Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Jak działa Chargeback

Do każdej złożonej reklamacji typu chargeback bank jako wystawca karty podaje kod przyczyny wniesienia reklamacji. Kod chargeback ma za zadanie ułatwić zdiagnozowanie błędu i poprawić satysfakcję obsługi klienta. Kody różnią się w zależności od wystawców karty. Przykładowo organizacja Visa przyczyny reklamacji zestawia w sześciu następujących grupach:

- przyczyny związane z nieotrzymaniem przez wydawcę obowiązkowych informacji od akceptanta – nieotrzymanie od akceptanta wystarczających dowodów dokonania transakcji, np. nieprzesłanie albo przesłanie fałszywego dowodu dokonania transakcji);
- przyczyny związane z podejrzeniem oszustwa (Fraud Codes) – np. posiadacz reklamuje transakcję, w której nie brał udziału, której nie autoryzował, brak jest podpisu posiadacza albo jego podpis jest sfałszowany;
- przyczyny związane z błędami w autoryzacji – np. wydawca otrzymał transakcję, która przekraczała limit dozwolony dla danej karty płatniczej, nastąpiła odmowa autoryzacji, a mimo to transakcja została przeprowadzona, upłynął termin ważności karty, numer konta przesłany do wydawcy nie zgadzał się z numerami kont obsługiwanymi przez wydawcę;
- przyczyny związane z błędami w przetwarzaniu (Processing Errors) – np. akceptant przesłał wydawcy dowód transakcji po upływie przeznaczonego na tę czynność terminu (30 dni), numer konta, które obciążono, jest innym numerem od figurującego na dowodzie przeprowadzenia transakcji, wydawca otrzymał tą samą transakcję więcej niż jeden raz w celu obciążenia konta posiadacza, wydawca otrzymał pisemną skargę posiadacza, stwierdzającą, że dokonał on zapłaty w inny sposób, w szczególności poprzez zapłatę gotówką, czekiem lub innym typem karty;
- przyczyny dotyczące zwrotu lub unieważnienia transakcji – np. akceptant był powiadomiony o żądaniu unieważnienia transakcji, ale mimo to obciążył klienta, przysłane towary lub usługi zakupione poprzez Internet lub drogą telefoniczną nie były towarami zgodnymi z zamówieniem, otrzymane towary były uszkodzone lub niezupełne, nie został dokonany zwrot zapłaty za towary lub usługi zwrócone akceptantowi;
- nieotrzymanie przez posiadacza dóbr lub usług, za które została dokonana zapłata.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 759 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 38  Następna
Autor Wiadomość
#161 PostWysłany: 01 Lis 2013 16:04 

Oczywiscie sprawdzilem sobie to zanim napisales w metodach platnosci na stronie klm. Tak jak pisales w ogole nie mozna zrobic bez podania danych osobowych do biletu.

Chodzilo mi bardziej czy ktos z forumowiczow dokonywal takiej platnosci i czy mial z tym jakies problemy.
 Profil Relacje PM off  

Fly&drive po Hiszpanii za 936 PLN. Loty do Oviedo (powrót z Bilbao) z Poznania + auto na 4 dni Fly&drive po Hiszpanii za 936 PLN. Loty do Oviedo (powrót z Bilbao) z Poznania + auto na 4 dni
Odkryj Chorwację: Split i Korcula w jednej podróży za 511 PLN. Wylot z Katowic i prom Odkryj Chorwację: Split i Korcula w jednej podróży za 511 PLN. Wylot z Katowic i prom
#162 PostWysłany: 02 Lis 2013 23:26 

Loty: 8
Kilometry: 13 400
Kupiłem po raz pierwszy bilety w ryanair, ceny były podane w euro i myślałem, że tak zostanie pobrane :). Nie odznaczyłem tej opcji walutowej i pobiera mi kasę w PLN po złodziejskim kursie. Da radę coś jeszcze z tym zrobić?

Czy trzeba jednak zapłacić frycowe?

W6 jest jednak bardziej przyjazne.
 Profil Relacje PM off  

#163 PostWysłany: 02 Lis 2013 23:53 
Awatar użytkownika

Loty: 171
Kilometry: 188 843
złoty
Zapłaciłeś frycowe.nie rady nic zrobić

pozdrawiam Gaszpar

#164 PostWysłany: 03 Lis 2013 00:52 
Awatar użytkownika

srebrny
FRancowe. :twisted:

Dobrej nocy!
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: odprawa on-line
#165 PostWysłany: 03 Lis 2013 10:35 

To prawda ,że w Ryanair odprawa on-line kosztuje 33zł? mam już rezerwację biletu ,ale nie mam takiej kwoty doliczonej do biletu , doliczą mi przy robieniu odprawy? robię to pierwszy raz stąd moje pytanie? Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: odprawa on-line
#166 PostWysłany: 03 Lis 2013 10:43 

niebieski
dysia28 napisał(a):
To prawda ,że w Ryanair odprawa on-line kosztuje 33zł? mam już rezerwację biletu ,ale nie mam takiej kwoty doliczonej do biletu , doliczą mi przy robieniu odprawy? robię to pierwszy raz stąd moje pytanie? Pozdrawiam

Czasami jest ona bezpłątna, a czasami kosztuje. Jednak jeżeli występuje to płaci się za nią w momencie kupna biletu (w tabelce z podsumowaniem opłat występuje). Przy odprawie już za nic nie płacisz.
Chyba, że dokupujesz bagaż - tego tak naprawdę nie wiem, bo nigdy nie dokupywałem bagaży w Ryanairze. W Wizzie taka opcje istnieje. Za odprawę jednak nie płacisz.
Zapłącisz za nią lotnisku 70 EUR, jeżeli jej wcześniej nie dokonasz, albo zapomnisz wydrukowanej karty pokładowej.

Trochę tego napisałem, ale mam nadzieję, ze jest jasne :-)
 Profil Relacje PM off  

#167 PostWysłany: 13 Lis 2013 22:27 

Help! Kupiłem wlasnie bilet na flipo.pl Z tym ze podczas rezerwowania lotu, cos sie zacielo i caly czas ładowało strone potwierdzenia, po parunastu minutach zamknalem to i jeszcze raz wszedlem na flip.pl i zarezerwowalem bilet. Zaplacilem poprzez transferuj.pl i dostalem potwierdzenie z tym ze zauwazylem ze na emaila dostałem dwa potwierdzenia rezerwacji, opozniona pierwszą rezerwacje i drugą. Infolinia flipo.pl dzis juz nie jest czynna i sie stresuje czy bez problemu w dniu jutrzejszym jak zadzownie czy mi cofna ta jedną?
 Profil Relacje PM off  

#168 PostWysłany: 13 Lis 2013 22:59 

platynowy
wojtasinski napisał(a):
czy bez problemu w dniu jutrzejszym jak zadzownie czy mi cofna ta jedną?

Jeśli zapłaciłeś tylko za jedną to nie ma żadnego problemu, nawet pewnie nie musisz dzwonić, ta nieopłacona rezerwacja sama wygaśnie.

#169 PostWysłany: 22 Lis 2013 13:55 

witam, dokonalam platnosci w Wizz i pojawil sie status do platnosci oczekiwana (albo cos takiego,juz nie pamietam) w moich rezerwajcjach tego lotu nie ma. Na stronie tez sie juz cena zmienila za ten lot. Co mam zrobic? Czy mam jeszcze raz zarezerwowac czy czekac?
 Profil Relacje PM off  

#170 PostWysłany: 22 Lis 2013 14:35 

mizgalewiczk@wp.pl napisał(a):
witam, dokonalam platnosci w Wizz i pojawil sie status do platnosci oczekiwana (albo cos takiego,juz nie pamietam) w moich rezerwajcjach tego lotu nie ma. Na stronie tez sie juz cena zmienila za ten lot. Co mam zrobic? Czy mam jeszcze raz zarezerwowac czy czekac?

Czy wybrałaś płatność przelewem? Jeśli tak to musisz poczekać do 5 dni po wykonaniu przelewu aż płatność zostanie zaksięgowana w Wizz i status ulegnie zmianie.
Jeśli płaciłaś kartą taki status nie powinien się wyświetlić. Sprawdź czy pieniądze zostały zablokowane/pobrane z karty. Jeśli tak, a do kilku godzin po wykonaniu rezerwacji nie otrzymasz potwierdzenia zakupu od Wizzair sugeruje telefon do Telecentrum Wizzair.

