Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 55 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 22 Sty 2014 01:28 
Awatar użytkownika

Tylko więcej. Biletów w najniższych minipris jest określona pula. Ekstra promocji czy obniżek nie zauważyłem, a śledzę często.
Na niektórych trasach i w bardziej obleganych terminach trzeba polować na sam początek dostępności biletów (max. 3 mies wcześniej) w systemie rezerwacyjnym, żeby trafić minipris za 249 NOK.
Na długich trasach przesiadkowych minipris może się teraz w ogóle zaczynać od 349 czy 399 NOK.

Ceny parkingów w polskich hotelach szokują. U Ceny parkingów w polskich hotelach szokują. U "rekordzisty" w Zakopanem zapłacisz nawet 500 zł za dobę!
Łap promienie słońca na Albańskiej Riwierze ☀️🌊 Hotel z pięknym widokiem od 2037 PLN 🤩 Łap promienie słońca na Albańskiej Riwierze ☀️🌊 Hotel z pięknym widokiem od 2037 PLN 🤩
#22 PostWysłany: 31 Sty 2014 20:09 

Loty: 159
Kilometry: 216 609
niebieski
Lucass napisał(a):
Na długich trasach przesiadkowych minipris może się teraz w ogóle zaczynać od 349 czy 399 NOK.

niekoniecznie, cena będzie najwyższym biletem cząstkowym- ja np. jechałem prawie najdłuższym połączeniem kolejowym Torp-Oslo-Trondhaim - Bodo za 249
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 01 Lut 2014 10:55 
Awatar użytkownika

Pytanie - kiedy to było?
Rok temu o tej porze nie było problemu ze znalezieniem takiego połączenia za 249, ale spróbuj teraz.

#24 PostWysłany: 01 Lut 2014 11:42 

Loty: 77
Kilometry: 140 060
niebieski
"Długie trasy przesiadkowe" - macie na myśli Torp/Rygge -> Oslo -> Trondheim -> Bodo? Rzeczywiście, na takiej trzyodcinkowej trasie znaleźć najtańszy przejazd graniczy z niemożliwością. Ale dwuodcinkowe (Rygge->Bergen/Stavanger/Andalsnes/Trondheim) to nadal nie problem, z wyprzedzeniem 1 - 2 miesiące.

Co nie zmienia faktu, że nawet przejazdy za 349 NOK na trasie do Bodo to świetna oferta jak na Norwegię. Owszem, 50zł różnicy w cenie jest... ale to nadal nie niszczy budżetu :)
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 05 Lut 2014 19:24 
Awatar użytkownika

Jak porównać cenę/kilometraż z ofertą PKP, to w Norwegii jest taniocha :mrgreen:
Że o komforcie nie wspomnę...

#26 PostWysłany: 31 Maj 2014 15:22 

niebieski
Witam, bardzo Was proszę o radę.Moja córka 21 czerwca będzie wypływać żaglowcem z Oslo.
Żaglowiec będzie cumował w okol. Opery.
Próbujemy właśnie organizować transport.Został już zakupiony lot Wizzairem ze Szczecina do Oslo Torp za 39zl, godz 19:45 -21:05. Niezbędne będzie jeszcze dokupienie bagażu rejestrowanego-105 zł.
Czytając jednak na forum o drogim i skomplikowanym dojeździe do Oslo myślimy czy nie odpuścić tego zakupionego wcześniej lotu i kupić jednak lot z Berlina liniami Norwegian - aktualna cena 39,90 €
Samolot ląduje na lotnisku Gardermoen. Nie bardzo mogę znaleźć jakie są ceny i możliwości dojazdu z tego lotniska .
Co radzicie ?
Sama nie wiem jak to ogarnąć,żeby dziewczyna po nocy z ciężkim bagażem dała radę jakoś się doczłapać do tego nabrzeża.
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 31 Maj 2014 16:01 

Nie wiem czy najtańszy ale z pewnością najwygodniejszy dojazd z Oslo Gardermoen do centrum jest za pośrednictwem pociągu Flytoget, czas dojazdu ok. 20 min, cena 170 NOK/os. (przy wyjściu są automaty gdzie można kupić bilet, możliwa płatność kartą).
http://www.flytoget.no/eng/

Dojazd z Oslo Torp nie jest tani ale nie jest też skomplikowany, autobus odjeżdża sprzed terminala, podróż trwa ok. 1h 45 min - koszt 250 NOK/os.

http://torpekspressen.no/index.php/torp ... sok/eng-GB

Bagaż rejestrowany w liniach Norwegian też trzeba dokupić, tylko będzie tańszy niż w Wizzair.
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 31 Maj 2014 16:01 
Awatar użytkownika

niebieski
Bez przesady z trudnym dojazdem. Tani nie jest, ale to nic skomplikowanego. Albo autobus albo pociąg - cena w jedną stronę to ok. 100 zł (pociągi - nsb.no, autobusy: pksoslo.com, torp-bus.com, torpexpressen.no, Lavprisexpressen.no (najtańszy - 27 zł, ale trzeba około 3 km dojść do przystanku)). Dojazd z Gardemoen to pociąg za 50 zł.

EDIT:
@ilucas
Nie ma większego sensu jechać Flytoget, zwykły pociąg na tej trasie kosztuje 90 NOK, a jedzie tylko 5 minut dłużej.
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 31 Maj 2014 16:10 

niebieski
Brzydzę się samego siebie podpowiadając tę opcję, bo nie jestem wielkim zwolennikiem polskich busiarzy, ale gdyby moja córka późno wieczorem miała się dostać do konkretnego punktu Oslo z ciężkim bagażem, to chyba też bym jej właśnie tak doradził. :? :?

Proponuję albo zarezerwować córce taki przejazd już z Polski, albo niech podejdzie do którejś z firm przewozowych na lotnisku Torp (będą tam stali i jak wygłodniałe wilki czekali na klientów) i za 220 NOK (o ile ceny nie poszły w górę w ciągu ostatnich dni) powinni zawieźć ją pod konkretny adres. Bez kombinowania z marszem od Jernbanetorget/Oslo Bussterminalen do Opery (choć to niedaleko), bez kłopotu... Bez potrzeby zakupu nowego biletu na Gardermoen.
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 31 Maj 2014 16:29 

niebieski
Dziękuję bardzo za odpowiedzi.
,,kamwad,, - dzięki za dobrą radę. Skorzystam z niej,wydaje mi się faktycznie najrozsądniejsza.

Czy rzeczywiście polscy przewoźnicy po każdym lądowaniu samolotu z Polski wypatrują zainteresowanych pasażerów ?
Czy po lądowaniu po 21:00 również można liczyć na ich obecność ?
I jeszcze - jakie pieniądze musimy przygotować : euro czy korony norweskie ?
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 31 Maj 2014 16:34 

niebieski
Smierz napisał(a):
Czy rzeczywiście polscy przewoźnicy po każdym lądowaniu samolotu z Polski wypatrują zainteresowanych pasażerów ?
Czy po lądowaniu po 21:00 również można liczyć na ich obecność ?
I jeszcze - jakie pieniądze musimy przygotować : euro czy korony norweskie ?

Córka będzie miała problemy, żeby się od nich opędzić. :mrgreen: Będą tam na pewno, tym bardziej, że w tym samym czasie ląduje też Poznań. 8-)

Korony.
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 31 Maj 2014 16:48 

niebieski
Wszystko jasne. Jeszcze raz dzięki.
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 31 Maj 2014 17:03 

niebieski
Smierz napisał(a):
Wszystko jasne. Jeszcze raz dzięki.

Jeszcze jedno: z Oslo Bussterminalen do Opery jest kilometr. Dużo, mało, na pewno za dojazd do Bussterminalen przewoźnik wziąłby ok. 50 NOK mniej niż za dojazd pod szczegółowy adres. Jeżeli jednak córka chce koniecznie dojechać do punktu zbiórki, niech dopilnuje, żeby ją tam faktycznie zawieźli. Niech nie da sobie powiedzieć, że "ten kawałek od Bussterminalu pani sobie dojdzie", zwłaszcza gdy zapłaci za przejazd do konkretnego miejsca. Powodzenia, będzie dobrze!
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 31 Maj 2014 22:01 

niebieski
Dziękuję. Uczulę dziecko na taką ewentualność.Miejsce zbiórki to po prostu żaglowiec cumujący przy kei. Córka to uparte dziewczę ,więc nie da się raczej wysadzić wcześniej. Zresztą z workiem żeglarskim ,który jest dosyć nieporęczny każde 100 m robi różnicę.
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 01 Cze 2014 00:42 
Awatar użytkownika

niebieski
Przerabiał ktoś może trasę z Stavanger do Trondheim inaczej niż pociągiem przez Oslo? Jakiś autobus?
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 09 Lip 2014 22:37 

Witam,
jadę do Norwegii za 2 dni do Jotunheimen i mam bilety na pociąg do Otty ale nie wiem ile mam wziąć ze sobą koron bo nie mam pojęcia ile mogą kosztować bilet autobusowe Otta>Lom.
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 10 Lip 2014 13:00 
Awatar użytkownika

http://www.nettbuss.no/
Jak w wyszukiwarkę wpiszesz miejsca i datę to wyjdą Ci ceny za bilety w różnych kategoriach wiekowych.
Jak wynika z info na stronie głównej, bilet kupiony w autobuisie będzie nieco droższy.

#38 PostWysłany: 05 Maj 2015 18:20 

Jak wyglada kwestia przesiadek...czy kupujac bilet miniprijes przez internet np. Bergen-Oslo mozna wysiasc w Myrdal po to by tam kupic bilet na szybka kolejke do Flam w 2 strony i nastepnie na uprzednio wykupionym bilecie tego samego dnia pozniejszym pociagiem jechac do Oslo?? godziny maja tu znaczenie nawet jesli w chwili zakupu jest ta sama cena?
na stronie kolei norweskich chyba nie mozna zlozyc skladaka??bo o ile jest mozliwosc nabycia od razu biletu np Bergen-Myrdal-Flam to juz takiego biletu z od do Oslo chyba nie mozna kupic i jak juz trzeba wykupic odcinkami osobno Bergen-Oslo i Myrdal-Flam??
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 05 Maj 2015 21:27 
Awatar użytkownika

Kupując bilet w cenie minipris kupujesz bilet na konkretny pociąg o konkretnej godzinie. Bilet jest ważny na konkretny pociąg, a nie na trasę. Wyjątkiem jest sytuacja, gdy połączenie jest z przesiadką, ale tu też jest ograniczenie miejsca przesiadki do tej, jaką proponuje system.
Kupując bilet z przesiadką możesz wybrać późniejszy pociąg "przesiadkowy". Z tego co widzę zazwyczaj jest drożej, a przesiadka tylko w Voss.

Nie wiem czy o to Ci chodziło, ale mnie udało się złożyć połączenie z Flam do Oslo. Co prawda na 3 czerwca, ale się udało. Innych dat nie sprawdzałem.
https://www.nsb.no/en/bestill/velg-toga ... g&fromLat=
Dla Ciebie chyba jedynym rozwiązaniem jest kupienie biletów Bergen - Flam i Flam - Oslo.
:)

#40 PostWysłany: 27 Maj 2015 22:15 

Kochani jak w temacie. Jak najtaniej dostać się z jednego miejsca do drugiego? nie wiem jak jest w tych okolicach ze stopem a język trolla jest dla mnie numerem jeden. Dodam ze przylatuje do Stavanger i nocuję w namiocie.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 55 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 24 gości