Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 321 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 17  Następna
Autor Wiadomość
#181 PostWysłany: 13 Sty 2013 16:46 
Awatar użytkownika

niebieski
djluck napisał(a):
Chcialem kupic wizz discount jednak czytam i czytam ten temat i zastanawiam sie czy nie bedzie lepiej jak zaloze konto w city banku i przeczekam na szanse otrzymania wizz discount za darmo? Nie posiadam ani konta wizz ani karty city, ktora opcja bedzie dla mnie najlepsza?

Jak sobie założysz konto to nic z tego nie będzie : ) Tylko karta Ciebie ratuje. Śledź ten wątek przez nadchodzące tygodnie, jak dotąd nie kupiłeś to jeszcze możesz troszkę poszekać.

kerad85 napisał(a):
Na pewno lepiej otworzyć kartę w jakieś promocji z premią 200zł. Wtedy chociaż będziecie mieli jakieś środki na bilety dla siebie, za które nie zapłacicie prowizji. Taki był cel Wizzaira, żeby osoby z kartami nie kupowały już setek biletów innym osobom.

Szkoda, że inaczej tego nie rozwiązali. Ja osobiście wolałbym pozbyć się CB na karcie w zamian za -8EUR/odcinek lotu. Albo -8EUR/odcinek tylko dla posiadacza karty, bez żadnych 9 osób towarzyszących...

Fly&drive po Hiszpanii za 936 PLN. Loty do Oviedo (powrót z Bilbao) z Poznania + auto na 4 dni Fly&drive po Hiszpanii za 936 PLN. Loty do Oviedo (powrót z Bilbao) z Poznania + auto na 4 dni
Odkryj Chorwację: Split i Korcula w jednej podróży za 511 PLN. Wylot z Katowic i prom Odkryj Chorwację: Split i Korcula w jednej podróży za 511 PLN. Wylot z Katowic i prom
#182 PostWysłany: 13 Sty 2013 17:10 

Ja nie rozumie jednej rzeczy, opłata administracyjna za kartę to 27zł, płacąc przelewem 18zł.
Nie ma w tym logiki, kupuję karte City tylko po to żeby dostać przy okazji za free WDC i zbierać punkty, ale taniej będzie mi płacić czymś innym przy zakupie biletów? Przecież pierwotne założenie tego typu kart to nie płacić opłaty administracyjnej lub płacić ją jak najmniejszą.
 Profil Relacje PM off  

#183 PostWysłany: 13 Sty 2013 17:31 

a patrząc aktualnie po cenach biletów to chyba ludzie zostano przy kartach bo bilety coś bardzo podrożały?w taki sposób że tylko WDC daje zniżke na prawie wszystkich kierunkach brak biletów za 4,19, i jak tak zostanie na stałe to wszyscy zostawią karty .........albo przynajmniej jedna karta dla grupy często latającej
 Profil Relacje PM off  

#184 PostWysłany: 13 Sty 2013 17:38 

Absolutnie się zgadzam z dwoma ostatnimi przedmówcami. Wielka szkoda, że tego nie rozwiązali inaczej. Jeśli już chcieli podwyższyć opłatę, to nie rozumię, dlacego nie zrobili 18 zł na przykład, żeby wyrównać to z kosztem przelewu.

Po dłuższym namyśle dochodzę do wniosku, że Wizz stwierdził, że utrzymywanie stałych klientów im się nie opłaca.

Tanie loty to nie jest branża, w której opłacałoby się utrzymywanie grupy stałych klientów i tworzenie systemu zniżek dla nich na długie lata, żeby mogli coraz taniej kupować bilety i uzyskiwać zniżki. Jeśliby tak było, to bilety dla posiadaczy kart, nazwijmy to, stałego klienta byłyby coraz tańsze, a droższe dla innych, tymczasem, wychodzi na to, że jest inaczej. Uważam, że oni po prostu planują takie akcje na rok-dwa, a potem znów następuje co innego np. Ryan Pass, który okazał się kompletnym niewypałem. Widać, że Wizz ocenił, że współpraca z Citi im się średnio opłaca i teraz następuje forsowanie pomysłu i przyciąganie klienteli, która zachce zamrozić 300 EUR na ich koncie... Co będzie za rok, dwa? Ciężko powiedzieć, ale podejrzewam, że coś podobnego, kolejna karta? może Visa tym razem? Może naklejki i bloczki do zbierania puntków za odbyte loty? Może jakieś vouchery i tak w koło Macieju...

Ostatnio edytowany przez smkmx, 14 Sty 2013 00:09, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#185 PostWysłany: 13 Sty 2013 17:41 

MARIO1 napisał(a):
a patrząc aktualnie po cenach biletów to chyba ludzie zostano przy kartach bo bilety coś bardzo podrożały?w taki sposób że tylko WDC daje zniżke na prawie wszystkich kierunkach brak biletów za 4,19, i jak tak zostanie na stałe to wszyscy zostawią karty .........albo przynajmniej jedna karta dla grupy często latającej

Ale WDC można zakupić bez posiadania karty.
 Profil Relacje PM off  

#186 PostWysłany: 13 Sty 2013 17:51 

tak tylko niektórzy mają karte bez WDC i pewnie by ją oddali teraz a tak po zmianie dylemat jakie będą ceny biletów?
co tańsze zakup WDC czy koszt utrzymania karty?
 Profil Relacje PM off  

#187 PostWysłany: 13 Sty 2013 17:54 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
srebrny
Utrzymanie karty: 96 zł
WDC: 130 zł albo 85 zł przy przedłużaniu

Z tym, że można z Citi wynegocjować kartę za free. Plus przy korzystaniu z niej zawsze jakiś CB wpadnie.
 Profil Relacje PM off  

#188 PostWysłany: 13 Sty 2013 23:20 

niebieski
A ja mam wrażenie, że dopiero po tej zmianie system jest sprawiedliwy i promuje osoby rzeczywiście zainteresowane używaniem karty Citi. Karta nie będzie już służyć do "załatwiania" tańszych biletów dla osób obcych. W nowym systemie co jakiś czas jej właściciel będzie mógł polecieć sobie "za darmo" czyli za punkty z cashback. Jeśli nazbiera ich wystarczająco dużo - zabierze rodzinę, czy znajomych. Aby to zrobić musi wydawać dużo - aby zdobyć dużo punktów. I o to chodzi w tym biznesie - dużo wydawaj, dostaniesz nagrodę. Przywileje, które były dotychczas, były jakąś parodią systemu marketingowego. Było - minęło, wielu skorzystało, teraz trzeba się bardziej postarać aby polecieć tanio. Teraz darmowy bilet będzie rzeczywiście nagrodą.

Wszyscy którzy kiedyś kupili bilety za pośrednictwem osoby posiadającej kartę, teraz dowiedzą się, że sami muszą ją sobie wyrobić, zbierać punkty i na tym zyskiwać. To właśnie może napędzić nowych klientów bankowi. Dodatkową zachętą jest WDC za darmo. A ze zniesieniem opłat za kartę nie miałem żadnego problemu. Nie za bardzo rozumiem więc, dlaczego osoby posiadające kartę miałyby z niej masowo rezygnować - osoby takie jak ja, a jest ich zapewne większość, zbierają punkty dla siebie, aby gdzieś się wyrwać od czasu do czasu. I tyle, dla nich nic się nie zmieni.

"Nie ogarniam świata" jak rzekł był Kapuściński, chciałbym zmienić na "nie ogarniam chciwości", bo świat jakoś ogarniam, mimo iż widziałem dopiero jego maleńki kawałek.

#189 PostWysłany: 14 Sty 2013 00:16 

Loty: 31
Kilometry: 89 760
niebieski
Ja już pisałem o tym, że zwolnienie z opłaty zwolnieniem, ale osoby które mają kartę co najmniej od kilku miesięcy i mające na niej niezłe obroty powinny walczyć o darmowe punkty od CITI. Ja w listopadzie w ten sposób załatwiłem sobie 1000 mil M&M dochowując wierności CITI-LOT :). Myślę, że CITI "dobrym" klientom będzie w stanie zaoferować pakiet 1000 punktów Wizz, a za 100 zł można kilka lotów Landryną odbyć.
 Profil Relacje PM off  

#190 PostWysłany: 14 Sty 2013 00:20 

Częściowo się z Tobą zgodzę, częściowo nie.

Brak haraczu nazywasz parodią systemu marketingowego? Przecież nie od dziś wiadomo, a temat był już wałkowany ze 100 razy, że tego rodzaju opłata jest wymysłem linii i jest dokładnie odwrotnie niż twierdzisz - naliczanie tego typu opłaty jest parodią w wykonaniu ich działu marketingu.

Druga sprawa, zastanowiłeś się kiedyś nad tym, że nie każda osoba, a szczególnie młodsi podróżnicy ma możliwość uzyskać tę kartę? Wymagania ze strony banku są dość wysokie (dochód), zdarzały się odmowy i o tym na forum też było, to nie jest "delfinek" z Mbanku, którego każdy może otrzymać kiedy zechce...
 Profil Relacje PM off  

#191 PostWysłany: 14 Sty 2013 00:25 
Awatar użytkownika

pozatym nie kazdy pracuje w kraju, a to podstawowy warunek,,
 Profil Relacje PM off  

#192 PostWysłany: 14 Sty 2013 10:19 

niebieski
smkmx napisał(a):
Brak haraczu nazywasz parodią systemu marketingowego? Przecież nie od dziś wiadomo, a temat był już wałkowany ze 100 razy, że tego rodzaju opłata jest wymysłem linii i jest dokładnie odwrotnie niż twierdzisz - naliczanie tego typu opłaty jest parodią w wykonaniu ich działu marketingu.

Oczywiście, że opłata ta jest wymysłem linii, ale jej znaczenie jest inne - z jednej strony z punktu widzenia marketingowego Wizz może podać nieco niższą cenę biletu (nie uwzględniającą jej), a z drugiej strony i tak w założeniach biznesowych zakładają, że większa część osób i tak ją zapłaci. Dlaczego mieliby rozszerzać listę uprawnionych ponad minimum (w naszym wypadku - zwolnienie tylko za punkty)? Liczba osób, które wykryły, że można tę opłatę obejść, tak bardzo się rozrosła, że zlikwidowali ten przywilej (szczerze mówiąc, również dzięki F4F).
Nawiasem mówiąc, dlaczego na tym forum nie wątku na kilkadziesiąt stron z narzekaniami, że w programie Miles and More zakup biletu na mile standardowo nie zwalnia z opłat "lotniskowych", "paliwowych" i Bóg wie jakich jeszcze, stanowiących często większą część biletu? To, wbrew pozorom, dość analogiczne w założeniu programy (przy zbieraniu mil na kartę).

smkmx napisał(a):
Druga sprawa, zastanowiłeś się kiedyś nad tym, że nie każda osoba, a szczególnie młodsi podróżnicy ma możliwość uzyskać tę kartę? Wymagania ze strony banku są dość wysokie (dochód), zdarzały się odmowy i o tym na forum też było, to nie jest "delfinek" z Mbanku, którego każdy może otrzymać kiedy zechce...

I tu dochodzimy do sedna - osoby nie uzyskujące dochodów, nie pracujące - są "bezwartościowe" (przepraszam, mam nadzieję, że nikt się nie obrazi) dla banku. Pamiętajmy, że to bank jest wystawcą karty, to tam mają ludzie zakładać konta, zadłużać się na karcie, słowem generować przychody itp. Program partnerski z Wizzairem jest tylko zachętą, ale w dotychczasowym wydaniu kosztował zbyt wiele. Korzystały z niego osoby nie mające żadnych relacji biznesowych ani z bankiem ani z linią lotniczą.

#193 PostWysłany: 14 Sty 2013 12:28 

Z naszego niskobudżetowego punktu widzenia ta opłata była jest i będzie haraczem. Właśnie to, o czym prawisz, że linie mogą dodawać ją kiedy chcą, a nie muszą tego robić, jest z ich strony niefair, bo wpływa to na mniejszą przejrzystość przy zakupie, a bazuje na niewiedzy przeciętnego podróżnika myślącego, że jest to rzeczywista opłata, którą trzeba ponieść za płatność kartą.

Nie uczestniczę w Miles and More, bo rzadziej latam liniami, które są zrzeszone w programie, ale ogólnie wiadomo przecież, że nie jest to program jednej kompanii lotniczej, a więc odpowiedź na pytanie, dlaczego karta nie zwalnia z opłaty za rezerwację jest raczej oczywista. Sądzę, że uzgodnienie zniesienia opłaty przez wiele linii byłoby naprawdę cieżko zrealizować.

Mówienie o biznesowych relacjach w kontekście naszego latania za 4 czy 19 zł jakoś mnie bawi. Tak samo jak mniemanie, że jest się ‘wartościowym’ klientem banku, bo udało się uzyskać kartę. Mam wrażenie, że niektórzy już całkiem poobrastali w piórka. Więcej empatii zalecam.
 Profil Relacje PM off  

#194 PostWysłany: 14 Sty 2013 12:51 

Staram się patrze na problem z dwóch stron. Z jednej faktycznie te opłaty są irytujące (i chyba już Ryan wprowadził paradoksalnie dość sensowną politykę 2% za kredytówki, bo to na nich interchange jest najwyższy) - bo płacimy w zasadzie za nic. Z drugiej strony tych ultralowcostowych heavy userów (nas ^^) jest paradoksalnie niewielu (to jakiś procent wszystkich pasażerów) - więc nie ma to większego wpływu na operacje przewoźnika. W biznesie nie jest tak, że z każdej glowy masz osiagnąć bezpośredni dochód - możesz na czymś ponieść stratę, jeśli to wygeneruje większy dochód w innym miejscu - w ten sposób Ryan czy Wizz pozwalając nam kupić bilet za bezecn wykupują sabie najtańszą i najlepszą reklamę (Word-of-Mouth) - "Leciałeś za złotówkę - OMG - niemożliwe ja też chcę! I powiem o tym znajomym". Do tego nawet my czasem kupimy Snickersa na pokłądzie czy do rezerwacji dorzucimy bagaż rejestrowany ;)
 Profil Relacje PM off  

#195 PostWysłany: 14 Sty 2013 13:29 

niebieski
Haracz - doprawdy nie pojmuję dlaczego to słowo zdobyło tu taką popularność w odniesieniu do linii lotniczych. Przecież na co dzień mamy do czynienia z identycznymi opłatami wziętymi "z czapy" choćby opłata za trzaśnięcie drzwiami w taksówce, opłata za miejscówkę w PKP. Haraczem jest wszystko co płacimy ponad wartość wytworzenia np. w paliwie - akcyza, opłata paliwowa czy nawet zwykły poczciwy podatek VAT. Wszystko to jest uznaniowe i nakładane w zależności od potrzeb budżetu państwa. Dlaczego w liniach lotniczych miałoby być inaczej? Potrzebują pieniędzy to wprowadzają opłaty, i tyle. Ale czemu od razu "haracz" - jakąś wojnę z nimi prowadzimy czy co?

W M&M możesz wykupić zniesienie opłat za kolejne kilkanaście tysięcy mil - nie ma więc problemu, że linii jest wiele. To tylko kwestia dodatkowej opłaty (płatnej milami) - czyż nie przypomina naszego "haraczu"?

No i doszliśmy do empatii - tutaj wszyscy się użalają, jak to linie lotnicze są niedobre. Akurat wielkiego smutku z powodu, że komuś będzie trudniej kupić bilet za 4 złote to nie mam, ale przyznaję, że napisałem kilka postów ustawiając się niejako "z drugiej strony barykady". Inny punkt widzenia też jest cenny.

