Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 49 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 21 Sie 2012 20:15 

Czy miał ktoś z Was problem z odzyskaniem pieniędzy z karty prepaid WBK? Panienka na infolinii zażądała kartki która była dołączona do karty. Oczywiście już jej nie mam, a pech chciał, że mój portfel pozostał gdześ w Lloret de Mar w rękach przemiłych kieszonkowców.
O ile pamiętam to nigdzie nie było napisane, że dokumenty towarzyszące karcie są niezbędne do wypłaty pieniądza elektronicznego.
 Profil Relacje PM off  

Wiosenny city break w Batumi za 550 PLN. Loty z Warszawy i 3 noce w 5* hotelu Best Western Wiosenny city break w Batumi za 550 PLN. Loty z Warszawy i 3 noce w 5* hotelu Best Western
Egipt na 7-dniowe all inclusive w 4* hotelu od 1849 PLN. Wyloty z 6 polskich miast Egipt na 7-dniowe all inclusive w 4* hotelu od 1849 PLN. Wyloty z 6 polskich miast
#2 PostWysłany: 21 Sie 2012 21:15 

Loty: 237
Kilometry: 385 010
niebieski
Ja straciłem portfel z kartą kredytową w lutym tego roku w Kairze. Miałem na tej karcie prawie 500zł. Po wizycie w oddziale banku dowiedziałem się, że nie mam szansy odzyskać środków jeśli nie mam - no właśnie - już nie pamiętam jak to się nazywa ale jakąś kartkę którą otrzymałem razem z kartą. Ponoć na niej jest maleńkim drukiem napisane, że trzeba ją zachować. Zadzwoniłem na infolinię banku i dowiedziałem się, że mam szansę odzyskać pieniądze składając w oddziale banku dyspozycję przekazania środków z karty na konto z którego została zasilona. Oczywiście w oddziale banku znowu usłyszałem, że to niemożliwe... Aha! Najważniejsze! Ja swoją kartę zarejestrowałem online na swoje imię nazwisko. Bez tego nie byłoby już w ogóle jakiejkolwiek szansy na odzyskanie kasy. Generalniee ciągle byłem spławiany ale całkiem niedawno w końcu poszedłem do banku bojowo nastawiony zabierając ze sobą wydruk z konta online do którego mam dostęp ale którego funkcjonalność jest tak ograniczona, że kartę można dalej zasilać po jej straceniu ale w żaden sposób nie można z tego konta przelać pieniędzy na inny rachunek. Ostro z Panią dyskutowałem bo skoro karta była zarejestrowana na mnie, stawiam się osobiście w banku a moje personalia można zweryfikować np. z dowodu osobistego i do tego wszystkiego życzę sobie przelania pieniędzy również na konto zarejestrowane na mnie z którego wcześniej przelane były na tą kartę pieniądze, to czego jeszcze trzeba, żeby móc spokojnie odzyskać pieniądze? W końcu pod naporem moich argumentów Pani zdecydowała się udać do szefa oddziału który łaskawie pozwolił na przelanie środków z karty na podane przeze mnie konto. Co najciekawsze?! Jak już Pani uzyskała zgodę, to okazało się, że wcale nie muszą te pieniądze być przelane na to samo konto z którego karta była zasilona ale na jakiekolwiek inne które zechcę podać!!! Za samą operację bank pobiera jeszcze jakąś dodatkową opłatę. To też zresztą świadczy o tym, że zwrócenie kasy jest w takiej sytuacji możliwie skoro taryfikator opłat go przewiduje. Jak widać brakuje tylko ludzkiego zrozumienia i dobrej woli w stylu "frontem do klienta"...
Jedyny wniosek po tym doświadczeniu? Broń Boże zakładać jakikolwiek rachunek w tym banku!...

#3 PostWysłany: 21 Sie 2012 22:30 

Kolego malediwy. Bank w tym momencie poszedł Ci na wielkie ustępstwo, a Ty piszesz, ze żadnego rachunku w tym banku. Karta jest na okaziciela i oczywistym się wydaję, że tracisz kartę to tracisz środki na niej zgromadzone.
Żeby wykonać operację online to przecież nie trzeba mieć fizycznego dostępu do karty, pod warunkiem że ma się jej numer, kod CVV i datę ważności. Żeby odzyskać kasę ze skardzionej karty najlepiej przesunąc środki do jakiegoś innego portfela, np. paypal, albo na jakąs wirtualną kartę. Ewentualnie można jakiemuś innemu forumowiczowi kupić bilety.

