Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 110 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Alesund
#21 PostWysłany: 03 Cze 2013 14:12 
Awatar użytkownika

srebrny
Trollstige zostawię sobie na następną wizytę za rok, może dwa, o ile Wizz nie skasuje połączenia :) Nie ma sensu gonić na siłę.
Jak będzie pogoda to pochodzimy sobie po Geiranger. Znalazłem właśnie genialną stronkę o łatwym do zapamiętania adresie http://geiranger.no
Szczególnie poniższe znalezisko jest obiecujące:
http://geiranger.no/images/stories/bros ... ng2012.pdf
A tu na zachętę parę widoczków z tych tras:
http://www.geirangerfjorden.net/efottur.htm
 Profil Relacje PM off
tropikey uważa post za pomocny.

Petra, Wadi Rum i Morze Martwe 😍 Roadtrip przez Jordanię za 759 PLN 🚗 Petra, Wadi Rum i Morze Martwe 😍 Roadtrip przez Jordanię za 759 PLN 🚗
Czy tak wygląda raj na ziemi? 😍 Podróż na Malediwy za 4735 PLN 🌴 Czy tak wygląda raj na ziemi? 😍 Podróż na Malediwy za 4735 PLN 🌴
#22 PostWysłany: 03 Lip 2013 21:51 

Za kilka dni wybieram się do Alesund, dokładnie do Langevag. Wiem, że z lotniska do centrum miasta dojadę autobusem. Słyszałam też o przeprawach promowych w Alesund. Czy ktoś z Was posiada więcej informacji na temat promów, cen biletów. Z góry dziękuję za odpowiedź:)
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 12 Lip 2013 00:21 

http://marinas.com/view/ferry/596_Alesund_Ferry__Norway

Pzdr.
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 09 Sie 2013 17:36 
Awatar użytkownika

srebrny
maczala1 napisał(a):
Mój plan (wyjazd z Alesund o 8.15, powrót o 18.40, koszt w granicy 500-600 NOK):
1. bus 211 z Alesund do Geiranger (zawiera przeprawy promowe + przystanek w pukcie widokowym na Drodze Orłów)
2. spacerki w Geiranger (2,5 h)
3. prom z Geiranger do Hellesylt (najciekawszy odcinek Geirangerfjordu)
4. bus 250 z Hellesylt do Alesund (jest to odcinek trasy busa 431 jadącego z Bergen)
Nie wiem tylko jak z biletami, czy spokojnie można kupić u kierowcy, czy zdarzają się przepełnienia w sezonie ?
Może ktoś jechał tą popularną trasą i podpowie ? Druga sprawa to gdzie najlepiej wybrać się w Geiranger w ciągu tych 2,5 h ? Jakby była fajna pogoda, to jest możliwość przedłużenia pobytu w Geiranger o kilka godzin i powrót następnym autobusem (powrót do Alesund o 22.20).

No to odpowiem sobie sam :)
Nie ma żadnego problemu z dostępnością biletów u kierowcy, busy jeżdżą prawie puste. Na początku mieliśmy absolutnie prywatny autobus do własnej dyspozycji. Na trasie dosiadło się dosłownie kilka osób. Większość turystów do Geiranger jedzie samochodami lub zorganizowanymi wycieczkami (autokary, statki).
Jak będę miał więcej czasu to zdam bardziej szczegółową relację z trzydniówki Alesund - Geiranger/Hellesylt - Alesund. Na gorąco parę fotek.

Image

Image

Image

Image

Image
 Profil Relacje PM off
ewaolivka lubi ten post.
ewaolivka uważa post za pomocny.

#25 PostWysłany: 10 Sie 2013 11:31 
Awatar użytkownika

Loty: 501
Kilometry: 1 207 919
niebieski
Ladna pogode miales. Mam nadzieje, ze ja bede miala podobna za 2 tygodnie.

#26 PostWysłany: 10 Sie 2013 12:09 
Awatar użytkownika

srebrny
Akurat w dzień całodniowego wypadu na fjordy trafiła się idealna pogoda. Jeszcze dzień wcześniej wieczorem padał deszczyk, więc były pewne obawy czy wypad się uda.
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 09 Wrz 2013 23:00 
Awatar użytkownika

niebieski
Moja wizyta w Alesund i okolicy tez sie udala i pogoda dopisywala prawie przez caly moj pobyt, slonce i 25C.

Zapewne jak kazdy, polecam wizyte na Aksli, zarowno w dzien jak w i nocy. Ja spedzilam tam pare godzin pierwszej nocy, w oczekiwaniu na zorze polarna i cos tam udalo mi sie zobaczyc, aczkolwiek trwalo to ledwie 10 minut. Inauguracja nowego sezonu polowania na zorze zaliczona. Nie bylam w akwarium, ani innych atrakcjach, bo te zaliczylam w czasie mojej poprzedniej wizyty poltora roku temu.

