Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 59 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 28 Maj 2014 19:33 

niebieski
witam, czy ktoś mógłby wrzucić screena z tym polem do odhaczenia? dodam, że reklamowałem w banku moją płatność rozliczaną w kwocie karty Euro która zamiast 52 wyniosła 58 Euro, i właśnie w odpowiedzi podano mi że powinienem odhaczyć to pole, problem polega na tym że jeszcze nigdy nie udało mi się go zobaczyć, pzdr
 Profil Relacje PM off  

Wiosenny tydzień w 4* hotelu (z wyżywieniem) na Lanzarote za 2653 PLN. Wylot z Warszawy Wiosenny tydzień w 4* hotelu (z wyżywieniem) na Lanzarote za 2653 PLN. Wylot z Warszawy
Wiosenny city break w Batumi za 550 PLN. Loty z Warszawy i 3 noce w 5* hotelu Best Western Wiosenny city break w Batumi za 550 PLN. Loty z Warszawy i 3 noce w 5* hotelu Best Western
#42 PostWysłany: 28 Maj 2014 19:54 

santech napisał(a):
witam, czy ktoś mógłby wrzucić screena z tym polem do odhaczenia? dodam, że reklamowałem w banku moją płatność rozliczaną w kwocie karty Euro która zamiast 52 wyniosła 58 Euro, i właśnie w odpowiedzi podano mi że powinienem odhaczyć to pole, problem polega na tym że jeszcze nigdy nie udało mi się go zobaczyć, pzdr

masz na stronie poprzedniej tego tematu u góry post maciejwrocław z screenem tego czego szukasz
 PM off  

#43 PostWysłany: 29 Maj 2014 10:16 

niebieski
@gorny77, fakt jest tam screen ale prawie sprzed roku, strona wygląda obecnie całkiem inaczej, stąd moja prośba, pzdr
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 09 Cze 2014 14:39 

Loty: 50
Kilometry: 139 962
Witam!
Dzisiaj pierwszy raz bookowałem 2 bilety dla 2ch osób w RyanAir. Ich wartość wynosiła 273.36PLN.
Jednak na koncie w środkach nierozliczonych mam dużo większą kwotę:
Image

Czy ktoś z bardziej doświadczonych podróżników może wyjaśnić sytuację? Skąd te dodatkowe kwoty na taką aż sumę? Czy to jakiś rodzaj zabezpieczenia? Czy jak?

Bardzo proszę o pomoc
Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 09 Cze 2014 14:50 

ja tam widzę, że wszystko jest ok, zapewne zrobiłeś jakieś inne zakupy dzisiaj lub dzisiaj są księgowane wcześniejsze
 PM off  

#46 PostWysłany: 09 Cze 2014 14:57 

Nie, kwoty te pojawiły się razem z kupnem biletu.
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 09 Cze 2014 14:58 

Loty: 213
Kilometry: 278 320
niebieski
Dzwoń do banku, powinni wiedzieć co to za przelewy. Obciążenie za płatność kartą jest prawidłowe, kwota rezerwacji się zgadza.

Ostatnio edytowany przez krymek 09 Cze 2014 14:59, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 09 Cze 2014 14:59 
Awatar użytkownika

Loty: 329
Kilometry: 547 902
HON fly4free
rachunek masz własny czy wspólny ;) ?
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 09 Cze 2014 20:08 
Awatar użytkownika

Loty: 12
Kilometry: 8 834
niebieski
Porównaj to z faktura w mailu i wszystko powinno się wyjaśnić.
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 09 Cze 2014 20:31 
Awatar użytkownika

Loty: 127
Kilometry: 277 162
niebieski
Płatność za bilety to pozycja "płatność kartą".
Pozostałe dwie pozycje nie mają nic wspólnego z płatnością kartą w internecie. Oznaczone są jako "płacę z IPKO" i oznaczają płatność w internecie z konta poprzez zalogowanie się do serwisu transakcyjnego i wykonanie przelewu. Taki przelew musiał być dodatkowo zatwierdzony poprzez podanie hasła jednorazowego z karty kodów, lub otrzymanego sms-em.

#51 PostWysłany: 09 Cze 2014 22:21 

Już wszystko wyjaśnione. Pozostałe kwoty jednak nie mają nic wspólnego z kupnem biletu... ;)
 Profil Relacje PM off  

#52 PostWysłany: 12 Cze 2014 13:14 

srebrny
A ja kupowałem ostatnio w Ryanair bilety na lot zaczynający się we Włoszech, czyli płatne w euro. W ostatniej chwili przypomniało mi się o "odhaczaniu" odpowiedniego ptaszka, co też - posiłkując się niniejszym wątkiem - uczyniłem. I oto Ryanair chciał mi "zagwarantować" kurs 4,42, po odhaczeniu blokada była na 4,22. Oczywiście bank po zaksięgowaniu jak zawsze dorzucił swoje i wyszło ostatecznie 4,32, ale zawsze to coś. Dodam, że to nie była visa, a mastercard.
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 12 Cze 2014 13:55 

niebieski
obibok napisał(a):
A ja kupowałem ostatnio w Ryanair bilety na lot zaczynający się we Włoszech, czyli płatne w euro. W ostatniej chwili przypomniało mi się o "odhaczaniu" odpowiedniego ptaszka, co też - posiłkując się niniejszym wątkiem - uczyniłem. I oto Ryanair chciał mi "zagwarantować" kurs 4,42, po odhaczeniu blokada była na 4,22. Oczywiście bank po zaksięgowaniu jak zawsze dorzucił swoje i wyszło ostatecznie 4,32, ale zawsze to coś. Dodam, że to nie była visa, a mastercard.

Hmmm... to masz prowizję poniżej 3%, nieźle.

#54 PostWysłany: 12 Cze 2014 14:24 

srebrny
shiver napisał(a):
Hmmm... to masz prowizję poniżej 3%, nieźle.

A to akurat stałe proporcje chyba. Gdy euro oscylowało wokół 4,20, to większość płatności kredytówkami miałem po 4,31 na blokadzie i 4,39 po zaksięgowaniu. Teraz odpowiednio mniej. Fakt jednak, że warto było "odkliknąć" słynny checkbox, choć to Mastercard.
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 12 Lip 2014 18:55 
Awatar użytkownika

Skoro nie ma dalej stuprocentowej pewności jak "wymusić" na Ryanair pobranie zapłaty w konkretnej walucie, to ja zapytam po prostu konkretnie: czy rezerwował ktoś już lot przy pomocy karty EURO z Alior Kantora i czy nie było przy tym jakiś przejść, tzn czy pobrało dokładnie taką kwotę w Euro jaka widniała na stronie przewoźnika?
 Profil Relacje PM off  

#56 PostWysłany: 24 Lip 2014 13:08 

Witam,

Mam taki problem zakupiłem bilety w RyanAir dla dwóch osób plus niemowlę. Co zrobiłem nie tak i czy na pewno nie jest ot jakiś błąd? Otóż sprawa wygląda tak:
Cały koszt biletów wynosił około ~ 612 PLN. Na fakturze od Ryanair również jest taka kwota.

Natomiast gdy przyszedł mi wyciąg z karty Credit Agricole, którą dokonywałem płatności kwota różniła się o ponad 50 PLN

~670 PLN
Skoro na fakturze jest w PLN to dlaczego kwota została pobrana w EUR?

Czy mógłby mi ktoś rozjaśnić o co chodzi?

Ostatnio edytowany przez bilastom 24 Lip 2014 13:49, edytowano w sumie 3 razy
 Profil Relacje PM off  

#57 PostWysłany: 24 Lip 2014 13:14 
Awatar użytkownika

Loty: 80
Kilometry: 132 615
niebieski
Naciąłeś się pewnie na ryanairowe problemy z przewalutowaniami ryanair-przewalutowanie-podwojna-platnosc,15,38325
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 24 Lip 2014 13:14 

bilastom napisał(a):
Witam,

Mam taki problem zakupiłem bilety w RyanAir dla dwóch osób plus niemowlę. Co zrobiłem nie tak i czy na pewno nie jest ot jakiś błąd? Otóż sprawa wygląda tak:
Cały koszt biletów wynosił około ~ 612 PLN. Na fakturze od Ryanair również jest taka kwota.
Załącznik:
ryan.png

Natomiast gdy przyszedł mi wyciąg z karty Credit Agricole, którą dokonywałem płatności kwota różniła się o ponad 50 PLN
Załącznik:
visa.png

Skoro na fakturze jest w PLN to dlaczego kwota została pobrana w EUR?

Czy mógłby mi ktoś rozjaśnić o co chodzi?

część kart system rezerwacyjny ryanair rozpoznaje jako nominowane w euro:
ryanair-przewalutowanie-podwojna-platnosc,15,38325&hilit=przewalutowania
 PM off  

#59 PostWysłany: 24 Lip 2014 13:29 
Awatar użytkownika

@bilastom

Karta VISA? Sprawdziłem teraz na stronie Ryanaira twój lot w tych datach i po wpisaniu danych karty pojawia się komunikat, że karta zostania obciążona w EURO. Cholera wie czemu skoro oba loty zaczynają się i kończą w PL.... Przy ryanairze trzeba mieć oczy w dupie niestety....
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 59 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 60 gości