Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 195 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 25 Gru 2013 04:08 

Wlasnie sprawdzalem teraz potwierdzenie rezerwacji, ktora przychodzi zaraz po kupnie na e-maila i tam cena jest taka jak powinna byc i jaka byla na stronie, czyli ta nizsza i wyrazona w zlotowkach.. nie wem tylko po co ponizej jest ten calkiem niepotrzebny przelicznik EURO rowniez, tak to wyglada:

Total paid 143.00 PLN
FX rate 0.25455 EUR
Total paid
in card holders currency 36.40 EUR
 Profil Relacje PM off  

Odkryj Chorwację: Split i Korcula w jednej podróży za 511 PLN. Wylot z Katowic i prom Odkryj Chorwację: Split i Korcula w jednej podróży za 511 PLN. Wylot z Katowic i prom
Weekendowe loty Lufthansą do Niemiec, Włoch, Luksemburga, Rumunii i na Maltę z 3 miast od 525 PLN Weekendowe loty Lufthansą do Niemiec, Włoch, Luksemburga, Rumunii i na Maltę z 3 miast od 525 PLN
#22 PostWysłany: 08 Sty 2014 12:49 

Kupowałem kilka biletów Visą w ostatnim czasie:
to co było Visą Citibank zawsze przewalutowano odpowiednio(kilkukrotny zakup w ciągu miesiąca); kupiłem też kilka biletów (naraz) Visą CreditAgricole - tam "dołożono" 10% (!) do ceny biletów. Reklamuje w banku...zobaczymy.
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 21 Sty 2014 00:15 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 247
Kilometry: 302 027
Czy taka karta pozwoli mi uniknąć podwójnego przewalutowania w Ryanair ? Bo pamiętam że ktoś na forum kiedyś pisał że używając mastercard nie ma podwójnego przewalutowania:

http://allegro.pl/karta-prepaid-payback ... 60296.html
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 21 Sty 2014 00:19 

klapio napisał(a):
Czy taka karta pozwoli mi uniknąć podwójnego przewalutowania w Ryanair ? Bo pamiętam że ktoś na forum kiedyś pisał że używając mastercard nie ma podwójnego przewalutowania:

jeżeli na loty ryanair OW i RT rozpoczynające się w Polsce lub sposobem na myk to TAK, każdą inną kartą też poza VISA
 PM off  

#25 PostWysłany: 21 Sty 2014 00:31 
Awatar użytkownika

Loty: 104
Kilometry: 466 167
niebieski
mnie franca capnęła tez więcej, zadzwoniłem do banku ING powiedziałem co i jak i po około tygodniu zwrócili różnicę
Europa /USA /Kanada /Dominikana /Martynika /Gwadelupa/ St.Lucia /Barbados /Brazylia /Argentyna /Chile /Urugwaj /Egipt /Izrael /ZEA /Dubai /Katar /Etiopia /RPA /Suazi /Tanzania /Singapur /Tajlandia /Indonezja /Filipiny /Australia /Nowa Zelandia /Fidżi /Hawaje /Korea /Japonia
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 21 Sty 2014 00:51 
Awatar użytkownika

Loty: 778
Kilometry: 1 095 204
klapio napisał(a):

Nie wiem czy taka karta pozwoli ale proponuję takie rozwiązanie:

Założyć konto np. w kantorze alior banku, otworzyć rachunki w zł i euro, wpłacić zł wymienić na euro i zamówić kartę debetową mc w euro – darmowa karta przyjdzie pocztą za free (pod warunkiem, że nie zaznaczysz opcji dostawy karty kurierem- 50 zł).
Po tym wszystkim płacisz już tylko w euro za bilety. Jak zmieniać ceny lotów z PL w złotówkach na ceny w euro i gdzie na ostatnim etapie płatności odhaczyć ptaszka było już wiele razy na forum opisywane.
W euro bilety na loty z PL często są minimalnie tańsze, bo RYAN stosuje inny kurs do ustalanie cen złotówkowych. No i na pewno nikt się nie natnie na podwójne przewalutowanie.

#27 PostWysłany: 22 Sty 2014 08:43 
Awatar użytkownika

Niekoniecznie. Ostatnio dokupowaliśmy bagaż kartą Euro z kantora aliora (MC) za lot z Hiszpanii do UK - przy dokupowaniu usług nie ma możliwości zmiany waluty, więc płatność miała być w Euro i tak było na stronie płatności. Po zapłacie pojawia się strona, że rajan przeliczył na złotówki (po swoim kursie). Karta była walutowa więc bank znowu przeliczył PLN na Euro.

Wcześniej bilety były kupowane debetówką rozliczaną w PLN - bank dostał kwotę w Euro do przeliczenia, więc byliśmy pewni, że tu płatnośc też musi być w Euro.

Niby przy użyciu MC nie miało być podwójnego przewalutowania - a jednak.

Widać - rajan jak ruletka.... (żeby się tylko nie uzależnić ;) )
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 12 Lut 2014 00:35 
Awatar użytkownika

niebieski
Właśnie kupiłem bilet EIN-WMI.

Płaciłem kartą walutową, odznaczyłem przewalutowanie wg kursu Ryanair a na potwierdzeniu i blokadzie w banku pojawiła się kwota w PLN :/

Ktoś przerabiał reklamację?

#29 PostWysłany: 12 Lut 2014 00:40 

kerad85 napisał(a):
Właśnie kupiłem bilet EIN-WMI.

Płaciłem kartą walutową, odznaczyłem przewalutowanie wg kursu Ryanair a na potwierdzeniu i blokadzie w banku pojawiła się kwota w PLN :/

Ktoś przerabiał reklamację?

zapewne kupowałeś lub sprawdzałeś loty z Polski i przed rezerwacją nie wyczyściłeś ciasteczek? - różnica warta odwołania, bo generalnie nie wiadomo z kim rozmawiać i gdzie pisać, bo ryanair podchodzi do tematu w stylu "to nie nasz problem i nie reagujemy"
 PM off  

#30 PostWysłany: 12 Lut 2014 00:52 

Loty: 2
Kilometry: 3 738
Moja sytuacja wygląda tak: znam myk z odznaczaniem. Kupowałem bilety kumplowi oba z zagranicy, płaciłem kredytowka visa. Odznaczyłem ptaszka i kasa poszła. Od razu sprawdziłem w internecie ile ściągnelo mi w zł. Przeliczylem i wyszedł dosyć przystępny kurs euro 4,22. Ryanair miał coś koło 4,7. Po przyjściu wyciągu wyszło 4,47 i w zł oczywiście więcej. Miał ktoś taką sytuację, proszę o radę co robić?
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 12 Lut 2014 01:03 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
srebrny
zawsze tak jest, dopiero przy księgowaniu dolicza te wszystkie różne bankowe prowizje - bank Cię okradł nie Ryanair
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 20 Lut 2014 16:30 

Witam,
jak jest z tym podwójnym przewalutowaniem kart VISA jak jest juz nowa strona ryana? Nie widzę nigdzie tego ptaszka by odhaczyć i nie płacic za podwojne przewalutowanie.
Jeśli kupie dziś np. Modlin-Alicante-Modlin kartą debetową VISA to bedzie to podwójne przewalutowanie czy zapłace tyle ile się wyświetla ?
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 20 Lut 2014 17:46 

nikt nie jest w stanie z 100% pewnością Ci tego potwierdzić, ryzyko w przypadku kart VISA podwójnego przewalutowania jest duże
 PM off  

#34 PostWysłany: 20 Lut 2014 18:05 

niebieski
wilanowiak napisał(a):
Witam,
jak jest z tym podwójnym przewalutowaniem kart VISA jak jest juz nowa strona ryana? Nie widzę nigdzie tego ptaszka by odhaczyć i nie płacic za podwojne przewalutowanie.
Jeśli kupie dziś np. Modlin-Alicante-Modlin kartą debetową VISA to bedzie to podwójne przewalutowanie czy zapłace tyle ile się wyświetla ?

Tez mam VISĘ i postanowiłem nie ryzykować i jak rezerwowałem lot Dublin-Wrocław to żeby cena była w PLN a nie EUR robiłem znany "myk" z otwarciem drugiej karty :) i cena była w PLN mimo że wylot z zagranicy i ściągało tyle co do grosza ile napisali.
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 20 Lut 2014 19:15 
Awatar użytkownika

Loty: 302
Kilometry: 377 901
niebieski
Ja na początku lutego testowo zapłaciłam Visą Electron z mBanku i z karty zeszło tyle,ile było w końcowym etapie na stronie Ryana.

#36 PostWysłany: 20 Lut 2014 20:43 

No ja mam właśnie vise electron w mbanku i jutro chce płacić na kwotę ponad 3000zl więc to cholerne podwójne przewalutowanie może być bolesne
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 21 Lut 2014 17:28 

chris0o napisał(a):
wilanowiak napisał(a):
Witam,

Tez mam VISĘ i postanowiłem nie ryzykować i jak rezerwowałem lot Dublin-Wrocław to żeby cena była w PLN a nie EUR robiłem znany "myk" z otwarciem drugiej karty :) i cena była w PLN mimo że wylot z zagranicy i ściągało tyle co do grosza ile napisali.

Ale ja mam wylot z Polski więc mi ceny się w złotókach pojawiają.
Dochodzę do płatności i mam ceny tylko w złotowkach i nie mam ceny w nawiasie w euro, gdzie by można nacisnąć i odhaczyć to podwójne przewalutowanie o czym wszyscy piszą. Gdzie to odhaczyć? Czy trzeba w płatności przejść już do końca, wypełnić dane karty, nacisnąć kup teraz i dopiero potem to okienko się pojawia z ceną w euro w nawiasie i z możliwością odhaczenia ?
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 21 Lut 2014 17:31 

tu wylot z Polski nie ma znaczenia, ważne jest jak system płatniczy ryanair rozpoznaje kartę VISA (rozliczanie w zł, czy też w innej walucie wtedy przewalutowanie)
 PM off  

#39 PostWysłany: 21 Lut 2014 17:34 

Anonymous napisał(a):
tu wylot z Polski nie ma znaczenia, ważne jest jak system płatniczy ryanair rozpoznaje kartę VISA (rozliczanie w zł, czy też w innej walucie wtedy przewalutowanie)

dzięki za odpowiedź - przelałem na konto z kartą debetową master, oplacilem właśnie 4 zakupy, za każdym razem ściągnęło z konto ile trzeba
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 07 Mar 2014 21:32 
Awatar użytkownika

Loty: 302
Kilometry: 377 901
niebieski
Potwierdzam to,co napisałam wyżej 2 tygodnie temu i wniosek jest jeden-Visą można płacić bezproblemowo i bez obaw. Wtedy zapłaciłam testowo Visą Electron z mBanku i z konta zeszło 39,00zł za bilet. Trzy dni temu,tym razem już celowo,zapłaciłam tą samą kartą ponownie za bilety,żeby sprawdzić,czy i tym razem moje przypuszczenia się potwiedzą,co nastąpiło (dowód poniżej).
Nie było żadnych przewalutowań,ani nie wyskoczył żaden "nieszczęny kwadracik",jak to ktoś kiedyś nazwał.

Załączniki:
.....jpg
.....jpg [ 6.92 KiB | Obejrzany 2254 razy ]

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 195 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 43 gości