Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 195 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 12 Kwi 2014 17:24 

Witam wszystkich oszukanych :D

Czy ktoś coś wie o kontroli UOKiK dotyczącej Ryanair? Bo sprawa wyszła chyba w październiku i do tej pory cisza?

Ja robiłem rezerwacje w odstępie 1 tygodnia. W obydwu ściągnęli mi z karty więcej, co niestety zauważyłem dopiero po jakimś czasie. O kasę zacząłem się szarpać oczywiście już po powrocie z urlopu, najpierw w banku i bank mi nie uznał. Coś tam odpisali, że zgodziłem się na dynamic currency conversion czy jakieś inne bzdury (rozumiem, że to ten ukryty "ptaszek"). Napisałem reklamację do ryanair i co ciekawe jedną mi uznali a drugiej nie :D. Kasa z jednej rezerwacji wróciła na konto karty.

Więc piszę do nich teraz powołując się na uznaną reklamację, żeby mi obydwie rozpatrzyli identycznie bo w końcu dotyczą identycznej sytuacji.

Jak rozumiem, system ryanair błędnie rozpoznaje niektóre polskie karty (PLN rozliczane w EUR) jako karty walutowe i pojawia się magiczna opcja utrzymania kursu EUR. Czy to wina VISA czy Ryanair tego nie wiem, ale obie strony chyba się nie przyznają.
 Profil Relacje PM off  

Kuszetka w samolocie? Pierwsze łóżka w klasie ekonomicznej pojawią się w przyszłym roku Kuszetka w samolocie? Pierwsze łóżka w klasie ekonomicznej pojawią się w przyszłym roku
Tanio! Loty do Waszyngtonu, Bostonu, Nowego Jorku i Toronto z 2 miast od 1142 PLN Tanio! Loty do Waszyngtonu, Bostonu, Nowego Jorku i Toronto z 2 miast od 1142 PLN
#42 PostWysłany: 12 Kwi 2014 17:31 

Nic się nie wyjaśniło i nic nie wskazuje, by komuś poza kupującymi bilety ryanair to przeszkadzało - z doświadczenia wiem, że NIE NALEŻY PŁACIĆ KARTAMI VISA za bilety lotnicze, bagaż itp na stronie ryanair (nawet płacąc kartą kredytową BISA Ryanair BPH przewalutowało mi zakup bagażu pierwotnie kupionego w zł, do tego po złodziejskim kursie) ja płacę do odwołania tylko kartami mastercard z stosowaniem myku do lotów nie z Polski
 PM off  

#43 PostWysłany: 15 Kwi 2014 17:49 

niebieski
tylko, ze MC tez nie jest bezpieczny. Dzisiaj placac karta MC Debit (Alior Sync) podpieta do rachnku EUR (specjalnie dla takich okolicznosci otwartego), bez zadnych ptaszkow i ostrzezen Rajan sciagnal mi kwote zlotowkowa. A wiec zaplacilem za przewalutowanie rajana a nastepnie banku.
Rowno 4 tygodnie temu kupilem ta sama karta bilety na rajanie i sciagnelo normalnie w EUR.

Dzisiaj stracilem 30-35zl, wiec plakac dlugo nie bede, ale irytujacym jest fakt, ze nigdy tego nie mozna byc pewnym i kiedys jak bedzie trzeba zaplacic wiecej, te ok. 8 procent (bo tyle mnie to wynioslo) nieoczekiwanego haraczu bedzie bolalo.

#44 PostWysłany: 20 Kwi 2014 10:05 

Moje doświadczenie wskazuje, że wystąpienie przewalutowania zależy od roku wydania karty: te z 2010 są trefne, a kart z 2011, 2013 i 2014-ok(nie pojawia się informacja o przeliczeniu na euro. I nie trzeba nic odhaczać).zrobiłam zrzuty ekranu i posłałam do mojego banku i do UOKiK
 Profil Relacje PM off
cerf-volant lubi ten post.

#45 PostWysłany: 02 Maj 2014 19:54 

Witam,
kupowałem dzisiaj trzykrotnie bilety w Ryanair, i trzykrotnie odhaczałem, ze nie chce, by Ryanair przeliczał mi kwote w Euro, lecz za kazdym razem po zakupie na confirmation pojawiło sie fix rate z złotówek na euro przez co straciłem cca 200zł. Czy juz komuś zdarzyło sie, ze mimo odznaczenia haczyka, Ryanair przeliczył mu swoim złodziejskim kursem?
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 03 Maj 2014 03:28 

Jakas masakra jest z tym ryanairem i tymi piep..... kartam :(
Ja mam za kazdym razem podobnie :( placac nawet za wylot z Polski, w dodatku polska karta VISA calczas przelicza mi po kursie euro :(

Do "wizu": gdzie pisales reklamacje do ryanaira? na jaki adres? droga mailowa?? mozesz podac? z gory dziekuje :)

Bo odwolywalem sie do mojego banku to reklamacji nie uznali, twierdza ze to wina ryanaira i zeby tam sie odwolac...
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 03 Maj 2014 09:26 

Czyli DO ODWOŁANIA nie korzystać z kart VISA, gdyż ich sporą część system rezerwacji ryanair rozpoznaje jako nominowane i rozliczane w euro (dochodzi do paradoksów bo mam kk Ryanair BPH, ale przelicza mi ją po złodziejskim kursie na euro i zł, dlatego za bilety ryanair płacę kk mastercard citi wizz). Wszelkie odwołania nie mają sensu, bo ryanair nie widzi problemu, oni znowu odsyłają do banku z w/w powodu podanego w pierwszym zdaniu postu i kółko się zamyka.
ps.
- nie rozumiem, dlaczego można 3-razy zapłacić tym samym sposobem za bilety z ryanair z przewalutowaniami nic z tym nie robiąc (zmiana karty na mastercard z sposobem na myk itp, zakup za 20 zł karty debetowej prepaid mastercard np. w banku bz wbk), a potem mieć pretensje, iż się straciło na przewalutowaniu 200 zł
- jak komuś rozpoznaje kartę VISA jako rozliczaną w zł np. jak wyżej wspomniano jest to karta Alior Bank to proszę korzystać, tak jak pisałem tylko z niektórymi kartami jest problem
 PM off  

#48 PostWysłany: 12 Maj 2014 10:01 

9 maja br. otrzymałam - z SGB w Poznaniu - zwrot nadpłaty (reklamację rozpatrywano od 27 stycznia br.)
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 16 Maj 2014 20:58 

Witajcie. Przez pomyłkę zakupiłam dwa razy ten sam bilet. Czy miał ktoś podobny problem? Myślicie, że ryanair może zwrócić mi pieniądze? Z kim mam się skontaktować skoro nie ma na stronie żadnego maila?
Proszę o informację.
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 16 Maj 2014 21:09 

niebieski
podróżniczkaa23 napisał(a):
Witajcie. Przez pomyłkę zakupiłam dwa razy ten sam bilet. Czy miał ktoś podobny problem? Myślicie, że ryanair może zwrócić mi pieniądze? Z kim mam się skontaktować skoro nie ma na stronie żadnego maila?
Proszę o informację.

Zadzwoń na infolinię, bo może podciągną to pod "drobne błędy w rezerwacji", które można poprawiać od jesieni 2013 r. Osobiście jednak wątpię w zwrot pieniędzy.
 Profil Relacje PM off
podróżniczkaa23 lubi ten post.

#51 PostWysłany: 16 Maj 2014 21:14 

- z tego co pamiętam wystarczy zadzwonić na infolinię ryanair by anulowali jedną z rezerwacji, zawsze tą drugą w kolejności rezerwacji
- należy wykonać telefon na infolinię Ryanair nr.tel. 703-303-033 za 2,08 zł/minuta, nie z każdego komórkowego i stacjonarnego się dodzwonisz, ja dzwoniłem z nr. telefonu w Orange Pop
- Linia czynna od poniedziałku do piątku w godzinach 9:00 - 19:00 CET , Sobota 10:00–17:00 CET (zaraz po 9 rano ciężko się dodzwonić)
 PM off  

#52 PostWysłany: 18 Maj 2014 23:35 

A jednak się udało. ;) Telefon pomógł. Dzięki! :)

Tulcia napisał(a):
podróżniczkaa23 napisał(a):
Proszę o informację.

