Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 30 Sty 2014 14:57 
Awatar użytkownika

Loty: 292
Kilometry: 334 644
złoty
Hej
Zawsze balem sie korzystac z przeliczania waluty po kursie zaproponowanym przez bankomat bo sadzilem ze beda chcieli mnie orznac bardziej niz bank. Ostatnio raz z ciekawosci sprawdzilem i okazuje sie ze przelicznik byl lepszy niz ten mBankowy.

W obu przypadkach chodzilo o wyplate 40EUR:

Miejsce transakcji
BANCOSABADELL 17080BARCELONA, ES
Kwota oryginalna
-166,26 PLN
Kwota w walucie rozliczeniowej
-166,26 PLN

Miejsce transakcji
BANCOSABADELL 10137BARCELONA, ES
Kwota oryginalna
-40,00 EUR
-40,00 EUR
Kwota obciążenia
174,81 PLN

Czy to jest regula ze takie wyplaty sie bardziej oplacaja?
 Profil Relacje PM off  

Zamiast tłumów góra 60 osób na godzinę. Duże ograniczenia w jednej z największych atrakcji Kanarów Zamiast tłumów góra 60 osób na godzinę. Duże ograniczenia w jednej z największych atrakcji Kanarów
Wczasy na Costa Dorada: 6 dni z wyżywieniem w 4* hotelu za 2001 PLN. Wylot z Krakowa Wczasy na Costa Dorada: 6 dni z wyżywieniem w 4* hotelu za 2001 PLN. Wylot z Krakowa
#2 PostWysłany: 30 Sty 2014 15:07 

Loty: 86
Kilometry: 126 541
To moze zalezec od rodzaju karty, bo przy niektorych banki doliczali dodatkowa prowizje, a inne sa calkowicie bezplatne.
Pytanie czy robiles te transakcje jedna po drugiej, bo kurs rozliczeniowy jest zmienny.

#3 PostWysłany: 30 Sty 2014 16:17 

W sumie to całkiem ciekawa sprawa - mBank kursy walut ma nie najgorsze (jak na bank), ale od pewnego czasu pobiera dodatkową opłatę za wypłatę z bankomatów za granicą, która różni się w zależności od rodzaju konta, ale dla tradycyjnego eKonta z Visa/MC wynosi min. 9zł (i mniej więcej o tyle różnią się podane kwoty). Wygląda na to, że w przypadku wypłaty po kursie zaproponowanym przez bankomat nie doliczyło tej opłaty (gdyby doliczyło to kurs euro wychodziłby poniżej 4zł co w ciągu ostatniego roku nie miało miejsca... )No chyba że masz mKonto Aquarius czy jakieś tam podobne zwolnione całkowicie z tej opłaty. Jeśli możesz napisz szczegóły tzn. kiedy wypłacałeś i jakie masz konto... Być może jest to sposób na uniknięcie tej dodatkowej opłaty, bo kurs wymiany w bankomacie i w banku pewnie był podobny..
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 30 Sty 2014 16:27 
Awatar użytkownika

złoty
Szczegoly sa takie:
Pierwsza wyplata wykonana 17.01 a druga 18.01. Roznica w ich wysokosci na pewno nie wynika tylko z wahania kursu bo bylo ono minimalne (na przyklad roznica miedzy wyplatami 18.01 a 20.01 wynosila 0,21PLN).
Mam zwykle eKonto. Wyplacalem za pomoca mastercard debit gold ktora jest zwolniona z oplaty za wybieranie z bankomatow na calym swiecie.
Poza tym taka oplata pojawilaby sie jako osobna transakcja.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 30 Sty 2014 16:46 

Dzięki za informacje. Czyli wygląda na to, że bankomat rozliczył transakcję praktycznie po średnim kursie który obowiązywał tamtego dnia (ok. 4,17). Nic więc dziwnego, że kurs banku był o parę procent gorszy. Pozostaje pytanie, które zadałeś na początku - czy to norma, że bankomaty przeliczają bo takim korzystnym kursie.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 30 Sty 2014 17:02 
Awatar użytkownika

Loty: 279
Kilometry: 568 194
niebieski
Ja kiedyś sprawdzałam to samo w Czechach i okazało się, że kurs zaproponowany przez bankomat był dużo gorszy. Wypłaty były robione w ciągu dwóch dni, karta Visa Debit, PKO BP, bez prowizji na całym świecie.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 31 Sty 2014 09:59 
Awatar użytkownika

Loty: 80
Kilometry: 171 925
niebieski
Parę słów o wypłatach z bankomatu http://samcik.blox.pl/2014/01/Bank-obie ... iecie.html

#8 PostWysłany: 31 Sty 2014 10:31 

Loty: 155
Kilometry: 370 915
srebrny
No coż, w niektórych krajach pobieranie przez operatora bankomatu prowizji za wypłatę to standard.
Klient jest jednak o tym, mniej lub bardziej wyraźnie, ale poinformowany. Sytuacja z linku powyżej to wynik braku odpowiedniej informacji ze strony banku (w opisie bezprowizyjnych wypłat z bankomatów) oraz braku znajomości realiów przez klienta.

#9 PostWysłany: 03 Lut 2014 21:22 
Awatar użytkownika

złoty
No widze ze rzeczywiscie nie ma zadnej reguly. Tym razem bardziej sie oplacalo brac przelicznik mBanku:

1. mBank
Kwota oryginalna
-200,00 CZK
-7,29 EUR
Kwota obciążenia
32,86 PLN

2. Euronet
Kwota oryginalna
-34,08 PLN
-34,08 PLN
Kwota obciążenia
34,08 PLN
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 25 Lut 2014 12:13 
Awatar użytkownika

Loty: 178
Kilometry: 311 128
srebrny
Ostatnio mialem przyjemnosc korzystac z bankomatu Euronet w Niemczech. Mam konto w banku PEKAO S.A., wiec wyplata z tej sieci bankomatow jest dla mnie bezprowizyjna. Podczas transakcji automat zapytal mnie, czy chce przyjac zaproponowany przez nich kurs 4,65 zl za 1 euro czy tez "zaryzykowac" i wyplacic gotowke po srednim kursie. Zdaje mi sie, ze te 4,65 zl za 1 euro to spora przesada, bo transakcje przeliczono po kursie 4,175. Pewnie wielu z Was uwaza na takie zasadzki (swego czasu podobna opcje fundowal Ryanair), ale moze ktos mniej doswiadczony nie zwroci na to uwagi i wybierze niekorzystny przelicznik.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 25 Lut 2014 12:46 

Loty: 285
Kilometry: 460 659
srebrny
Też zawsze widywałem gorsze kursy w bankomatach i terminalach, niż te bankowe.

Największym kuriozum było przeliczenie płatności w terminalu w Berlinie z EUR na PLN podczas płatności kartą walutową w EUR. Turecka obsługa nie miała pojęcia o obsłudze terminalu i musiałem zapłacić gotówką, bo nie potrafili wyłączyć automatycznego przeliczania walut, a w takiej opcji straciłbym dwukrotnie na przewalutowaniu.
travellista lubi ten post.

#12 PostWysłany: 25 Lut 2014 15:14 

Ja miałem podobna sytuacje. Płacąc kartą w Euro w Siam Parku na Teneryfie za bilet wstępu wart 33,0 euro, terminal coś tam wyświetlił o kursie 1 Euro=4,44 PLN. Oczywiście ta informacja dotarło do mojej głowy po facie, człowiek nie zwraca uwagi mając kartę w euro i płacąc za zakupy, tylko pin i zielony.
okazało się ze z euro przeliczono mnie na złotówki, a potem ze złotówek na euro. Podwójne przewalutowanie!! oczywiście wyszedłem na tym bardzo korzystnie :cry:
nie sadziłem ze terminal rozpoznaje kraj pochodzenia karty i od razu pomaga posiadaczowi karty :lol:
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 25 Lut 2014 15:19 

Loty: 213
Kilometry: 278 320
niebieski
Trzeba uważać przy wypłatach w bankomacie w EURO, zwłaszcza jak się ma kartę polskiego banku w EURO, bo często wyświetla się komunikat o przewalutowaniu na ZŁOTE. Przy szybkiej wypłacie i nie zwracaniu na to uwagi można dostać trochę po kieszeni, bo wypłata i karta w EURO, a traktowane będzie to jako wypłata w ZŁOTYCH.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 25 Lut 2014 15:54 
Awatar użytkownika

Loty: 178
Kilometry: 311 128
srebrny
Mati77 napisał(a):
nie sadziłem ze terminal rozpoznaje kraj pochodzenia karty i od razu pomaga posiadaczowi karty :lol:

Rozpoznaje i to bardzo sprytnie :-P Placac karta np. w Niemczech terminal podaje mi najpierw instrukcje z jezyku niemieckim, a kiedy juz odczyta dane z karty to automatycznie jezyk z niemieckiego zmienia sie na angielski. :D No i zazwyczaj na wydrukowanym potwierdzeniu pokazuje sie tez moje imie i nazwisko :) Inwigilacja na calego...
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 60 gości