#196 PostWysłany: 14 Sty 2013 14:11 
Awatar użytkownika

Loty: 12
Kilometry: 8 834
niebieski
Gleba3 napisał(a):
Akurat wielkiego smutku z powodu, że komuś będzie trudniej kupić bilet za 4 złote to nie mam, ale przyznaję, że napisałem kilka postów ustawiając się niejako "z drugiej strony barykady". Inny punkt widzenia też jest cenny.
Tu nie chodzi o 4 czy 40 złotych. Czytelniejsze dla nabywcy jest podanie KWOTY CAŁKOWITEJ jako kwoty wyjściowej. Niestety ale kupując bilet za 4 złote który w końcu dla bardzo wielu okazuje się biletem np. za 90 lub 190 zł powoduje pewien niesmak. Gdybym od razu wiedział ze jest to 90 zł to było by ok a tak mimo że płace tyle samo czuję się lekko nabity w butelkę. Pisałem wcześniej wszystko opiera się na statystyce. Jakiś magik wyliczył że aby przelot przyniósł zysk musi być iles biletów po tyle a tyle + ileś bagaży + ileś dodatkowych dochodów. Jak czegoś brakuje to zawsze można jeszcze zmniejszyć bagaż by przechodziła tylko torebka damska lub dołożyć np 20 zł za plecak mały. Zobaczycie Wizz wróci do Modlina i ...nagle się okaże że ogłosi MEGA promocję. Dla tych co potrafią oddzielić ziarno od plew będzie to oznaczało jedno - na Okęciu dostali po kieszeni i musieli sobie to odbić.
 Profil Relacje PM off  

#197 PostWysłany: 14 Sty 2013 15:16 
Awatar użytkownika

Loty: 329
Kilometry: 547 902
HON fly4free
arafat111

wizz, ryan etc obudził w ludziach potrzebę, uroki /zwał jak chciał/ latania
niektorych tez od tego uzaleznil - latanie moze byc takim samym nalogiem jak kazdy inny

efekt odstawienia boli
 Profil Relacje PM off  

#198 PostWysłany: 14 Sty 2013 15:18 

to jest chyba sedno problemu;)
 Profil Relacje PM off  

#199 PostWysłany: 14 Sty 2013 23:37 

Bank Handlowy chyba dla wszystkich zniesie opłatę za kartę.
W odpowiedzi na elektroniczną wiadomość zostawioną bankowi, o rezygnacji z karty z powodu zmiany polityki Wiizzair, dziś zadzwoniła do Mnie pani z banku, najpierw gadka czy nie uważam korzystnego uzyskania WDC, po moim zaprzeczeniu ( bo różnica w opłacie za kartę a za członkostwo WDC to nieco ponad 30 zł) została zniesiona Mi opłata roczna za kartę, bez konieczności comiesięcznej minimalnych zakupów ( ktoś na forum pisał że dostał brak opłaty jeśli wyda więcej niż 500zł/mc). Jak to wygląda u was?
 Profil Relacje PM off  

#200 PostWysłany: 15 Sty 2013 00:32 

Maciek_Sosnowiec napisał(a):
Bank Handlowy chyba dla wszystkich zniesie opłatę za kartę.
W odpowiedzi na elektroniczną wiadomość zostawioną bankowi, o rezygnacji z karty z powodu zmiany polityki Wiizzair, dziś zadzwoniła do Mnie pani z banku, najpierw gadka czy nie uważam korzystnego uzyskania WDC, po moim zaprzeczeniu ( bo różnica w opłacie za kartę a za członkostwo WDC to nieco ponad 30 zł) została zniesiona Mi opłata roczna za kartę, bez konieczności comiesięcznej minimalnych zakupów ( ktoś na forum pisał że dostał brak opłaty jeśli wyda więcej niż 500zł/mc). Jak to wygląda u was?

Ja miałem kartę do tej pory za darmo, zgłosiłem elektronicznie, że jej już nie chcę w związku ze zmianami i zaproponowali mi zniesienie opłaty na kolejny rok, bez żadnych warunków.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 321 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 17  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 16 gości