Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Angkor i jedzenie
#1 PostWysłany: 15 Paź 2014 09:56 

Loty: 89
Kilometry: 252 650
Hej,

wybieram się za jakiś czas do Angkor. Mniej więcej mam obcykane co i jak, na pewno chcemy pozwiedzać dokładnie różne świątynie, większe i mniejsze, bliższe i dalsze, objechać teren rowerami i tu moje pytanie - jak wygląda sprawa z jedzeniem na terenie kompleksu? nie kryję, że jestem strasznym głodomorem i nie wiem czy dam radę bez jedzenia co 2-3 godziny :P Czy tam są jakieś stoiska z jedzeniem, garkuchnie, cokolwiek, czy w ogóle mogą tam być? Czy trzeba mieć swój prowiant lub wracać do miasta za każdym razem?

jeśli odpowiedź brzmi tak, to czy jest coś co szczególnie polecacie lub jakieś konkretne miejsce? :D
 Profil Relacje PM off  

Ferie w Dubaju za 3330 PLN. Loty z Warszawy i 7 nocy (ze śniadaniami) w hotelu Ibis Ferie w Dubaju za 3330 PLN. Loty z Warszawy i 7 nocy (ze śniadaniami) w hotelu Ibis
Wiosenny city break w Walencji za 574 PLN. Loty z Gdańska i 2 noce w 4* hotelu Wiosenny city break w Walencji za 574 PLN. Loty z Gdańska i 2 noce w 4* hotelu
 Temat postu: Re: Angkor i jedzenie
#2 PostWysłany: 15 Paź 2014 10:00 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Oczywiście ze są. Kiczu tam nie brakuje. Do tego są mega upierdliwy tam. Ja tam tylko ananasy jadłem za jakiegoś $ sztuka. Nie wiem jak stoją ceny obiadów
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 15 Paź 2014 10:05 
Awatar użytkownika

Loty: 126
Kilometry: 294 821
niebieski
Parkujesz rower i już lecą, "łater ser, ju łana baj łater, łater, kold drinks?! lejter? bak tu mi!" - pisownią tego się nie odda, ale nadają w takich rejestrach, że uszy bolą :) Generalnie pozytywnie :)

Jedzenie też jest, spoko, chociaż z tego co pamiętam trochę drożej niż mieście, ale zupełnie znośnie.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 15 Paź 2014 10:47 
Awatar użytkownika

Loty: 902
Kilometry: 2 014 620
HON fly4free
Jest pełno restauracji. Ja brałem motorykszę i zabierał mnie do znanych przez niego. Bardzo dobre jedzenie i wcale nie jakoś drogo.
Nad tym rowerem to się zastanów. Cała ryksza kosztuje 15-18$ za dzień. W tamtej temperaturze i wilgotności dość ciężko się pedałuje.
Świątynia Banteay Srei jest poza zasięgiem roweru, no ale tam ryksza też więcej kosztuje.

Image
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 15 Paź 2014 10:53 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

cart napisał(a):
Nad tym rowerem to się zastanów. Cała ryksza kosztuje 15-18$ za dzień. W tamtej temperaturze i wilgotności dość ciężko się pedałuje.

Oj bym tego nie powiedział. Strasznie fajnie się jeździło, a do tego wolę słuchać odgłosy lasu niż motorka ;)
Zrobiłem wtedy koło 70-80 km i się czułem świetnie. Lepiej niż 5km jazdy na rowerze w Krakowie ;)

Ostatnio edytowany przez Zeus, 15 Paź 2014 11:11, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#6 PostWysłany: 15 Paź 2014 11:11 

Loty: 89
Kilometry: 252 650
dzięki wszystkim, ulżyło mi :D już się bałam, że tam nie mają wstępu żadni obwoźni sprzedawcy dóbr wszelakich w tym jedzenia.

nie no rykszy w sumie nawet nie braliśmy pod uwagę, jakoś tak od początku wiemy, że będzie rower bo lubimy, sama idea jeżdżenia sobie tam tak swobodnie mnie kręci :) może kolejny dzień jeśli będziemy mocno padnięci :D
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 15 Paź 2014 11:19 
Awatar użytkownika

Loty: 126
Kilometry: 294 821
niebieski
Teren prawie płaski, rower podstawowy od 1-2$.
Można też jeden dzień na bliższe świątynie na rowerze, a drugi ewentualnie z motorikszą.

Ja zdecydowanie najmilej wspominam właśnie rowerowe wypady :)
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#8 PostWysłany: 15 Paź 2014 11:30 
Awatar użytkownika

niebieski
ale trafiliście z tematem też sie zastanawiałem nad jedzeniem :D, czyli z jedzeniem na miejscu nie będzie problemu?
cart napisał(a):
....Cała ryksza kosztuje 15-18$ za dzień....
to jest cena standard czy wytargowana.

alternatywa dla roweru i rykszy ;) balon, helikopter, słoń: http://www.canbypublications.com/siemre ... #Transport
ale tak poważnie w/w link kopalnia informacji, mapy, fotki, historia itp...
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 15 Paź 2014 11:42 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Tam jedzenia szuka ciebie, a nie ty jedzenie :P

15$ to cena normalna na ryksze. Jak chcesz zobaczyć wchód słońca, to dodatkowe 2$ :)

Ja spałem tutaj: http://www.angkorvoluntary.com

Trochę daleko od miasta, ale za to było cicho i bardzo przyjemnie. Rowery do wynajęcia za darmo, przejazd tuk tuk z i do dworca autobusowego Mekong Express za darmo, tak samo jak do portu i lotniska.

Wynajęcie Tuk Tuka na cały dzień to był koło 13-15 $ tam.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#10 PostWysłany: 16 Kwi 2015 14:54 
Awatar użytkownika

Loty: 45
Kilometry: 100 697
Jedzenie jest, przed każdą większą świątynią są bary i stragany, jedzenie w nich jest całkiem dobre (najlepszy amok w całej Kambodży jadłam chyba właśnie koło Angkor Wat), tylko trzeba się targować, bo ceny zawyżone. Wodę, colę czy sok z trzciny cukrowej też bez problemu się dostanie.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 17 Kwi 2015 00:13 
Awatar użytkownika

Loty: 2
Kilometry: 3 640
Oprócz jadłodajni wszelkiego rodzaju stoją czasem panie sprzedające mango-polecam spróbować, takich słodkich, soczystych i dojrzałym jeszcze nigdzie nie jadłem, a kosztują grosze (kupiliśmy 2 za 1.5 dolara).
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 03 Lis 2016 23:15 
Awatar użytkownika

Ceny minimalnie droższe niż na 'mieście'.
Woda 1,5l 0,75$, piwko 0,33l podobnie, dwa obrane ananasy 1$ za 2 sztuki, kiść bananów za 1$ czy smażony ryż w restauracji za 1,75$.
Ogólnie z głodu się nie zginie, przy większych świątyniach można przebierać w przekąskach.

Są też ciuchy, okulary przeciwsłoneczne, japonki, kapelusze, parasolki, poncza.
Wszystko co może się w danej pogodzie przydać ;)
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 21 Cze 2018 14:51 
Awatar użytkownika

Z jedzeniem nie ma problemu. Cenowo nie jest to Tajlandia, ale nie ma co narzekać.

Jedliśmy przy samym Angkor Wat. Jedzenie bardzo dobre.

Polecam ginger beef:
Image

Klasyczne sajgonki też niczego sobie:
Image

Za każde danie płaciliśmy jakies $5 + $1-2 za puszkę coli.

#14 PostWysłany: 19 Sty 2020 20:26 

niebieski
Niedaleko Angkor Thom 1,5-litrowa woda za dolara (oczywiście 4000 rieli też przyjmą). Za niezbyt smaczny obiad cena to 6-8 USD (podczas gdy w mieście można spokojnie za 4 USD). Jak tylko pojawisz się na rowerze w pobliżu sprzedawców, sami Cię poprowadzą do jedzenia.
Więc jeśli ktoś ma pomysł i możliwość przygotować sobie jakiś prowiant na dzień zwiedzania to polecam to zrobić, a na dobrą kolację pójść już w Siem Reap.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości