Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 126 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Wiza
#1 PostWysłany: 15 Paź 2014 13:41 

srebrny
Jak wygląda kwestia wiz w Kambodży? Czy można i czy jest sens wyrabiać ją wcześniej czy raczej załatwia się to na granicy? Jakie są koszty?

Ferie zimowe: Madera na tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem za 2399 PLN. Wylot z Warszawy Ferie zimowe: Madera na tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem za 2399 PLN. Wylot z Warszawy
Wiosenny tydzień na Korfu za 692 PLN. Loty z Wrocławia + noclegi nad morzem Wiosenny tydzień na Korfu za 692 PLN. Loty z Wrocławia + noclegi nad morzem
 Temat postu: Re: Wiza
#2 PostWysłany: 15 Paź 2014 13:51 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

eVisa: https://www.evisa.gov.kh/ 30+7 $
Na lotnisku to 30$ a na przejściu Bavet z Wietnamem to dodatkowe 5$ za łapówkę
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 15 Paź 2014 14:12 

srebrny
Dzięki wielkie.

#4 PostWysłany: 15 Paź 2014 14:57 
Awatar użytkownika

Loty: 544
Kilometry: 1 290 146
niebieski
Arekkk napisał(a):
Jak wygląda kwestia wiz w Kambodży? Czy można i czy jest sens wyrabiać ją wcześniej czy raczej załatwia się to na granicy? Jakie są koszty?

Zdecydowanie lepiej przez internet.
Wizę otrzymujesz na maila max. 2 dni po wypełnieniu wniosku i zaksięgowaniu wpłaty.

Śledźcie mnie na instagramie: https://www.instagram.com/travelela/
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 15 Paź 2014 15:01 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

No albo kolekcjonuje tak jak ja ;D

Image
 Profil Relacje PM off
krystoferson112 lubi ten post.

#6 PostWysłany: 15 Paź 2014 17:06 

Loty: 41
Kilometry: 134 425
Na granicy jest spore zamieszanie z tymi wizami - trzeba się trochę nameczycz, żeby nie zostać dodatkowo naciągnięty na różne dziwne opłaty. Wystarczy poczytać trochę w necie. Dla świętego spokoju lepiej załatwić ja wczesniej.
Na lotnisku w stolicy po przylocie nie ma natomiast zadnego problemu - sam tak zalatwialem.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 15 Paź 2014 20:40 

srebrny
Tylko nie każde przejście respektuje e-wizę. Przynajmniej w teorii. Czy ma ktoś jakieś doświadczenie w tej kwestii?

#8 PostWysłany: 03 Lis 2014 12:22 

:ugeek:
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 07 Lis 2014 14:50 
Awatar użytkownika

Ja przekraczałem granicę wietnam/kambodża jadąc autokarem, na który bilet wykupiłem w jednym z setek biur podróży w Ho Chi Minh. Pilot w autokarze zebrał od nas paszporty oraz pobrał opłatę w USD (25$) i po zatrzymaniu na granicy w 10min załatwił mi 3 kolegom wizę papierową wklejaną do paszportu (taka jaką podesłał Zeus). Zero problemów i żadnych łapówek. Polecam jeśli ktoś lubi mieć taką pamiątkę w paszporcie.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 07 Lis 2014 14:55 

srebrny
To samo na granicy Tajlandia-Kambodza.10 minut i dostajesz wklejke do paszportu, bez zadnych wnioskow przez internet.
Wyciagaja reke po lapowke,ale wystarczy byc przecietnie asertywnym i po chwili masz paszport z wiza.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 13 Gru 2014 07:01 
Awatar użytkownika

Loty: 126
Kilometry: 294 821
niebieski
Kremowka napisał(a):
Ja przekraczałem granicę wietnam/kambodża jadąc autokarem, na który bilet wykupiłem w jednym z setek biur podróży w Ho Chi Minh. Pilot w autokarze zebrał od nas paszporty oraz pobrał opłatę w USD (25$) i po zatrzymaniu na granicy w 10min załatwił mi 3 kolegom wizę papierową wklejaną do paszportu (taka jaką podesłał Zeus). Zero problemów i żadnych łapówek. Polecam jeśli ktoś lubi mieć taką pamiątkę w paszporcie.

Jeżeli przekraczałeś granicę przed październikiem 2014 to wtedy jeszcze wiza kosztowała oficjalnie 20$, tak więc płacąc 25$ dałeś własnie 5$ dolarów "łapówki" :) Grunt, że zero problemów i takie podejście na tych granicach jest najlepsze. Jak do tej pory przekraczałem granicę Kambodży dwa razy (Poipet i Kog Rong) i za każdym razem było parę dolarów dopłaty. Gdyby człowiek się uparł to można dostać za normalną stawkę, ale zdecydowanie dłużej to potrwa. Tak więc czasem lepiej jechać na granicę z przeświadczeniem, że te kilka dolarów jest na straty i się nie przejmować.
Uwaga 1 - obecnie koszty wiz to: 30$ normalna (class T), 35$ biznesowa (class E - można ją przedłużać w nieskończoność) i 37$ za e-visę przez internet. Wiza przez internet wychodzi drożej niż na granicy, ale to też zależy od naszych umiejętności negocjacyjnych. Jeżeli zrobią nas w konia tylko na 5$ to dalej jesteśmy 2$ do przodu i mamy o czym opowiadać przy piwie :)
Uwaga 2- przejście w Hat Lek/Koh Kohn jest szczególnie podłe, żądają opłaty w tajskich bathach i to po bardzo zawyżonej stawce. Jeden koleś koło mnie zapłacił 1500 THB, wiec zdecydowanie wiecej niż 30$ i lepiej by wyszedł załatwiając wcześneij przez internet. My po targach zeszliśmy do 45$ za wizę biznesową, niżej się nie dało, chyba, żeby czekać w nieskończoność.
Uwaga 3 - fałszywe stacje kwarantanny na granicach z Tajlandią mają się dalej dobrze. Nie gadać z nimi, tylko grzecznie się uśmiechnąć i iść dalej. W przeciwnym wypadku już nam oni znajdą brak jakiejś szepionki lub czegoś innego by wyciągnąć z nas kilka dodatkowych dolarów.
http://openworld.net.pl/kambodza-wizy/
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 15 Gru 2014 15:33 
Awatar użytkownika

Loty: 268
Kilometry: 525 273
niebieski
czyli podsumowując - jeśli przylatuję do Siem Reap, najlepiej wyrobić wizę na miejscu, bez dopłacania tych 7 USD za e-visę?

#13 PostWysłany: 15 Gru 2014 16:17 

Loty: 41
Kilometry: 134 425
Ja na twoim miejscu nie dopłacał bym do ewizy, tylko załatwił ją na miejscu. Co prawda lądowałem w Phnom Phen, ale wizę załatwiało się bardzo prosto.
 Profil Relacje PM off
maciass uważa post za pomocny.

#14 PostWysłany: 16 Gru 2014 04:21 

niebieski
Chcialem kupic wize online ,ale po waszych wpisach kupie ja na lotnisku w Siem Reap. :D

#15 PostWysłany: 16 Gru 2014 06:29 
Awatar użytkownika

Loty: 126
Kilometry: 294 821
niebieski
maciass napisał(a):
czyli podsumowując - jeśli przylatuję do Siem Reap, najlepiej wyrobić wizę na miejscu, bez dopłacania tych 7 USD za e-visę?

Przylatując załatw wizę na lotnisku, będzie taniej.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 01 Sty 2015 11:25 

Na przejściu w Poipet udało mi się (po negocjacjach z pogranicznikiem) dojść do 3usd haraczu za wystawienie wizy na miejscu (Amerykanie musieli zapłacić 10usd).
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 12 Sty 2015 15:12 

Loty: 77
Kilometry: 194 843
Czy ktoś z Was przekraczał granice z Kambodżą od strony Laosu?
jeśli tak, jakie wrażenia? w takim wypadku chyba mieć lepiej eVise?
Z góry dzięki
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 13 Sty 2015 23:14 

Ja wjeżdzałem od strony Pakse do Kambodzy, samo przejście trwało jakieś 30-40 min,
w zasadzie to budka strażników i nic więcej (przynajmniej w 2011r) pośrodku jakiś lasów. Było badanie temperatury i haracz przy wydawaniu paszportow po 2-5 usd (pogranicznik schował paszporty i poinformował wszystkich ze ich nie wyda jeśli nie uiscimy opłaty za stempel)
Musisz sprawdzić czy na tym przejściu obsługują e-visę.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 19 Sty 2015 11:54 

Loty: 77
Kilometry: 194 843
Dzięki, tez chcemy od strony Pakse przekroczyć granicę z Tajlandią. Wy wyrabialiście wizę na miejscu? nie bylo problemu?

Piotr_N napisał(a):
Musisz sprawdzić czy na tym przejściu obsługują e-visę.

1.czy ktoś był i wykorzystał na tym przejściu e-vise?
2. w jakich godzinach czynne jest to przejście?
3. Czy udajac się z Pakse do siem reap najlepiej skorzystac z przejścia VEUN KHAM ?
4. trochę z innej beczki pytanie: jak najlatwiej dostać się z Pakse do Siem Reap?

Dzięki
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 15 Lut 2015 12:05 
Awatar użytkownika

Loty: 45
Kilometry: 100 697
W kwestii dopłaty do e-wizy: to tylko w teorii jest 7 dolarów więcej, w praktyce pobierają jeszcze 3 dolary za płatność kartą/przelewem, więc wychodzi 40$ zamiast 30.
Ja akurat wyrobiłam przez internet, żeby nie stać w kolejce i się nie targować na granicy, ale jeszcze jej nie przestestowałam w praktyce, bo dopiero czekam na wyjazd. Różnica w sumie spora, bo 10$, ale biorąc pod uwagę długość czekającej mnie podróży z BKK do Siem Reap wolałam wyrobić wizę wcześniej, żeby jak najmniej czasu tracić na granicy i jak najszybciej być na miejscu.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 126 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości