Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 159 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 07 Kwi 2014 19:09 

dobra wielkie dzieki za te info!!!!

juz wszystko wiem, o tej trasie autem to na maps.google wlasnie widzialem cos takiego

na teraz odpuszczam Kjerag, ale z postanowieniem ze wroce jeszcze moze z wieksza ekipa + wypozyczenie auta, moze jeszcze prom przez lysebotn, bo zapewne zal nie zobaczyc!!

plan w glowie juz jest na nastepna podroz :D

pozdrawiam ;)
 Profil Relacje PM off  

Petra, Wadi Rum i Morze Martwe 😍 Roadtrip przez Jordanię za 759 PLN 🚗 Petra, Wadi Rum i Morze Martwe 😍 Roadtrip przez Jordanię za 759 PLN 🚗
Czy tak wygląda raj na ziemi? 😍 Podróż na Malediwy za 4735 PLN 🌴 Czy tak wygląda raj na ziemi? 😍 Podróż na Malediwy za 4735 PLN 🌴
#62 PostWysłany: 22 Maj 2014 21:12 

Witam!
Po kilku miesiącach wkoncu zdecydowałem się na odwiedzenie Norwegii chociaż na 1 dzień, plan jest taki:
- Lecimy w 4 osób z Gdanska w niedziele o godzinie 6 rano
- Z lotniska autobusem prosto do Stavanger a następnie promem do Tau i autobusem na parking przy Preikestolen
- wspinaczka i ok godziny 14 planujemy być na szczycie i napawać sie widokami
- nocleg na szczycie przy grillu i kiełbaskach zabranych z PL
- pobudka o godzinie 5 rano; fotki przy wschodzie słońca i powrót tą samą trasą na lotnisko i wracamy samolotem o godzinie 12;55

Takie są plany, najbardziej się obawiam drogi powrotnej- czy starczy nam czasu na powrót?
Mógłby ktoś podrzucić rozkład promów oraz autobusów ?

Czekam na wasze opinie i porady
pzdr
 Profil Relacje PM off  

#63 PostWysłany: 23 Maj 2014 11:21 
Awatar użytkownika

leo napisał(a):
- pobudka o godzinie 5 rano
pzdr
Z deka późno... ;)
http://calendar.zoznam.sk/sunset-pl.php?city=3137115

http://www.kolumbus.no/globalassets/rut ... andnes.pdf
http://www.norled.no/uploads/documents/ ... 010514.pdf
Kod:
http://reiseplanlegger.kolumbus.no/scripts/TravelMagic/travelmagicwe.dll/svar?referrer=www.kolumbus.no&lang=en&dep1=&theme=&from=Tau+kai+[Strand]&to=Preikestolen+camping+%28Strand%29&Time=08%3A30&Date=25.05.2014&direction=1&search=Search&GetTR0=1&GetTR1=1&GetTR2=1&GetTR3=1&GetTR4=1&GetTR5=1&GetTR6=1&through=&throughpause=&changepenalty=1&changepause=0&linjer=&destinations=

Kod:
http://reiseplanlegger.kolumbus.no/scripts/TravelMagic/travelmagicwe.dll/svar?referrer=www.kolumbus.no&lang=en&dep1=&theme=&from=Preikestolen+camping+%28Strand%29&to=Tau+kai+[Strand]&Time=07%3A00&Date=26.05.2014&direction=1&search=Search&GetTR0=1&GetTR1=1&GetTR2=1&GetTR3=1&GetTR4=1&GetTR5=1&GetTR6=1&through=&throughpause=&changepenalty=1&changepause=0&linjer=&destinations=

#64 PostWysłany: 24 Maj 2014 16:36 

a mógłbyś mi powiedzieć na którym przystanku mam wysiąść ?
 Profil Relacje PM off  

#65 PostWysłany: 24 Maj 2014 18:05 
Awatar użytkownika

Loty: 119
Kilometry: 174 534
srebrny
polecam okolice wodospadu Manafossen,
mniej turystyczna okolica niż klasyczne cele wypadów ale to akurat atut

#66 PostWysłany: 25 Maj 2014 09:58 
Awatar użytkownika

leo napisał(a):
a mógłbyś mi powiedzieć na którym przystanku mam wysiąść ?

9 z lotniska jedziesz do końca.
Z końcowego przystanku w Stavanger (koło dworca kolejowego) idziesz okolo 10-15 minut na przystań promową.
Z Tau jedziesz do końca na przystanek Prekestolhytta (tam, gdzie wszyscy lub zdecydowana większość :wink:)

Temat postu: Re: Stavanger
#67 PostWysłany: 19 Cze 2014 01:07 
Awatar użytkownika

Loty: 12
Kilometry: 8 834
niebieski
Jeżeli dostaniesz się na prom o 9 to spokojnie możesz wrócić do miasta na 16-17 nawet z godzinnym odpoczynkiem u góry i wejściem i zejściem w tempie rekreacyjnym bez pośpiechu+ pamiątkowe fotki.

Info dla tych la tych co kupują w sklepie z pamiątkami w porcie w zatoczce gdzie cumują duże promy wycieczkowe: mimo że w sklepie jest informacja tax free (czyli przy zakupach pamiątek i upominków powyżej 326 NOK możemy dostać zwrot 25 % VAT na lotnisku) obsługa twierdzi że rachunek ze sklepu jest wystarczający do tego by domagać się takiego zwrotu. Niestety okazuje się to nieprawdą. Pani w sklepie pytana 3 razy zapewniała że to prawda mimo ze na rachunku nie ma słowa o tax free. Kłamie w żywe oczy a potem zamiast dostać zwrot człowiek wychodzi na głupka.

Jako ciekawostkę dodam że pani która załatwia takie tematy na lotnisku strasznie się wściekła że ktoś tak perfidnie oszukuje turystów.
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Stavanger
#68 PostWysłany: 05 Sty 2015 10:58 

Cześć forumowicze, to mój pierwszy post na f4f więc bardzo proszę o wyrozumiałość.

Jak w temacie interesuje mnie Stavanger, wylot zarezerwowany na wrzesień, 3 dni na miejscu. Bardzo proszę mi powiedzieć czy jest szansa aby odwiedzić interesujące mnie miejsca tj. Trolltunga, Kjerag i Preikestolen autem, tzn. oczywiście zostawić auto pod górą i dalej iść na piechotę. Auto wynajęlibyśmy od razu na lotnisku.
Myślałam o samochodzie z uwagi na to żeby nie taszczyć cały czas bagażu na plecach no i w nim spać.
Pomyślałam również, że może dzięki autu moglibyśmy zaoszczędzić na promach.

W góry dzięki za odpowiedzi :)
 Profil Relacje PM off  

#69 PostWysłany: 05 Sty 2015 11:05 
Awatar użytkownika

Loty: 123
Kilometry: 225 678
niebieski
Niestety nie wszędzie dojedziesz autem, prom będzie raczej nieunikniony. Autem powinno się udać zaliczyć te 3 miejsca jeśli będziesz tam 3 pełne dni.

#70 PostWysłany: 05 Sty 2015 11:14 

Loty: 77
Kilometry: 140 060
niebieski
Hmm... nie wiem, w jaki sposób chciałabyś samochodem zaoszczędzić na promach? Promy są relatywnie tanie, natomiast aby samochodem przeprawić się np. pod Preikestolen... to już o wiele drożej, za samochód na promie płaci się (na studencki budżet) fortunę. Można się przebijać na około, ale to dokładanie dziesiątek/setek kilometrów, a widoki z fiordów najpiękniejsze.
Trolltunga jest już znacznie oddalona, tutaj być może wynajęcie samochodu ma jakiś sens, ale znów - promów nie ominiesz ;)
 Profil Relacje PM off  

#71 PostWysłany: 05 Sty 2015 11:32 
Awatar użytkownika

niebieski
zalala napisał(a):
Pomyślałam również, że może dzięki autu moglibyśmy zaoszczędzić na promach.
Jeżeli wynajmiesz amfibię to może i zaoszczędzisz. Popatrz sobie najpierw na mapę, zobacz co i jak jest rozmieszczone a dopiero potem zastanów się jak chcesz tam dojechać. W Norwegii w większości wypadków albo korzystasz z promów albo dorzucasz grube kilometry samochodem.
 Profil Relacje PM off  

#72 PostWysłany: 31 Sty 2015 17:18 
Awatar użytkownika

Loty: 87
Kilometry: 182 491
Czołem wszystkim!
Pytanie z innej beczki - które z muzeów w Stavanger jest najciekawsze? Interesują mnie szczególnie ropy naftowej i konserw, bo najbardziej związane z charakterem i historią miasta, albo archeologiczne (bo to moja pasja). Niestety norweskie ceny uniemożliwiają zwiedzenie wszystkich trzech. Mógłby ktoś napisać parę słów, bo mogę sobie wyobrazić jakie zbiory posiada każde z nich, ale może okazać się, że np. w archeologicznym są dwa garnki i zardzewiały miecz a ropy naftowej cztery razy większe i interaktywne :D

Jak ktoś był w innych też może napisać, może komuś się przyda.
 Profil Relacje PM off  

#73 PostWysłany: 31 Sty 2015 19:01 
Awatar użytkownika

niebieski
Proponuję na początek zobaczyć strony internetowe każdego z muzeów. Może wujek google z ciotką youtube pomoże.
Po za tym wszystko zależy co cię interesuje
 Profil Relacje PM off  

#74 PostWysłany: 31 Sty 2015 23:47 
Awatar użytkownika

niebieski
W porcie jest muzeum zwiazane z platformami wiertniczymi. Nie jest jakies bardzo duże I bilet chyba ponizej 100kr (nie pamietam). Ciekawe w sensie ze unikalne, jak na nasze warunki.

#75 PostWysłany: 01 Lut 2015 11:07 
Awatar użytkownika

srebrny
loki88 napisał(a):
Interesują mnie szczególnie ropy naftowej i konserw ...

BrunoJ napisał(a):
W porcie jest muzeum zwiazane z platformami wiertniczymi.
 Profil Relacje PM off  

#76 PostWysłany: 01 Lut 2015 11:30 

Loty: 77
Kilometry: 140 060
niebieski
Mnie osobiście bardzo rozczarowało muzeum ropy naftowej. Nie wiem do końca z czego to wynika - jest interaktywnie, jest sporo informacji... a mimo tego czułem się cholernie zawiedziony, chyba zbyt mało informacji o technologii, warunkach na miejscu, za mało urządzeń itd. Jakiś czas później miałem wykłady z wiertnictwa, na których profesor gorąco polecał wybranie się do muzeum, razem z koleżanką porozumiewawczo kręciliśmy głowami ;) Kosztowało nas to 50 kr, a jednak były to jedyne pieniądze, których wydania żałowaliśmy.
 Profil Relacje PM off  

#77 PostWysłany: 12 Lut 2015 21:12 
Awatar użytkownika

niebieski
Bądźmy szczerzy, to jest muzeum dla laików, a Ty jak widze jesteś związany z tematem. Dla kogoś kto nie miał wczesniej styku z z tematem to mimo wszystko ciekawa propozycja. A 50kr to taniej niz piwo w Cardinal (chociaz mi sie kojarzy bardziej 80kr za wejście - ciagle taniej niz piwo)

Wysłane z mojego iPhone (łatwo zgadnąć po błędach z "ułatwiacza" pisania), przez Tapatalk

#78 PostWysłany: 09 Cze 2015 14:15 
Awatar użytkownika

niebieski
Witajcie,

Wybieramy się grupą 6 osób do Stavanger wtorek-czwartek w czerwcu
Ma to być studencki wyjazd więc noclegi zaplanowaliśmy w namiotach gdzieś na szlaku pod Preikestolem
Spał już ktoś tam? Macie pomysły na spokojne miejsce?

Wszystko zabieramy z PL, na miejscu chcemy wydać ok 240 NOK ( lotnisko - preikestolem - lotnisko / cena aktualna ?)
i może z 40 NOK osoba na 2 butelki wody mineralnej na czas wyjazdu

Inne pytanie czy można tam gdzieś rozpalić ognisko? Domyślam się, że raczej nie (proszę nie mieszać z błotem) ale towarzysze podróży bardzo nalegają a nigdzie nie mogę znaleźć takiej informacji. Chętnie wysłucham opinii ludzi którzy zwiedzili już Pulpit Rock

Plan przedstawia się tak ze lądujemy we wtorek o 17:30 jedziemy pod preikestolem i tam się gdzieś rozbijamy, rano w środę wchodzimy na szczyt i tam spędzamy dzień, wieczorem schodzimy nieco i znów obóz, w czw rano wracamy do stavanger, zwiedzamy trochę miasto i wracamy na lotnisko na wieczór.
Jak bardzo szalony jest to pomysł ?

#79 PostWysłany: 09 Cze 2015 14:16 
Awatar użytkownika

Loty: 354
Kilometry: 563 257
platynowy
identyczne pytania, padają tutaj: norweskie-fiordy,1241,11225&hilit=norweskie?start=960
chyba wszystko jest tam podane

Image
 Profil Relacje PM off  

#80 PostWysłany: 03 Sie 2015 23:21 

Czy lądując w SVG o 9:25 i startując tego samego dnia o 21:55 da się bez wywieszonego jęzora zdobyć Preikestolen i ewentualnie po powrocie tak już bliżej wieczora przespacerować się jeszcze kilka chwil po Stavanger?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 159 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości