Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 05 Lut 2013 12:32 

Loty: 139
Kilometry: 282 345
niebieski
Przymierzam się pomału do zakupu biletów do Rzymu na kwiecień. Forum śledzę co prawda od dawna, ale zmiany ciągłe zmiany, nie za wszystkim człowiek nadąża więc wybaczcie oczywiste dla Was pytania.
Ponieważ tych biletów Warszawa/Modlin? - Rzym - Warszawa ma być w sumie 8, mam kilka próśb o porady dot. takiej rezerwacji.
W grę oczywiście wchodzą Ryan i Wizz.
1) Czy pomocni ludzie z allegro pomogą kupić bilety na Ryana na tyle osób? Wychodzi mi oszczędność ok. 400 zł przy tylu biletach więc gra warta świeczki.
2) Jeśli rezerwacja miałaby być z Wizza to minimalne koszty dodatkowe przy przelewie 18 zł x 8 osób x 2 to 288 zł. Czy warto zatem zakładać konto Wizz samemu? Może lepiej skorzystać z pomocy kogoś kto ma to konto i jest w Wizz Discount Club?
3) Czy bagaż rejestrowany można dokupić później w obydwu liniach? Przy 8 osobach ciężko oszacować ile będzie potrzebnych. Wiem wiem, w podręczny da się zmieścić, ale gdyby się jednak nie dało....;-)

Fly&drive po Hiszpanii za 936 PLN. Loty do Oviedo (powrót z Bilbao) z Poznania + auto na 4 dni Fly&drive po Hiszpanii za 936 PLN. Loty do Oviedo (powrót z Bilbao) z Poznania + auto na 4 dni
Odkryj Chorwację: Split i Korcula w jednej podróży za 511 PLN. Wylot z Katowic i prom Odkryj Chorwację: Split i Korcula w jednej podróży za 511 PLN. Wylot z Katowic i prom
#2 PostWysłany: 05 Lut 2013 12:44 
Awatar użytkownika

Loty: 105
Kilometry: 146 485
niebieski
Ad 1. myślę, że pomogą

Ad. 2 nie musisz zakładać konta, możesz skorzystać z pomocy http://fly4free.pl/forum/mam-srodki-i-pomoge-w-zakupie,181,24281

Ad. 3 Można przy odprawie online

#3 PostWysłany: 05 Lut 2013 12:59 

niebieski
Dzięki za szybką odpowiedź.
Jeśli chodzi o Wizza, wyczytałem, że zniżki z Wizzair Discount Club można udzielić max 8 dodatkowym osobom, ale z konta Wizz można zapłacić tylko za 4 dodatkowe osoby.
Czy dobrze rozumiem, że aby pomóc mi kupić moje 8 biletów pomocny człowiek z forum musiałby kupić dwa razy po 5 biletów płacąc z konta Wizz (bo w każdym przypadku jeden na siebie)?

#4 PostWysłany: 05 Lut 2013 13:01 

platynowy
greg0 napisał(a):
Czy dobrze rozumiem, że aby pomóc mi kupić moje 8 biletów pomocny człowiek z forum musiałby kupić dwa razy po 5 biletów płacąc z konta Wizz (bo w każdym przypadku jeden na siebie)?

Tak. Ale czasami wychodzi to i tak taniej niż jakbyś kupował normalnie z płatnością kartą/przelewem.

#5 PostWysłany: 05 Lut 2013 13:01 
Awatar użytkownika

Loty: 187
Kilometry: 302 324
Zbanowany
greg0 napisał(a):
Wychodzi mi oszczędność ok. 400 zł przy tylu biletach więc gra warta świeczki.

I oczekujesz ze ludzie z Allegro zrobią Ci to po kosztach ? Nie znam nikogo takiego :D

#6 PostWysłany: 05 Lut 2013 13:05 

niebieski
wntl napisał(a):
greg0 napisał(a):
Wychodzi mi oszczędność ok. 400 zł przy tylu biletach więc gra warta świeczki.

I oczekujesz ze ludzie z Allegro zrobią Ci to po kosztach ? Nie znam nikogo takiego :D

Nigdzie nie napisałem, że po kosztach, skoro piszę o pomocy ludzi z Allegro to mam na myśli pomoc odpłatną.
Opłata manipulacyjna Ryana wynosi 28 zł za osobę za odcinek. Czyli 28 x 8 osób x 2 daje 448 zł
Ludzie z Allegro jak zerknąłem liczą za pomoc po ok 5 zł za osobę za odcinek. Czyli ok.80 zł.

#7 PostWysłany: 05 Lut 2013 13:10 

HON fly4free
greg0 napisał(a):
Przymierzam się pomału do zakupu biletów do Rzymu na kwiecień. [...] Ponieważ tych biletów Warszawa/Modlin? - Rzym - Warszawa ma być w sumie 8, mam kilka próśb o porady dot. takiej rezerwacji.

2) Jeśli rezerwacja miałaby być z Wizza to minimalne koszty dodatkowe przy przelewie 18 zł x 8 osób x 2 to 288 zł. Czy warto zatem zakładać konto Wizz samemu? Może lepiej skorzystać z pomocy kogoś kto ma to konto i jest w Wizz Discount Club?

zdecydowanie opłaca ci się założyć konto oraz wykupić WDC
1 - omijasz kupno biletów dla posiadacza konta - 2x
2 - oszczędzasz na przelewie

zakładając, że jakimś cudem, uda ci się znaleźć bilety za ok. 100 zł RT:

przy kupnie biletów przez kogoś - 1000 zł bilety
przy założeniu konta + WDC - 800 bilety + 130 WDC + ~40 doładowanie przez infolinię = 970 zł

oczywiście im droższe bilety, tym bardziej opłaca się założenie konta i WDC
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 05 Lut 2013 13:11 
Awatar użytkownika

Loty: 187
Kilometry: 302 324
Zbanowany
Pamiętaj że przy płaceniu środkami z konta wizzair, możesz płacić za max 5 osób. 4 os + Ty

#9 PostWysłany: 05 Lut 2013 13:19 

HON fly4free

przy założeniu konta + WDC - 800 bilety + 130 WDC + ~40 doładowanie przez infolinię = 970 zł
wntl napisał(a):
Pamiętaj że przy płaceniu środkami z konta wizzair, możesz płacić za max 5 osób. 4 os + Ty

rzeczywiście musiałbyś zrobić dwie rezerwacje dla siebie na ten sam lot (nie wiem, czy można) - wtedy dochodzi dodatkowy bilet, co i tak wydaje się opłacalne
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 05 Lut 2013 13:20 

niebieski
pemat napisał(a):
1 - omijasz kupno biletów dla posiadacza konta - 2x
2 - oszczędzasz na przelewie

oczywiście im droższe bilety, tym bardziej opłaca się założenie konta i WDC

Pewnie tak, myślałem o tym, ale nie latam jakoś szczególnie często - to raz.
A dwa - skazywałbym się wyłącznie na Wizzaira albo po zakupie biletów w Ryanie został z 1400 zł na koncie Wizz, których pewnie bym szybko nie wykorzystał...

#11 PostWysłany: 05 Lut 2013 13:23 
Awatar użytkownika

Może w tej chwili więcej wyjdzie o parę złotych więcej, ale następny lot już będzie tańszy, gdyż będziesz już mieć członkostwo w klubie wizz na rok (130zł)
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 05 Lut 2013 13:25 

HON fly4free
greg0 napisał(a):
pemat napisał(a):

Pewnie tak, myślałem o tym, ale nie latam jakoś szczególnie często - to raz.
A dwa - skazywałbym się wyłącznie na Wizzaira albo po zakupie biletów w Ryanie został z 1400 zł na koncie Wizz, których pewnie bym szybko nie wykorzystał...

moja kalkulacja dotyczy sytuacji, gdybyś na 100% zdecydował się na wizza - możliwe, że ryan będzie korzystniejszy
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 05 Lut 2013 13:26 
Awatar użytkownika

Zawsze możesz dołączyć do osób pomagających w zakupie biletów w wizzair :)
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 05 Lut 2013 13:37 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
ja byłbym jednak bardziej za ryanairem, chociażby ze względu na normalne wymiary bagażu.

ostatnio kupowałem przez allegro i nie było z tym problemów, nawet wyszło prościej niż myślałem no i troche taniej

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości