Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 119 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
#81 PostWysłany: 11 Gru 2012 16:00 

Loty: 466
Kilometry: 1 035 309
srebrny
Fakty są takie :)

kupiłam 24.10.2012 cztery bilety dla mojej znajomej na trasie WMI-Barcelona-WMI, oni teraz tam sa (pobyt 7-12.12)
Płaciłam właśnie ta kartą za te bilety. ale skoro opłata miała być uwzględniona, to dlaczego ją ściągnieto??

Odkryj Chorwację: Split i Korcula w jednej podróży za 511 PLN. Wylot z Katowic i prom Odkryj Chorwację: Split i Korcula w jednej podróży za 511 PLN. Wylot z Katowic i prom
Weekendowe loty Lufthansą do Niemiec, Włoch, Luksemburga, Rumunii i na Maltę z 3 miast od 525 PLN Weekendowe loty Lufthansą do Niemiec, Włoch, Luksemburga, Rumunii i na Maltę z 3 miast od 525 PLN
#82 PostWysłany: 11 Gru 2012 16:03 

Być może Ryanair się "walnął" i obciążył kartę, na co wskazywałaby kwota, ale nic na pewno nie wiadomo.
 Profil Relacje PM off  

#83 PostWysłany: 11 Gru 2012 16:04 
Awatar użytkownika

Loty: 109
Kilometry: 141 606
srebrny
sugeruję jednak telefon do Ryanair z prośbą o wyjaśnienie sprawy
 Profil Relacje PM off  

#84 PostWysłany: 11 Gru 2012 16:08 

srebrny
nawet jeśli okaże się, że niesłusznie pobrali podatek to dalej jest to nieautoryzowane uzycie:)

#85 PostWysłany: 11 Gru 2012 16:11 

maxima napisał(a):
nawet jeśli okaże się, że niesłusznie pobrali podatek to dalej jest to nieautoryzowane uzycie:)

Dokładnie, gdyby ten temat był kilka miesięcy temu to pewnie każdy od razu by skojarzył to z opłatami w Hiszpanii. Natomiast teraz po różnych tematach z oszustwami należy być czujnym. Poza tym sprawa jeszcze nie jest wyjaśniona, zarówno złodziej, prezent od męża oraz opłata hiszpańska są tylko przypuszczeniami.
 Profil Relacje PM off  

#86 PostWysłany: 11 Gru 2012 16:18 

srebrny
dzwonię do Ryana niech to sprawdzą...

#87 PostWysłany: 11 Gru 2012 16:24 

srebrny
na infolinii nic nie wiedzą - gość widzi obciążenie, twierdzi, że to nie podatek, bo ten był pobierany w lipcu ...

jedyne co mi radzi to wysłać fax do Irlandii....

chyba szybciej pójdzie w banku... no i muszę poczekać do czwartku, żeby zobaczyć co to za obciążenie

Ostatnio edytowany przez maxima, 11 Gru 2012 18:00, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#88 PostWysłany: 11 Gru 2012 17:41 
Awatar użytkownika

srebrny
Jak podatek mógł być pobrany w lipcu jak rezerwowałaś w październiku ?
Sprawdź czy na pierwotnie opłaconej rezerwacji jest ten "hiszpański" podatek.
 Profil Relacje PM off  

#89 PostWysłany: 11 Gru 2012 17:50 

srebrny
mezzo napisał(a):
Jak podatek mógł być pobrany w lipcu jak rezerwowałaś w październiku ?
Sprawdź czy na pierwotnie opłaconej rezerwacji jest ten "hiszpański" podatek.

a jak mogę to sprawdzić? Z info ryana też wynika, że on był już w cenie podczas rezerwacji. Gość na infolinii tez twierdzi, że to raczej nie podatek, ale on nie widzi szczegółów i mam się kontaktować faxem z Irlandia, bo on nic nie wie...

#90 PostWysłany: 11 Gru 2012 17:52 
Awatar użytkownika

srebrny
maxima napisał(a):
chyba szybciej pójdzie w banku... no i muszę poczekać do czwartku, żeby zobaczyć co to za obciążenie

A pytałaś w banku czy w przypadku zablokowania tej karty jest możliwe zrobienie na niej zdarzenia księgowania transakcji?
Bo logika mówi, że jeśli karta jest zablokowana, to transakcja powinna zostać odrzucona, ale upewnij się w swoim banku,
bo co bank to może być inna zasada.
 Profil Relacje PM off  

#91 PostWysłany: 11 Gru 2012 17:56 

srebrny
Weszłam z ciekawości na tą rezerwację do Barcelony koleżanki - oni już tam są, podejrzewam, że odprawili sie od razu w obie strony.
Status rezerwacji: niepotwierdzone

Nie wiem czy to nie jest dziwne....

Załączniki:
rew.jpg
rew.jpg [ 250.74 KiB | Obejrzany 376 razy ]

#92 PostWysłany: 11 Gru 2012 17:58 
Awatar użytkownika

srebrny
ja też mam niepotwierdzone na jutrzejszy lot CRL-WMI, na który się już odprawiłam, to nic nie znaczy (i hope ;P )

a tak poważniej to chyba ten status zależy od tego przez jaką opcję weszłaś, jeśli weszłaś przez 'zmień lot' czy coś to widnieje jako niepotwierdzony, bo zmiany jeszcze nie potwierdziłaś.
 Profil Relacje PM off  

#93 PostWysłany: 11 Gru 2012 17:59 

srebrny
sylwia_pl napisał(a):
maxima napisał(a):

A pytałaś w banku czy w przypadku zablokowania tej karty jest możliwe zrobienie na niej zdarzenia księgowania transakcji?
Bo logika mówi, że jeśli karta jest zablokowana, to transakcja powinna zostać odrzucona, ale upewnij się w swoim banku,
bo co bank to może być inna zasada.

Nie wiem czy dobrze rozumiem Twoje pytanie :)
Najpierw pojawiła się ta dziwna transakcja, potem zgłosiłam do banku i zrobiłam blokadę.

Myślę, że ta transakcja zostanie rozliczona, bo w blokadach mam też inne zakupy, które robiłam i dziwne by było, gdyby ich nie rozliczyli. Bank nie rozliczy transakcji zrobionych po zgłoszeniu żądania blokady karty....

#94 PostWysłany: 11 Gru 2012 18:00 

srebrny
sylwia_pl napisał(a):
ja też mam niepotwierdzone na jutrzejszy lot CRL-WMI, na który się już odprawiłam, to nic nie znaczy (i hope ;P )

no to dobrze:) chyba :) jakoś tam dolecieli, więc chyba też wrócą :)

#95 PostWysłany: 11 Gru 2012 18:05 

srebrny
|...o...| napisał(a):
Po pierwsze niewazne czy strata to 1 PLN czy wiecej, o takim fakcie zawsze nalezy powiadomic swojego wydawce karty i ew. policje, jesli zgina Ci dokument o zawsze zglaszaj to na policji nawet jesli wydaje CI sie ze je sam/a gdzies zgubiles/as. Nie zastanawiac sie tylko powiadomic i nalepiej miec to zgloszenie na pismie.

A jesli chodzi o wyciagniecie Twoich danych to nie dostalas ostatnio jakiegos emaila od swojego banku odnosnie potwierdzenia jakis danych ??
Ew. nie kupowalas cos przez internet ??

Moim zdaniem dane wyciekly przez kompa do internetu ... ostatnio zrezygnowalem z karty ING Slaski po tym jak wprowadzili swoja weryfikacje '3D Security' gdzie oprocz normalnych danych mam jeszcze logowac sie na swoim kacie bankowym celem potwierdzenia danej transakcji. To jakas paranoia mam jesze wiecej danych podawc ew. programowi sledzacemu aby calkiem mogl wlesc na moje konto w banku ???

też zależy mi bardziej na zasadzie i ew. ukaraniu złodzieja (jeśli to rzeczywiście nie podatek, choć nawet jeśli, to miało go nie być).
Wiadomo, że płaciłam na necie - ale raczej korzystam z zaufanych serwisów, a nie kwiatków o których nikt nie słyszał.

