Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 15 Gru 2014 00:51 

niebieski
Witam:)Ktoś z was kupował może bilet całodniowy na przejazd transportem publicznym w Kuala Lumpur??

Ostatnio edytowany przez Zeus, 15 Gru 2014 00:59, edytowano w sumie 1 raz
Wypowiedź z błędami językowymi lub niezrozumiała – błędy ortograficzne/stylistyczne/interpunkcyjne.
 Profil Relacje PM off  

Okazja! Loty w czerwcu do Wiecznego Miasta: Rzym bezpośrednio z Poznania od 130 PLN Okazja! Loty w czerwcu do Wiecznego Miasta: Rzym bezpośrednio z Poznania od 130 PLN
Wakacje: loty Etihad Airways na Seszele z Warszawy od 2416 PLN. Podróże ze stopem w Abu Zabi za 2661 PLN Wakacje: loty Etihad Airways na Seszele z Warszawy od 2416 PLN. Podróże ze stopem w Abu Zabi za 2661 PLN
#2 PostWysłany: 28 Gru 2014 17:12 

zależy co chesz zwiedzać w KL, mysmy kupowali bilety jednorazowe na przejazdy
atrakcje w KL są rozmieszczone w miare blisko siebie więc część trasy można pokonać na nogach (choć czasem jest utrudniony brak chodników..)
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 28 Gru 2014 17:19 
Awatar użytkownika

niebieski
To może być ciekawa opcja, ceny wyglądają zachęcająco:
http://www.tripadvisor.co.uk/Travel-g29 ... ation.html

Z drugiej strony komunikacja publiczna nie jest droga i też jakoś nie pamiętam, żeby wiele jej było trzeba używać, wokół centrum wszędzie da się doczłapać pieszo, do Batu Caves bilety powrotne po 1 czy 2 MYR.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 23 Sie 2017 08:56 

Loty: 34
Kilometry: 85 452
srebrny
Trochę się podłączę - będę w KL 2 pełne dni + dzień wcześniej dojazd do hotelu (okolice Petronas Towers) i dzień później powrót na lotnisko. Jest teraz jakaś oferta KL Travel Pass (nie wiem czy była wcześniej, ja nie zauważyłem) gdzie mamy dojazd z lotniska do KL Sentral i powrót plus dwa dni jazdy LRT, MRT i KL Monorail Lines za RM115, czyli za te dwa dni wychodzi RM15 tak na szybko patrząc wydaje mi się, że ta opcja w naszym przypadku się opłaca, ale... właśnie nie mogę do końca ogarnąć które ich linie podpadają pod LRT, MRT i KL Monorail Lines, wiem że na pewno jest coś jeszcze KTM(?) być może coś jeszcze więc tu pytanie, bo ludziom którzy już byli może łatwiej to ogarnąć.
Jakie pokrycie mają te linie wchodzące w skład biletu i gdzie ew. nimi nie dojadę? Wygląda na to, że bez problemu powinienem dotrzeć z hotelu do wszystkiego co jest w szeroko rozumianych okolicach KL Sentral, a jak np. z Batu Caves?
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 23 Sie 2017 09:11 
Awatar użytkownika

Loty: 176
Kilometry: 323 186
srebrny
Do Batu Caves dojedziesz pociągiem Komuter, np. ze stacji KL Sentral lub Bandaraya/Bank Negara. Rok temu dorosły 2.3 MYR.
Lądy i morza przemierzam, kulę ziemską z otwartym czołem. Polski mam paszport na sercu. Skąd, pytam, skąd go wziąłem? A wziąłem go z dumy i trudu, ze znoju codziennej pracy, ze stali, z żelaza, z węgla. A węgiel to koks, to antracyt.
 Profil Relacje PM off
trocha uważa post za pomocny.

#6 PostWysłany: 23 Sie 2017 09:20 

Dla osob na cienkim budzecie przypominam, ze dojazd bezposrednio do KL Sentral kosztuje RM55, a do Putrajaya i kupno nowego biletu do KL Sentral RM23,40. Minusem oczywiscie koniecznosc poczekania na kolejny pociag.
 Profil Relacje PM off
gzkulik lubi ten post.

#7 PostWysłany: 23 Sie 2017 09:30 

Loty: 34
Kilometry: 85 452
srebrny
Tak, tę opcję też rozważam, ale cały czas się zastanawiam, czy pół godziny urlopu (dodatkowo po długim locie) jest warte te 25zł
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 23 Sie 2017 09:56 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

IMO, tak. Zawsze można autobusem dojechać do centrum.

Za 25 zeta, to masz parę obiadków w KL ;)

Nie wiem czy dalej jest darmowy kursujący bus po kL
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 14 Sty 2018 08:19 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 530
Kilometry: 1 114 021
Uwazam, ze bilet calodniowy ńie ma sensu. Placisz obecnie za konkretna trase jak w Pekinie czy Tajwanie. I sa to smieszne pieniadze KL Sentral -Petronas ( KLCC nazwa stacji) to 1.98 pln po dzisiejszym kursie a stamtad jestes w stanie obejsc kilka atrakcji pieszo, szybciej i przyjemńiej niz wchodzic ciagle do kolejki. Btw z lotniska tylko autobus na lotnisko takze. 9.20 pln one way. No chyba, ze zaspicie jak ja.. i placicie frycowe za express i taxi

#10 PostWysłany: 14 Sty 2023 10:20 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Nie znalazłem lepszego tematu a nowego nie będę tworzył.
Będę się przemieszczał jak na screenach. Pierwszy raz w KL. Co to w ogóle za środek transporu Pociąg, tramwaj, dyliżans? Za wszelkie inne wskazówki dotyczące np zakupu biletu czy jego kasowania będę też wdzięczny co by nie tracić ewentualnie czasu na miejscu.

Załączniki:
B8CAC4E8-8A64-4D35-AE43-56A71B55078B.jpeg
B8CAC4E8-8A64-4D35-AE43-56A71B55078B.jpeg [ 119.56 KiB | Obejrzany 1456 razy ]
DD563CFE-3FA5-46B0-9257-2B6664200289.jpeg
DD563CFE-3FA5-46B0-9257-2B6664200289.jpeg [ 91 KiB | Obejrzany 1456 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 14 Sty 2023 10:42 
Awatar użytkownika

niebieski
@onufry_z
SKM-ka, Takie trochę skrzyżowanie metra z ciopągiem. Tanie to i szybkie.
Załącznik:
image_2023-01-14_094240607.png
image_2023-01-14_094240607.png [ 272.29 KiB | Obejrzany 1440 razy ]
onufry_z lubi ten post.
onufry_z uważa post za pomocny.

#12 PostWysłany: 14 Sty 2023 10:52 

platynowy
onufry_z napisał(a):
Co to w ogóle za środek transporu Pociąg, tramwaj, dyliżans?

Light rail.
I to w dodatku autonomiczne (tylko na tej linii) i jeżdżące prawie całkowicie nad ziemią, można się ustawić na samym przodzie przy szybie i poczuć się jak dziecko.

onufry_z napisał(a):
Za wszelkie inne wskazówki dotyczące np zakupu biletu czy jego kasowania będę też wdzięczny co by nie tracić ewentualnie czasu na miejscu.

Jak nie chcesz tracić czasu przy biletomatach i jednocześnie zaoszczędzić to kup sobie kartę Touch'n'Go na którą możesz wrzucić saldo i korzystać w każdym środku transportu w KL (tak, również w KLIA Transit, np. aby przejechać nie-za-darmo z KLIA2 do KLIA 1 ;-) ). Używając tej karty taryfy są trochę niższe niż bilety jednorazowe kupowane w automatach na stacjach metra.
 Profil Relacje PM off
onufry_z lubi ten post.

#13 PostWysłany: 14 Sty 2023 11:13 
Awatar użytkownika

HON fly4free
@NBE322 dziękuję, no dobrze, to teraz łopatologicznie bym prosił
Odcinki jakie zamierzam przebyć;
KLIA2-KLIA
KLIA-KL Sentral, raczej autobusem za 15MYR
KL Sentral-Dang Wangi
Masjid Jamek-Klcc
Dang Wangi-KL Sentral
KL Sentral - KLIA, klia expres czy tam klia transit

Skąd mam wiedzieć ile ogôlnie tą kartę doładować i jak to się robi? Skąd karta będzie wiedziała że jadę tylko odcinek KLIA2-KLIA? Czy działa na autobus KLIA-KL Sentral? Gdzie dokładnie ją się kasuje i jak, w tym LightRailu i w Klia transit?
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 14 Sty 2023 11:24 

platynowy
onufry_z napisał(a):
@NBE322 no dobrze, to teraz łopatologicznie bym prosił
Odcinki jakie zamierzam przebyć;
KLIA2-KLIA
KLIA-KL Sentral, raczej autobusem za 15MYR
KL Sentral-Dang Wangi
Masjid Jamek-Klcc
Dang Wangi-KL Sentral
KL Sentral - KLIA, klia expres czy tam klia transit
Jeżeli każdy z tych odcinków tylko jeden raz to karta Touch'n'Go raczej się nie zwróci. Karta kosztuje chyba 10 MYR i dostaje się ją bez salda. Ale za to jest wygodniej. Kartę kupisz i doładujesz na każdej stacji metra i w sklepach typu convenience store.

onufry_z napisał(a):
Skąd mam wiedzieć ile ogôlnie tą kartę doładować i jak to się robi?
Doładowuje się w automatach na stacjach metra albo w kasie. Tylko gotówka. Krótkie przejazdy 1.50 MYR, dłuższe trasy do 3 MYR. KLIA Transit - zgodnie z cennikiem.

onufry_z napisał(a):
Skąd karta będzie wiedziała że jadę tylko odcinek KLIA2-KLIA?
onufry_z napisał(a):
Gdzie dokładnie ją się kasuje i jak, w tym LightRailu i w Klia transit?
KLIA Express/Transit, LRT, MRT, Monorail, wszystkie mają bramki na każdym wejściu i wyjściu. W tych bramkach odbijasz się kartą Touch'n'Go, lub jednorazowym biletem.

onufry_z napisał(a):
Czy działa na autobus KLIA-KL Sentral?
Nie, tylko na autobusy miejskie. Autobusy dalekobieżne trzeba kupować bilety osobno. Polecam easybook. Ale można też w kasach biletowych na dworcu autobusowym w KLIA. Jeśli kupisz bilet na easybook to i tak musisz iść do tej kasy żeby go wymienić na boarding pass.
 Profil Relacje PM off
onufry_z lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości