Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 26 Gru 2013 15:47 
Awatar użytkownika

Radzę czytać między wierszami, najważniejszym elementem pierwszego postu w tym wątku jest następujące zdanie:
"Jest także inny, ważny podwód- docierają do nas informację, że niektóre osoby z list pomagających używają różnego rodzaju patentów na to żeby kupić użytkownikom bilety taniej jednocześnie na tym dobrze zarabiając. Pozostawiając na boku etykę takiego zachowania, twierdzimy, że jest ono szkodliwe dla ogółu Forum ponieważ przyspiesza "umieranie" różnego rodzaju sposobów (na tańsze bilety) opisywanych na forum wielokrotnie."
Ograniczenie dostępu do takich deali jest oczywiście korzystne dla administratorów, którzy z nich chętnie korzystają. Zamykanie całego działu jest obiektywnie bez sensu, trzeba być idiotą żeby nie rozumieć, że nie wszyscy posiadają dostęp do takich kart jak diners club, amex czy maestro. Moderatorzy idiotami nie są ale wierzą, że idiotami są ich czytelnicy, skoro liczą, że łykną takie wytłumaczenie.

Zresztą wystarczy pobieżnie śledzić forum ostatnimi czasy, żeby, delikatnie mówiąc, nabrać poważnych podejrzeń, że moderatorzy walczą o utrzymanie odpowiednich deali w tajemnicy. Intensywne czystki spotkały temat o krajówkach za 40 zł, na głównej wisi temat "Tallin 31PLN w dwie strony z Infantem", otworzyć się go nie da, bo wyskakuje komunikat - "Nie masz zezwoleń by czytać to forum.". Ten post zapewne też czeka kasacja (co tylko potwierdzi to o czym piszę), więc czytajcie póki możecie. :)

Image

Moje podróże
 Profil Relacje PM off  

Tanio! Loty do Waszyngtonu, Bostonu, Nowego Jorku i Toronto z 2 miast od 1142 PLN Tanio! Loty do Waszyngtonu, Bostonu, Nowego Jorku i Toronto z 2 miast od 1142 PLN
Wakacyjny city break w Kiszyniowie za 404 PLN. Loty z Warszawy + 3 noclegi w 4* hotelu Wakacyjny city break w Kiszyniowie za 404 PLN. Loty z Warszawy + 3 noclegi w 4* hotelu
#2 PostWysłany: 26 Gru 2013 16:01 

Ciekawe co bardziej przeszkadza: to, że ktoś zarabia na kupowaniu tych biletów, czy bardziej to, że właściciele f4f na tym nie zarabiają.
Co poniektórym użytkownikom to się całkiem w główkach poprzewracało. Założyli kółko wzajemnej adoracji i tam sobie dogadzają, w wątkach do których reszta nie ma dostępu. Pięknym przykładem była promocja AirBaltica i używanie botów przez tych użytkowników do "zdrapywania" wygranych. Dziwnym trafem cały temat przepadł :) a Wy tu o uczciwości i przejrzystości gadacie.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 26 Gru 2013 17:11 

niebieski
namteH napisał(a):
blasto napisał(a):
Skoro zakaz jest od zawsze, to jak zinterpretujesz np. oferty sprzedaży mil? W przypadku zarówno mil, wejść do saloników, jak i biletów, pomoc sprowadza się do pośrednictwa w kupnie określonej usługi/produktu. Ja nie mówię, że to jest idealne rozwiązanie i osobiście mi to nie przeszkadza (poza oczywistymi przypadkami), ale moim zdaniem taki zdecydowany zakaz, uporządkowałby sytuację na forum.

najwyraźniej sprzedaż mil jest etyczna, hehehe
a tak na poważnie, to co ma być uporządkowane? ja nigdy nie widziałem oferty typu "kupie bilety z FD" więc mówienie, że tego już nie będzie jest...na sam już wiesz czym.
zakaz ma na celu eliminacje tych osób, które pomagają w zakupie, pewnie głownie biletów wizza i ryana. tam nie ma FD wiec co w tym nieetycznego...?

Mnie osobiście temat pośrednictwa przy kupnie biletów wizza i ryana mało obchodzi. Bardziej interesuje mnie kwestia nadużywania i 'śmierci' tricków, do czego nieuchronnie prowadzi gonienie za kasą. Tak jak pisałem powyżej, widziałem na forum oferty sprzedaży biletów z FD (sprawa sprzed ponad roku), choć przedstawione w nieco bardziej zawoalowany sposób. Widziałem też oferty sprzedaży kart umożliwiających wejścia do saloników, co do których mam przypuszczenie graniczące z pewnością, że pochodzą z nielegalnego źródła. Może masz rację, że skala problemu na F4F jest stosunkowo niewielka, zakładam jednak, że forum będzie się rozwijać i że z czasem takich przypadków będzie więcej.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 26 Gru 2013 17:26 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
mnie to najbardziej w tym wszystkim dziwi, że osoba, która sama sprzedawała mile na forum, oferowała zakupy niby RCP choć było wiadomo, że zakupy się nie odbywały bezpośrednio tą kartą i jeszcze doliczano przy tym jakieś niby marże/procenty za zakup w euro...to ta sama osoba, która dziś już nie chce aby nikt już nawet nie wspominał, że ma taka czy inna kartę.
przypadek?...

#5 PostWysłany: 26 Gru 2013 17:29 
Awatar użytkownika

Loty: 371
Kilometry: 601 471
namteH napisał(a):
mnie to najbardziej w tym wszystkim dziwi, że osoba, która sama sprzedawała mile na forum, oferowała zakupy niby RCP choć było wiadomo, że zakupy się nie odbywały bezpośrednio tą kartą i jeszcze doliczano przy tym jakieś niby marże/procenty za zakup w euro...to ta sama osoba, która dziś już nie chce aby nikt już nawet nie wspominał, że ma taka czy inna kartę.
przypadek?...

Wyjales mi to spod palcow. Jak widac, zmiana kolorku przy nicku sprawia, ze czlowiek staje sie prawy i sprawiedliwy. Niech sie publicznie przyzna to pewnie zostanie mu wybaczone :)
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 26 Gru 2013 17:43 
Awatar użytkownika

Loty: 329
Kilometry: 547 902
HON fly4free
Gaszpar

ironia losu ze administracja oddelegowala Cie bys Urbi et Orbi ogłosil:
....... Pozostawiając na boku etykę takiego zachowania, twierdzimy, że jest ono szkodliwe

Tak czesto zmieniasz poglady ze smialo stac sie mozesz inspiracja poczatkujacych politykow
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 26 Gru 2013 17:53 
Awatar użytkownika

Loty: 476
Kilometry: 700 178
niebieski
To jakas zmowa?
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 26 Gru 2013 17:55 
Awatar użytkownika

Zbanowany
niebieski
może ?:) solidarność w nie ujawnianiu "tajemnic"

#9 PostWysłany: 26 Gru 2013 17:55 

Loty: 54
Kilometry: 59 518
Zbanowany
No kabaret. Może mają procent od pośrednika za wyłapywanie błędów cenowych?:D

#10 PostWysłany: 26 Gru 2013 18:03 
Awatar użytkownika

niebieski
A może to prostu kółko wzajemnej adoracji. Jak tu można wieczorem poczuć się wielkim zająć taki sposób, napisać zajawke i nie odpowiedzieć konkretów. I teraz niech laik siedzi w domu i się wkurza na święta. Nie ma to jak świadomość frustracji bliźniego swego. To takie polskie.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 26 Gru 2013 19:11 

Założyłem specjalnie konto zeby napisać co o tym myslę. Czytam to forum codziennie od jakichś dwóch lat więc troche odsłon wam zrobiłem, choc w sumie chyba nigdy nie skorzystałem z żadnego promo, ale mimo tego zagladam tutaj ;) duzo latam, i smieszy mnie jak grupka paru osob co to moze kupia tą krajowkę jedna czy dwie na rok trzymaja patent w tajemnicy, choc sami nie wiele z niego skorzystaja, troche taki pies ogrodnika, nawet na flyertalk nie ma takiej schizy, moze dlatego ze tam ludzi stac na podróze i bilety a tutaj patrząc po statystykach i wpisach jak ktos dorwie 50pln to ma świeto lasu. To jest żałosne.
Jezeli ktoś chce mi ''pomóc'' i jest z warszawy, i ma czas w piątek lub weekend to musze kupić dużo krajówek, juz kiedyś latałem z infantem, wraz z dzieckiem bedziemy ''wdzięczni'' ;)
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 26 Gru 2013 19:46 