#96 PostWysłany: 11 Gru 2012 19:45 

|...o...| napisał(a):
Moim zdaniem dane wyciekly przez kompa do internetu ... ostatnio zrezygnowalem z karty ING Slaski po tym jak wprowadzili swoja weryfikacje '3D Security' gdzie oprocz normalnych danych mam jeszcze logowac sie na swoim kacie bankowym celem potwierdzenia danej transakcji. To jakas paranoia mam jesze wiecej danych podawc ew. programowi sledzacemu aby calkiem mogl wlesc na moje konto w banku ???

Trolujesz prawda?
Przecież 3Dsec jest właśnie po to, aby szczelniej zabezpieczyć Twoje finanse przy płatnościach w sieci.
Nie wiem jak w ING, ale zazwyczaj w innych bankach polega to na podaniu jednorazowego kodu SMS.
 Profil Relacje PM off  

#97 PostWysłany: 11 Gru 2012 20:12 
Awatar użytkownika

srebrny
@|...o...|
Płatność kartą i przekierowanie do konta?
Nie wiem czy nie mylisz dwóch rzeczy. Bo 3D secure to potwierdzenie sms'em transakcji wykonywanych on-line kartą.
Nie wybrałeś przypadkiem płatności w jakimś PayU (lub tym podobnym) płatności przelewem? Bo to jedyna sytuacja, w której ktoś Cię przekieruje do Twojego konta, byś dokonał płatności.
 Profil Relacje PM off  

#98 PostWysłany: 11 Gru 2012 20:15 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
srebrny
sylwia_pl napisał(a):
@|...o...|
Nie wiem czy nie mylisz dwóch rzeczy. Bo 3D secure to potwierdzenie sms'em transakcji wykonywanych on-line kartą.
Nie wybrałeś przypadkiem płatności w jakimś PayU (lub tym podobnym) płatności przelewem? Bo to jedyna sytuacja, w której ktoś Cię przekieruje do Twojego konta, byś dokonał płatności.

Mnie czasami przekierowuje BZWBK przy płatności online na swoją stronę, każą się zalogować i potem dopiero wysyłają hasło sms żeby wpisać.
 Profil Relacje PM off  

#99 PostWysłany: 11 Gru 2012 20:18 
Awatar użytkownika

srebrny
zbyhu napisał(a):
sylwia_pl napisał(a):
@|...o...|

Mnie czasami przekierowuje BZWBK przy płatności online na swoją stronę, każą się zalogować i potem dopiero wysyłają hasło sms żeby wpisać.

W takim razie i ja uznaję to za dziwne
A logowanie do konta jest zabezpieczone czymś? (losowe litery z hasła lub/i hasło generowane z tokena itd ) ?
 Profil Relacje PM off  

#100 PostWysłany: 11 Gru 2012 20:23 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
srebrny
sylwia_pl napisał(a):
zbyhu napisał(a):
sylwia_pl napisał(a):
@|...o...|

W takim razie i ja uznaję to za dziwne
A logowanie do konta jest zabezpieczone czymś? (losowe litery z hasła lub/i hasło generowane z tokena itd ) ?

Nie pamiętam w tym momencie, ale jestem na 80% pewny że nie.
Wychodzę z założenia że to mnie w jakimś stopniu zabezpiecza jak mi ukradną kartę, ale rzeczywiście przy keyloggerze miałbym problem.
Z drugiej strony na kontach w tym banku nie trzymam pieniędzy, a do każdego przelewu i tak idzie jeszcze hasło sms.

Ostatnio edytowany przez zbyhu, 11 Gru 2012 20:26, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 119 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: parasite, tetr1s oraz 41 gości