Zadzwoń na infolinię, bo może podciągną to pod "drobne błędy w rezerwacji", które można poprawiać od jesieni 2013 r. Osobiście jednak wątpię w zwrot pieniędzy.
 Profil Relacje PM off
Tulcia lubi ten post.

#53 PostWysłany: 23 Maj 2014 23:28 

Loty: 64
Kilometry: 111 587
niebieski
Witam
Otoz pamietam ze mignal mi na forum sposob jak zrobic zeby np lecac Bergamo-Malta miec cene widoczna w PLN a nie euro, niestety nie pamietam a pilnie musze zarezerwowac bilety, prosze o pomoc ! Przypominam sobie ze bylo to zwizane z otwarciem kilku okien.

#54 PostWysłany: 23 Maj 2014 23:30 

http://silesiair.com.pl/jak-zmienic-wal ... w-ryanair/

odradzam płacenie kartą VISA
 PM off  

#55 PostWysłany: 23 Maj 2014 23:33 

niebieski
Czemu ? Niestety mam tylko taka. Mam jeszce mastercard ale pusta i tam jest gorszy przelicznik euro/pln jesli nie zaskoczy sposob.

#56 PostWysłany: 23 Maj 2014 23:34 

bo część kart visa ryanair rozpoznaje jako rozliczane w euro i cały twój misterny plan wiesz co trafi...
 PM off  

#57 PostWysłany: 23 Maj 2014 23:36 

niebieski
A jesli to bedzie mastercard to place jak za lot w PL ? tzn bez przewalutowan ?
Moze ktos ma doswiadczenie jak to dziala z kartami VISA debit od WBK ?

PS.
Generalnie zaplacilem tym sposobem i np za loty Bergamo-Malta(53euro) ryanair wyswietlil cene 225zl, co daje 4.32zl/euro, co jest duzym kursem, obecnie w kantorach sprzedaz 4.16 a w banku mam 4,30, wiec ten sposob generalnie jest nieoplacalny.

#58 PostWysłany: 25 Maj 2014 07:34 

Loty: 34
Kilometry: 73 282
Mam pytanie. Planuję kupić w Ryanair osobno bilety DO (te są podane w złotówkach) a osobno POWRÓT (te są podane w Euro). I mam pytanie właśnie o te POWROTNE. Czy jeżeli cenę mam w podaną w Euro i będę płacił kartą walutową (waluta karty: Euro) to rozumiem, że płacąc tą kartą zostaną pobrane tylko euro a nie będzie jakiś dziwnych przeliczeń typu Euro - PLN - Euro ?

#59 PostWysłany: 25 Maj 2014 08:05 

Extigy napisał(a):
Mam pytanie. Planuję kupić w Ryanair osobno bilety DO (te są podane w złotówkach) a osobno POWRÓT (te są podane w Euro). I mam pytanie właśnie o te POWROTNE. Czy jeżeli cenę mam w podaną w Euro i będę płacił kartą walutową (waluta karty: Euro) to rozumiem, że płacąc tą kartą zostaną pobrane tylko euro a nie będzie jakiś dziwnych przeliczeń typu Euro - PLN - Euro ?

Niestety pewności nie ma żadnej, zwłaszcza jeśli chodzi o karty kredytowe/debetowe VISA (choć zapewne będzie jak piszesz)
 PM off  

#60 PostWysłany: 25 Maj 2014 08:26 
Awatar użytkownika

Loty: 42
Kilometry: 53 654
VISĄ z Inteligo bez problemu płaciłem za loty już kilka razy i nie było problemu ze złodziejskim przewalutowaniem.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 195 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 66 gości