Rozczarowany napisał(a):
Założyłem specjalnie konto zeby napisać co o tym myslę. Czytam to forum codziennie od jakichś dwóch lat więc troche odsłon wam zrobiłem, choc w sumie chyba nigdy nie skorzystałem z żadnego promo, ale mimo tego zagladam tutaj ;) duzo latam, i smieszy mnie jak grupka paru osob co to moze kupia tą krajowkę jedna czy dwie na rok trzymaja patent w tajemnicy, choc sami nie wiele z niego skorzystaja, troche taki pies ogrodnika, nawet na flyertalk nie ma takiej schizy, moze dlatego ze tam ludzi stac na podróze i bilety a tutaj patrząc po statystykach i wpisach jak ktos dorwie 50pln to ma świeto lasu. To jest żałosne.
Jezeli ktoś chce mi ''pomóc'' i jest z warszawy, i ma czas w piątek lub weekend to musze kupić dużo krajówek, juz kiedyś latałem z infantem, wraz z dzieckiem bedziemy ''wdzięczni'' ;)

Ja też czytam forum już od dawna i uważam, że podawanie "deali" na tacy = jego zabicie. Wystarczy zakodować go np. "rosjanka na niemcu nad sekwaną" :) i skorzystają z niego Ci, którym zależy na tanim locie, a nie kupi go wiele osób, a i tak nie poleci, jak kiedyś bilety ryanaira czy wizz.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 26 Gru 2013 19:58 
Awatar użytkownika

niebieski
To jest forum do dzielenia się pomocą a nie nakręcenia skali frustracji.

Ostatnio edytowany przez joael, 26 Gru 2013 20:00, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 26 Gru 2013 19:59 

Zbanowany
Cytuj:
Ja też czytam forum już od dawna i uważam, że podawanie "deali" na tacy = jego zabicie. Wystarczy zakodować go

A po co w ogole je podawac?
Pusc na emaila znajomemu i tyle...
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 26 Gru 2013 20:51 
Awatar użytkownika

srebrny
klayton napisał(a):
A po co w ogole je podawac?
Pusc na emaila znajomemu i tyle...

Dokładnie myślę tak samo.

Jak bym nie mógł czegoś rozszyfrować, a chciałbym kupić bilet koniecznie i napisał do szyfranta PW, że mu zapłacę jak kupi bilet to by odmówił ? Ja bym i tak zyskał bo kupił bym taniej bilet, a i szyfrant byłby kontent. Skoro ludzie którzy oferowali pomoc przy zakupie biletów z WDC i różnymi nie mogą już pomagać przez forum, bo być może na tym zarabiają co jest nieetyczne, to szyfranci też mogą kroić kasę.

#16 PostWysłany: 26 Gru 2013 21:23 
Awatar użytkownika

niebieski
Awerik napisał(a):
niektóre osoby z list pomagających używają różnego rodzaju patentów na to żeby kupić użytkownikom bilety taniej jednocześnie na tym dobrze zarabiając. Pozostawiając na boku etykę takiego zachowania

Ja nie bardzo rozumiem, co złego jest w tym że ktoś potrafi kupić taniej i inny chce kupić to drożej? Co to za dziwny zarzut że niektórzy dobrze na tym zarabiają? Jest popyt to jest i podaż. Manipulowanie rynkiem jest głupie i niepotrzebne.
To nie wasze pieniądze, nie wasze trick'i, nie znalazłem tutaj nigdy czegoś czego nie znalazłbym na FT lub innych tego typu sajtach (więc nie łudźcie się że jesteście coś w stanie ukryć i dłużej to eksploatować).
Pozdrawiam
Kubutek
P.S.Postawicie tamę rzeka popłynie przez inne serwisy, na Allegro można spotkać wielu F4F pomagierowiczów:)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: f0ku5 oraz 37 gości