Image

Image

Prom z Hellysyt do Geiranger dla jednego samochodu i kierowcy - 310NOK, troche mnie to zaskoczylo, ale coz.

Image

W Geiranger zatrzymalam sie w domkach Holy Hytte, jakies 3km od centrum Geiranger, przy Zlotej Drodze / Golden Route. Domek podstawowy bez lazienki, 3 lozka, lodowka i jeden palnik elektryczny, kosztowal 425NOK za noc. Dla 3 osob moze byc ciasno, ale pewnie da rade, ja bylam sama. Piekne widoki na fiord i okolice z domkow. Obok wodospad, niedaleko poczatki kilku szlakow do wodospadow i do punktu widokowego Losta na wysokosci 500m npm. Jedyny supermarket w miasteczku na dole, przy porcie.

Image

Jakies 500m od Holy Hytte jest ten najbardziej znany punkt widokowy Flydalsjuvet. Najlepiej wybrac sie tam w srodku dnia, gdy slonce jest za plecami i jest dobre oswietlenie fiordu i gor. Niestety w ciagu dnia, w sezonie, szarancza ze statkow wycieczkowych atakuje wszedzie. Autobusy z turystami kursuja non stop miedzy Geiranger, a Dalsnibba. Dopiero pod wieczor robi sie spokojnie, a na drodze sa pojedyncze samochody.

Image

Image

Image

Polecam wjazd na Dalsnibbe o zachodzie lub wschodzie slonca. Wjazd dla samochodu 100NOK, placi sie na dole przy bramkach. Widzialam, ze niektorzy zatrzymuja sie tam na noc w samochodach kampingowych. Ja bylam tam dwa razy i pierwszej nocy byly dwa auta, a drugiej nie bylo tam nikogo. Jest to absolutne bezludzie, w nocy nie mija sie zadnych samochodow na trasie.

Ostatniego dnia pojechalam Droga Orlow w kierunku Trollstigen. W Trollstigen jest swietnie przygotowany punkt widokowy na kreta droge. Sama droga zadna rewelacja po setkach zakretow na Golden Route. Mialam jeszcze w planie zahaczyc o Atlantic Road, ale niestety za pozno wstalam po nocnej sesji zdjeciowej i zabraklo mi czasu. W zwiazku z tym wzielam prom z Molde w strone Alesund i objechalam sobie dookola jeden fiordow, zeby wykorzystac maksymalnie pozostaly czas.

Image

Wychodzi na to, ze musze jeszcze raz poleciec do Alesund by zobaczyc Atlantic Road.

Z tego co widzialam, do Alesund lata Wizzair (reklama na lotnisku). Szczerze polecam wizyte w lecie w samym Alesund jak i w rejonach Geiranger.

Pelne albumy ze zdjeciami:
http://picasaweb.google.com/AZMTKL/Ales ... August2013
http://picasaweb.google.com/AZMTKL/Geir ... August2013

Ostatnio edytowany przez Aga_podrozniczka, 11 Wrz 2013 11:41, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
maciass lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#28 PostWysłany: 11 Wrz 2013 09:15 
Awatar użytkownika

srebrny
Bardzo klimatyczne są te zdjęcia nocne. Obok tych domków przechodziłem miesiąc temu i pomyśłałem, że fajnie by było nastęnym razem zostać w nich na noc :)

Moja szczegółowa relacja z Alesund i Geiranger jest w innym wątku. Są mapki i linki do rozkładów - może się komuś coś przyda ...
alesund-i-geiranger-czyli-koty-kozy-krokodyle-i-inni,209,33834
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 18 Lip 2014 14:44 
Awatar użytkownika

Loty: 29
Kilometry: 45 500
Czy warto lecieć do Alesund na dwa dni? Wylot z Gdańska w Sobotę 13:35 → 15:35, powrót Niedziela 16:05 → 18:00 ? Da się coś w ogóle zobaczyć w takim czasie?

#30 PostWysłany: 18 Lip 2014 16:01 
Awatar użytkownika

srebrny
Na wycieczkę do fjordów nie ma co liczyć w takim krótkim czasie ale spokojnie można zaliczyć:
- wejście na wzgórze Aksla
- park atlantycki
- spacerki po mieście
Jak będzie dobra pogoda to uważam, że zdecydowanie warto.
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Alesund - Aksla point
#31 PostWysłany: 21 Wrz 2014 20:20 
Awatar użytkownika

Loty: 30
Kilometry: 37 700
niebieski
Wróciłam dziś z Alesund i niestety niemiła niespodzianka

Załączniki:
SAM_7142.jpg
SAM_7142.jpg [ 149.37 KiB | Obejrzany 8370 razy ]
SAM_7233.jpg
SAM_7233.jpg [ 139.57 KiB | Obejrzany 8370 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 26 Wrz 2014 10:33 
Awatar użytkownika

srebrny
Wejście na wzgórze trasą dookoła powinno zająć max 30-40 min, więc nie jest to w sumie wielka tragedia.
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 07 Lis 2014 14:59 

Loty: 432
Kilometry: 737 248
niebieski
Orientuje się ktoś czy na wzgórzu Fjellstua można się gdzieś w zacisznym kącie rozbić z namiotem na jedną noc? :-)

#34 PostWysłany: 09 Lis 2014 17:42 
Awatar użytkownika

niebieski
Mysle, ze moze to byc mozliwe. Przy samej gorze jest troche krzakow i takich zielonych terenow. Jest tam tez dosc ciemno, wiec nie sadze, zeby ktos tam chodzil i sprawdzal czy nie ma namiotow.