#4 PostWysłany: 21 Sie 2012 22:58 

No więc tak. Miałem dwie karty: w Euro i $. Obie straciłem. W Polsce ;) oczywiście kartek też nie miałem bo kto by to trzymał. Pani w banku (przy Ordynackiej, Wawa) zablokowała karty i przyjęła zlecenie wypłaty środków. Po miesiącu czyli dziś poszedłem i dostałem do ręki pieniądze z obu kart (minus cztery czy pięć euro). Bez kłótni i bojowego nastroju. Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 22 Sie 2012 08:24 

Dzięki za te informacje. Dodam tylko, że zgodnie z regulaminem po rejestracji karty w systemie nie wolno jej już przekazać innej osobie, czyli z tym "na okaziciela" to tak nie do końca. Jednak jeżeli są dane w systemie online to chyba logiczne jest, że ta osoba ma do nich prawo.Swoją drogą ciekwawe co dzieje się z pieniędzmi na "martwych" kontach technicznych.
Nieważne czy uda się pieniądze odzyskać czy nie, też cieszę się że nigdy nie korzystałem ze standardowych usług w WBK :).
Pozdrawiam wszystkich i życzę braku tak nieprzyjemnych zdarzeń.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 22 Sie 2012 10:42 

Loty: 237
Kilometry: 385 010
niebieski
jasek napisał(a):
Kolego malediwy. Bank w tym momencie poszedł Ci na wielkie ustępstwo, a Ty piszesz, ze żadnego rachunku w tym banku. Karta jest na okaziciela i oczywistym się wydaję, że tracisz kartę to tracisz środki na niej zgromadzone.
Tak jak napisał Rafał, jeśli zarejestrowałem kartę to nie jest już ona na okaziciela właściwie i tym samy chyba jednak jakiś rachunek w banku do tej karty mam, czyż nie? W takim razie po co ta rejestracja danych jeśli okazuje się, ze w przypadku zagubienia karty nieważne są dokumenty właściciela takie jak dowód osobisty, nieważne jest to z jakiego rachunki zostały przelane pieniądze na kartę i nieważne że ta sama osoba na którą jest zarejestrowana karta domaga się zwrotnego przelewu na konto które też jest na nią zarejestrowane. Ważny jest jedynie kawałek kartki który przyszedł pocztą razem z kartą który prawie każdy od razu wywala do kosza... I mam się niby cieszyć z wielkiego ustępstwa??? To jeśli to bank z takim gestem to naprawdę będę się trzymał od niego z daleka...

#7 PostWysłany: 05 Wrz 2012 15:36 

ugh mam ten sam problem...

ostatecznie sprawa jest w toku poniewaz musialem napisac odreczna dyspozycje i wyslalem do rozpatrzenia - teraz czekam na odpowiedz zobaczymy coz tego wyjdzie

#8 PostWysłany: 21 Kwi 2013 12:53 
Awatar użytkownika

niebieski
Ma ktoś jakiś pomysł na wyciągnięcie resztek kasy z kart prepaid?

Generalnie nie są to jakieś olbrzymie pieniądze ale zawsze lepiej je odzyskać :)

#9 PostWysłany: 21 Kwi 2013 13:12 

Najlepiej robiąc zakupy.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 21 Kwi 2013 13:28 
Awatar użytkownika

niebieski
rafal1976 napisał(a):
Najlepiej robiąc zakupy.

Czyli jak mam na karcie powiedzmy 6,19zł to mam szukać/dobierać produkty tak, żeby suma równała się kwocie z karty :)

Niezbyt wygodny sposób :D

#11 PostWysłany: 21 Kwi 2013 13:34 
Awatar użytkownika

niebieski
kerad85 napisał(a):
rafal1976 napisał(a):
Najlepiej robiąc zakupy.

Czyli jak mam na karcie powiedzmy 6,19zł to mam szukać/dobierać produkty tak, żeby suma równała się kwocie z karty :)

mozesz powiedziec w sklepie ze tyle placisz karta reszte gotówką/drugą kartą. Jesli sprzedawca ogarnia to nie powinno być problemów.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 21 Kwi 2013 13:34 

niebieski
kerad85 napisał(a):
rafal1976 napisał(a):
Najlepiej robiąc zakupy.

robiąc zakupy za np. 20 zł i powiedzieć kasjerce, że 6,19 chcesz zapłacić kartą a resztę gotówką
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 21 Kwi 2013 14:44 
Awatar użytkownika

niebieski
Ok, dzięki za pomoc. Nigdy z tego nie korzystałem i nie wiedziałem, że jest taka opcja.

PIN do kart WBK był bodajże standardowy?

#14 PostWysłany: 21 Kwi 2013 16:46 

Loty: 38
Kilometry: 72 453
niebieski
Jeśli ktoś sprzedaje na Allegro, to można "resztki" z karty wykorzystać do zapłaty prowizji. Allegro pokazuje, jaka jest wysokość prowizji, ale można ją zmienić do kwoty z karty i zapłacić kartą część prowizji.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 21 Kwi 2013 21:06 

kerad85 napisał(a):

Nie dam głowy czy to nadal działa ale można w sklepie powiedzieć, że płacisz kartą 6,19, a resztę w innej formie. Kilka lat temu dostałem w pracy zamiast bonu na święta, kartę. Pamiętam, że było to cholernie niewygodne i poradziłem sobie w ten sposób. Sprawdź najlepiej w hipermarkecie.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 22 Kwi 2013 13:14 

niebieski
kerad85 napisał(a):
rafal1976 napisał(a):
Najlepiej robiąc zakupy.

A ja tak akurat zrobiłem :) Zakupywanym towarem, z którym łatwo poszło było paliwo. Na karcie zostało 6gr i tej sumy mi jakoś nie żal.

#17 PostWysłany: 17 Kwi 2014 17:23 

Zbanowany
ayahaga napisał(a):
No więc tak. Miałem dwie karty: w Euro i $. Obie straciłem. W Polsce ;) oczywiście kartek też nie miałem bo kto by to trzymał. Pani w banku (przy Ordynackiej, Wawa) zablokowała karty i przyjęła zlecenie wypłaty środków. Po miesiącu czyli dziś poszedłem i dostałem do ręki pieniądze z obu kart (minus cztery czy pięć euro). Bez kłótni i bojowego nastroju. Pozdrawiam

Moim zdaniem bank złamał prawo bo karta jest na okaziciela, mogłeś komuś podarować karty, on je zasilił a ty je zablokowałeś i wybrałeś środki. To że Twoje dane będą w Internecie nie znaczy że jesteś właścicielem karty. Dam przykład:

kupuję w BZWBK 100 kart, rejestruję je na siebie a potem w ramach akcji promocyjnej jakich wiele rozdaję te karty. Za kilka miesięcy idę je blokować i zbieram żniwo.

#18 PostWysłany: 17 Kwi 2014 21:11 
Awatar użytkownika

Loty: 408
Kilometry: 718 413
srebrny
kilka postów przeniosłem do kosza, proszę o merytoryczne wypowiedzi od reszty macie PRIVa ;)
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 17 Kwi 2014 21:21 

Loty: 139
Kilometry: 282 345
niebieski
Ja trochę z innej beczki.
Moja karta prepaid Fly4Free traci ważność z kwietniem 2014.
Po ostatnich operacjach w euro i przewalutowaniach powstało na karcie ujemne saldo -5,18 PLN.
Kartę mam zarejestrowaną na swoje dane w WBK. Czy powinienem to spłacić? Ktoś mnie będzie ścigał jak tego nie zrobię?

Kartę zasilałem odpowiednimi do dokonania płatności kwotami, czy to moja broszka, że oni to sobie przewalutowali tak, że wyszło saldo ujemne?

#20 PostWysłany: 17 Kwi 2014 21:24 

Zbanowany
@greg0
Ty tez nie czytales zasad uzytkowania karty? ;-)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 49 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 21 gości