Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 40 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 10 Kwi 2013 03:20 

mam troche funtow i chciałbym je ulokować w banku na koncie walutowym a później sprzedać gdy kurs wzrośnie, nie potrzebuje karty ani nie interesuja mnie przelewy zagraniczne...
polecono mi kantor alior banku(kantor.aliorbank.pl) pytanie jak tam wplacic gotowke? przez placowke alior banku? oraz czy jest za to jakas prowizja?
chyba jedynym kontem, które daje jakies minimalne odsetki to konto eMax w mbanku, ale tam wplata wiaze się z prowizja ( 9zl) no i kursy chyba gorsze...
jest jeszcze konto w samym alior banku...

ma ktoś cos jeszcze ciekawego do polecenia?
 Profil Relacje PM off  

Fly&drive po Hiszpanii za 936 PLN. Loty do Oviedo (powrót z Bilbao) z Poznania + auto na 4 dni Fly&drive po Hiszpanii za 936 PLN. Loty do Oviedo (powrót z Bilbao) z Poznania + auto na 4 dni
Odkryj Chorwację: Split i Korcula w jednej podróży za 511 PLN. Wylot z Katowic i prom Odkryj Chorwację: Split i Korcula w jednej podróży za 511 PLN. Wylot z Katowic i prom
#2 PostWysłany: 10 Kwi 2013 07:12 
Awatar użytkownika

Loty: 159
Kilometry: 213 043
niebieski
arafat111 napisał(a):
jak tam wplacic gotowke? przez placowke alior banku? oraz czy jest za to jakas prowizja?

Do kantoru aliora wpłaca się bezpośrednio w banku, nie ma prowizji

Ostatnio edytowany przez adik78, 10 Kwi 2013 08:56, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 10 Kwi 2013 07:54 
Awatar użytkownika

Ja mam konto w Mbanku, ale posiadam tez kont osobiste i właściwie to przelewam "złotówki", zbierając funty na waluowym :) więc nie wiem, jak wygląda kwestia wpłat, ale tu masz stronke o tym koncie i wszlkie dane :

http://www.mbank.pl/konta/walutowe/emax ... bp/#tabs=1

pozdr.

#4 PostWysłany: 10 Kwi 2013 12:42 

ania-p napisał(a):
właściwie to przelewam "złotówki", zbierając funty na waluowym
I płacisz grube prowizje w postaci dużego spreadu w tabeli kursów mbanku. Też lepiej zainteresuj się kantorem aliora.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 10 Kwi 2013 19:38 

W kantorze Alliora na razie masz za free. A co ważniejsze możesz zdefiniować żeby waluty same się sprzedawały czy kupowały po zadanym kursie. Przy obecnych wahaniach kursów zyskasz dużo bardziej niż na std koncie.
Zwróć tylko uwagę na ew. możliwe opłaty w regulaminie przy tego typu operacjach jeśli nie będziesz kupował waluty u nich.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 10 Kwi 2013 19:42 
Awatar użytkownika

mm0512 napisał(a):
ania-p napisał(a):
I płacisz grube prowizje w postaci dużego spreadu w tabeli kursów mbanku. Też lepiej zainteresuj się kantorem aliora.

wiesz co, szczerze mówiąc, to są groszowe sprawy, przelewam co jakis czas jakieś wolne złotowki :), tak by wrazie wyjazdu do Londynu mieć jakieś kieszonkowe. Są to kwoty rzędu 200/300 F. Kiedyś przy okazji zakupów w ch wchodziłam do kantoru i kupywałam co jakiś czas po 10 F, teraz po prostu przelwam sobie z konta na konto. TAkie moje małe oszczędzanie. Gdyby to były jakieś duże pieniązki, może bym się zastanawiała, ale w moim przypadku mi to odpowiada.

#7 PostWysłany: 10 Kwi 2013 21:41 
Awatar użytkownika

niebieski
ania-p napisał(a):
mm0512 napisał(a):
ania-p napisał(a):

wiesz co, szczerze mówiąc, to są groszowe sprawy, przelewam co jakis czas jakieś wolne złotowki :), tak by wrazie wyjazdu do Londynu mieć jakieś kieszonkowe. Są to kwoty rzędu 200/300 F. Kiedyś przy okazji zakupów w ch wchodziłam do kantoru i kupywałam co jakiś czas po 10 F, teraz po prostu przelwam sobie z konta na konto. TAkie moje małe oszczędzanie. Gdyby to były jakieś duże pieniązki, może bym się zastanawiała, ale w moim przypadku mi to odpowiada.

i tracisz paredziesiąt złotych (około 3%) na jednym przelewie. Ja wiem, że dla niektórych to grosze, zazdroszcze...

...choć z drugiej strony dzięki takim jak ty bank może płacić innym moneybacki i inne premie. Także w zasadzie moge podziękować :)
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 11 Kwi 2013 00:04 

zaczynam się sklaniac ku mbankowi...gdyż nie bardzo ufam Alior Bank po tym jak musialem placic za konto zalozone kilka lat temu...
prowizja co prawda jest(9zl) ale wplace pieniądze raz, wiec nie jest tak zle...a jednocześnie jakies tam odsetki( 0,75% rocznie :lol:) wplywac będą...
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 11 Kwi 2013 01:02 

arafat111 napisał(a):
zaczynam się sklaniac ku mbankowi...gdyż nie bardzo ufam Alior Bank po tym jak musialem placic za konto zalozone kilka lat temu...
prowizja co prawda jest(9zl) ale wplace pieniądze raz, wiec nie jest tak zle...a jednocześnie jakies tam odsetki( 0,75% rocznie :lol:) wplywac będą...

No niestety nie wpłacisz w mBanku funtów. W placówkach MultiBanku wpłacisz tylko PLN, EUR i USD. Każda inna waluta jest obsługiwana wyłącznie bezgotówkowo. W grę wchodzi tylko rachunek walutowy w innym Banku i przelew do mBanku. Musisz przeliczyć czy odsetki Ci się opłacają w stosunku do kosztów przelewów. Jeżeli nie, to bym na twoim miejscu założył rachunek w kantorze Aliora.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 11 Kwi 2013 01:04 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
srebrny
może coś typu topfx? albo walutomat? i stamtąd przelew do mbanku na GBPowe
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 11 Kwi 2013 01:18 

Phlox napisał(a):
No niestety nie wpłacisz w mBanku funtów. W placówkach MultiBanku wpłacisz tylko PLN, EUR i USD. Każda inna waluta jest obsługiwana wyłącznie bezgotówkowo. W grę wchodzi tylko rachunek walutowy w innym Banku i przelew do mBanku. Musisz przeliczyć czy odsetki Ci się opłacają w stosunku do kosztów przelewów. Jeżeli nie, to bym na twoim miejscu założył rachunek w kantorze Aliora.

kurcze takiej opcji nie przewidzialem :cry:
w takim wypadku chyba faktycznie zostaje tylko ALIOR albo kantor Aliora...

Zbyhu: przez walutomat moze byc ciężko, bo musialbym zakladac konto w innym banku, potem je likwidować...to już prosciej znow się zwiazac z Aliorem...
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 11 Kwi 2013 01:26 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
srebrny
Hmm... Nie doczytałem też że Ty masz już te funciaki...

Dla innych co też szukają jakiegoś konta w funtach:
Ja korzystam z funtowego w mBanku i jestem zadowolony, wpłacam przez kantor topfx raz na jakiś czas, tam liczą sobie 5 zł za przelew.
Z karty są darmowe wypłaty w bankomatach, więc jak ktoś do UK często przyjeżdża to konto jest chyba do polecenia.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 11 Kwi 2013 07:21 

Dla pocieszenia dodam, że gdzieś w przeciągu roku mBank prawdopodobnie wprowadzi obsługę gotówkową £ i CHF :)
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 11 Kwi 2013 07:43 
Awatar użytkownika

Blackall napisał(a):
i tracisz paredziesiąt złotych (około 3%) na jednym przelewie. Ja wiem, że dla niektórych to grosze, zazdroszcze...
...choć z drugiej strony dzięki takim jak ty bank może płacić innym moneybacki i inne premie. Także w zasadzie moge podziękować :)

Wiesz co, tak to już chyba jest, że Ci co sie nie znają, coś tracą. Nie bardzo rozumiem, gdzie trace te pieniazki na przelewie, ja mam przelewy za darmo, ale pewnie chodzi o coś innego. Wcale nie jest tak, że dla mnie jakieś pieniążki są nieważne, tak jest mi łatwiej coś oszczędzić.

#15 PostWysłany: 11 Kwi 2013 08:28 

Loty: 120
Kilometry: 122 460
ania-p napisał(a):
Wiesz co, tak to już chyba jest, że Ci co sie nie znają, coś tracą. Nie bardzo rozumiem, gdzie trace te pieniazki na przelewie, ja mam przelewy za darmo, ale pewnie chodzi o coś innego. Wcale nie jest tak, że dla mnie jakieś pieniążki są nieważne, tak jest mi łatwiej coś oszczędzić.

Chodzi o to, że kupujesz walutę od banku po wysokim kursie zamiast skorzystać z jakiegoś kantoru internetowego. Na przykład wg dnia dzisiejszego waluta Euro w mBanku kosztuje 4,23 a np. w walutomacie 4,11. Przy niewielkich kwotach to są grosze, ale przy setkach euro wychodzi już kilkadziesiąt złotych różnicy.

Wracając do tematu to polecam założenie konta walutowego w BZWBK. Prowadzenie konta jest za darmo i można wypłacać i wpłacać waluty w oddziałach. Karta na pierwszy rok też jest za darmo później niestety koszą 10 GBP/EUR/USD. A jak ktoś potrzebuje zrobić przelewy walutowe między kontami w różnych bankach to też wygodnie jest to zrobić przez walutomat.

#16 PostWysłany: 11 Kwi 2013 09:42 
Awatar użytkownika

Dzięki za wytłumaczenie, tak właśnie myślałam, że o to chodzi. Tak jak napisałam wcześniej, u mnie to są groszowe sprawy, przelewam po 10, 15zł, to się przekłada na 2-3funty, więc u mnie ta różnica jest naprawdę niewidoczna. Dla osób mających setki funtów, to pewnie jest róznica, ale u mnie wygrała wygoda. Dziękuję i pozdrawiam

#17 PostWysłany: 11 Kwi 2013 16:30 

arafat111 napisał(a):

Zerknij jeszcze na aliora, ma niższą prowizję i darmowe prowadzenie konta.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 11 Kwi 2013 19:30 

lider napisał(a):
Wracając do tematu to polecam założenie konta walutowego w BZWBK. Prowadzenie konta jest za darmo i można wypłacać i wpłacać waluty w oddziałach. Karta na pierwszy rok też jest za darmo później niestety koszą 10 GBP/EUR/USD. A jak ktoś potrzebuje zrobić przelewy walutowe między kontami w różnych bankach to też wygodnie jest to zrobić przez walutomat.

wygląda niezle, pytanie jak z oplatami za wplate, wyplate w oddziale? w regulaminie znalazłem tylko fragment, ze wyplata karta w kasie banku to koszt 1,5 GBP a co w przypadku gdy karty nie zamowie?
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 11 Kwi 2013 19:56 

Loty: 12
Kilometry: 12 344
niebieski
ja nie mam karty w WBK i prowadzenie konta nic nie kosztuje, wplaty, wyplaty normalnie w oddziale za free albo przez walutomat
oprocz tego mam walutowe konta w syncu, karta za free, wiec korzystam podczas wyjazdow albo do zakupow przez neta
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 11 Kwi 2013 20:20 

dialam napisał(a):
ja nie mam karty w WBK i prowadzenie konta nic nie kosztuje, wplaty, wyplaty normalnie w oddziale za free albo przez walutomat

to jeszcze się dopytam: czy musiales zakladac konto zlotowkowe w BZWBK?
oraz czy mogles zrezygnować z karty przy zalozeniu konta, czy dostales ja i zrezygnowales później?
rozumiem, ze dostep przez internet do konta bezpłatny...
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 40 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 10 gości