal z Warszawy + samochód na 7 dni Fly&drive w Portugalii za 711 PLN: Loty do Porto TAP Air Portugal z Warszawy + samochód na 7 dni
#2 PostWysłany: 04 Gru 2012 12:10 
Awatar użytkownika

Loty: 408
Kilometry: 718 413
srebrny
Te trzy cyferki można łatwo zdrapac. A zapisać sobie gdzieś w ciemnym miejscu :-)
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 04 Gru 2012 12:37 
Awatar użytkownika

Loty: 109
Kilometry: 141 606
srebrny
suszek napisał(a):
Te trzy cyferki można łatwo zdrapac. A zapisać sobie gdzieś w ciemnym miejscu :-)

nie wiem jak Tobie, ale mi zdrapanie ich łatwo nie poszło, naprawdę wymagało wysiłku usunięcie, ale w końcu się dało, ale cyfry wybite były tak mocno, że nawet po drugiej stronie karty były lekko widoczne...

A co do tricków dodatkowo zabezpieczających to opowiem anegdotę o mojej koleżance :)
Kiedyś patrzę jak płaci w sklepie jakąś kartą, na której jak wół na tylnej stronie wypisany czarnym mazakiem 4cyfrowy PIN... otwieram oczu szeroko i pytam czy zwariowała...
A ona na to: to Ty myślisz, że to prawdziwy PIN? oczywiście, że to lipny i jak ktoś mi gwizdnie kartę to gwarantuję, że pierwszą próbuje podejmie na ten pin, drugą pewnie spróbuje pin od końca... więc jeszcze trzecia próba i karta zablokowana... :)
i tak się ostatnio zastanawiałam czy nie zrobić czegoś podobnego z kodem cvv... po prostu zrobić imitację innego kodu w tym miejscu... ;)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 04 Gru 2012 13:23 

niebieski
Cytuj:
znam osobiscie przypadek, gdzie znajomy pracujac na kasie w supermarkeciei przy platnosci przez klienta karta, spisywal sobie do notesiku nr karty, date waznosci i te trzy cyfry zabezpieczajace (klient podawal karte kasjerowi, kasjer przejezdzal przez czytnik i zanim nawiazala sie lacznosc z bankiem to zdazyl wszystko spisac) Pol roku pozniej ogolocil te karty na zagranicznych wczasach ;)

Cytuj:

Tak sie zastanawiam, na ile to co Wy piszecie ma sie do starej bankowosci. Bardzo czesto jezdze po skandynawii i przypadek spisywania numerow kart -na legalu, czy uzywania imprinterow to standard. Ofiarny "na tace" tu sie daje wpisujac numer swojej karty z podpisem. Za mieszkanie tez tak kiedys placilem. Nie slyszalem, ze komus sciagneli z karty wiecej, lub uzyli ja pozniej. Z tego co wiem, to w Europie wszystkie operacje bez autoryzacji podpisem, pinem, czy fizycznie karta, mozna cofnac. Dlaczego niby paywave czy paypass maja limit dziennym do 50zl. Mysle, ze banki nie chronia klientow tylko siebie, przed roszczeniami. To nie Ameryka. Pamietam jak powodzianie po Katrinie, czy innym Andrzeju dostali pomocowe karty platnicze. W reporazu telewizyjnym ktos na zywo pokazal taka karte rzadowa do kamery i w kilka minut byla pusta (american express nie ma kodu CVV).
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 04 Gru 2012 13:46 

niebieski
Dobry trick zabezpieczający.

Tylko nie pisałbym tych cyfr tak żeby każdy w kolejce widział, lecz nieco bardziej dyskretnie.
Inaczej narażasz się na to, ze każdy gość o lepkich rękach widzący twoją kartę w twoich rękach zechce właśnie ją ukraść.
Po po prostu takie cyfry cholernie prowokują. Może to się skończyć tak że kartę Ci ktoś zaraz zwinie. Ok - kasy nie wypłaci.
Ale kłopot będziesz mieć i tak Ty - będziesz bez karty i bez kasy.

Oby nie w Singapurze :-D

#6 PostWysłany: 04 Gru 2012 13:49 
Awatar użytkownika

Loty: 408
Kilometry: 718 413
srebrny
sylwia_pl napisał(a):

A ona na to: to Ty myślisz, że to prawdziwy PIN? oczywiście, że to lipny i jak ktoś mi gwizdnie kartę to gwarantuję, że pierwszą próbuje podejmie na ten pin, drugą pewnie spróbuje pin od końca... więc jeszcze trzecia próba i karta zablokowana... :)
i tak się ostatnio zastanawiałam czy nie zrobić czegoś podobnego z kodem cvv... po prostu zrobić imitację innego kodu w tym miejscu... ;)

haha fajny pomyśł, sam juz się nad tym zastanawiam.:)

a co do cyferek to nie tyle zdrapac co trzeba wziąć coś z cienkim a ostrym "dzióbkiem" i powoli skrobać te literki. Działa :)
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 04 Gru 2012 14:09 
Awatar użytkownika

Loty: 329
Kilometry: 547 902
HON fly4free
szkoda ze nie ma mozliwosci zmiany nr CVV jak np PIN
:)
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 04 Gru 2012 15:22 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
correos napisał(a):
szkoda ze nie ma mozliwosci zmiany nr CVV jak np PIN
:)

albo w ogóle zmienić numer karty.
albo numer podać cyframi rzymskimi albo po chińsku.
codziennie bym sobie te numery zmieniał a najlepiej to bym schował kartę gdzieś głęboko, pod łóżkiem żeby mi przypadkiem ktoś nie ukradł.
chyba sie jakiś OT zrobil, nie?

wszystkich bojących informuje, że banki śledzą co i gdzie kupujecie sobie tymi kartami i gdy nagle sie pojawi dziwny zakup, w dziwnym miejscu za spora kwotę to bank może taka transakcje od tak zablokować i skontaktować sie z posiadaczem karty żeby upewnić sie czy to rzeczywiście on chce to kupić. raz skradziono mi numer karty i właśnie tak to zadziałało. inwigilacja ale taka pożyteczna.

#9 PostWysłany: 04 Gru 2012 15:42 
Awatar użytkownika

HON fly4free
namteH

ile wykonujesz transakcji karta dziennie?
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 04 Gru 2012 16:09 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
correos napisał(a):
namteH

ile wykonujesz transakcji karta dziennie?

pół

#11 PostWysłany: 04 Gru 2012 17:44 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Wykonujesz 1 transakcje na dwa dni....wiec gdy kupujesz regularnie co drugi dzien w Lidlu i postanowisz kupic lampe w IKEA zapewne bank niezwlocznie bedzie kontaktowal sie z Toba czy aby napewno Ty kupujesz lampe.

Powyzsze potraktuj z przymruzeniem oka.

Kupowalem w tym roku bilety na promy Mobilines, Corsicaferries, bilety na koleje norweskie szwedzkie, kupowalem w cholere przedmiotow na allegro itp itd i raz jedyny kupujac platny w hrywnach bilet wizzair mailem odmowe transakcji przy czym sam musialem do banku dzwonic dlaczego nei moge posluzyc sie karta. Podejdz z dystansem do wiary w banki i ich troske o srodki na Twojej karcie.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 04 Gru 2012 17:59 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
correos napisał(a):
Wykonujesz 1 transakcje na dwa dni....wiec gdy kupujesz regularnie co drugi dzien w Lidlu i postanowisz kupic lampe w IKEA zapewne bank niezwlocznie bedzie kontaktowal sie z Toba czy aby napewno Ty kupujesz lampe.

Powyzsze potraktuj z przymruzeniem oka.

Kupowalem w tym roku bilety na promy Mobilines, Corsicaferries, bilety na koleje norweskie szwedzkie, kupowalem w cholere przedmiotow na allegro itp itd i raz jedyny kupujac platny w hrywnach bilet wizzair mailem odmowe transakcji przy czym sam musialem do banku dzwonic dlaczego nei moge posluzyc sie karta. Podejdz z dystansem do wiary w banki i ich troske o srodki na Twojej karcie.

2 lata temu podawałem numer karty na stronie die bahn i 1-2 dni później zadzwonili z banku z zapytaniem czy chciałem kupic cos co dwukrotnie przewyższało limit kk w miejscowości oddalonej o 2 godziny samolotem.
banki(albo może lepiej firmy wydające karty wiec visa itd..) wiedza, ze kupujesz bilet na samolot do szwecji i nie zdziwi ich jak sobie tam kupisz lody albo lodówkę za dni parę.
jak widza, ze kupujesz w cholerę przedmiotów to pewnie pewne zachowania ich nie zdziwią a inne już tak. pewnie jest jakiś system, który to analizuje. ktoś kto robi zakupy tak jak Ty z pewnością ma inny profil w tym systemie niz np ja, który porusza sie w ścisłym zbiorze miejsc gdzie place kartami(supermarket, bilet okresowy, pociąg/samolot, hotel i to właściwie tyle).

a co do wiary w banki: jak czytam, że ktoś umożliwia komuś zobaczenie numeru CVV robiąc zakupy to juz chyba nie pozostaje nic innego jak wiara w banki skoro właściciele kart bagatelizują problem.(karty sie nie daje do łapy nikomu)

#13 PostWysłany: 04 Gru 2012 18:19 
Awatar użytkownika

srebrny
@correos

ja wiarę w banki mam ograniczoną, a szczególnie wiarę w citibank :)

Przyznam, że mając ogólnie karty kredytowe od 4 lat, miałam tylko jeden telefon z banku, gdyż druga transakcja na mojej karcie opiewała na jakieś 1500€ i była daleko poza granicami Polski. I wtedy faktycznie zadzwonili w ciągu 10min od operacji z prośbą o jej autoryzację.

Od tamtej pory mimo dalszego 'dziwnego' użytkowania tej samej karty, jak i 'nowej' wizzairowej nikt do mnie już nie dzwonił, ani mi karty nie zblokował, chociaż uważam, że kilka moich zakupów zdecydowanie powinno wygenerować jakiś alert w systemach płatniczych, gdyż zdecydowanie odbiegały od profilu pozostałych transakcji.
Ja 'niestety' mam wyrobiony odruch sprawdzania transakcji na moich kartach, więc podejrzewam, że o ile ktoś nie trafi w mój mega zapracowany okres, to bardzo szybko coś takiego wyłapię, a najpóźniej w ciągu tygodnia.
Natomiast mam nadzieję, że nigdy nie będę postawiona w sytuacji, aby przetestować jak zgłaszać taki fraud i to dalej procedować.

A tak już zupełnie na marginesie dodam, że wiele osób zakłada, że za granicami kraju obowiązują zasady podobne jak u nas.
Dla mnie niezłą terapią na bezpieczeństwo w używaniu kart jest Belgia, gdzie na paragonach z hipermarketu, za zakupy, za które płaciłam karta widnieje jak wół moje imię i nazwisko.
A największy szok miałam po wyjściu z restauracji, gdzie na paragonie zobaczyłam PEŁNY numer karty kredytowej i jej datę ważności. Więc radzę uważać z beztroskim wyrzucaniem takich paragonów do kosza.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 04 Gru 2012 18:23 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
sylwia_pl napisał(a):
ja wiarę w banki mam ograniczoną, a szczególnie wiarę w citibank :)
....

a właśnie ja mam bardzo dobre doświadczenia i w/w przykład dotyczy karty z tego banku :)

#15 PostWysłany: 06 Gru 2012 09:15 
Awatar użytkownika

srebrny
Ufajcie dalej bankom, ja po kradzieży z karty kredytowej w 2010 r. ok 3 tys. zł do dziś nie otrzymałem zwrotu tej kwoty. Reklamacja w mBanku cały czas w toku.
Sprawa w prokuraturze umorzona (sprawca namierzony, sprawa umorzona bo nikt z osób zamieszkujących nie przyznał się). Teraz w walce z bankiem powołuję się na zapis:
"Zgodnie z art. 43 punkt par. 1 pkt 1 ustawy z 19 sierpnia 2011 r. o usługach płatniczych (Dz.U. z 2011 r. nr 199, poz. 1175 z późn. zm.) dostawca wydający instrument płatniczy jest obowiązany do zapewnienia, że indywidualne zabezpieczenia instrumentu płatniczego nie są dostępne dla osób innych niż użytkownik uprawniony do korzystania z tego instrumentu. Przedmiotowa transakcja dokonana została w sklepie internetowym (...) na podstawie danych niezabezpieczonych widniejących na awersie i rewersie mojej karty kredytowej tj. numeru karty, imienia i nazwiska, daty ważności i niezabezpieczonego przez wydawcę karty numeru CVV znajdującego się na rewersie karty kredytowej."
Teraz nauczony doświadczeniem na wszystkich kartach numer CVV mam wydrapany.

Ja trochę nie rozumiem polityki banków PIN wysyłają w bezpiecznej kopercie, a CVV drukują na kartach (a na nowowydanych coraz trudniej je wymazać)
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 06 Gru 2012 11:09 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja tylko dodam od siebie, że CVV nie zawsze jest potrzebny do przeprowadzenia transkacji MO/TO/Internet. Np. taki duży sklep jak Amazon go nie wymaga.

#17 PostWysłany: 06 Gru 2012 12:09 
Awatar użytkownika

srebrny
To może podpowiem inne rozwiązanie, ale nie wiem czy jest dostępne w polskich bankach.

Skojarzyło mi się to tylko dlatego, że Chaykin wspomniał o Amazonie
Posiadam konto za granicą i tu jest możliwość w ramach konta tworzenia wirtualnej karty kredytowej.
Podaje się jaka może być maksymalna kwota transakcji (np 300€) i na ile transakcji ma być ważna (ja zawsze wybieram na 1).
Robi się transakcję, a potem karta jest blokowana. Oczywiście zadłużenie trzeba spłacić od razu, nie jak na normalnej karcie kredytowej.
I do transakcji na Amazonie korzystam właśnie z tych wirtualnych kard. Warto by sprawdzić, czy któryś z polskich banków to oferuje.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 06 Gru 2012 12:12 

w ING posiadam taką kartę.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 06 Gru 2012 12:18 

sylwia_pl napisał(a):
jest możliwość w ramach konta tworzenia wirtualnej karty kredytowej.
chyba debetowej, a nie kredytowej.
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 06 Gru 2012 12:23 
Awatar użytkownika

srebrny
vtec napisał(a):
sylwia_pl napisał(a):
jest możliwość w ramach konta tworzenia wirtualnej karty kredytowej.
chyba debetowej, a nie kredytowej.

W opisie mojego banku nazywa się to kredytowa, szczegółowiej jest to Visa (nie Visa electron czy coś)
Nie jest to prawdziwa karta, służy tylko temu, by przy płatnościach w necie 'wyglądała' jak kredytowa, choć wcale nią de facto nie jest.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 25 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 13 gości