Przyjazna wyszukiwarka tanich lotów SamolotemTaniej.pl
Dyskusja na forum o wyszukiwarce tutaj
 Profil Relacje PM off  

#171 PostWysłany: 23 Lis 2013 18:36 

Loty: 59
Kilometry: 151 609
niebieski
Witam!
Chciałem kupić bilety na samolot w WIZZAir'ze.
Jak wiadomo taniej jest z WIZZ Discount Club, ale karty nie mam.
Wiem, że są osoby, które pomagają w zakupie tańszych biletów.
Możecie wyjaśnić:
- na czym to polega,
- jak to działa,
- jak to załatwić,
- takie pośrednictwo coś kosztuje?
 Profil Relacje PM off  

#172 PostWysłany: 23 Lis 2013 18:39 

Fafikdog napisał(a):
Witam!
Możecie wyjaśnić:
- na czym to polega,
- jak to działa,
- jak to załatwić,

Poczytaj forum i stronę Wizzaira. Znajdziesz odpowiedzi na wszystkie z postawionych pytań.
 PM off  

#173 PostWysłany: 23 Lis 2013 18:57 
Awatar użytkownika

Fafikdog napisał(a):
Witam!
Możecie wyjaśnić:
- na czym to polega,
- jak to działa,
- jak to załatwić,

Krotko, jezeli kupujesz conajmniej 4 bilety dokup sibie WDC bo i tak suma sumarum zaplacisz taniej.

W chwili obecnej posrednictwo w sumie jest bez sensu.

Sent from my ALCATEL ONE TOUCH 6033X using Tapatalk

#174 PostWysłany: 28 Lis 2013 03:19 

Hej!
Czy można skorzystać z opcji "lot + hotel" w wizzAir i jednocześnie użyć zniżki z karty WIZZ Discount Club?
Nie widziałem opcji WIZZ Discount Club przy rezerwacji lotu wraz z hotelem.
 Profil Relacje PM off  

#175 PostWysłany: 28 Lis 2013 13:27 

grell napisał(a):
Hej!
Czy można skorzystać z opcji "lot + hotel" w wizzAir i jednocześnie użyć zniżki z karty WIZZ Discount Club?
Nie widziałem opcji WIZZ Discount Club przy rezerwacji lotu wraz z hotelem.

"Lot + hotel" (WizzTours) to oferta firmy Travellink i nie łączy się ze zniżką Wizz Discount Club.

Profil Relacje PM off  

#176 PostWysłany: 02 Gru 2013 21:43 

Loty: 31
Kilometry: 89 760
niebieski
Hej, czy któryś ze znawców tematu mógłby mi powiedzieć, czy kartą Maestro w Norwegianie da się zapłacić bez prowizji? (Mastercard debit jest wyszczególniony, ale nie ma wzmianki o Maestro).
 Profil Relacje PM off  

#177 PostWysłany: 05 Gru 2013 22:03 

Witam!
Obecnie na karcie potwierdzenia rezerwacji w Ryanair są podane dane posiadacza karty, z której dokonano płatności. Czy nie będzie problemu jeśli dane pasażera i właściciela karty są inne?

Ostatnio edytowany przez esseltee, 05 Gru 2013 22:14, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#178 PostWysłany: 05 Gru 2013 22:09 

esseltee napisał(a):
Witam!
Obecnie na karcie odprawy w Ryanair są podane dane posiadacza karty, z której dokonano płatności. Czy nie będzie problemu jeśli dane pasażera i właściciela karty są inne?
Nie będzie,
problem właściciela karty którą płacono nie występuje u europejskich przewoźników.

Profil Relacje PM off  

#179 PostWysłany: 05 Gru 2013 22:18 

Dzięki za info! Wcześniej już tak robiłam, z tym, że nigdy na potwierdzeniu nie podawane były dane właściciela karty, dlatego też moja wątpliwość się pojawiła.
Jeszcze raz dzięki :)
 Profil Relacje PM off  

#180 PostWysłany: 06 Gru 2013 13:46 

Witam. Czy to normalne że przy próbie płacenia Ryanair woła o cały nr karty do tego kod CV. Z tego co mi się wydaje powinien wołać o jakieś ostatnie cyfry i kod CV oraz ważność karty. Wczoraj się wystraszyłem i nie zapłaciłem a dzisiaj już droższe loty
:( Czy płacąc karta BOŚ Banku MasterCard Debit również mi doliczą jakieś dodatkowe koszty?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 759 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 38  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 26 gości