Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 18 Kwi 2013 12:32 

Loty: 203
Kilometry: 413 623
niebieski
Czy zablokowali komuś może też kartę płatniczą z powodu wycieku danych? Dodam, że wyszło to przy okazji płatności dla otel.com. Nie wiem tylko czy jest to spowodowane brakiem skutecznych zabezpieczeń stron internetowych przez firmę czy też otel.com stał się niewiarygodną firmą...

Wakacje nad jeziorem Maggiore za 980 PLN. Loty z Krakowa i 3 noclegi w hotelu ze śniadaniami Wakacje nad jeziorem Maggiore za 980 PLN. Loty z Krakowa i 3 noclegi w hotelu ze śniadaniami
Lato w Marsa Alam: tydzień w 4* hotelu (all inclusive) z Warszawy za 2693 PLN Lato w Marsa Alam: tydzień w 4* hotelu (all inclusive) z Warszawy za 2693 PLN
#2 PostWysłany: 19 Kwi 2013 14:22 

niebieski
Podaj proszę więcej szczegółów, kto zablokował, jaką kartę i co rozumiesz przez "wyszło to przy okazji płatności dla otel.com."
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 19 Kwi 2013 22:08 

niebieski
Mastercard za pośrednictwem banku zablokował moją kartę (zresztą nie tylko moją ale znajomych również) z powodu podejrzenia wycieku danych z karty i próby jej użycia. Wyciek danych nastąpił z tureckich stron Otel.com. Co prawda kasa nie wyparowała, ale jest problem. Są porobione rezerwacje gdzie indziej i płatność ma być dokonana automatycznie z tej właśnie karty w terminie późniejszym, a ta karta jest już nieaktywna. Nowa karta mi w tym nie pomoże...
No i jest strach przed robieniem jakichkolwiek rezerwacji na otel.com, choć wielokrotnie z ich usług korzystałem i nigdy nie było żadnych problemów.

#4 PostWysłany: 19 Kwi 2013 22:17 

Zbanowany
Potwierdzam problem.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 19 Kwi 2013 23:41 

niebieski
Korzystałem kiedyś z ich usług i mam nadzieję, że nie zablokują mi karty, bo nie mam czasu czekać na nową.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 19 Kwi 2013 23:44 

Zbanowany
Bank nie zablokuje karty, jesli nie wydasz takiej dyspozycji.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 20 Kwi 2013 11:15 

Poprzez otel.com w marcu rezerwowałem nocleg na Majorce kartą Visa Electron z mbanku.
W piątek 12.04 pojawiła się blokada na tej karcie na zakupy w czeskim sklepie malvik.cz na kwotę prawie 2tyś PLN!
Następnego dnia zgłosiłem reklamacje, pieniądze zwrócono mi we wtorek. :-)
Coś jest na rzeczy z tym wyciekiem danych, bo tą kartą płaciłem tylko na otel.com.
Bank mimo moich pytań nie chciał/nie mógł odpowiedzieć na pytanie co było powodem.
Najważniejsze, że kasa wróciła na konto. :-)
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 20 Kwi 2013 11:53 
Awatar użytkownika

Loty: 652
Kilometry: 751 711
niebieski
klayton napisał(a):
Bank nie zablokuje karty, jesli nie wydasz takiej dyspozycji.

To nieprawda że bank nie zablokuje karty bez wiedzy klienta - zależy jaki bank. Jeżeli bank stosuje algorytmy do typowania transakcji podejrzanych to istnieje możliwość zablokowania karty do czasu autoryzacji transakcji przez Klienta. Z drugiej strony jeśli już karta była użyta na stronie otel.com to bardzo mało prawdopodobne aby kolejna operacja była wytypowana przez ten system jako podejrzana.

Autor nie pisze o szczegółach blokady - mnie też Citi zablokowało 3 razy kartę (raz z otel.com, hotel4u i raz w hotelu Ognisty Ptak na Mazurach) gdyż te operacje wydały im się podejrzane - zaraz później dostawałem sms z banku i dzwoniłem na infolinię celem autoryzacji transakcji.

Jeżeli chodzi o newsa dotyczącego wycieku danych z tego portalu to nie ma żadnego tekstu źródłowego - zupełnie nie wiem na czym opiera się ta wiadomość. Ponadto dyskusja odbywa się w kategorii "Promocje hotelowe..." co nie jest najlepszym miejscem na ten temat.
mod - DZięki,
przenoszę

#9 PostWysłany: 20 Kwi 2013 12:33 

Zbanowany
Może nieprecyzyjnie się wyraziłem, bo to była odpowiedź na konkretny post.
Precyzując - bank może czasowo zablokować płatności kartą, ale nie może jej całkowicie zastrzec i wydać nowej bez dyspozycji posiadacza.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 20 Kwi 2013 12:43 
Awatar użytkownika

Loty: 652
Kilometry: 751 711
niebieski
klayton napisał(a):
Może nieprecyzyjnie się wyraziłem, bo to była odpowiedź na konkretny post.
Precyzując - bank może czasowo zablokować płatności kartą, ale nie może jej całkowicie zastrzec i wydać nowej bez dyspozycji posiadacza.

to prawda.

#11 PostWysłany: 20 Kwi 2013 22:46 

niebieski
karder napisał(a):

Jeżeli chodzi o newsa dotyczącego wycieku danych z tego portalu to nie ma żadnego tekstu źródłowego - zupełnie nie wiem na czym opiera się ta wiadomość. Ponadto dyskusja odbywa się w kategorii "Promocje hotelowe..." co nie jest najlepszym miejscem na ten temat.
mod - DZięki,
przenoszę

A jaki miał niby być tekst źródłowy? Źródłem informacji był telefon z banku. Temat zamieściłem w podforum o hotelach, bo rzecz dotyczy otel.com i co niektórzy szukający promocji hotelowych mogliby zastanowić się nad rezerwacją u nich w najbliższym czasie, aż sprawa się nie wyjaśni.
A co ma do tematu podforum o płatnościach w liniach lotniczych to już zupełnie nie wiem. :roll:

#12 PostWysłany: 22 Kwi 2013 17:08 

karder napisał(a):
klayton napisał(a):
to prawda.
Lecz zgodę na zastrzeżenie karty można wydać automatycznie, zawierając umowę karty i akceptując regulamin karty.
Np. z regulaminu Aliora:
"Bank ma prawo dokonać zastrzeżenia Karty w przypadku wystąpienia Operacji lub prób dokonania Operacji, co do których Bank powziął uzasadnione podejrzenia, iż są one dokonane bez zgody i wiedzy Klienta, przez osoby do tego nieuprawnione."
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 14 gości