Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 118 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 14 Maj 2011 23:17 
Moderator forum

kerad85 napisał(a):
A ma ktoś sposób na wpłatę pieniędzy na Net+ bez prowizji czy niekorzystnego kursu?
Np. przelew w Euro?
kerad85, to chyba kwestia czy masz konto w EUR (ew. z kartą debitową) i jak je zasilasz
i czy dany bank pobiera opłatę za przelewy z tego konta.
a tomili7
tomili7 napisał(a):
u mnie cos nie tak ostatnio z netellerem.Nie chcą przechodzić transakcje jako MP, tylko jako Mastercard, a co za tym idzie wszyscy wiemy- haracz. Wcześniej dokonywałem z tej karty sporo zakupów biletów i było ok. Ma ktoś pomysł co się wydarzyło?

plastic :?: nie wiem, napisz coś więcej
ja niedawno kupowałem normalnie

A.

Wybaczcie brak polskich znakow w niektórych postach.
 Profil Relacje PM off  

Weekendowe loty Lufthansą do Niemiec, Włoch, Luksemburga, Rumunii i na Maltę z 3 miast od 525 PLN Weekendowe loty Lufthansą do Niemiec, Włoch, Luksemburga, Rumunii i na Maltę z 3 miast od 525 PLN
Kuszetka w samolocie? Pierwsze łóżka w klasie ekonomicznej pojawią się w przyszłym roku Kuszetka w samolocie? Pierwsze łóżka w klasie ekonomicznej pojawią się w przyszłym roku
#42 PostWysłany: 15 Maj 2011 19:00 

Loty: 187
Kilometry: 292 388
Abcn: jak wybiorę w sposobie płatności kartę MP po dokonaniu transakcji wyskakuje komunikat, że albo żle wprowadziłem nr karty, albo jakieś dane są nie tak itp.
Jednak jak wybiorę Mastercard to idzie bez problemu i rezerwacja jest ok.
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 15 Maj 2011 22:20 
Awatar użytkownika

niebieski
Teraz się okazało, że problem u mnie jest inny.
Kartę mam w EUR, a konto w PLN.

Beznadziejna sprawa, kiedyś jak wpłacałem to mi pobrali prowizję, a teraz ją pobierają przy transakcjach w EUR.

Koleś z Netellera powiedział, że jak chcę zmienić konto na EUR to muszę wnioskować o nowe konto i kartę.

Chyba jednak wolę kartę WBK.

#44 PostWysłany: 16 Maj 2011 00:29 
Moderator forum

tomili7 napisał(a):
Abcn: jak wybiorę w sposobie płatności kartę MP po dokonaniu transakcji wyskakuje komunikat, że albo żle wprowadziłem nr karty, albo jakieś dane są nie tak itp.
Jednak jak wybiorę Mastercard to idzie bez problemu i rezerwacja jest ok.

przypomina mi to problem krzstiana -i potem mój- sygnalizowany na str 2 i n. tego wątku viewtopic.php?f=15&t=5&start=10 ale oczywiście nie wiem czy to to samo [jak i nie wiem na pewno jaka jest natura tamtegoż]
:?:

kerad85, nie do końca rozumiem twój kłopot (relację konta i karty) i odp z netellera , ale wygląda że masz jakąś nadzieję
kerad85 napisał(a):
Chyba jednak wolę kartę WBK.

A.

Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 28 Cze 2011 23:07 
Awatar użytkownika

niebieski
1. Czy na dzień dzisiejszy jest możliwość wzięcia karty neteller net+ w PLN??
Założyłem konto w PLN, bo chciałem kartę w PLN, konto poszło tak jak chciałem = PLN, ale przy wyborze karty nie ma naszej waluty...

2. Czy i jak można zmienić walutę obecnego konta neteller?
Odpowiem sobie cząstkowo sam, może ktoś rozwinie? lub już to robił?
Słyszałem, że można to zrobić tylko pisząc do supportu netellera podajac przyczynę jakąś, wtedy zamykają konto w PLN, i na podstawie tamtych danych oraz chyba ponownej weryfikacji zakładają nowe w pożądanej walucie.
Na swoje dane można raz zmienić w ten sposób walutę.

Prawda li to?

3. Jak i czy bezpłatnie można zrezygnować z tego konta?
Czy są jakieś opłaty, kary?
Słyszałem tylko o karze do 30 $, jeżeli przez 13-14? miesięcy nie dokona sie zadnej transakcji.
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 29 Cze 2011 23:11 
Awatar użytkownika

niebieski
Sam odpowiem sobie na niektóre pytania :) (może to komuś pomoże)

Ad.1. Na dzień dzisiejszy, neteller NIE OFERUJE kart maestro w walucie PLN.... co jest wielką lipą, bo można mieć rachunek w PLN, ale karty już nie.

Ad.2. Można zmienić walutę rachunku na netellerze (prawdopodobnie 1 raz) poprzez kontakt z supportem, ja zrobilem request calla i babeczka przez telefon załatwila sprawę. Zmieniłem sobie na EURO i zamówiłem kartę w EURO.

Ad.3. nie mogę się doszukac informacji

Nurtuje mnie jak dokładnie działa przewalutowania (skad biorą kursy i czy wykorzystują rozrzut skup-sprzedaż, czy kurs średni i z niego 2,5%)
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 05 Lip 2011 21:54 
Awatar użytkownika

niebieski
Chce zasilić konto netellera (€) i zacząłem się zastanawiać czy lepiej byłoby w moim banku (ing bank śląski) wykorzystać i otworzyć konto w € czy przelać z konta PLN i niech neteller przewalutuje doliczając 2,5% (dokładniej to ok 2,6% z tego co potestowałem na różnych kwotach).

Załóżmy, że chcę zasilić konto kwotą 250€:
1) Jeżeli założę w swoim banku konto w euro i przeleję na niego moje PLN to za 250€, pobiorą mi z konta PLN 1019,4
(kalkulacja po dzisiejszym kursie sprzedaży € w ing + 5 złotych za przelew w € do kraju na terenie uni)

2) Jeżeli przeleję z mojego rachunku w PLN, na konto netellera założone w € to pobiorą mi z konta PLN: 1021,37
(przelew za darmo, ale neteller pobiera sławne 2,5, a raczej 2,6% za przewalutowanie, kurs dzisiejszy wg konwertera neteller)

Pomimo, że neteller pobiera przy tej transakcji ok 6,5€ (ok 26zł) za przewaluowanie, to ostatecznie różnica pomiędzy metodą 1 i 2 wynosi ... 1,97 zł, czyli niceałe 2zł.

Głupio tak dyskutować samemu ze sobą ;) ale widzę ze mimo iż nikt nie odpisuje to dużo osób śledzi i przegląda ten wątek.

ps. neteller bierze średni kurs ~2,6% prowizji, to odnośnie moich wątpliwości czy nie dymają nas 2krotnie, kurs sprzedaży + prowizja.

Ostatnio edytowany przez Viktor44, 05 Lip 2011 22:19, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 05 Lip 2011 22:18 

platynowy
Viktor44 napisał(a):
Głupio tak dyskutować samemu ze sobą ;) ale widzę ze mimo iż nikt nie odpisuje to dużo osób śledzi i przegląda ten wątek.

Ja z Netellerem nie cuduję tylko doładowuję kartą na chwilę przed zakupem, przez co zawsze mam tam saldo 0€ i nie mam przez to zamrożonych środków. Niby to ponad 2% prowizji, ale przy cenach za bilety Ryana to de facto 1-2zł straty w moim przypadku. Dochodzi do tego jeszcze 1% cashback na mojej karcie kredytowej więc prowizja jest minimalna.

