Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 32 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 06 Lut 2012 09:37 

Nie ma co narzekać. I tak taniocha w porównaniu z innymi przewoźnikami 8-)
 Profil Relacje PM off  

Wiosenny tydzień w 4* hotelu (z wyżywieniem) na Lanzarote za 2653 PLN. Wylot z Warszawy Wiosenny tydzień w 4* hotelu (z wyżywieniem) na Lanzarote za 2653 PLN. Wylot z Warszawy
Wiosenny city break w Batumi za 550 PLN. Loty z Warszawy i 3 noce w 5* hotelu Best Western Wiosenny city break w Batumi za 550 PLN. Loty z Warszawy i 3 noce w 5* hotelu Best Western
#22 PostWysłany: 09 Lut 2012 23:46 

sylwia_pl napisał(a):
MaSell napisał(a):
Dlatego nie ma co się zastanawiać, tylko rezerwować jak tylko pojawi się fajna cena ;)

gorzej jest jak w jedną stronę jest fajna cena a w drugą beznadziejna :)

Tak może być!
Planujesz sobie już wakacje, zapięte wszystko na ostatni guzik, urlop, hotel itp. itd. a tu klops, ceny biletu za powrót w masakrycznej cenie.
Machasz ręką i kupujesz, bo co, nie zmienisz już planów :mrgreen:
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 10 Lut 2012 00:16 

niebieski
Raczej na pewno prowadzona jest "inwigilacja" zainteresowania. Trudno chyba inaczej kształtować ceny. Trzeba się "wstrzelić" Pozdrawiam

#24 PostWysłany: 10 Lut 2012 00:52 
Awatar użytkownika

Pacjonek napisał(a):
Machasz ręką i kupujesz, bo co, nie zmienisz już planów :mrgreen:

Dlatego ja dopasowuję urlop do niskich cen biletów, nie odwrotnie. Poza tym, co by się nie działo i tak jest tanio ;) !

#25 PostWysłany: 11 Kwi 2014 09:19 

Odkopuję temat.

Wydawało Wam się do tej pory, że zwiększanie cen przez przewoźników przy obserwowaniu ceny lotu to mit, a już w szczególności jeśli tyczy się to linii niskokosztowych?
Macie racje - wydawało Wam się.

Oto zrzuty ekranów z dwóch komputerów, sprzed kilku minut. Loty wyszukane oczywiście w tej samej chwili.
Co ciekawe ceny różne w obie strony. Podobnie także dla innych dat, także nie jest to sprawa cache czy innych.
Nie jest to żaden fotomontaż.

Zdjęcia są za duże na forum, także podaje linki:
LINK 1
LINK 2

A jaka cena u Was tych lotów?

Przyjazna wyszukiwarka tanich lotów SamolotemTaniej.pl
Dyskusja na forum o wyszukiwarce tutaj
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 11 Kwi 2014 09:28 
Awatar użytkownika

Loty: 80
Kilometry: 132 615
niebieski
25 maja 79/369 bez WDC
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 11 Kwi 2014 09:29 
Awatar użytkownika

U mnie cena 34 zł i 324 zł z członkostwem.
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 15 Kwi 2014 16:16 
Awatar użytkownika

Loty: 8
Kilometry: 8 761
niebieski
Cze
Pozwole sobie zapytac tutaj.
Nie jestem do konca zdecydowany odnosnie wylotu na Sardynie poczatkiem czerwca. Zastanawiam sie czy im blizej czerwca bilety będą droższe czy raczej powinna utrzymywac sie stała cena? Dodam, ze nie mam upatrzonych jakis tanich po 50zl, tylko są dostępne jakies po 200 czy 300zl i byc moze doswiadczenie uzytkownicy moga stwierdzic czy bilet bedzie wtedy w tej samej cenie co teraz czy na przyklad 100% drozszy. Mam male doswiadczenie, jeszcze nigdy nie kupowalem, i tak jak pisze, nie jestem pewien wyjazdu, a ciekawi mnie jak moze byc z ceną.
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 15 Kwi 2014 18:37 
Awatar użytkownika

Loty: 592
Kilometry: 681 324
niebieski
maciejwroclaw napisał(a):
Wydawało Wam się do tej pory, że zwiększanie cen przez przewoźników przy obserwowaniu ceny lotu to mit, a już w szczególności jeśli tyczy się to linii niskokosztowych?
Macie racje - wydawało Wam się.

Czy ktoś z Was może bardziej przyjrzał się zjawisku?
Przykładowo, gdy jest po jednym tanim bilecie w systemie, to czy jest możliwe uzyskanie dwóch tanich biletów rezerwując w tym samym czasie bilety z dwóch przeglądarek, lub komputerów?
Czy może opisywany przez Macieja problem wynika z "rezerwacji" tego pierwszego taniego biletu w systemie dla osoby która pierwsza go wyszuka, by w tym samym czasie inna osoba nie kupiła też takiego taniego biletu?

#30 PostWysłany: 15 Kwi 2014 18:47 

Ale przeciez to jest typowe zachowanie nowoczesnych stron internetowych. Zakladamy ze w puli jest 1 bilet za 10zl, 1 za 50zl a reszta za 100zl.. to kazda sensowna strona bedzie trzymala w pamieci powiazanie twojego IP (ale jakiegos innego ID) z ukazana cena. Gdyby tak nie bylo to inaczej widzialbys pewna cene a w momencie kupna (zakladajac ze ktos byl szybszy) odciagnelo by ci inna kwote z konta. Jezeli nie wierzycie to znajdzcie jakis lot ktory jest wyswietlany "1 bilet pozostal" i sprobujcie go zatrzymac w pamieci poprzez wyszukiwanie tego samego lotu przez rozne kompy, rozne przegladarki, rozne wyszukiwarki typu kayak itd.. przy dluzszej zabawie okaze sie ze biletow juz nie ma :)

sam programowalem podobne zachowania, czas trzymania w pamieci jest rozny, ja bym osobiscie ustawil pomiedzy 15 minut - 1h ale na wszelki wypadek sprawdzcie cene nastepnego dnia ;)
 PM off  

#31 PostWysłany: 15 Kwi 2014 18:54 
Awatar użytkownika

Loty: 118
Kilometry: 247 986
niebieski
kiedyś próbowałem kupić dwa bilety równocześnie bo pokazywało ze tylko jeden jest w promocji [dwa kompy i dwa ota] i mimo pełnej synchronizacji bilet tylko jeden.
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 15 Kwi 2014 19:00 

Anonymous napisał(a):
Ale przeciez to jest typowe zachowanie nowoczesnych stron internetowych. Zakladamy ze w puli jest 1 bilet za 10zl, 1 za 50zl a reszta za 100zl.. to kazda sensowna strona bedzie trzymala w pamieci powiazanie twojego IP (ale jakiegos innego ID) z ukazana cena. Gdyby tak nie bylo to inaczej widzialbys pewna cene a w momencie kupna (zakladajac ze ktos byl szybszy) odciagnelo by ci inna kwote z konta. Jezeli nie wierzycie to znajdzcie jakis lot ktory jest wyswietlany "1 bilet pozostal" i sprobujcie go zatrzymac w pamieci poprzez wyszukiwanie tego samego lotu przez rozne kompy, rozne przegladarki, rozne wyszukiwarki typu kayak itd.. przy dluzszej zabawie okaze sie ze biletow juz nie ma :)

sam programowalem podobne zachowania, czas trzymania w pamieci jest rozny, ja bym osobiscie ustawil pomiedzy 15 minut - 1h ale na wszelki wypadek sprawdzcie cene nastepnego dnia ;)

To nie jest zachowanie o którym piszesz, co więcej jest dokładnie odwrotnie! Coś tam o tym akurat wiem. Wizzair i Ryan nie biorą pod uwagę przy wyświetlaniu cen, że ktoś inny próbuje je rezerwować. Teoretycznie wszystkim wyświetlają te same ceny. Stosują technikę kto pierwszy ten lepszy - na etapie płatności następuje ponowna weryfikacja czy bilety są dalej dostępne, jeśli nie płatność jest naturalnie odrzucana. Nie ściągają Ci wyższej kwoty z konta tylko automatycznie zmuszają Cię do ponownego wyszukania i rezerwacji po bieżącej cenie.
Ponadto tak jak pisałem - różnice w cenach dotyczyły wielu dat i kilku tras.

Przyjazna wyszukiwarka tanich lotów SamolotemTaniej.pl
Dyskusja na forum o wyszukiwarce tutaj
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 32 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] oraz 52 gości