Tu jest miejsce gdzie parkowalam w nocy i widac po obu stronach tereny zielone, to jest zaraz przed tym gownym parkingiem przy punkcie widokowym:
Image
Runo-88 lubi ten post.

#35 PostWysłany: 28 Sty 2015 21:52 

maczala1 napisał(a):
maczala1 napisał(a):
Mój plan (wyjazd z Alesund o 8.15, powrót o 18.40, koszt w granicy 500-600 NOK):
1. bus 211 z Alesund do Geiranger (zawiera przeprawy promowe + przystanek w pukcie widokowym na Drodze Orłów)
2. spacerki w Geiranger (2,5 h)
3. prom z Geiranger do Hellesylt (najciekawszy odcinek Geirangerfjordu)
4. bus 250 z Hellesylt do Alesund (jest to odcinek trasy busa 431 jadącego z Bergen)
Nie wiem tylko jak z biletami, czy spokojnie można kupić u kierowcy, czy zdarzają się przepełnienia w sezonie ?
Może ktoś jechał tą popularną trasą i podpowie ? Druga sprawa to gdzie najlepiej wybrać się w Geiranger w ciągu tych 2,5 h ? Jakby była fajna pogoda, to jest możliwość przedłużenia pobytu w Geiranger o kilka godzin i powrót następnym autobusem (powrót do Alesund o 22.20).

No to odpowiem sobie sam :)
Nie ma żadnego problemu z dostępnością biletów u kierowcy, busy jeżdżą prawie puste. Na początku mieliśmy absolutnie prywatny autobus do własnej dyspozycji. Na trasie dosiadło się dosłownie kilka osób. Większość turystów do Geiranger jedzie samochodami lub zorganizowanymi wycieczkami (autokary, statki).
Jak będę miał więcej czasu to zdam bardziej szczegółową relację z trzydniówki Alesund - Geiranger/Hellesylt - Alesund. Na gorąco parę fotek.

Kiedy będzie ta szczegółowa relacja?
 PM off  

#36 PostWysłany: 29 Sty 2015 09:08 
Awatar użytkownika

srebrny
Higflyer napisał(a):
Kiedy będzie ta szczegółowa relacja?

Jest na forum od około 1,5 roku :)

alesund-i-geiranger-czyli-koty-kozy-krokodyle-i-inni,1507,33834
 Profil Relacje PM off
marcino123 lubi ten post.

#37 PostWysłany: 16 Lut 2015 12:49 

Witam
4-5 marca lecimy w 5 osób do Alesund w celu morsowania , nocleg planujemy pod namiotem w związku z tym chciałbym zapytać czy proponujecie jakąś dobrą miejscowke?
Poza tym co moglibyśmy zobaczyć w tym okresie? Na wcześniejszym poście zauważyłem ze droga do Fjellstua jest zamknięta także macie może jakaś alternatywę?
Ostatnie moje pytanie dotyczy zorzy , nigdy nie planowałem jej zobaczyć ale skoro widzę ze mojej przedmówczyni się to udało zobaczyć w tym rejonie chciałbym zapytać jakie mam szansę żeby ją zobaczyć za 2 tyg?
Pzdr
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 16 Lut 2015 13:16 
Awatar użytkownika

srebrny
Co do wejścia na wzgórze Aksla, to przeczytaj post poniżej informacji o zamknięciu. Wejście na wzgórze nie stanowi żadnego problemu.
Co do zorzy to nie nastawiaj się na nią w Alesund. Trzeba mieć bardzo dużo szczęścia i być tak zdeterminowanym jak Aga, żeby zobaczyć jakąś tam zielonkawą poświatę w oddali :)
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 20 Lut 2015 22:54 

Loty: 105
Kilometry: 170 892
Cześć!
Orientujecie się, czy się da dojechać za ludzkie pieniądze/w interesujący sposób z/do Alesund do/z Oslo?
Z mapy wygląda mi, że najbliższe pociągi dojeżdżają do Raumy, a to wciąż 100 km...
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 21 Lut 2015 13:00 

Loty: 1052
Kilometry: 1 034 002
platynowy
Za 30-40 EUR masz bezpośredni samolot albo SAS albo Norwegian.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 110 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 12 gości