Oczywiście konto w EUR i karta też w EUR, posiadanie karty i konta u nich w innej walucie to permanentna strata na przewalutowaniach.

#49 PostWysłany: 11 Lip 2011 19:33 
Awatar użytkownika

niebieski
@mucha
Ale co tu jest do cudowania z netellerem?
Ty też płacisz za przewalutowanie, chyba że masz kartę kredytową w € i zarabiasz w €...
Jak doładowywujesz konto netellera z karty kredytowej, to po jakim kursie i w jakiej walucie ci ściąga kasę?

Hmm, a nie jest tak, że doładowywując kartą kredytową płacisz 1.75% prowizji za doładowanie kartą + 2,6% za przewalutowanie?

Wracam właśnie ze strony z helpem netellera, jest napisane, że kredytówką 1.75%, natomiast debetówką FREE.
Sprawdzał ktoś?
Z tego co kiedyś czytałem na necie, tylko przelew "local bank deposit" był bez kosztów, reszta jakies prowizje itp.
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 11 Lip 2011 20:30 
Moderator forum

Viktor44 napisał(a):
Hmm, a nie jest tak, że doładowywując kartą kredytową płacisz 1.75% prowizji za doładowanie kartą + 2,6% za przewalutowanie?
tak*, tak jest ,
z tym ze mucha pisze o koncie w EUR i jego karcie z cashback'iem w EUR
* poprawka, nie jest - zob.post muchy z 21:30 na nastepnej str
(pospieszylem sie, a moje przewalutowania sa odwrotne)

Cytuj:
Wracam właśnie ze strony z helpem netellera, jest napisane, że kredytówką 1.75%, natomiast debetówką FREE.
Sprawdzał ktoś?
ktoś sprawdzał w ESP 8-) mozesz zobaczyc mozliwosci doladowania i warunki (ew. koszty) po zalogowaniu sie na twoje konto na zakładce Wpłata
Cytuj:
Z tego co kiedyś czytałem na necie, tylko przelew "local bank deposit" był bez kosztów, reszta jakies prowizje itp.
kiedyś tak , teraz tez debetówką FREE jw sam piszesz,
w ESP jest tez przez kupony Ukash , w PL -nie wiem- moze tez

A.

Ostatnio edytowany przez Abcn 12 Lip 2011 12:58, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 11 Lip 2011 20:37 
Awatar użytkownika

niebieski
A jak doładować debetówką, na stronie netellera po zalogowaniu się na swoje konto mam tylko przelew lokalny, miedzynarodowy i UKash?
 Profil Relacje PM off  

#52 PostWysłany: 11 Lip 2011 20:48 
Moderator forum

Widocznie N jeszcze nie wprowadzil tej mozliwosci w PL :(
zobacz na Ukash.com czy mozna kupic kupon debetówką (lub inną kartą) bez dodatkowych kosztów.

A.

Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 11 Lip 2011 21:18 

Loty: 120
Kilometry: 122 460
Image

Może musisz podnieść status swojego rachunku.

#54 PostWysłany: 11 Lip 2011 21:35 
Awatar użytkownika

niebieski
"Obecnie masz rachunek Extended."

Masz rachunek w PLN ?

Ja mam i kartę i rachunek w €, podejrzewam, że to może być przyczyną.

Image
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 11 Lip 2011 22:30 

platynowy
Abcn napisał(a):
Viktor44 napisał(a):
tak, tak jest ,
z tym ze mucha pisze o koncie w EUR i jego karcie z cashback'iem w EUR

NIE, tak nie jest i nie siejcie zamętu. Załóżmy chcę wrzucić 100€ na konto to z karty ściąga mi 101,75€ a na koncie w Neteller pojawia się 100€.

Kartę mam w Polbanku więc kurs jest prosto z MasterCard (podobny do tego z NBP), nie ma w Polsce lepszej karty jeśli chodzi o kursy walut.

#56 PostWysłany: 11 Lip 2011 22:37 
Awatar użytkownika

niebieski
Pisałbyś precyzyjnie to nie byłoby zamętu.
Gdzieś musi nastąpić przeliczenie waluty PLN na €, jeżeli masz kartę kredytową w €, to wtedy nie masz 1,75% + 2,6%, tylko samo 1,75%, ALE jakiś % stracisz w swoim banku, czy tam na karcie,

mucha napisał(a):
Załóżmy chcę wrzucić 100€ na konto to z karty ściąga mi 101,75€ a na koncie w Neteller pojawia się 100€.

bo skąds to euro sie musi na niej wziąść, twoj bank przeliczy ci pln na euro po swoim kursie, chyba ze tak jak pisalem, zarabiasz w € i masz wszystko w €.

Jeżeli się mylę, to wyjaśnij dokładnie mechanizm.
 Profil Relacje PM off  

#57 PostWysłany: 11 Lip 2011 23:23 

platynowy
Viktor44 napisał(a):
Jeżeli się mylę, to wyjaśnij dokładnie mechanizm.

Przeczytaj dokładnie mój wcześniejszy post, jaśniej się chyba nie da tego wyjaśnić.

Neteller obciąża mi kartę w € a bank dokonuje przeliczania na PLN (tak jak napisałem, wg kursu MasterCard który jest bardzo zbliżony do tego z NBP - a więc b.korzystny). Dodatkowo oddaje mi 1% wszystkich transakcji bezgotówkowych przez co realna prowizja to 0,75%.

#58 PostWysłany: 11 Lip 2011 23:34 
Awatar użytkownika

niebieski
Napisałeś to co już wcześniej czyli nie to co chcę wiedzieć :)
Rozwiń ten bardzo korzystny kurs mastercard... link? notowania? zestawienie z nbp i forexem na konkretną datę.
Jest to średni kurs na rynku międzybankowym, czy kurs sprzedaży/kupna? no i tak jak pisałem, gdzie notowania?

ps.
"Tajemnicze kursy MasterCarda, czyli nikt nic nie wie, a płacić trzeba"

"Czy ktos wie moze gdzie znalezc oficjalne kursy Visa, czy Mastercard, wedlug,
ktorych powinny byc przeliczane zagraniczne zakupy kartami?"

"nigdzie - nie podają takich kursów
same kursy nie sa złe, tylko banki zgarniają prowizję o której nikomu nie mówią."

Pytam, bo chciałby, go zestawić np tak jak zestawiłem kurs ING bank śląski z netellerem.
 Profil Relacje PM off  

#59 PostWysłany: 12 Lip 2011 07:24 

platynowy
Viktor44 napisał(a):
Rozwiń ten bardzo korzystny kurs mastercard... link? notowania?

MC: https://www.mastercard.com/global/curre ... index.html
VISA: http://corporate.visa.com/pd/consumer_s ... _rates.jsp
Kursy zbliżone do tych, choć nie identyczne.

Przykład z wczoraj: transakcja w CAD na MC: 1CAD = 2,879 PLN (gdy w każdym innym banku kurs sprzedaży jest powyżej 3 PLN)
transakcja w EUR na VISA: 1EUR = 3,924 (np. w mBanku w tym czasie 4.0815)

Także oszczędności są spore. VISA ma ciut lepsze kursy od MC gdy porównywałem rozliczone w tym samym dniu transakcje na MC i VI.

#60 PostWysłany: 14 Lip 2011 17:41 
Awatar użytkownika

niebieski
Ma ktoś konto neteller extended w € i może wrzucić screena z tej zakładki co się zasila?
u mnie są tylko 3 opcje, tak jak pisalem wcześniej. Nie ma debetówki ani kredytowej.

PS. czy kartę net+ netellera trzeba jakoś zsilać? Czy mając konto i kartę operuje się kasą na tym koncie przy pmocy karty?
?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 118 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 67 gości